Home Ίλιον ΙΛΙΟΝ: Η ΝΕΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΕΙ
ΙΛΙΟΝ: Η ΝΕΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΕΙ

ΙΛΙΟΝ: Η ΝΕΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΕΙ

0
0

Δύο περιστατικά νεανικής παραβατικότητας στο Ιλιον σοκάρει την τοπική κοινωνία – Νεαρός επιτέθηκε με μαχαίρι και τραυμάτισε 14χρονο – Δύο ανήλικοι προσπάθησαν να ληστέψουν 68χρονη στο Πάρκο Τρίτση

 

 

Η νεανική βία και ο εκφοβισμός αποτελούν πλέον ένα από τα βασικότερα κοινωνικά προβλήματα. Τις περισσότερες φορές μάλιστα ξεπερνούν τα όρια της παραβατικότητας και αγγίζουν την εγκληματικότητα, με τους νεαρούς δράστες να κινδυνεύουν με μεγαλύτερες και αυστηρότερες ποινές, ενώ ο νόμος δεν αφήνει άμοιρους και τους γονείς που κατηγορούνται για παραμέληση  εποπτείας ανηλίκου.
Δύο περιστατικά που συνέβησαν στο Ίλιον τα πρώτα 24ωρα του 2024 σοκάρουν την τοπική κοινωνία και δημιουργούν ερωτήματα για το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί.   

Αιματηρό επεισόδιο σημειώθηκε μεταξύ ανηλίκων στο Ίλιον το βράδυ της Πέμπτης (4/1), με έναν 14χρονο να τραυματίζεται από μαχαίρι στο μηρό και τον γλουτό και να καταλήγει στο νοσοκομείο. Ο 14χρονος, κατονόμασε τον ανήλικο δράστη που του επιτέθηκε, έπειτα από διαπληκτισμό που είχαν. Σύμφωνα με μαρτυρίες το βράδυ της συγκεκριμένης ημέρας κατά τις 20:00 η ώρα, το παιδί και ο δράστης μαζί με άλλους συνομήλικούς του βρέθηκαν σε πλατεία του Ιλίου προκειμένου να λύσουν τις… διαφορές τους, που αφορούσαν μια νεαρή κοπέλα. Εκεί ο δράστης και το θύμα διαπληκτίστηκαν με αποτέλεσμα ο πρώτος να βγάλει μαχαίρι να επιτεθεί και να τραυματίσει τον 14χρονο. Μάλιστα η κόντρα των δύο νεαρών είχε ξεκινήσει από το Instagram, σύμφωνα με τα λεγόμενα του πατέρα του 14χρονου. «Το συμβάν έγινε κατά τις 21:00 η ώρα και εγώ το έμαθα στις 23:00. Με ενημέρωσαν οι φίλοι του. Με πήραν και μου είπαν έγινε αυτό και πήρα τηλέφωνο εγώ τον μικρό και μου είπε “μπαμπά δεν έγινε κάτι”. Ήθελε να το κρύψει από εμένα ο μικρός».

Από το τμήμα ασφαλείας Ιλίου σχηματίστηκε δικογραφία για επικίνδυνες σωματικές βλάβες και για το νόμο περί όπλων σε βάρος του ανηλίκου φερόμενου δράστη.

 

 

 «ΣΥΛΛΗΨΗ» ΑΝΗΛΙΚΟΥ ΛΗΣΤΗ

Μία ήμερα αργότερα το βράδυ της Παρασκευής (5/1), 16χρονος μαζί με έναν συνεργό του που αναζητείται, απείλησαν με μαχαίρι γυναίκα στο Πάρκο Τρίτση.

Οι δύο επιχείρησαν να ληστέψουν μια 68χρονη γυναίκα, με πολίτες να ακινητοποιούν τον ανήλικο και να τον παραδίδουν στην αστυνομία.

Σύμφωνα με τις αρχές στις 21:50 το βράδυ της Παρασκευής, ο 16χρονος μαζί με τον συνεργό του που αναζητείται, απείλησαν με μαχαίρι την γυναίκα στο Πάρκο Τρίτση και προσπάθησαν να της κλέψουν το κινητό τηλέφωνο.

 

ΤΙ ΟΡΙΖΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ

Ανήλικοι, στους οποίους μπορεί να επιβληθεί κάποιου είδους ποινή ή μέτρο θεωρούνται κατά το ποινικό δίκαιο όσοι είναι από 12 έως 18 ετών (ΠΗΓΗ: LAWSPOT). Ποινικά αδικήματα που τελούνται από παιδιά κάτω των 12 ετών παραμένουν ατιμώρητα. Περαιτέρω, οι ανήλικοι χωρίζονται σε 2 κατηγορίες, α) αυτούς από 12 έως 15 ετών και β) αυτούς από 15 έως 18 ετών. Στην πρώτη κατηγορία (12-15) επιβάλλονται μόνο αναμορφωτικά ή θεραπευτικά μέτρα ενώ στη δεύτερη (15-18) μπορεί να επιβληθεί εκτός από αναμορφωτικά/θεραπευτικά μέτρα και ο εγκλεισμός σε ειδικό κατάστημα κράτησης νέων. Τα αναμορφωτικά μέτρα, ανάλογα τη βαρύτητα του αδικήματος και το βαθμό ανάπτυξης του ανηλίκου, μπορεί να είναι από μια απλή επίπληξη έως και η αφαίρεση της επιμέλειας από τους γονείς. Τα θεραπευτικά μέτρα μπορεί να είναι επίσης η υποχρεωτική παρακολούθηση συμβουλευτικού θεραπευτικού προγράμματος έως και η ανάθεση της επιμέλειας σε ανάδοχη οικογένεια ή επιμελητή ανηλίκων. Ο περιορισμός σε ειδικό κατάστημα κράτησης νέων μπορεί να επιβληθεί σε περίπτωση που ο ανήλικος τελέσει κακούργημα.

Σημαντικό είναι επίσης να αναφερθεί ότι ευθύνη μπορεί να γεννηθεί και σε αυτούς που έχουν την επιμέλεια του ανηλίκου όταν το τελευταίο είναι κάτω των 15 ετών (παραμέληση εποπτείας ανηλίκου 360ΠΚ). Τέλος, ο ανήλικος μπορεί να είναι και θύμα εγκληματικής δραστηριότητας (πορνογραφία ανηλίκων, γενετήσιες πράξεις με ή σε βάρος ανηλίκων, μαστροπεία κλπ). Σε αυτές τις περιπτώσεις ο γονέας που έχει την επιμέλεια ή ακόμη και αυτός που έχει μόνο τη γονική μέριμνα μπορεί και πρέπει με δικές του ενέργειες να ξεκινήσει την ποινική δίωξη υποβάλλοντας μήνυση εξ ονόματι του ανηλίκου ή απλώς κάνοντας αναφορά της παράνομης δραστηριότητας στον Εισαγγελέα ανηλίκων ή στην Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων της ΓΑΔΑ.

 

ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΤΟ 2023

Την ανηφόρα έχουν πάρει τα νούμερα που αποτυπώνουν την αύξηση της εγκληματικότητας ανηλίκων σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της ΕΛΑΣ.

Το πρώτο εξάμηνο του 2023 πολλαπλασιάστηκαν κατά πολύ μεγάλο ποσοστό οι υποθέσεις με ανήλικους που κατηγορήθηκαν για πρόκληση σωματικών βλαβών, όπως εκτοξεύτηκαν και οι υποθέσεις με ανήλικους που κατηγορήθηκαν για επικίνδυνες σωματικές βλάβες.

 

Πιο συγκεκριμένα, το 2022 κατηγορήθηκαν 291 ανήλικοι για πρόκληση σωματικών βλαβών ενώ το αντίστοιχο διάστημα του 2023 κατηγορήθηκαν 416. Για επικίνδυνες σωματικές βλάβες σχηματίστηκαν το 2022 συνολικά 56 δικογραφίες, ενώ το 2023 σχηματίστηκαν 84 δικογραφίες.

 

Σχεδόν διπλασιασμό των ανήλικων που κατηγορήθηκαν για βιασμό είχαμε το 2023 όταν και σχηματίστηκαν δικογραφίες σε βάρος 29 ανηλίκων, ενώ το αντίστοιχο διάστημα του 2022 είχαν κατηγορηθεί 16 ανήλικοι.

 

Για το αδίκημα της κλοπής κατηγορήθηκαν το 2023 συνολικά 1237 ανήλικοι, ενώ πέρυσι είχαν κατηγορηθεί 902. Για ληστεία σχηματίστηκαν 150 δικογραφίες το 2022 σε βάρος ανήλικων, ενώ το 2023 άγγιξαν τις 198. Για ναρκωτικά κατηγορήθηκαν το 2022 συνολικά 457 ανήλικοι, ενώ το 2023 συνολικά 717.

 

 

Επίσης, διπλασιάστηκαν οι υποθέσεις εξύβρισης, με την Αστυνομία να σχηματίζει το 2023 104 δικογραφίες έναντι 41 που ήταν ένα χρόνο νωρίτερα. Σοβαρό παραμένει το πρόβλημα με τις παραβιάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας όπου δεν παρατηρήθηκε μεν αξιοσημείωτη αύξηση, ωστόσο, ανησυχία προκαλεί ότι συνολικά 2.462 ανήλικοι κατηγορήθηκαν για το νόμο περί ΚΟΚ.

 

Όσον αφορά στο νόμο περί όπλων, κατηγορήθηκαν το 2023 συνολικά 293 ανήλικοι ενώ το 2022 είχαν κατηγορηθεί 227.