Home Ίλιον ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΑ ΠΟΛΗ: Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑΣ ΥΠΗΡΧΕ ΑΠΟ ΤΟ 2018
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΑ ΠΟΛΗ: Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑΣ ΥΠΗΡΧΕ ΑΠΟ ΤΟ 2018

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΑ ΠΟΛΗ: Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑΣ ΥΠΗΡΧΕ ΑΠΟ ΤΟ 2018

0
0

Για νέα συμφωνία στο Πάρκο Ραδιοφωνίας. που ακυρώνει ένα δρομολογημένο από το 2018 έργο, με προϋπολογισμό 2 εκατ. ευρώ, κάνει λόγο η «Αλληλέγγυα Πόλη – Συμμαχία για το Ίλιον»

 

 

Για αθέτηση συμφωνίας και όχι για μνημόνιο συμφωνίας μεταξύ ΕΡΤ και Δήμου Ιλίου κάνει λόγο η δημοτική παράταξη «Αλληλέγγυα Πόλη – Συμμαχία για το Ίλιον» όσον αφορά την μετατροπή  του Πάρκου Ραδιοφωνίας σε  πάρκο αναψυχής.

Σε ανακοίνωσή της η «Αλληλέγγυα Πόλη – Συμμαχία για το Ίλιον» αναφέρει ότι από τον Φεβρουάριο του 2018 υπήρξε ανακοίνωση του τότε υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Παππά για μετατροπή του Σταθμού Μεσαίων Κυμάτων της Ραδιοφωνίας σε  Πάρκο Μουσείο Ραδιοφωνίας. Όπως επίσης γράφεται είχαν προϋπολογιστεί και 2 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση των υπαρχόντων κτισμάτων και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου.

Όπως υποστηρίζει η αντιπολιτευόμενη δημοτική παράταξη το έργο ακυρώθηκε δύο χρονιά μετά από την κυβέρνηση της ΝΔ, που ήρθε σήμερα με μία νέα συμφωνία και με την «υποπτη σιωπή» του δημάχου Ιλίου Νίκου Ζενέτου να υπογράψει ένα  «μνημόνιο συνεργασίας» με την ΕΡΤ, με το οποίο δημιουργούνται ταυτόχρονα 3 πολύ αρνητικές εξελίξεις για το δήμο.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΚΟ – ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΤΗ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑ ΕΧΕΙ ΓΡΑΨΕΙ

Αναλυτικά η ανακοίνωση που εξέδωσε η «Αλληλέγγυα Πόλη – Συμμαχία για το Ίλιον» αναφέρει:

«Το όραμα και οι προσδοκίες της κοινωνίας του Ιλίου για ένα καλύτερο μέλλον, ξεπερνούν όσους συνεχίζουν να πολιτεύονται με το γνωστό «έγινε κατόπιν ενεργειών μου»

Ήταν Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου του 2018, όταν ο τότε Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, ευρισκόμενος σε ανοιχτή εκδήλωση στο Δημαρχείο του Ιλίου, ανακοίνωνε την μετατροπή του Σταθμού Μεσαίων Κυμάτων της Ραδιοφωνίας σε  Πάρκο Μουσείο Ραδιοφωνίας.

Με αυτόν τον τρόπο ένα πάγιο αίτημα χρόνων για τους κατοίκους του Ιλίου άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά. Ένα αίτημα που, δυστυχώς, οι κυβερνήσεις του παρελθόντος που οδήγησαν τον τόπο στην χρεοκοπία, ουδέποτε θέλησαν να ασχοληθούν σοβαρά μαζί του και να το υλοποιήσουν. Αδιαφορώντας για την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των κατοίκων του Ιλίου. Αδιαφορώντας για να αποδώσουν στην τοπική κοινωνία πράσινους, ελεύθερους χώρους.

Το έργο προϋπολογίστηκε σε 2 εκατομμύρια ευρώ –  με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων – και περιλάμβανε την αποκατάσταση των υπαρχόντων κτισμάτων και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου. Άμεσα ξεκίνησε η εκπόνηση των απαραίτητων μελετών και η υλοποίηση όσων χρειάζονται για την ωρίμανση και αδειοδότηση του έργου, προκειμένου να υπάρξει το συντομότερο σχετική δημοπράτηση και εγκατάσταση του αναδόχου.

Πιο συγκεκριμένα το έργο, πέρα από την ανάπλαση του εξωτερικού χώρου,  αφορούσε στη διάσωση του μοναδικού διεθνώς – στην κατηγορία του – χειροποίητου πομπού, στο πλαίσιο συντήρησης του τεχνολογικού εξοπλισμού, ενώ καθορίστηκαν και οι δραστηριότητες που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν: Σχολή Ραδιοφωνίας για ειδικές ομάδες πληθυσμού, εργαστήριο σύγχρονων οπτικοακουστικών μεσών, εκθεσιακός χώρος, ψηφιακές αναπαραστάσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, συναυλίες και εκδηλώσεις στους εξωτερικούς χώρους.

Σε συνέχεια των παραπάνω θετικών εξελίξεων, τη Δευτέρα 2 Ιουλίου 2018, ο χώρος της Ραδιοφωνίας άνοιξε για πρώτη φορά τις πύλες του, με κατοίκους από όλες τις γειτονιές του Ιλίου να τον επισκέπτονται μαζικά. Σε μια εορταστική εκδήλωση όπου όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές (Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης και Διοίκηση ΕΡΤ) επανεπιβεβαίωσαν την πορεία υλοποίησης του έργου για την αποκατάσταση των κτισμάτων και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου στη Ραδιοφωνία.

 

Οι τεράστιες ευθύνες της ΝΔ που «έκοψε» το έργο στη Ραδιοφωνία και η «ύποπτη σιωπή» του κ. Ζενέτου

Η Κυβέρνηση της ΝΔ βρήκε το 2019 τα πάντα δρομολογημένα, με το απαραίτητο κονδύλι εξασφαλισμένο και τις μελέτες ώριμες ώστε να προχωρήσουν άμεσα τα έργα στη Ραδιοφωνία. Εντούτοις, μέχρι και σήμερα, σχεδόν 2 χρόνια μετά, όχι απλά δεν έχει προχωρήσει το παραμικρό από τον αρχικό σχεδιασμό, αλλά επί της ουσίας το έργο έχει ακυρωθεί.

Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη στην πραγματικότητα σήμερα επιλέγει να «φτύσει στα μούτρα» τους κατοίκους του Ιλίου, απεντάσσοντας ένα έργο πνοής για την περιοχή μας, και ιδιαίτερα για τις περιοχές της Ραδιοφωνίας, του Ρίμινι κλπ. Ένα έργο που διεκδικούν και οραματίζονται οι κάτοικοι του Ιλίου εδώ και δεκαετίες. Ένα έργο που με μόλις 2 εκατομμύρια προϋπολογισμό – τη στιγμή που η Κυβέρνηση δίνει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ στους καναλάρχες μέσα από τις «λίστες Πέτσα» και ημετέρους – θα μπορούσε άμεσα να λάβει σάρκα και οστά.

Και εδώ έρχεται η ύποπτη σιωπή και στάση του κ. Ζενέτου.

Ο κ. Ζενέτος δεν βρήκε να πει ή να κάνει το παραμικρό για το γεγονός ότι στην πραγματικότητα η ανάπλαση στη Ραδιοφωνία έχει αυτή τη στιγμή τελματώσει με ευθύνη της Κυβέρνησης της ΝΔ. Ούτε κουβέντα.

Και όχι μόνο αυτό, αλλά επέλεξε ο Δήμος Ιλίου να υπογράψει ένα – έξω από κάθε λογική –  «μνημόνιο συνεργασίας» με την ΕΡΤ, με το οποίο δημιουργούνται ταυτόχρονα 3 πολύ αρνητικές εξελίξεις για το Δήμο μας:

α) Δεν υπάρχει στη συμφωνία καμία αναφορά για το προϋπολογισμένο ποσό των 2 εκατομμυρίων ευρώ και τα έργα που είχε εξασφαλίσει η προηγούμενη κυβέρνηση: μια συνολική, ολοκληρωμένη παρέμβαση για να γίνει πράξη το Πάρκο – Μουσείο Ραδιοφωνίας χάνεται, με την υπογραφή και τη συμφωνία του κ. Ζενέτου.

β) Δεν υπάρχει καμία αναφορά στη συμφωνία για την ανάδειξη και συντήρηση των κτιρίων εντός της Ραδιοφωνίας, την ανάδειξη του πομπού κλπ,  παρά μόνο προβλέπονται «ήπιες», περιορισμένες παρεμβάσεις αποκλειστικά και μόνο στον περιβάλλοντα χώρο. Κάποιοι, ουσιαστικά, λένε, πως θα φτιάξουν ένα Πάρκο ανάμεσα και δίπλα σε κτίρια – ιστορικής μάλιστα σημασίας – που θα γκρεμίζουν.

γ) με την παρούσα συμφωνία ο Δήμος Ιλίου αναλαμβάνει ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ τα έξοδα για τις όποιες παρεμβάσεις προχωρήσουν στον χώρο.

Ειδικά για το τελευταίο, είναι απορίας άξιο πως για έναν Δήμο που οι γονείς καλούνται να πληρώσουν από την τσέπη τους για να έχουν γραφική ύλη τα νηπιαγωγεία της πόλης, που οι επαγγελματίες πληρώνουν δυσβάσταχτα τέλη για να λειτουργήσουν τα μαγαζιά τους, που οι κάτοικοι πληρώνουν πολύ υψηλά τροφεία στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου, ξαφνικά η δημοτική αρχή έρχεται και λέει προς την κυβέρνηση «δεν πειράζει, μην βάλετε εσείς τα 2 εκατομμύρια που προβλέπονταν, την όποια επιβάρυνση προκύψει θα την επιφορτιστεί ο Δήμος».

Όπως αναφέρουμε και εισαγωγικά, το όραμά μας αλλά και οι προσδοκίες της κοινωνίας του Ιλίου για ένα καλύτερο μέλλον, ξεπερνούν κατά πολύ όσους συνεχίζουν να πολιτεύονται με όρους του παρελθόντος. Με τα γνωστά «κατόπιν ενεργειών μου». Η Ιστορία για το Μουσείο – Πάρκο στη Ραδιοφωνία έχει ήδη γράψει. Και ξέρουν καλά όλοι τον ρόλο που διαδραμάτισε η δημοτική κίνηση «Αλληλέγγυα Πόλη – Συμμαχία για το Ίλιον» και ο επικεφαλής της, Κώστας Κάβουρας, για αυτό.

Σήμερα, η τοπική κοινωνία του Ιλίου βρίσκεται αντιμέτωπη με τον υπαρκτό κίνδυνο να χαθεί μία ιστορική ευκαιρία για την πόλη. Για να πάρει σάρκα και οστά το Πάρκο – Μουσείο Ραδιοφωνίας. Αν ο  κ. Ζενέτος, σε αυτή τη συγκυρία, ενδιαφέρεται απλά να βγαίνει στα κανάλια και να κάνει το άσπρο – μαύρο, δικαίωμά του. Να είναι βέβαιος ότι θα κριθεί πολύ σκληρά για αυτό.

Εμείς, ως δημοτική κίνηση, δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε, με όλες μας τις δυνάμεις, να εργαζόμαστε ώστε το Πάρκο – Μουσείο Ραδιοφωνίας στο Ίλιον να γίνει πραγματικότητα. Τα όνειρά μας για ένα καλύτερο αύριο στον τόπο που μεγαλώσαμε και αγαπάμε, δεν μπορεί να τα ματαιώσει κανένας».