Home Πετρούπολη ΧΩΜΑΤΕΡΗ STOP: ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΤΕΤΕΛΕΣΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΦΥΛΗ & ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
ΧΩΜΑΤΕΡΗ STOP: ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΤΕΤΕΛΕΣΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΦΥΛΗ & ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

ΧΩΜΑΤΕΡΗ STOP: ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΤΕΤΕΛΕΣΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΦΥΛΗ & ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

0
0

ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ, Η ΝΕΟΛΑΙΑ & Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΞΑΝΑ!

Τα επόμενα βήματα της κινηματικής επανεκκίνησης ενάντια στην επέκταση της χωματερής της Φυλής κάνει γνωστά η κίνηση πολιτών Χωματερή Stop. Με προκήρυξη που εξέδωσε και θα μοιραστεί τις επόμενες ημέρες στην Πετρούπολη κάνει μία ενημέρωση των όσων εξελίξεων του τελευταίου διμήνου και καταλήγει στην ανάγκη εφαρμογής μίας εναλλακτικής πρότασης με πολλές και μικρές αποκεντρωμένες μικρές μονάδες δημόσιας – δημοτικής ιδιοκτησίας.

Αναλυτικά η προκήρυξη της Χωματερής Stop αναφέρει:
«Κυβέρνηση, Περιφέρεια Αττικής και ΕΣΔΝΑ, ανεβάζουν σε νέα επίπεδα το περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελείται μισό αιώνα τώρα στην Φυλή και συνολικότερα στη διαχείριση των απορριμμάτων. Πιστοί στο μότο «κάθε κρίση και μια ευκαιρία», εκμεταλλεύτηκαν την πανδημία για να δημιουργήσουν κι άλλα τετελεσμένα. Έτσι:

  • Ένα ακόμα πανωσήκωμα στον ΧΥΤΑ Φυλής –το όγδοο στη σειρά- βρίσκεται στη διαδικασία ανάθεσης (σ.σ. δημιουργία «σκουπιδολόφων», εξαιτίας έλλειψης χώρων ταφής, που κατά φάσεις καταρρέουν σε ατυχήματα που δεν μαθεύονται ποτέ).
  • Από τα μέσα Μάρτη ανατέθηκε η κατασκευή νέου χώρου ταφής 62,5 στρεμμάτων στον παλιό ΧΥΤΑ Άνω Λιοσίων που είχε σταματήσει να δέχεται απορρίμματα από το 2005!! Και παρότι είναι στον λόφο Σκαλιστήρι σε Ζώνη Α απόλυτης προστασίας του Όρους Αιγάλεω, μουλωχτά, στα μέσα Μάη επεκτάθηκε παλιότερη περιβαλλοντική αδειοδότηση!
  • Δρομολογείται ακάθεκτα κι άλλη επέκταση σε νέο κομμάτι γης –σφήνα ανάμεσα στις εγκαταστάσεις Φυλής και Άνω Λιοσίων. Aυτή η επέκταση ήταν το «δώρο» της διοίκησης της Ρ.Δούρου το καλοκαίρι του ‘19 προς το νέο Περιφερειάρχη Γ.Πατούλη. Η αποσφράγιση των προσφορών γι’ αυτήν την επέκταση έγινε στα γραφεία του ΕΣΔΝΑ στις 20 Μάη όταν καλέστηκε κινητοποίηση στην οποία συμμετείχαν πολλοί φορείς και συλλογικότητες της Δυτ.Αθήνας, ανάμεσα τους και η «ΧΩΜΑΤΕΡΗ STOP”.

Με αυτές τις επιλογές κλωτσάνε παρακάτω χρονικά την κρίση υπερκορεσμού στο χώρο της Φυλής. Για να προλάβουν εντωμεταξύ να γιγαντώσουν κι άλλο τις εγκαταστάσεις της ΕΜΑΚ, του αποτεφρωτήρα επικίνδυνων αποβλήτων και να στήσουν την πολυπόθητη για τους μεγαλο-εργολάβους μπίζνα της καύσης των απορριμμάτων.

 

 

ΚΑΥΣΗ ΟΛΟΤΑΧΩΣ…

Η καύση σκουπιδιών στην AΓΕΤ-Lafarge στον Βόλο τα δύο τελευταία χρόνια αποτέλεσε μια προσομοίωση για αυτό που έχουν στο μυαλό τους οι dealers των σκουπιδιών και ο αγαπημένος τους υπουργός Κ.Χατζηδάκης. Η όρεξη τους για κέρδη άνοιξε και η παρέα μεγαλώνει….

Έτσι η δημοτική αρχή Α.Μπέου δρομολογεί την κατασκευή μονάδας παρασκευής επεξεργασμένου σκουπιδιού (SRF/RDF) που θα καταλήγει για καύση στην ΑΓΕΤ. Και στην Ευκαρπία της Θεσσαλονίκης η τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ μπαίνει κι αυτή στο παιχνίδι της καύσης.

Απέναντι τους, στο Βόλο υπάρχει ήδη ένα κίνημα διαρκείας που οργανώνει την επανεκκίνηση του μετά την καραντίνα και συζητάει δράσεις, κινητοποιήσεις, καταλήψεις κ.λ.π. Κι αντίστοιχα στην Θεσσαλονίκη ένα μέτωπο 120 διαφορετικών Σωματείων, Ενώσεων Γονέων, Μαθητικών Συμβουλίων, Συλλογικοτήτων και Φορέων, προσπαθεί να δώσει οργανωμένη μορφή στην αντίσταση.

 

Συνειδητοί καταστροφείς του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής

 

Αλλά ακόμα και η οργή μας δεν μας χωράει πια! Γιατί με αφορμή την πανδημία του κορονοϊού, πληθώρα ερευνών συνδέουν το ξέσπασμα νέων ασθενειών με την καταστροφή των δασών, των βουνών, της παρθένας φύσης, αλλά και με την περιβαλλοντική επιβάρυνση μέσα και γύρω από τον αστικό ιστό. Και αντί να προκύψουν αβίαστα ουσιαστικές φιλο-περιβαλλοντικές και τελικά φιλο-κοινωνικές πολιτικές, συμβαίνει το αντίστροφο.

Πίσω από την «μάσκα» της υπεράσπισης της δημόσιας υγείας κρύβεται το αποκρουστικό πρόσωπο της κυβέρνησης που ψήφισε πριν λίγες μέρες το χειρότερο περιβαλλοντικό νόμο των τελευταίων ετών.

Ανάμεσα σε άλλα: α) καθιστά σχεδόν αδύνατη χρονικά την διατύπωση αντιρρήσεων από όσους σχετίζονται με την προστασία μιας περιοχής, δηλ. κοινωνικούς, περιβαλλοντικούς, τοπικούς, κλπ φορείς β) χωρίζει τις προστατευόμενες περιοχές σε τέσσερις Ζώνες και νομιμοποιεί εντός των ορίων τους συγκεκριμένα έργα, καταργώντας έτσι επί της ουσίας τον χαρακτηρισμό «προστατευμένες» γ) απλοποιεί την χορήγηση Άδειας Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας για φωτοβολταϊκά πάρκα παντού δ) επιτρέπει την ανεξέλεγκτη τοποθέτηση αιολικών πάρκων σε κάθε βουνοκορφή.

Αλλά κι όσον αφορά στην διαχείριση απορριμμάτων ο νόμος είναι λουκούμι για τους εργολάβους. Αφού ανάμεσα σε άλλα προβλέπει:

– Αρκούν απλές υπουργικές αποφάσεις για τις όποιες αλλαγές στη διαχείριση αποβλήτων. Έτσι οι συζητήσεις στα Περιφερειακά Συμβούλια, η διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες κλπ θα καταλήξουν περιττή πολυτέλεια.

– Ο υπουργός περιβάλλοντος θα μπορεί να αποφασίζει μόνος του ισχυριζόμενος πως αντιμετωπίζουμε «απρόβλεπτες καταστάσεις» που αφορούν το «δημόσιο συμφέρον».

– Ταχύτατη έκδοση περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων για υλοποίηση έργων διαχείρισης αποβλήτων.

– Τα Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης Αποβλήτων δεν θα αποφασίζονται πια στα Δημοτικά Συμβούλια, αλλά στις Επιτροπές Ποιότητας Ζωής, όπου ο δήμαρχος έχει την απόλυτη πλειοψηφία με βάση το νόμο περί λειτουργίας Α’ και Β’ βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Το μήνυμα πίσω από όλες αυτές τις αλλαγές είναι ένα: «Ενοχλητικές» κοινωνίες και κινήματα αφήστε μας να κάνουμε τις μπίζνες μας ήσυχοι..

 

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΑΣ

Από την μεριά μας πιστεύουμε πως η αντιμετώπιση της πανδημίας, η στάση απέναντι στο περιβάλλον, και η διαχείριση των απορριμμάτων, αποτελούν όλα μεγάλα ζητήματα δημόσιας υγείας. Δεν είναι χώρος για επιχειρηματικά κέρδη και για τα αρπακτικά του ιδιωτικού τομέα. Και δεν υπάρχει περιθώριο για διαιώνιση της ταφής και εισαγωγή της καύσης. Απάντηση στο ερώτημα «μα καλά, τι θα γίνουν τα σκουπίδια;», υπάρχει. Και δεν είναι να πάνε κάπου αλλού. Θέλουμε να κλείσει η Φυλή και να μην υπάρξουν άλλες «Φυλές»!

Γι’ αυτό ως κοινωνία χρειαζόμαστε μια εφαρμόσιμη και κοινωνικά δίκαιη εναλλακτική πρόταση. Κι αυτή είναι η μικρής κλίμακας διαχείριση σε πολλές αποκεντρωμένες μικρές μονάδες 100% δημόσιας – δημοτικής ιδιοκτησίας, με έμφαση:

  • διαλογή στην πηγή, δηλ. εκεί που παράγουμε τα σκουπίδια, στα σπίτια μας, τη γειτονιά μας, το σχολειό μας
  • ουσιαστική ανακύκλωση, με εγκατάσταση 4-5 κάδων για διαφορετικά υλικά (γυαλί, χαρτί, πλαστικά, μέταλλα κ.λ.π.)
  • επανάχρηση των διαφορετικών υλικών υπό τον έλεγχο των Δήμων ώστε όσα έσοδα προκύπτουν να επιστρέφουν ως έργα στους ίδιους τους δημότες
  • κομποστοποίηση των αστικών απορριμμάτων και χρήση του κομπόστ στις υπηρεσίες περιβάλλοντος των Δήμων
  • κατάργηση του καθεστώτος των αντισταθμιστικών και εξοικονόμηση πόρων που να στραφούν σε προνοιακές και φιλο-περιβαλλοντικές πολιτικές.

Με αυτό τον τρόπο μπορεί να μειωθεί στο ελάχιστο το υπόλειμμα των απορριμμάτων που απομένουν προς διάθεση μόλις στο 10-15% του σημερινού όγκου και τα οφέλη να επιστρέφουν στην κοινωνία!

 

ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ

Ως Χωματερή stop πραγματοποιήσαμε δράσεις ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και προβολής της εναλλακτικής μας πρότασης. Αλλά και κινητοποιήσεις ενάντια στους καταστροφικούς σχεδιασμούς ΕΣΔΝΑ, Περιφέρειας και κυβέρνησης.

Κι είχαμε προς της πανδημίας προτείνει μια σειρά από βήματα για το χτίσιμο ενός ενωτικού μαζικού τοπικού κινήματος: α) την οργάνωση καλά προετοιμασμένων και μαζικών κινητοποιήσεων στην Πετρούπολη σε συντονισμό με φορείς-συλλογικότητες και των όμορων Δήμων β) την πραγματοποίηση πανεκπαιδευτικής κινητοποίησης γ) την οργάνωση τοπικής γενικής απεργίας δ) τον συντονισμό με άλλα περιβαλλοντικά κινήματα (εξορύξεις, ανεμογεννήτριες, καύση σκουπιδιών στον Βόλο, στην Ευκαρπία κ.λ.π.).

Σε όλα αυτά πρέπει να προσθέσουμε σήμερα την ανάγκη να περιφρουρήσουμε εμείς οι ίδιοι με όλα τα ατομικά μέσα προστασίας την υγεία όλων των συναγωνιστών και των συναγωνιστριών που θα δώσουμε μαζί μάχες!

Όσοι καταστρέφουν τις ζωές τις δικές μας και των παιδιών μας, δεν σταμάτησαν ποτέ, δεν σεβάστηκαν καμιά πανδημία! Ως συμμέτοχοι στις «ενοχλητικές» κοινωνίες και στα «ενοχλητικά» τοπικά κινήματα δεν έχουμε άλλη επιλογή!»