Home Ελλάδα ΤΕΜΠΗ: ΞΕΠΕΡΝΟΥΝ ΤΟΥΣ 40, ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗ ΦΟΝΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΤΩΝ ΤΡΕΝΩΝ
ΤΕΜΠΗ: ΞΕΠΕΡΝΟΥΝ ΤΟΥΣ 40, ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗ ΦΟΝΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΤΩΝ ΤΡΕΝΩΝ

ΤΕΜΠΗ: ΞΕΠΕΡΝΟΥΝ ΤΟΥΣ 40, ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗ ΦΟΝΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΤΩΝ ΤΡΕΝΩΝ

0
0

Περισσότερους από 40 είναι οι νεκροί στο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. Στις δύο αμξοστοιχίες που συγκρούστηκαν επέβαιναν 342 επιβάτες και 12 άτομα προσωπικό.

 

Ξεπερνούν τους 40 οι νεκροί που ανασύρθηκαν από τα συντρίμμια των δύο αμαξοστοιχιών που συγκρούστηκαν λίγο πριν τα μεσάνυχτα στα Τέμπη. Στο Intercity, που είχε κατεύθυνση τη Θεσσαλονίκη επέβαιναν 342 επιβάτες και 10 άτομα προσωπικό, ενώ στην εμπορική αμαξοστοιχία με κατεύθυνση προς την Αθήνα επέβαιναν μόλις δύο εργαζόμενοι.

Όλες οι ενέργειες των πυροσβεστών που επιχειρούν στο σημείο επικεντρώνονται στα τρία πρώτα βαγόνια της επιβατικής αμαξοστοιχίας με τα γερανοφόρα οχήματα να δημιουργούν τις προϋποθέσεις για πρόσβαση και πλήρη έλεγχο στο εσωτερικό των βαγονιών. Στο σημείο του δυστυχήματος επιχειρούν 150 πυροσβέστες, συμπεριλαμβανομένων στελεχών της Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών και της Ειδικής Μονάδας Δασικών Επιχειρήσεων, με 17 οχήματα και 4 γερανοφόρα, ενώ το ΕΚΑΒ συνεχίζει να συνδράμει με 30 ασθενοφόρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες αναγνωρίστηκαν οι πρώτοι σωροί και πρόκειται για έναν εργαζόμενο στα τρένα, από το Λιανοκλάδι και τρεις φοιτήτριες – δύο δίδυμες αδελφές και την ξαδέλφη τους –  από την Καλαμπάκα.

ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΠΡΟΣΑΓΩΓΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ

Σε τέσσερις προσαγωγές για την ανείπωτη τραγωδία μετά τη σύγκρουση τρένων στα Τέμπη προχώρησε η Ελληνική Αστυνομία, ενώ ήδη έχουν δώσει κατάθεση ο προϊστάμενος στα εκδοτήρια, ο προϊστάμενος στους μηχανοδηγούς και ο σταθμάρχης Λάρισας, ο οποίος κρίθηκε προφυλακιστέος.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών Γιάννη Ντίτσα τα δύο τρένα κινούνταν στην ίδια γραμμή για περίπου 10 λεπτά πριν συγκρουστούν μετωπικά κάτι που όπως υποστήριξε δεν θα μπορούσε να αποφευχθεί από τη στιγμή που δόθηκε από τον σταθμάρχη το πράσινο φως, καθώς δεν υπάρχει κάτι ανάλογο με το GPS προκειμένου να γίνει αντιληπτό πως τα δύο τρένα κινούνται το ένα πάνω στο άλλο.

ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ

Παρουσία Εισαγγελέα διεξάγονται οι έρευνες ώστε να διαπιστωθούν οι αιτίες του δυστυχήματος και να  προχωρήσουν άμεσα οι ποινικές διώξεις που θα περιλαμβάνουν το αδίκημα σε βαθμό κακουργήματος για διατάραξη στην ασφάλεια συγκοινωνιών από την οποία προκλήθηκε θάνατος, αδίκημα που επισύρει ποινές που ξεκινούν από 10 χρόνια και δύνανται υπό προϋποθέσεις να φθάσουν τα ισόβια αλλά και κατηγορία για ανθρωποκτονία που θα κριθεί από τους Εισαγγελείς ο ποινικός χαρακτηρισμός της, αν δηλαδή θα είναι πλημμεληματικού βαθμό καθώς θα θεωρηθεί πράξη που έγινε από αμέλεια ή αν θα αποδοθεί στους υπαίτιους ενδεχόμενος δόλος (ότι δηλαδή υπήρχε γνώση και αποδοχή του ενδεχόμενου να προκύψει κίνδυνος και αδράνεια επ’ αυτού) οπότε το αδίκημα θα είναι κακούργημα.

ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΗΣ – ΛΑΡΙΣΑ: “ΟΙ ΣΟΡΟΙ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΑΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ”

Η ιατροδικαστής του νοσοκομείου Λάρισας, έκανε δηλώσεις σχετικά με την τραγωδία στα Τέμπη, και το δύσκολο έργο της αναγνώρισης των σορών, η οποία διενεργείται με τη μέθοδο DNA. Η κ. Λεονταρή ανέφερε:

 

«Είναι ένα πολύ δύσκολο έργο, γιατί οι σοροί είναι σε πάρα πολύ κακή κατάσταση, θα κρατήσει πάρα πολλές ώρες. Δυστυχώς συνεχίζουν να έρχονται σοροί από τον τόπο του δυστυχήματος. Αφού τελειώσει αυτό το επίπονο, για εμάς και για τις οικογένειες, στάδιο, μετά θα ξεκινήσουμε το έργο των νεκροψιών – νεκροτομών. Δυστυχώς δεν έχουν γίνει ακόμα ταυτοποιήσεις σορών. Είναι σοροί κυρίως νεαρών ατόμων. Έχουμε μέχρι στιγμής και 7 απανθρακωμένες σορούς. Έχουμε και διαμελισμένα άτομα».

 

ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΝΘΟΣ, ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

Με απόφαση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, κηρύχθηκε τριήμερο εθνικό πένθος για τα θύματα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών.

Τέθηκε σε ισχύ από σήμερα, 1η Μαρτίου, έως και την 3η Μαρτίου 2023 με μεσίστια έπαρση σημαίας σε όλα τα δημόσια κτήρια και αναστολή των δημοσίων εορταστικών εκδηλώσεων.

ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ: «ΑΔΙΑΝΟΗΤΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ»

Τη θλίψη της για το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη εξέφρασε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Σε δήλωσή της αναφέρει: «Βρισκόμαστε μπροστά σε μια αδιανόητη τραγωδία. Θρηνούμε κατά κύριο λόγο νέους ανθρώπους. Μοιραζόμαστε την οδύνη όσων έχασαν τους δικούς τους, αν και γνωρίζουμε ότι ο πόνος τους είναι τόσο μεγάλος, ώστε κανένας παρηγορητικός λόγος δεν μπορεί να τον ανακουφίσει. Αγωνιούμε για τους τραυματίες και ευχόμαστε να γίνουν σύντομα καλά. Ευχαριστούμε τα σωστικά συνεργεία και το ιατρικό προσωπικό, που δίνουν όλες τους τις δυνάμεις στις επιχειρήσεις απεγκλωβισμού και διάσωσης. Εκφράζω τη βαθιά μου θλίψη και τη συμπαράστασή μου στις οικογένειες των θυμάτων. Είμαστε δίπλα τους».

 

ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΗΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

Ο πρωθυπουργός ήταν στο Μέγαρο Μαξίμου όλο το βράδυ και ενημερωνόταν για τις εξελίξεις γύρω από το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα. Ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε το σημείο της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη και δήλωσε:  «Η σκέψη μας σήμερα είναι πρώτα από όλα με τους συγγενείς των θυμάτων και η υποχρέωση μας είναι να περιθάλψουμε τους τραυματίες. Από εκεί και πέρα ένα πράγμα μπορώ να εγγυηθώ, ότι θα μάθουμε τα αίτια αυτής της τραγωδίας και θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να μην ξανασυμβεί ποτέ κάτι τέτοιο».

 

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: «ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ, ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΣΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ»

Σε ανάρτηση του ο προέδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στα social media για την τραγωδία στα Τέμπη έγραψε:

«Συγκλονισμένος από την ανείπωτη τραγωδία στα Τέμπη. Αδιανόητο αυτό που συνέβη. Η σκέψη μας στους ανθρώπους που έφυγαν άδικα.Συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και συμπαράσταση στους τραυματίες”.

ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ ΜΕΤΑΒΑΙΝΕΙ Ο ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ

Στα Τέμπη μεταβαίνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης. Η ανάρτηση του πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκου Ανδρουλάκη, στα social media για την τραγωδία στα Τέμπη αναφέρει: «Πρόκειται για μια ανείπωτη τραγωδία. Η σκέψη μου είναι στις οικογένειες των θυμάτων και των τραυματιών».

ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ: «ΜΕΡΑ ΑΝΕΙΠΩΤΗΣ ΘΛΙΨΗΣ ΚΑΙ ΟΡΓΗΣ»

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας δήλωσε για τοι τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη: «Είναι μια μέρα ανείπωτης θλίψης για το πρωτοφανές πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, αλλά και οργής για το πως είναι δυνατόν να χάνονται ανθρώπινες ζωές με αυτόν τον τραγικό τρόπο. Απαιτούμε να υπάρξει πλήρης διερεύνηση των αιτιών αυτής της τραγωδίας, να μην κρυφτεί ή συγκαλυφθεί τίποτε. Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων. Να ενταθούν οι προσπάθειες για τον εντοπισμό των αγνοουμένων και να υπάρξει ολόπλευρη στήριξη των τραυματιών.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: «ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΤΑΙ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΟΥ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑΤΟΣ»

Ανείπωτη τραγωδία χαρακτήρισε το σιδηροδρομικό δυστύχημα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, εκφράζοντας την βαθύτατη οδύνη του.

«Η σκέψη μας είναι στους συγγενείς των θυμάτων και στους τραυματίες. Πρώτη μας προτεραιότητα είναι η περίθαλψη των τραυματιών, ο εντοπισμός των αγνοουμένων, η αναζήτηση επιζώντων και η ψυχολογική υποστήριξη των συγγενών με ψυχολόγους που μεταβαίνουν  στο σημείο».
Συμπλήρωσε ότι το σύνολο του κρατικού μηχανισμού βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο πεδίο, επιχειρούν πάνω από 500 άνθρωποι, επιτόπου βρίσκονται οι ηγεσίες των αρμόδιων υπουργείων. Στη Λάρισα μεταβαίνει και ο πρωθυπουργός.

Όσο για τα αίτια, είπε ο κ. Οικονόμου, θα γίνει έρευνα από τις αρμόδιες αρχές, προκειμένου να αποσαφηνιστούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη να κινούνται για πολλά χιλιόμετρα στην ίδια γραμμή στην αντίθετη κατεύθυνση.

ΠΕΡΙΣΥΛΛΟΓΗ ΠΤΩΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΧΩΡΑΦΙΑ

Συγκλονίζει η περιγραφή διασώστη του Ερυθρού Σταυρού όσων αφορά τη περισυλλογή νεκρών.

«Επιχειρήσαμε 20 εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού από τα τμήματα της Λάρισας, της Κατερίνης και την Ελασσόνας στο σημείο που ήταν το συμβάν. Στα τρία πρώτα βαγόνια δεν ήταν δυνατόν να πλησιάσει κάποιος πολύ. Φθάσαμε στις 12μιση η ώρα το βράδυ. Η κατάσταση ήταν τραγική, καθώς υπήρχαν πολύ νεκροί. Βρήκαμε στα χωράφια 4 με 5 ανθρώπους που δεν ήταν στην ζωή και στα βαγόνια – κυρίως στα τρία πρώτα – δεν ήταν κανένας εν ζωή. Οι τραυματίες βγήκαν την πρώτη μία με μιάμιση ώρα”.

Ο διασώστης ανέφερε ότι ανάμεσα στους νεκρούς είναι πολύ νεαρά παιδιά μεταξύ αυτών είναι φοιτητές, είναι χαρακτηριστική η εκτίμηση του “υπήρχαν νέα παιδιά στην πλειονότητά τους, το 80% ήταν νέα παιδιά, κάτω από 30 ετών”.

Συγκλονίζουν οι συγγενείς των αγνοουμένων που λένε ότι καλούνται να κάνουν αναγνώριση των οικείων τους από τα ρούχα και τα τατουάζ και τα κοσμήματα που φορούσαν.

 

ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΔΩΣΕΤΕ ΑΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ

Έκτακτο κάλεσμα του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας για αιμοδοσία για τους τραυματίες του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη.

Το Εθνικό Σύστημα Αιμοδοσίας έχει κινητοποιηθεί πλήρως αυτές τις δύσκολες στιγμές για να εξασφαλιστεί η βέλτιστη περίθαλψη των τραυματιών του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη και νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της χώρας. Στις δύσκολες αυτές στιγμές, είναι επιτακτικό να συνεισφέρουμε όλοι όπως μπορούμε, καθώς υπάρχουν συμπολίτες μας που νοσηλεύονται και έχουν ανάγκες για αίμα.

Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, καλεί τους πολίτες να συνδράμουν στην κοινή προσπάθεια ανακούφισης των θυμάτων της τραγωδίας, προσφέροντας αίμα στις πλησιέστερες Νοσοκομειακές Υπηρεσίες Αιμοδοσίας σε όλη τη χώρα.

Μάθε ποια αιμοδοσία βρίσκεται κοντά στην περιοχή σου στον διαδραστικό χάρτη της ιστοσελίδας του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας: bit.ly/41ACrll

Η αλληλεγγύη, είναι το πιο κρίσιμο όπλο μας τις δύσκολες στιγμές, ο παράγοντας «άνθρωπος» μπορεί να αποδειχτεί σωτήριος για άλλη μια φορά.