Home Ελλάδα ΦΩΤΙΕΣ ΑΝΑΨΕ Η “ΕΦ.ΣΥΝ.” ΣΕ ΠΑΤΟΥΛΗ ΚΑΙ ΕΔΣΝΑ
ΦΩΤΙΕΣ ΑΝΑΨΕ Η “ΕΦ.ΣΥΝ.” ΣΕ ΠΑΤΟΥΛΗ ΚΑΙ ΕΔΣΝΑ

ΦΩΤΙΕΣ ΑΝΑΨΕ Η “ΕΦ.ΣΥΝ.” ΣΕ ΠΑΤΟΥΛΗ ΚΑΙ ΕΔΣΝΑ

0
0

 

Το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «Εφ.Συν.»  που αναφερόταν σε πριμοδότηση της ταφής σε βάρος της ανακύκλωσης, σε αναδρομική κοστολόγηση στη διαχείριση πράσινων αποβλήτων, που θα προκαλέσει αύξηση των δημοτικών τελών και στην προσπάθεια του Πατούλη να περάσει το αντι-οικολογικό, όπως το χαρακτηρίζει, σχέδιο της με εξ αποστάσεως ψηφοφορία  προκάλεσε αναβρασμό τόσο στη διοίκηση της Περιφέρειας όσο και στον ίδιο τον ΕΔΣΝΑ μεταξύ των αιρετών και στελεχών του Συνδέσμου, που σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας και πάλι, διαβεβαίωσε ότι στην τελική απόφαση θα υπάρχει ξεκάθαρη διατύπωση ότι δεν θα υπάρχουν αναδρομικές χρεώσεις.

 

ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.»

«Βόμβες» περιβαλλοντικές και οικονομικές καλούνται να ψηφίσουν τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) στη σημερινή (11.30) συνεδρίαση με κορυφαίο αντικείμενο την τιμολογιακή πολιτική που θα ακολουθήσει ο φορέας διαχείρισης απορριμμάτων της μεγαλύτερης περιφέρειας της χώρας στη διάρκεια του 2020.

Οι εισηγήσεις της διοίκησης του ΕΔΣΝΑ στην ουσία πριμοδοτούν την ταφή σε βάρος της ανακύκλωσης, διαλύοντας όποιο κίνητρο είχαν οι δήμοι να προχωρούν σε δράσεις προδιαλογής και επαναχρησιμοποίησης απορριμμάτων. Όχι μόνο μπαίνει κόστος -και μάλιστα υψηλό – στη διαχείριση πράσινων αποβλήτων (βιοαπόβλητα, όπως κλαδέματα κ.λπ.), αλλά επιπλέον ο ΕΔΣΝΑ έρχεται να χρεώσει ως σύμμεικτα σκουπίδια απορρίμματα που ανακύκλωσαν οι δήμοι το 2019, αναιρώντας προγενέστερες αποφάσεις του Συνδέσμου για μη χρέωσή τους! Το διαμορφούμενο σκηνικό είναι προφανές ότι θα προκαλέσει αύξηση δημοτικών τελών και θα αναγκάσει τους πολίτες να βάλουν ακόμη βαθύτερα το χέρι στην τσέπη. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η αύξηση τελών «θα είναι τραγική».

Σε γενικότερο επίπεδο η διαχείριση των απορριμμάτων αναμένεται πιο κοστοβόρα για τους δήμους. Αυξάνεται κατά περίπου 8% η ενιαία τιμή εισόδου σύμμεικτων απορριμμάτων (δηλαδή σκουπίδια του πράσινου κάδου, που δεν υπόκεινται σε κάποια επεξεργασία και θάβονται) στις εγκαταστάσεις της Φυλής. Συγκεκριμένα, ένας τόνος απορριμμάτων θα θάβεται με 53,82 ευρώ, από 49,67 ευρώ που τιμολογείται σήμερα. Μια τέτοια αύξηση θα μπορούσε να λειτουργεί ως αντικίνητρο για ταφή. Ομως, με τις εισηγήσεις του προέδρου του ΕΔΣΝΑ -στενού συνεργάτη του περιφερειάρχη Αττικής, Γ. Πατούλη και μέλους της περιφερειακής αρχής- Β. Κόκκαλη, το αντικίνητρο θεσπίζεται στην προδιαλογή βιοαποβλήτων.

Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα των πράσινων αποβλήτων. Μέχρι πρότινος, οι δήμοι συγκέντρωναν τα κλαδέματά τους και τα διοχέτευαν για παραγωγή κομπόστ ατελώς, δηλαδή χωρίς κόστος, εκτρέποντάς τα από την ταφή. Με την τιμολογιακή πολιτική που εισηγείται σήμερα ο ΕΔΣΝΑ τα κλαδέματα θα χρεώνονται με συντελεστή 0,5 επί του κόστους ταφής του σύμμεικτου, κάτι που μεταφράζεται σε κόστος 26,91 ευρώ/τόνο.

Για τις νέες τιμολογήσεις ο ΕΔΣΝΑ επικαλείται τον Κανονισμό Τιμολόγησης που είχε καθοριστεί επί θητείας Σ. Φάμελλου στο υπουργείο Περιβάλλοντος, με υπουργική απόφαση στα μέσα του 2019. Ο κανονισμός προέβλεπε εκπτώσεις για όσους ανακυκλώνουν. Ομως ο Σύνδεσμος προχωρά σε αύξηση της ενιαίας τιμής και επιπλέον, επικαλούμενος την «πρώτη φορά που τίθεται σε εφαρμογή η συγκεκριμένη νομοθεσία», διαγράφει προηγούμενες αποφάσεις του – κίνητρα για ανακύκλωση.

Συγκεκριμένα, ο ΕΔΣΝΑ στην εισήγησή του ενημερώνει τα μέλη του ότι «θα πρέπει να θεωρηθούν ότι παύουν να είναι σε ισχύ προγενέστερες αποφάσεις του Δ.Σ. και της ΕΕ ΕΔΣΝΑ» για μη χρέωση α) αμιγώς πράσινων αποβλήτων, β) προδιαλεγμένων ανακυκλώσιμων υλικών, γ) προδιαλεγμένων υπολειμμάτων λαϊκών αγορών.

Την ίδια στιγμή, ο ΕΔΣΝΑ εισηγείται τη διαγραφή ακόμη μιας προγενέστερης απόφασής του. Τον Σεπτέμβριο του 2017 είχε αποφασίσει να επιβάλει τέλος ταφής 100 ευρώ/τόνο σε φορτία δημοτικών απορριμματοφόρων που μετέφεραν πράσινα απορρίμματα μαζί με άλλα αστικά απορρίμματα ή μπάζα, πρακτική που καθιστούσε αδύνατη την εκτροπή των πράσινων απορριμμάτων από την ταφή. Και αυτή η ποινή που λειτουργούσε σαν κίνητρο ανακύκλωσης παύει να είναι σε ισχύ…

Το αποτέλεσμα των παραπάνω είναι να «πριμοδοτείται η ταφή. Χαλάει όποιο κίνητρο είχαν οι δήμοι να κάνουν ανακύκλωση, με αποτέλεσμα πολλοί να κρίνουν ότι είναι πιο συμφέρον να οδηγούν σύμμεικτα απορρίμματα προς ταφή. Οι όποιες εκπτώσεις με βάση την τιμολογιακή κλίμακα της υπουργικής απόφασης του 2019 έρχονται εφόσον μπαίνει τεράστια τιμή σε κάτι που είχε μηδενική τιμή. Και μάλιστα αιφνιδιαστικά», τονίζει στην «Εφ.Συν.» ο Αλ. Μαυραγάνης, αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Βριλησσίων, μέλος των Διοικητικών Συμβουλίων της ΚΕΔΕ και της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ).

 

ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΕΣ ΧΡΕΩΣΕΙΣ

Κατά τον ίδιο, μείζον ζήτημα, που χρήζει προσφυγής στη Δικαιοσύνη, προκύπτει και από ένα άλλο θέμα πάνω στο οποίο καλούνται σήμερα να αποφασίσουν τα μέλη του ΕΔΣΝΑ. Η διοίκηση Πατούλη στον Σύνδεσμο εισηγείται, επικαλούμενη και πάλι τον κανονισμό Φάμελλου, να μην ισχύσουν προγενέστερες αποφάσεις του ΕΔΣΝΑ για μηδενική χρέωση ανακυκλώσιμων απορριμμάτων του 2019. Λίγο-πολύ, περίπου 300.000 κυβικά μέτρα βιοαποβλήτων που οι δήμοι υπολόγιζαν ότι δεν θα τους κοστίσει το παραμικρό ευρώ θα τιμολογηθούν αναδρομικά σαν κοινό σκουπίδι με 49,67 ευρώ/τόνο, με τις όποιες εκπτώσεις να παραπέμπονται στο μέλλον. «Είναι κάτι απαράδεκτο και παράνομο. Θα προσφύγουμε κατά της απόφασης εάν περάσει», τονίζει ο κ. Μαυραγάνης.

Την ίδια στιγμή, άλλη μια προγενέστερη απόφαση του ΕΔΣΝΑ που αφορά τα ιδιωτικά Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) βαίνει προς διαγραφή. Ο ΕΔΣΝΑ υπολόγιζε στο παρελθόν, βάσει πιλοτικού προγράμματος, ότι τα ΚΔΑΥ μπορούν να στέλνουν υπόλειμμα προς ταφή, ποσοστό 30% των απορριμμάτων που διαχειρίζονται. Οποιο επιπλέον ποσοστό θα χρεωνόταν με 80 ευρώ/τόνο.

Ωστόσο η ιδιωτική Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (μπλε κάδος) και τα ΚΔΑΥ προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας αναστολή και ακύρωση της απόφασης, ισχυριζόμενα ότι με αυτήν την τιμολόγηση θα υποστούν ανεπανόρθωτη οικονομική ζημία που θα οδηγήσει στην κατάρρευσή τους και θα παύσει η ανακύκλωση συσκευασιών στην Αττική. Επικαλούμενος αυτήν τη δικαστική εκκρεμότητα (έχει οριστεί δικάσιμος για τις 17 Ιουνίου), ο ΕΔΣΝΑ σήμερα έρχεται να αναιρέσει την προαναφερθείσα απόφαση που ελήφθη το 2018 και ως αποτέλεσμα να επαναφέρει τιμολογιακή πολιτική για τα ΚΔΑΥ, υπολογίζοντας το υπόλειμμά τους στο 52%, ανεβάζοντας το ποσοστό πέρα από το οποίο θα επιβάλλεται επιπλέον χρέωση στις ιδιωτικές επιχειρήσεις. Μια εισήγηση που προφανώς επηρεάζει την τελική μορφή της τιμολογιακής πολιτικής στους δήμους.

 

ΤΡΑΓΙΚΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ

Τον τελικό «λογαριασμό» είναι σαφές ότι θα τον πληρώσουν οι δημότες με τα τέλη που καταβάλλουν στους δήμους. Ο κ. Μαυραγάνης εκτιμά ότι οι αυξήσεις δημοτικών τελών θα είναι «τραγικές, κυρίως για τους πολίτες που ανακυκλώνουν μέσω των δήμων τους».

Το σύνολο των εισηγήσεων έρχεται σε αντίθεση με τις εξαγγελίες του περιφερειάρχη Αττικής, Γ. Πατούλη, για κήρυξη του 2020 σε «έτος ανακύκλωσης» και βεβαίως με την εξαγγελία του για το κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής. Ο δήμαρχος Φυλής, Χρ. Παππούς, μέλος μάλιστα της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΔΣΝΑ, θα πρέπει να περιμένει αύξηση των εσόδων στα ταμεία του δήμου του. Με τις σημερινές εισηγήσεις, τα αντισταθμιστικά οφέλη που λαμβάνει ο Δήμος Φυλής αυξάνονται κατά 3,4 εκατ. ευρώ, από 36,27 εκατ. το 2019 σε 39,67 εκατ. το 2020.

 

ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΑΝΑΒΟΛΗ

Στο 61μελές διοικητικό συμβούλιο του ΕΔΣΝΑ συμμετέχουν 36 εκπρόσωποι της ΠΕΔΑ και 25 της Περιφέρειας Αττικής. Ο κ. Μαυραγάνης και ο δήμαρχος Καισαριανής, Χρ. Βοσκόπουλος, μέλη της παράταξης «Νέα Αυτοδιοίκηση» (ακομμάτιστοι αιρετοί), έχουν ζητήσει «ως απολύτως επιβεβλημένη για λόγους θεσμικής φύσης και ουσίας» την αναβολή της αυριανής συνεδρίασης. Η παράταξή τους ζήτησε από τον πρόεδρο της ΠΕΔΑ, Γ. Μαρκόπουλο, να παρέμβει και ο ίδιος ζητώντας αναβολή της συνεδρίασης προκειμένου πρώτα να τοποθετηθεί η ΠΕΔΑ επί των εισηγήσεων.

 

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ Γ. ΠΑΤΟΥΛΗ

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης απάντησε στο δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» υποστηρίζοντας ότι στο δημοσίευμα παρατίθενται μια σειρά από αναληθή γεγονότα, και δεν θα υπάρξει επιπλέον επιβάρυνση των πολιτών της αττικής από τη διαχείριση των απορριμμάτων, αλλά αντιθέτως θα πληρώσουν λιγότερα τέλη καθώς το διαχειριστικό κόστος του ΕΔΣΝΑ μειώνεται κατά 1,2 εκατ. ευρώ συγκριτικά με το 2018.

Αναλυτικά η απάντηση του κ. Πατούλη αναφέρει:
«Καμία επιπλέον επιβάρυνση των πολιτών της Αττικής από τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Με αφορμή σημερινό δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών, «όπου παρατίθενται μια σειρά από αναληθή γεγονότα σχετικά με την πολιτική διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής από την Περιφέρεια, αλλά και τη νέα τιμολογιακή πολιτική του ΕΔΣΝΑ», από την Περιφέρεια Αττικής επισημαίνονται τα εξής:

  1. Δεν θα επιβαρυνθούν επιπλέον οι πολίτες και δεν αυξάνεται το ποσό που θα καταβάλουν οι Δήμοι της Αττικής στον ΕΔΣΝΑ.

Η εισφορά των Δήμων  δεν προσδιορίζεται με βάση τις αποφάσεις του ΕΔΣΝΑ και της Περιφέρειας Αττικής, αλλά στη βάση αντικειμενικών στοιχείων και συγκεκριμένα, του απολογιστικού διαχειριστικού κόστους του φορέα το έτος 2018 (διαχειριστικό κόστος της περιόδου της κας Δούρου), το οποίο ανήλθε σε 91,2 εκ. € περίπου. Το 2020 οι Δήμοι και συνακόλουθα και οι πολίτες, μέσω των ανταποδοτικών τελών, θα πληρώσουν 90 εκ. €. Δηλαδή λίγο λιγότερα από όσα πλήρωσαν το 2018.

Άρα δεν υπάρχει καμία αύξηση στο ποσό που θα καταβάλλουν οι Δήμοι και μέσω αυτών οι πολίτες, ως εισφορά στον ΕΔΣΝΑ.

 

  1. Δεν θα υπάρξει καμία αναδρομική επιβάρυνση των Δήμων, άρα και των πολιτών, για το 2019

Είναι απολύτως αναληθές ότι θα υπάρξει αναδρομική επιβάρυνση των Δήμων για τη χρονιά που πέρασε. Δεν θα πληρώσει κανείς Δήμος αναδρομικά για τα απορρίμματα του 2019.  Δεν υπάρχει καμία εισήγηση σχετική αλλά ούτε και προβλέπεται από τον νόμο κάτι τέτοιο.

Όσοι το ισχυρίζονται αυτό είτε έχουν παρανοήσει τις αποφάσεις του ΕΔΣΝΑ, είτε εσκεμμένα παραπληροφορούν, προφανώς γιατί εξυπηρετούν μικροκομματικές σκοπιμότητες.

 

  1. Με το Νόμο του κ. Φάμελου η κοστολόγηση των αποβλήτων

Η Διοίκηση του ΕΔΣΝΑ, εφαρμόζοντας το νόμο που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επί Υπουργίας του κου Φάμελου, προχωρά στην ψήφιση για πρώτη φορά του νέου Κανονισμού  Τιμολόγησης (ΚΥΑ ΥΠΕΝ/ΔΔΑΠΠ/31606/930/08.04.2019 (Β’ 1277). Το σχέδιο του Κανονισμού Τιμολόγησης εστάλη σε όλους τους δήμους για διαβούλευση και δεν υπήρξαν παρατηρήσεις επ’ αυτού. Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση ο κάθε Φορέας Διαχείρισης Αποβλήτων υποχρεούται να τιμολογήσει το κάθε ρεύμα  αποβλήτου μέσα στο εύρος που ορίζει η Υπουργική Απόφαση. Αν δεν τιμολογήσει, παραβιάζει το νόμο. Η εισήγηση της Οικονομικής Υπηρεσίας είναι τα απόβλητα που διατίθενται χωρίς καμία προδιαλογή για υγειονομική ταφή (σύμμεικτα και υπολείμματα αποβλήτων) να χρεώνονται χωρίς έκπτωση, ενώ τα βιοαπόβλητα για τα οποία οι δήμοι αναπτύσσουν δράσεις ανακύκλωσης να χρεώνονται στη μισή τιμή από ό,τι τα σύμμεικτα. Άρα την τιμολόγηση των βιοαπόβλητων δεν την αποφάσισε ούτε η Περιφέρεια Αττικής, ούτε ο ΕΔΣΝΑ. Είναι μια απόφαση που επιβάλλεται από το νόμο που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση.

 

  1. Περιφέρεια Αττικής και ΕΔΣΝΑ προωθούν την ανακύκλωση και τη συλλογή βιοαποβλήτων

Η Περιφέρεια Αττικής και ο ΕΔΣΝΑ, προωθούν με συνέπεια ένα νέο μοντέλο διαχείρισης των απορριμμάτων, φιλικό στο περιβάλλον. Στηρίζουν στην πράξη την ανακύκλωση και ιδιαίτερα το σύστημα διαλογής στην πηγή των βιοαποβλήτων. Στο πλαίσιο αυτό

– Έχουν προχωρήσει στην προμήθεια 80 νέων απορριμματοφόρων ειδικά για τη συλλογή βιοαποβλήτων.

– Έχουν προμηθευθεί 9.000 καφέ κάδους, σε διάφορα μεγέθη.

– Ο εξοπλισμός αυτός παραλαμβάνεται σταδιακά και παραδίδεται στους Δήμους της Αττικής, ενώ έχει ήδη προγραμματιστεί η προμήθεια και επιπλέον εξοπλισμού που θα δοθεί στους Δήμους για τη στοχευμένη και στοχοθετημένη συλλογή βιοαποβλήτων.

– Οι δράσεις της Περιφέρειας Αττικής και  του ΕΔΣΝΑ που έχουν ξεκινήσει να υλοποιούνται, θα έχουν μέσα στο 2020 να έχουν θετικό αποτέλεσμα όσον αφορά τη σημαντική αύξηση των ποσοτήτων των προδιαλεγμένων βιοαποβλήτων και των πράσινων αποβλήτων, με  αντίστοιχη μείωση των σύμμεικτων που σήμερα οδηγούνται στη Φυλή χωρίς επεξεργασία.

– Με τη σταδιακή τοποθέτηση και των 1.000 γωνιών ανακύκλωσης μέσα στο 2020-2021, θα αυξηθεί περαιτέρω και η συλλογή των υλικών ανακύκλωσης, με αποτέλεσμα να μειωθεί περαιτέρω και ο όγκος των σύμμεικτων απορριμμάτων.

Με βάση τα παραπάνω, ο ΕΔΣΝΑ και η Περιφέρεια Αττικής δίνουν κίνητρο και δεν τιμωρούν όπως αναληθώς αναφέρεται στους Δήμους, για να ανακυκλώνουν και να αναπτύξουν δράσεις διαλογής στην πηγή. Κίνητρα οικονομικά αλλά και εξοπλισμό, ώστε ο στόχος για μια Αττική απαλλαγμένη από χωματερές και σύμμεικτα απορρίμματα  να γίνει πραγματικότητα. Η «πράσινη Αττική» απαιτεί πράξεις και όχι λόγια.

 

  1. Το 2025 κλείνει οριστικά η χωματερή στη Φυλή

Με βάση το σχεδιασμό της σημερινής Διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής και του ΕΔΣΝΑ, το 2025 δεν θα λειτουργεί στη Φυλή χωματερή. Κι αυτή δεν είναι μια απλή υπόσχεση, σαν αυτή που έδωσε η προηγούμενη Διοίκηση της Περιφέρειας, η οποία προβλέφθηκε μεν στον Περιφερειακό Σχεδιασμό του 2016, όμως δεν έγινε τίποτα για να υλοποιηθεί.

 

Σήμερα, Περιφέρεια Αττικής και ΕΔΣΝΑ προετοιμάζονται μεθοδικά και προωθούν:

 

– Το σταδιακό απεγκλωβισμό της Αττικής από τη λειτουργία της χωματερής στη Φυλή.

– Την υλοποίηση δράσεων για την προώθηση της συστηματικής ανακύκλωσης , σε συνεργασία με τους Δήμους και υλοποιώντας οργανωμένες καμπάνιες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών.

– Την οργάνωση ενός νέου ρεύματος συλλογής βιο-αποβλήτων από τους Δήμους, παρέχοντας σύγχρονο εξοπλισμό.

– Την κατασκευή νέων Μονάδων Επεξεργασίας Αποβλήτων και Βιοαποβλήτων, καθώς  και την εξεύρεση χώρων ταφής υπολειμμάτων, σε διάφορες περιοχές της Αττικής, ώστε να πάψει επιτέλους η Δυτική Αττική να σηκώνει όλο το βάρος του Λεκανοπεδίου.

 

  1. Με σχέδιο και υπευθυνότητα, προχωράμε μπροστά

Με το σχέδιο μας κάνουμε βήματα μπροστά προς το μέλλον.

Η διαχείριση των απορριμμάτων δεν γυρίζει σε ξεπερασμένα μοντέλα και πρακτικές του παρελθόντος.

Οι πολίτες του Λεκανοπεδίου αξίζουν καλύτερη ποιότητα ζωής κι αυτό το δικαίωμα θα τους το εξασφαλίσουμε, χωρίς να χρειαστεί να το πληρώσουν ακριβά.

Η ΑΝΤΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.»

Ο περιφερειάρχης Αττικής, λέγοντας ότι στο δημοσίευμά μας «παρατίθενται μια σειρά από αναληθή γεγονότα», υποστηρίζει ότι δεν θα υπάρξει «καμία επιπλέον επιβάρυνση των πολιτών της Αττικής από την διαχείριση των απορριμμάτων». Σύμφωνα με τον ίδιο, το διαχειριστικό κόστος του ΕΔΣΝΑ μειώνεται κατά 1,2 εκατ. ευρώ συγκριτικά με το 2018 και οι πολίτες θα πληρώσουν «λίγο λιγότερα» τέλη. Αγνωστο πως θα υπάρξει αυτή η μείωση εφόσον:

– αυξάνεται το κόστος ταφής κατά 8%

– το κόστος διαχείρισης βιοαποβλήτων αυξάνεται σε 26,91 ευρώ/τόνο… από μηδέν! Και εάν δεν είναι οι δημότες, τότε ποιος θα πληρώσει τα αυξημένα αντισταθμιστικά που θα λάβει ο Δήμος Φύλης;

Υποστηρίξαμε στο χθεσινό μας δημοσίευμα ότι η… λυπητερή θα βαρύνει κυρίως όσους δημότες κάνουν ανακύκλωση μέσω των δήμων τους. Στην απάντησή του, ο κ. Πατούλης αποδίδει την αύξηση σε Υπουργική Απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης. Η πλήρης αλήθεια είναι ότι εφαρμόζει μεν την σχετική απόφαση του 2019, διαγράφοντας παράλληλα προγενέστερες αποφάσεις του ΕΔΣΝΑ για μηδενικές χρεώσεις αποβλήτων.

Κατά την προσφιλή του τακτική να αποδίδει ευθύνες σε άλλους για τις ενέργειές του, ο κ. Πατούλης, αποδίδει την τιμολόγηση βιοαποβλήτων ότι σε «μια απόφαση που επιβάλλεται από το νόμο που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση». Καμία κυβέρνηση δεν του επέβαλε την διαγραφή προγενέστερων αποφάσεων του ίδιου του ΕΔΣΝΑ για μηδενική χρέωση αποβλήτων.

Οσον αφορά τον ισχυρισμό του κ. Πατούλη ότι «το σχέδιο του Κανονισμού Τιμολόγησης εστάλη σε όλους τους δήμους για διαβούλευση και δεν υπήρξαν παρατηρήσεις επ’ αυτού», απάντηση δίνει η ίδια η ενέργεια της ΠΕΔΑ να ζητήσει αναβολή της σημερινής δια περιφοράς συνεδρίασης.