Home Περιφέρεια ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ: ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ Η ΜΠΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΕΔΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ: ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ Η ΜΠΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΕΔΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ: ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ Η ΜΠΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΕΔΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

0
0

Τη θετική γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής έλαβε η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου: «Ολοκληρωμένη εγκατάσταση διαχείρισης απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) Αττικής».

 

 

Με οριακή πλειοψηφία 51 υπέρ – 49 κατά εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του ΟΕΔΑ Αττικής. Σύμφωνα με το σχέδιο θα γίνει κατασκευή τριών νέων μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων για τις ανάγκες του λεκανοπεδίου, ενώ βάρος θα δοθεί στην ανακύκλωση για να μειωθεί ο όγκος των σκουπιδιών.  

 

Ως βραδυφλέγη υγειονομική βόμβα χαρακτήρισε ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης τη χωματερή της Φυλής, την οποία επέκτειναν οι προηγούμενες διοικήσεις ενώ υπόσχονταν ότι θα κλείσουν, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τη έγκριση της Μελέτης δήλωσε αποφασισμένος να δώσει οριστική λύση στο ζήτημα της διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική.

Όπως τόνισε με τη νέα εγκατάσταση εξασφαλίζεται η προστασία του περιβάλλοντος, δίδεται λύση στην καθημερινή διαχείριση των απορριμμάτων μέχρι την κατασκευή των νέων μονάδων, αξιοποιείται και το βιοαέριο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

«Έχουμε δεσμευθεί ότι ως το 2025 θα έχει πάψει να λειτουργεί ο ΧΥΤΑ της Φυλής ως ανοικτή χωματερή. Αυτό είναι και το μεγάλο μας στοίχημα. Αν και έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας, έχουμε περάσει σταθερά από το στάδιο των εξαγγελιών, στο στάδιο της υλοποίησης. Βάζουμε τέλος στις παθογένειες του παρελθόντος και προχωρούμε με σταθερά βήματα. Δε θα επιτρέψουμε οι πολίτες της Αττικής να ζήσουν με τα σκουπίδια στην πόρτα τους. Στόχος είναι η μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας να διαχειρίζεται τα σκουπίδια της με ευρωπαϊκή λογική και πρότυπα, με σεβασμό στο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία, χωρίς να επιβαρύνει την τσέπη των νοικοκυριών».

 

Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

Με τη συνδρομή, το  σχεδιασμό και τη καθοδήγηση από ειδικούς επιστήμονες η Περιφέρεια ανέλαβε δράσεις προκειμένου να επιτευχθεί μια γρήγορη, οικονομικά αποδοτική και περιβαλλοντικά φιλική στροφή προς την κυκλική οικονομία.

– Δίνεται βάρος στην ανακύκλωση και στην εφαρμογή συστήματος διαλογής στην πηγή και δημιουργία ρεύματος συλλογής βιοαποβλήτων.

– Δημιουργία 10 Μονάδων Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων, σε συνεργασία πάντοτε με τους Δήμους.

– Προωθείται η αναθεώρηση του υφιστάμενου Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων της Αττικής. Ήδη έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ανάθεσης της Μελέτης αναθεώρησης του ΠΕΣΔΑ.

– Παραλαβή σταδιακά 60 φορτηγών που θα λειτουργούν ως κινητά πράσινα σημεία και μονάδες ενημέρωσης των πολιτών για την ανακύκλωση. Ο ΕΔΣΝΑ έχει ήδη παραλάβει τα πρώτα 15 φορτηγά

– Επικαιροποιούνται τα Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης Απορριμμάτων, σε όλους τους Δήμους της Αττικής, με χρηματοδότηση Περιφέρειας Αττικής.

– Αναβαθμίζεται το ΕΜΑΚ Λιοσίων για να μπορεί να δέχεται προς επεξεργασία τα βιοαπόβλητα που θα συλλέγονται από τους Δήμους το επόμενο μεταβατικό διάστημα.

– Το σχέδιο προβλέπει την κατασκευή τριών νέων «ΠΡΑΣΙΝΩΝ» Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων υπερσύγχρονης τεχνολογίας για τις ανάγκες του Κεντρικού Τομέα στη Φυλή, του Πειραιά στο Σχιστό και της Βορειοανατολικής Αττικής στο Γραμματικό

– Παράδοση 80 απορριμματοφόρων για τη συλλογή βιοαποβλήτων και 9000 κάδων, για την ενίσχυση του συστήματος διαλογής στην πηγή σε 66 Δήμους της Αττικής.

– Προμήθεια επιπλέον 100 απορριμματοφόρων και 40.000 καφέ κάδων, με την ολοκλήρωση της παράδοσης του νέου υλικού να γίνεται ως τα μέσα του 2021.

– Δημιουργία 1.000 γωνιών ανακύκλωσης , σε όλους τους Δήμους της Αττικής.

– Εφαρμογή νέας τιμολογιακής πολιτικής στον ΕΔΣΝΑ που ισχύει από 1-1-2021, με την οποία δίνεται κίνητρο στους Δήμους να εφαρμόσουν σύστημα διαλογής στην πηγή, αφού για κάθε τόνο σκουπιδιών που θα στέλνουν στη Φυλή για να θαφτεί χωρίς επεξεργασία, θα επιβαρύνονται με διπλάσια τιμή σε σχέση με τα σκουπίδια που θα προέρχονται από διαλογή στην πηγή».

 

ΔΥΝΑΜΗ ΖΩΗΣ: ΦΥΛΗ, Η ΠΙΣΩ ΑΥΛΗ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Τη διαιώνιση από τη σημερινή Διοίκηση, της λειτουργίας της Φυλής, της μεγαλύτερης χωματερής της Ευρώπης, κατήγγειλε στο Περιφερειακό Συμβούλιο η Δύναμη Ζωής. Στην παρέμβασή της, η εισηγήτρια της Δύναμης Ζωής, Γιώτα Παππά παρατήρησε ότι με τις μεθοδεύσεις της σημερινής Διοίκησης, η χωματερή της Φυλής θα μείνει, γιγαντωμένη, με ΣΔΙΤ και με τεχνολογίες “ενεργειακής αξιοποίησης”, δηλαδή με καύση, στους αιώνες των αιώνων!
Συμπερασματικά υποστήριξε ότι η Φυλή θα συνεχίσει να αποτελεί το κύριο σημείο της διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής! Γιατί αυτή είναι η επιλογή της Διοίκησης της Περιφέρειας που λειτουργεί ταξικά, στοχοποιεί και καταδικάζει για πάντα τους κατοίκους της Δυτικής Αττικής σε πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

 

Γ. ΣΓΟΥΡΟΣ: ΑΝΕΠΑΡΚΗΣ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΑΤΟΥΛΗ ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

Σφοδρή κριτική στη διοίκηση Πατούλη για τις ενέργειές της στα ζητήματα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική άσκησε ο επικεφαλής της παράταξης «Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση Αττικής» Γιάννης Σγουρός κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου όπου συζητήθηκε η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την ΟΕΔΑ Δυτ. Αττικής.
Σφοδρή κριτική στη διοίκηση Πατούλη για τις ενέργειές της στα ζητήματα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική άσκησε ο επικεφαλής της παράταξης «Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση Αττικής» Γιάννης Σγουρός κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου όπου συζητήθηκε η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την ΟΕΔΑ Δυτ. Αττικής.

Ο Γ. Σγουρός κατηγόρησε τον κ. Πατούλη ότι πίσω από τις επικοινωνιακές πομφόλυγες του στυλ «2020 έτος ανακύκλωσης» και τις λαμπερές φωτογραφίσεις και παρουσιάσεις κρύβεται η απόλυτη ένδειά του σε επίπεδο πράξεων, αφού :

α) ούτε νέο σχεδιασμό (ΠΕΣΔΑ) έχει παρουσιάσει (που να μην ήταν και έτοιμος που έλεγε προεκλογικά),

β) ούτε η ανακύκλωση αυξήθηκε κατά τη θητεία του ή υπάρχει η προοπτική εμφανούς αύξησης ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι

γ) ούτε υπάρχει προοπτική αποσυμφόρησης του ΧΥΤΑ στη Φυλή που θα συνεχίσει με τη μέθοδο του πανωσηκώματος να δέχεται για τα επόμενα τουλάχιστον 4 χρόνια όλα τα απορρίμματα του λεκανοπεδίου.

«Το μόνο που κάνει ο κ. Πατούλης μέσω των εντεταλμένων οργάνων του είναι κοστοβόρους και υπερκοστολογημένους διαγωνισμούς χωρίς καμία συμμετοχή και ενημέρωση των δήμων της Αττικής, που ξεπερνούν μαζί με τα ΣΔΙΤ το ένα δις ευρώ, που είτε θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια τον ΕΔΣΝΑ στην χρεοκοπία από την οποία εκ θαύματος τον γλυτώσαμε το 2012, είτε θα φορτώσουν με υπέρογκα βάρη τους πολίτες», όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο πρώην περιφερειάρχης Αττικής άσκησε κριτική και για την έλλειψη προοπτικής ως προς την παύση λειτουργίας του ΧΥΤΑ Φυλής, που δέχεται τα απορρίμματα του λεκανοπεδίου εδώ και δεκαετίες εκφράζοντας τις επιφυλάξεις του τόσο για τη νομιμότητα της ΜΠΕ σε σχέση με τον ισχύοντα ΠΕΣΔΑ, όσο και για την ασφάλεια της μεθόδου που επελέγη, της ταφής δηλαδή απορριμμάτων πάνω από κύτταρα που έχουν πληρωθεί με απορρίμματα, υπενθυμίζοντας ότι το Ιούνιο του 2018 μετά από έντονες βροχοπτώσεις είχε κλείσει ο ΧΥΤΑ για πολλές μέρες εξαιτίας μεγάλου ρήγματος.

Ο κ. Σγουρός επανέφερε την πρότασή του για τη διενέργεια νέων μελετών με τη συνεργασία της επιστημονικής, πανεπιστημιακής κοινότητας και της τοπικής αυτοδιοίκησης προκειμένου να υπάρξουν νέες χωροθετήσεις σε κοινά αποδεκτούς χώρους και με κοινά αποδεκτές λύσεις και εφαρμογές.

 

Γ. ΠΡΩΤΟΥΛΗΣ: ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ Η ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΧΩΜΑΤΕΡΗΣ ΤΗΣ ΦΥΛΗΣ

Ως έγκλημα που συντελείται στη Φυλή σε βάρος των κατοίκων της Δ. Αττικής, κατήγγειλε η «Λαϊκή Συσπείρωση» Αττικής στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, δια στόματος του επικεφαλής της Γιάννη Πρωτούλη.

Η σημερινή διοίκηση, υποστήριξε ο κ. Πρωτούλης σχεδιάζει να φτιάξει ένα έργο για να συνεχίζει να γεμίζει σκουπίδια πάνω στα σκουπίδια, συνεχίζοντας τον σχεδιασμό της προηγούμενης διοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Επισήμανε πως η περιφερειακή αρχή έφερε για έγκριση τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) γι’ αυτό το έργο του αίσχους που προβλέπει έναν νέο, 3ο ΧΥΤΑ Δυτικής Αττικής, χωρισμένο σε 3 κύτταρα που θα σκεπάσει τα υφιστάμενα κύτταρα και «πανωσηκώματα». Για την αντιστήριξη του τεράστιου αυτού «πάνω – πανωσηκώματος» και για τη δημιουργία του απαιτούμενου χώρου θα κατασκευαστεί περιμετρικά ανάχωμα, ένα χωμάτινο «μίνι σινικό τείχος» μήκους 1.535 μέτρων και ύψους 20 μέτρων.

Επιπλέον, όπως είπε, προβλέπεται η χωροθέτηση του εργοστασίου καύσης αποβλήτων που, όπως σκόπιμα διαρρέεται, πρόκειται να εγκατασταθεί στην ευρύτερη περιοχή του Θριάσιου Πεδίου.

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης έκανε λόγο συνεχόμενο έγκλημα που συντελείται με την τρομακτική άνοδο των νεοπλασιών και των θανάτων από καρκίνο.