Home Περιφέρεια ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ: ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΤΟΥΛΗ – ΣΚΡΕΚΑ ΓΙΑ ΤΟ  ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ: ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΤΟΥΛΗ – ΣΚΡΕΚΑ ΓΙΑ ΤΟ  ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ: ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΤΟΥΛΗ – ΣΚΡΕΚΑ ΓΙΑ ΤΟ  ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ

0
0

Στο πλαίσιο της επιτάχυνσης των Δράσεων για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων στην Περιφέρεια Αττικής ο περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης συναντήθηκε σήμερα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκα.

 

 

Η Αττική το 2025 θα θάβει λιγότερο από το 10% της παραγόμενης ποσότητας απορριμμάτων, σύμφωνα με το αναλυτικό χρονοδιάγραμμα των απαιτούμενων εργασιών και δράσεων που έχει δρομολογήσει η Περιφέρεια Αττικής και τις οποίες παρουσίασε στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκα ο περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης.

 

Ο περιφερειάρχης παρουσίασε τον υπό αναθεώρηση Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων της Περιφέρειας Αττικής και ειδικότερα αναφέρθηκε στις Δράσεις Πρόληψης, Διαλογής στην Πηγή και Ευαισθητοποίησης που έχουν υλοποιηθεί ή δρομολογηθεί. Επίσης συζήτησε τα θέματα χρηματοδότησης των μεγάλων έργων υποδομών που θα απαιτηθούν.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν τα Πάρκα Κυκλικής Οικονομίας που περιλαμβάνουν τις μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων (Μ.Ε.Α.) για την επεξεργασία των σύμμεικτων απορριμμάτων, καθώς και το δίκτυο των μονάδων επεξεργασίας βιοαποβλήτων για την αποκέντρωση της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Αττικής.

Ο Γ. Πατούλης ανέπτυξε το πρόγραμμα της Περιφέρειας για την ενίσχυση του εξοπλισμού ανακύκλωσης και ιδιαίτερα της συλλογής βιοαποβλήτων των δήμων. Αναφέρθηκε στο δίκτυο μικρών γωνιών ανακύκλωσης για την αύξηση της ανακύκλωσης, στη δημιουργία του παρατηρητηρίου ανακύκλωσης και στην ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα πρόληψης και ανακύκλωσης.

Επιπλέον έγινε αναφορά και στις μεγάλες υποδομές διαχείρισης των απορριμμάτων, αναλύθηκε η πρόοδος ωρίμανσης των έργων και επισημάνθηκε ότι το βασικό χρηματοδοτικό εργαλείο είναι το τρέχον (2014-2020) και το νέο (2021 -2027) ΕΣΠΑ.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Μ. Γραφάκος, ο προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Δ. Δρόσης, δύο εκ των τεχνικών συμβούλων σε θέματα διαχείρισης απορριμμάτων του ΕΔΣΝΑ, ο Δ. Μπούρκας και ο Β. Μιχαλόπουλος, καθώς και υπηρεσιακά στελέχη.

Ο περιφερειάρχης στις δηλώσεις του υπογράμμισε την απόφαση της Περιφέρειας να δώσει οριστική λύση στο ζήτημα της διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική. «Το χρωστάμε στα παιδιά μας και στις επόμενες γενιές. Με τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε στοχεύουμε να κάνουμε την Αττική Περιφέρεια πρότυπο στην Ευρώπη». Αναφερόμενος στη συνάντηση και στην ενδεδειγμένη ευαισθησία και το ενδιαφέρον τόσο του υπουργού Περιβάλλοντος κ. Σκρέκα όσο και του γενικού γραμματέα Μ. Γραφάκου, δήλωσε περισσότερο αισιόδοξος «για την ταχύτερη υλοποίηση του σχεδιασμού» σημειώνοντας ότι όλοι θα «συμβάλουν προκειμένου να βρούμε κοινές συνιστάμενες και να εισέλθουμε σε μια νέα περίοδο στα θέματα της διαχείρισης και ανακύκλωσης των απορριμμάτων». Επισήμανε ότι ο νέος σχεδιασμός βασίζεται σε συγκεκριμένους βασικούς άξονες όπως η στροφή προς την κυκλική οικονομία, η υλοποίηση ρεαλιστικών λύσεων με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, η ενίσχυση της ανακύκλωσης με στόχο την ελαχιστοποίηση των υπολειμμάτων και η ανάπτυξη της κυκλικής οικονομίας, τονίζοντας πως «με συγκεκριμένα βήματα, δράσεις και σε συνεργασία με την κεντρική διοίκηση, δίνουμε οριστική λύση στο ζήτημα της διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική».

Σε δηλώσεις του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκας τόνισε: «Συναντηθήκαμε σήμερα με τον Περιφερειάρχη Γιώργο Πατούλη, ο οποίος κάνει σπουδαία δουλειά στην Αττική συνολικά και σε ό,τι αφορά στην προσπάθεια για την διαχείριση των απορριμμάτων. Πρόκειται για ένα ζήτημα το οποίο ταλανίζει δυστυχώς τους πολίτες της Αττικής πολλά χρόνια και για το οποίο οφείλουμε να δώσουμε μόνιμες και  βιώσιμες λύσεις. Θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο ως υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος για να στηρίξουμε την Περιφέρεια στις αποφάσεις που έχει πάρει ώστε να μπορέσει να υλοποιήσει γρήγορα αυτές τις δράσεις που έχουν αναληφθεί».