Home Πετρούπολη ΘΟΔ. ΛΑΠΠΑΣ: ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ.
ΘΟΔ. ΛΑΠΠΑΣ: ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ.

ΘΟΔ. ΛΑΠΠΑΣ: ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ.

0
0

Άρθρο του Θοδωρή Λάππα*

Η μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος αποτελεί αδιαμφισβήτητα επιτακτική ανάγκη προκειμένου να μειώσουμε όσο αυτό είναι δυνατό, τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής που συντελείται στον πλανήτη μας.

Είναι αλήθεια ότι τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και το Ελληνικό κράτος, έχουν προχωρήσει τα τελευταία χρόνια σε μια συντονισμένη προσπάθεια προς την παραπάνω κατεύθυνση.

Εμείς ως Διοίκηση ενός Δήμου ο οποίος υφίσταται εδώ και δεκαετίες πολύ σοβαρές και επιβλαβείς συνέπειες στο αστικό του περιβάλλον από την λειτουργία της χωματερής, έχουμε έναν λόγο παραπάνω να θέσουμε το εν λόγω θέμα σε πρώτη προτεραιότητα και να καταβάλουμε το μέγιστο των προσπαθειών μας για την βελτίωση του αέρα που αναπνέουμε και της υγείας των παιδιών μας. Ήδη η παρούσα Διοίκηση έχει προχωρήσει τα παρακάτω έργα τα οποία κινούνται προς την κατεύθυνση της εξοικονόμησης ενέργειας.

Εκσυγχρονισμός του Δημοτικού Φωτισμού χρησιμοποιώντας λάμπες τεχνολογίας led.

Εκπόνηση Σχεδίου Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων στην πόλη μέσα από το οποίο θα προκύψει ένα δίκτυο σημείων όπου θα μπορούν οι κάτοικοι να φορτίζουν τα ηλεκτρικά οχήματά τους, προωθώντας έτσι την ηλεκτροκίνηση στην πόλη.

Ενίσχυση του στόλου των οχημάτων του Δήμου Πετρούπολης με νέα ηλεκτροκίνητα.

Εκπόνηση Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας το οποίο είναι ένα στρατηγικό σχέδιο που βασίζεται σε υφιστάμενες πρακτικές σχεδιασμού, λαμβάνοντας υπόψη αρχές όπως είναι η συμμετοχή των πολιτών στις διαδικασίες αποφάσεων, η ολιστική προσέγγιση στην άσκηση πολιτικής καθώς και η συνεχής αξιολόγηση των παρεμβάσεων.

Εκπόνηση μελέτης για την ανέγερση κτιρίου σύγχρονου ενεργειακού σχεδιασμού δίπλα στο εμβληματικό Καμίνι της Πετρούπολης, το οποίο θα εξυπηρετεί συνοδές χρήσεις με την λειτουργία του Καμινίου ως χώρος πολιτισμού και στην οροφή του θα φιλοξενεί έναν νέο κοινόχρηστο χώρο πρασίνου και αναψυχής για τους κατοίκους της πόλης.

Προώθηση της ανακύκλωσης η οποία θα πρέπει να αποτελεί βασική εθνική προτεραιότητα που θα στοχεύει πέραν των άλλων και στην αλλαγή της νοοτροπίας των πολιτών σχετικά με το θέμα αυτό και θα αποσκοπεί στην βέλτιστη συνδρομή της χώρας μας στην παγκόσμια προσπάθεια αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και στην ελαχιστοποίηση των συνεπειών της.

Ενίσχυση του πρασίνου στους κοινόχρηστους χώρους του Δήμου, για την βελτίωση της ποιότητας του μικροκλίματος της περιοχής.

Ολοκληρωμένη εφαρμογή νέων τεχνολογιών smart city για την λειτουργία βασικών υποδομών της πόλης όπως το WiFi4EU, σύστημα έξυπνης στάθμευσης στην κεντρική λεωφόρο, σύστημα έξυπνων διαβάσεων σε σημεία με έντονη διέλευση πεζών στην πόλη, σύστημα τηλεϊατρικής, ηλεκτρονική πληροφόρηση των κατοίκων σε κοινόχρηστους χώρους, περιβαλλοντικούς αισθητήρες κλπ.

Τα παραπάνω αποτελούν ενδεικτικά τις βασικές ενέργειες στις οποίες έχουμε προχωρήσει και τις οποίες βεβαίως συμπληρώνουν και πολλές άλλες μικρότερης εμβέλειας.

Βέβαια το εγχείρημα, το οποίο αποτελεί προτεραιότητα όπως προανέφερα, δεν σταματάει εδώ. Ήδη προγραμματίζουμε νέες σημαντικές παρεμβάσεις στην κατεύθυνση της μείωσης του ενεργειακού αποτυπώματος της πόλης, αλλά όπως είναι εύκολα αντιληπτό, οι διαδικασίες όταν μιλάμε για κανόνες δημοσίου, είναι εξαιρετικά χρονοβόρες. Θα ήταν ευτυχές να μας δοθεί ο απαιτούμενος πολιτικός χρόνος για να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε τα παραπάνω και να θέσουμε σε τροχιά υλοποίησης αυτά που τώρα σχεδιάζουμε.

Κλείνοντας θα ήθελα από την μεριά μου ως ένας άνθρωπος που συμμετέχει στα κοινά αυτής της πόλης, να απευθύνω μια παράκληση προς όλους τους κατοίκους της Πετρούπολης η οποία αφορά στο ότι θα πρέπει όλοι μας να προσπαθήσουμε να υιοθετήσουμε μια νέα νοοτροπία στην διαχείριση των καθημερινών μας αναγκών η οποία θα έχει ως βασικό στοιχείο την προστασία του περιβάλλοντος και την εξοικονόμηση ενέργειας, όπου βέβαια αυτό είναι εφικτό.

Χωρίς την ενεργό συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών, είναι σχεδόν ακατόρθωτη η μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος για την οποία καταβάλουμε όλες αυτές τις προσπάθειες και μας είναι απολύτως αναγκαία.

Αυτό είναι πιστεύω ξεκάθαρο για όλους μας.

* Ο Θοδωρής Λάππας είναι αντιδήμαρχος Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών του Δήμου Πέτρούπολης