Home Αιγάλεω ΑΙΓΑΛΕΩ: ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΤΟ ΚΥΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΤΟΥ 9ου ΚΑΙ 14ου ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
ΑΙΓΑΛΕΩ: ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΤΟ ΚΥΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΤΟΥ 9ου ΚΑΙ 14ου ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

ΑΙΓΑΛΕΩ: ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΤΟ ΚΥΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΤΟΥ 9ου ΚΑΙ 14ου ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

0
0

Τεράστιο το κύμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης από τους γονείς όλης της Αττικής προς τον αγώνα που δίνουν οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές του 9ου κι 14ου Δημοτικών Σχολείων Αιγάλεω, που ο Δήμος και η Πολιτεία τα συστεγάζουν – συγχωνεύουν.

 

 

 

 

 

Το τεράστιο κύμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης από τις Ενώσεις Γονέων της Αττικής στον αγώνα που δίνουν οι γονείς οι κεπιαδευτικοί και οι μαθητές του 9ου και 14ου Δημοτικών Σχολείων Αιγάλεω «πνίγει» τη δημοτική αρχή Αιγάλεω, αλλά και την πολιτεία που σιωπά εμπρός στην υποβάθμιση της παιδείας και που δεν προχωρά άμεσα σε λύσεις για τη στέγαση του 9ου Δημοτικού Σχολείου.

 

Το γονεϊκό κίνημα στην δείχνει τη δύναμή του και είναι σίγουρο πως πέρα των ανακοινώσεων συμπαραστάσης που εκδίδονται καθημερινά θα στηρίξουν και με την παρουσία τους τον αγώνα για το πρόβλημα στέγασης των δύο δημοτικών σχολείων στο Αιγάλεω.

    Οι Ενώσεις Γονέων Καλλιθέας, Μαρκοπούλου, Πετρούπολης, Αγ. Ιωάννου Ρέντη δήλωσαν κι αυτές με ανακοινώσεις την στήριξή τους στα αιτήματα των γονέων των δύο δημοτικών σχολείων, ενώ η Ένωση Γονέων Αιγάλεω με ανακοίνωσή της αναφέρθηκε στην μεγαλειώδη, όπως την χαρακτήρισε, κινητοποίηση στην πλατεία Μετρό το Αιγάλεω.

Στο κάλεσμά της ανταποκρίθηκαν οι Ενώσεις Γονέων Αγίας Βαρβάρας, Χαϊδαρίου, Κορυδαλλού, Μενιδίου, Νέας Ιωνίας, Καματερού, Αχαρνών, η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας δια του Προέδρου Π. Κατηφέ και η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής διά του Αντιπροέδρου Θ. Καρελιώτη, του Ταμία Σ. Μπούσουλα και του μέλους του ΔΣ Τ. Πέτρου.

Στο πλευρό τους βρέθηκαν και οι βουλευτές Νάντια Γιαννακοπούλου, Χαρά Καφαντάρη, Κρίτων Αρσένης, που έμπρακτα από την πρώτη στιγμή στηρίζουν τον αγώνα τους για τα αυτονόητα, όπως αναφέρουν στην ανακοίνωση.

Ακόμη οι επικεφαλής  των δημοτικών παρατάξεων Δ. Μπίρμπας, Λ. Σκλαβούνος, Π. Δάγκα, Κ. Σάμιος και Π. Βαϊνάς, και σύσσωμοι σχεδόν οι δημοτικοί σύμβουλοι όλων των παρατάξεων συμμετείχαν στην κινητοποίηση.

Αναλυτικά στην ανακοίνωση αναφέρουν: «Οι εκπαιδευτικοί, επίσης, συνοδοιπόροι και συναγωνιστές μας στον κοινό αγώνα για Παιδεία με σύγχρονες υποδομές, με ασφάλεια και ποιότητα, χωρίς προχειρότητες και συμβιβασμούς. Η πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας, Στέλλα Τραγά, ο Θοδωρής Κατσωνόπουλος, Πρόεδρος της Β’ ΕΛΜΕ καθώς και Διευθυντές των σχολείων μας και εκπαιδευτικοί!

Στην κεντρική πλατεία, στην καρδιά του Αιγάλεω ηχηρό ήταν το μήνυμα που δόθηκε από όλους για ασφαλή σχολική στέγη, για διευθέτηση των ζητημάτων στέγασης, για τις αποκαταστάσεις των σεισμόπληκτων σχολείων μας, για τις συντηρήσεις και τα έργα των υπολοίπων, ενάντια στις αποφάσεις συστεγάσεων, συγχωνεύσεων και κλεισίματος σχολείων, ενάντια στην αδράνεια, στην αδιαφορία και στην αδιαλλαξία των αρμόδιων αρχών.

Ευχαριστούμε θερμά τον Βασίλη Κούλογλου που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα και πλαισίωσε μουσικά την συγκέντρωση καθώς και τον Δημήτρη Σινάνογλου.

Οι Γονείς έχουν κρίση και μνήμη. Κάτω τα χέρια από τα παιδιά μας: δεν θα επιτρέψουμε πολιτικά παίγνια στις πλάτες γονιών και μαθητών! Όσοι από τους ιθύνοντες θέτουν ζητήματα ασφάλειας, οφείλουν να απολογηθούν πρώτα για τις δικές τους καθυστερήσεις, τα (μη) έργα, τις πράξεις και τις παραλήψεις τους διαχρονικά! Όσοι από τους ιθύνοντες μπορούν ας αναμετρηθούν με τα πραγματικά προβλήματα παράγοντας έργα και όχι θόρυβο!»

 

Γ. ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΑΝΑΣΤΕΝΑΖΕΙ ΣΤΟ ΑΙΓΑΛΕΩ

Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκη βρέθηκε στην κινητοποίηση ενάντια στην έξωση του 9ου Δημοτικού Σχολείου Αιγάλεω και τη μετεγκατάσταση στο 14ο Δημοτικό Σχολείο.

Έξω από το 14ο δημοτικό σχολείο, βρέθηκε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης με τον Βουλευτή Β’2 Δυτικού Τομέα Αθηνών Κρίτωνα Αρσένη, τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος Μιχάλη Κριθαρίδη και πλήθος μελών και στελεχών του ΜέΡΑ25 για να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση γονέων, μαθητών και εκπαιδευτικών ενάντια στην έξωση του 9ου δημοτικού σχολείου και την μετεγκατάσταση – συγχώνευση του στο 14ο δημοτικό σχολείο στο Αιγάλεω.

«Αυτό που γίνεται στο Αιγάλεω να πάψει να γίνεται. Γιατί αυτό που γίνεται σήμερα στο Αιγάλεω θα γίνει στις δικές σας γειτονιές, στα δικά σας δημόσια σχολεία, στα χωριά, στις γειτονιές, στις πόλεις, παντού σε όλη την ελληνική Επικράτεια». Αυτά ήταν τα πρώτα λόγια του Γραμματέα του ΜέΡΑ25 Γιάννη Βαρουφάκη, μετά την ενημέρωση που είχε από τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς για το ιστορικό της “έξωσης”. Και συνέχισε: “Η δημόσια Παιδεία σήμερα αναστενάζει εδώ το Αιγάλεω. Βλέπουμε την πλήρη κατάρρευση γης δημόσιας εκπαίδευσης και της Πολιτείας η οποία στηρίζει αυτήν την κατάρρευση είτε είναι το Υπουργείο είτε είναι ένας Δήμαρχος. Και αυτό δεν είναι θέμα πολιτικών απόψεων και κομματικών αντεγκλήσεων. Όταν έχεις δάσκαλους, γονείς, μαθητές και σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο να συμφωνεί με αυτά που μόλις σας είπα, καταλαβαίνεις ότι κάτι συμβαίνει. Το να στοιβάζονται 190 μαθητές μέσα σε ένα χώρο σαν κι αυτό (το 14ο δημοτικό σχολείο στο Αιγάλεω), σε ένα χώρο που το μόνο που μπορεί να προσφέρει στους μαθητές είναι κελιά φυλακής με κάποια θρανία, την ώρα που εδώ δίπλα υπάρχει ιδιωτικό εκπαιδευτήριο που εποφθαλμιά τους χώρους του 9ου σχολείου που δεν χρησιμοποιούνται σήμερα επειδή υποτίθεται ότι δεν ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές για σχολεία, για τον ιδιώτη, όμως, είναι μια χαρά. Άλλο ένα παράδειγμα, μέσα από αυτή την τραγωδία της δημόσιας εκπαίδευσης στο Αιγάλεω, του πώς η ιδιωτικομανία αυτής της Κυβέρνησης, αυτού του καθεστώτος και κάποιων δημάρχων που σιγοντάρουν, εξωθεί τις κοινωνίες σε αντιδράσεις σαν τη σημερινή γιατί έχουμε γονείς που δεν πάνε στις δουλειές τους σήμερα, δεν αφήνουν τα παιδιά τους να πάνε στο σχολείο, γνωρίζοντας ότι τα παιδιά αυτά στερούνται τη μάθηση, μόνο και μόνο για να απευθυνθούν σε εσάς που μας βλέπετε με ένα στόχο, να κινητοποιηθούμε πανελλαδικά έτσι ώστε αυτό που γίνεται στο Αιγάλεω να πάψει να γίνεται. Γιατί αυτό που γίνεται σήμερα στο Αιγάλεω θα γίνει στις δικές σας γειτονιές, στα δικά σας δημόσια σχολεία, στα χωριά, στις γειτονιές, στις πόλεις, παντού σε όλη την ελληνική Επικράτεια. Πρέπει να τους στηρίξουμε.”

ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ: ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΑ 9Ο ΚΑΙ 14Ο ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΑΙΓΑΛΕΩ

Την αλληλεγγύη τους και τη στήριξή τους στον αγώνα των εκπαιδευτικών, γονέων και μαθητών του 9ου και 14ου Δημοτικών Σχολείων Αιγάλεω εξέφρασε η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων του Περιστερίου με ανακοίνωση που εξέδωσαν.

Σε αυτή αναφέρουν: «Το ΔΣ της Ένωσης Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Περιστερίου εκφράζει την αλληλεγγύη και τη στήριξή του στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες των γονέων, εκπαιδευτικών και μαθητών του 9ου και του 14ου Δημοτικού Σχολείου Αιγάλεω και στην Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Αιγάλεω και στηρίζει τα δίκαια αιτήματα τους για:

 

ΜΟΝΙΜΗ ΛΥΣΗ με ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΗ στο πρόβλημα της στέγασης του 9ου Δημοτικού Σχολείου Αιγάλεω!

ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΣ ΣΧΟΛΕΙΟ για τα παιδιά!

Καμία συγχώνευση σχολείων!

Να προχωρήσει άμεσα η αποκατάσταση στα σεισμόπληκτα σχολεία του Δήμου Αιγάλεω.

Στηρίζουμε τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες των ΔΣ των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των 9ο και 14ο Δημοτικών Σχολείων Αιγάλεω και της Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Αιγάλεω.

Απευθύνουμε μαζικό κάλεσμα σε γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικούς, πολίτες και φορείς στη συγκέντρωση στο Δημαρχείο Αιγάλεω την Τρίτη 17/1/2023 στις 20:00 όπου θα συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο Αιγάλεω!

 

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΑΣΦΑΛΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΣΤΕΓΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ!!!»

 

ΔΗΜΟΣ ΑΙΓΑΛΕΩ: Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ 9Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Με δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο Δήμος Αιγάλεω δίνει τη δική του εκδοχή για την έξωση του 9ου Δημοτικού και τη συστέγασή του με το 14ο Δημοτικό Σχολείο Αιγάλεω.

«Τις τελευταίες ημέρες οι πολίτες του Αιγάλεω έχουν μετατραπεί, λόγω πολιτικών σκοπιμοτήτων και επιδιώξεων, σε αναγκαστικούς θεατές ενός “θεάτρου του παραλόγου” αναφορικά με την απόφαση του Δήμου μας περί συστέγασης του 9ου Δημοτικού Σχολείου Αιγάλεω με το 14ο Δημοτικό Σχολείο Αιγάλεω. Θέλοντας, κυρίως, να ενημερώσουμε υπεύθυνα τους συμπολίτες μας για το θέμα και ταυτόχρονα να αναιρέσουμε τις εντυπώσεις που σκοπίμως δημιουργούνται από διάφορα κέντρα, που δεν διστάζουν να εργαλειοποιήσουν πολιτικά τα παιδιά μας, παραθέτουμε με συντομία τα ακόλουθα:

Το κτίριο στο οποίο στεγαζόταν έως την 09.01.2023 το 9ο Δημοτικό Σχολείο Αιγάλεω ανήκει σε ιδιώτες και από το έτος 1979 μισθωνόταν αρχικώς από την Νομαρχία Αττικής και στην συνέχεια τον Δήμο Αιγάλεω προκειμένου να στεγαστεί εκεί το ανωτέρω Δημοτικό Σχολείο. Όμως, η αλλαγή της νομοθεσίας σχετικώς με τις τεχνικές προδιαγραφές λειτουργίας και ασφάλειας των δημοτικών σχολείων κατέστησε το ανωτέρω κτίριο ακατάλληλο απαιτώντας από τους ιδιοκτήτες την πραγματοποίηση τεχνικών βελτιώσεων και μεταρρυθμίσεων του κτιρίου, τις οποίες ουδέποτε θέλησαν να αναλάβουν. Παρά ταύτα, οι προηγούμενες Διοικήσεις του Δήμου προέβησαν σε δύο παρατάσεις της μισθώσεως του συγκεκριμένου ακατάλληλου κτιρίου, το έτος 2014 (επί Δημάρχου κ. Χρήστου Καρδαρά και Αντιδημάρχου κ. Λάμπρου Σκλαβούνου) και το έτος 2019 (επί Δημάρχου κ. Δημήτρη Μπίρμπα) έως την 20.01.2020. Έτσι, την 20.01.2020 οι ιδιοκτήτες του κτιρίου απαίτησαν την απόδοσή του και όταν ο Δήμος Αιγάλεω αρνήθηκε την παράδοση προτείνοντας νέα παράταση ή νέα μίσθωση του κτιρίου εκείνοι άσκησαν ενώπιον των αρμοδίων Δικαστηρίων όλα τα ένδικα μέσα που προβλέπονταν, δηλώνοντας παράλληλα ότι δεν επιθυμούσαν να μισθώσουν ξανά στον Δήμο Αιγάλεω το κτίριο με οποιοδήποτε μίσθωμα, όπως άλλωστε είχαν δηλώσει και στον προηγούμενο Δήμαρχο κ. Δημήτρη Μπίρμπα. Μάλιστα, ενώ προσκλήθηκαν από τον Δήμο (ο οποίος ειρήσθω εν παρόδω ήταν διαθέσιμος να καταβάλει οποιοδήποτε μίσθωμα) δεν έλαβαν καν μέρος στην διενεργηθείσα δημοπρασία, παρά το γεγονός της εξοφλήσεως εκ μέρους του Δήμου όλων των δεδουλευμένων μισθωμάτων. Μετά ταύτα ο Δήμος Αιγάλεω εξάντλησε με την σειρά του όλα τα ένδικα μέσα και βοηθήματα που προβλέπει ο νόμος κατορθώνοντας την αναστολή της αποβολής του από το συγκεκριμένο κτίριο επί τριετία! Μετά την τελεσιδικία της υποθέσεως, την 09.09.2022 οι ιδιοκτήτες, ως είχαν εκ του νόμου δικαίωμα, επιχείρησαν με αναγκαστική εκτέλεση δικαστικής αποφάσεως να αποβάλουν τον Δήμο Αιγάλεω από το κτίριό τους, κάτι που απετράπη προσωρινώς με αυτοπρόσωπες ενέργειες του Δημάρχου και των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου. Ταυτόχρονα, ο Δήμος Αιγάλεω απεφάσισε και προέβη ταχύτατα σε όλες τις απαιτούμενες από μέρους του διαδικασίες για την αναγκαστική απαλλοτρίωση του ακινήτου του 9ου Δημοτικού Σχολείου, οι οποίες σήμερα εκκρεμούν ενώπιον της Περιφέρειας Αττικής. Ακολούθησε η άσκηση αναιρέσεως εκ μέρους του Δήμου Αιγάλεω κατά της αποφάσεως του Εφετείου Αθηνών, κάτι που, όμως, δεν εμπόδισε τους ιδιοκτήτες να προβούν αιφνιδιαστικώς, χωρίς την παραμικρή ενημέρωση ή προειδοποίηση σε νέα έξωση το πρωί της 09.01.2023 αποβάλλοντας τον Δήμο Αιγάλεω από το συγκεκριμένο κτίριο. Άμεσα ο Δήμαρχος μη έχοντας άλλη νόμιμη επιλογή ανέστειλε με απόφασή του την λειτουργία του 9ου Δημοτικού Σχολείου για 3 ημέρες προκειμένου να αποφασισθεί η στέγαση του Σχολείου και μετά τις απαιτούμενες κατά νόμον ενέργειες με απόφασή του, αποφασίστηκε η προσωρινή και κατεπείγουσα συστέγαση του 9ου Δημοτικού Σχολείου στο ίδιο κτίριο με το 14ο Δημοτικό Σχολείο Αιγάλεω, μετά από εμπεριστατωμένη τεχνική έκθεση καταλληλότητος του συγκεκριμένου κτιρίου και τις απαραίτητες εργασίες διαμόρφωσης από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Αιγάλεω. Η ανωτέρω απόφαση Δημάρχου επικυρώθηκε ως προς την νομιμότητά της από την αντίστοιχη απόφαση της αρμόδιας Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και από την 12.01.2023 το 9ο Δημοτικό Σχολείο λειτουργεί συστεγαζόμενο με το 14ο Δημοτικό Σχολείο Αιγάλεω σε παράλληλες πρωινές βάρδιες χωρίς να επιβαρυνθεί η λειτουργία του 14ου Σχολείου.

Στις ανωτέρω νόμιμες ενέργειες του Δήμου μας, οι οποίες ως μοναδικό γνώμονα είχαν τη διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας του Σχολείου, τη διασφάλιση των θέσεων των εκπαιδευτικών λειτουργών και πρωτίστως την ασφάλεια των παιδιών μας, προτάθηκαν, δυστυχώς ακόμη και με αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, λύσεις, όπως η εκ μέρους του Δήμου βίαιη διάρρηξη και κατάληψη του πρώην κτιρίου του 9ου Δημοτικού Σχολείου ( ! ), η αποχή των μαθητών από τα μαθήματά τους έως ότου δοθεί κάποια άλλη ( ; ) λύση από το Υπουργείο Παιδείας, η πρόταση νομοθετικής απαγόρευσης των εκμισθωτών να αποβάλουν αναγκαστικώς Δήμους σε κτίρια που στεγάζονται σχολεία. Λύσεις που -στην πρώτη περίπτωση- εκθέτουν τον Δήμο μας και όσους τις υποστηρίζουν και που δεν έδιναν την παραμικρή λύση στο πρόβλημα της λειτουργίας του Σχολείου την 12.01.2023. Ούτε φυσικά δίνει λύση η στοχοποίηση υπαλλήλων και υπηρεσιακών παραγόντων του Δήμου Αιγάλεω, που κάνοντας το καθήκον τους, πιστοποίησαν την καταλληλότητα του κτιρίου του 14ου Δημοτικού Σχολείου. Προκαλεί δε αλγεινή εντύπωση το γεγονός ότι όσοι αντιδρούν στη στέγαση του 9ου Δημοτικού Σχολείου στο κτίριο του 14ου Δημοτικού Σχολείου Αιγάλεω, οι οποίοι, μάλιστα, έφθασαν στο σημείο την 16.01.2023 να κλειδώσουν με λουκέτα το 14ο Δημοτικό Σχολείο και να ταλαιπωρήσουν μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς, επιθυμούν την παραμονή των παιδιών μας σε ένα κτίριο που από ετών είναι ακατάλληλο και μη ασφαλές για τα παιδιά μας!

Ο Δήμος Αιγάλεω θέλει να διαβεβαιώσει τους πολίτες ότι με αίσθημα ευθύνης στον θεσμικό του ρόλο εργάζεται για την οριστική και νόμιμη λύση του προβλήματος της στέγασης του 9ου Δημοτικού Σχολείου μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες, εξυπηρέτηση αλλότριων συμφερόντων και δίχως να σκέπτεται το πολιτικό κόστος, ιδίως όταν πρόκειται για την εκπαίδευση των παιδιών μας. Κατανοούμε πλήρως την ανησυχία και την αναστάτωση που η αιφνίδια αναγκαστική αποβολή επέφερε σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς και είμαστε δίπλα τους ουσιαστικά και όχι με ανώδυνα συνθήματα και εύκολες υποσχέσεις, ώστε να διευκολύνουμε την προσαρμογή τους στον νέο σχολικό χώρο και να διασφαλίσουμε την απρόσκοπτη λειτουργία του Σχολείου τους».