Home Πετρούπολη ΑΝΤΙΔΡΑ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ ΣΤΙΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΩΡΟΜΙΣΘΙΩΝ ΣΤΟΥΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ ΤΟΥ ΩΔΕΙΟΥ
ΑΝΤΙΔΡΑ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ ΣΤΙΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΩΡΟΜΙΣΘΙΩΝ ΣΤΟΥΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ ΤΟΥ ΩΔΕΙΟΥ

ΑΝΤΙΔΡΑ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ ΣΤΙΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΩΡΟΜΙΣΘΙΩΝ ΣΤΟΥΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ ΤΟΥ ΩΔΕΙΟΥ

0
0

Για αντεργατική πολιτική αντίληψη της διοίκησης Βλάχου απέναντι στους συμβασιούχους κάνει λόγο ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων του Δήμου Πετρούπολης.

Σκληρή ανακοίνωση εξέδωσε το Σωματείο Εργαζομένων του Δήμου Πετρούπολης που κάνει λόγο για ομηρεία των συμβασιούχων από τη διοίκηση του Δήμου Πετρούπολης που όπως χαρακτηριστικά αναφέρει «το πρώτο μέλημά της είναι πως θα βρει τρόπο να μην πληρώσει τους συμβασιούχους».

Αφορμή για τη αντίδραση αυτή ήταν η απάντηση που έδωσε η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Χρυσάνθη Παχίδου στο Δημοτικό Συμβούλιο, σε ερώτηση του πρώην δημάρχου και επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Βαγγέλη Σίμου, αλλά και άλλων εκπροσώπων της αντιπολίτευσης, όπως ο Νίκος Σακούτης (ΡΑΚ) και Μάνου Συλλιγνάκη (Νέα Άρχη) σχετικά με τη λειτουργία και τις νέες συμβάσεις των εργαζομένων στο Δημοτικό Ωδείο.

Η κ Παχίδου στην απάντησή της ανέφερε πως θα υπάρξει μείωση των ωρομισθίων των συμβασιούχων στο Ωδείο, καθώς σε σχέση με άλλα δημοτικά ωδεία οι καθηγητές στην Πετρούπολη αμείβονται με υψηλότερα ωρομίσθια. Κατά συνέπεια η διοίκηση προχώρησε σε μείωσή τους μετά από συζήτηση με το Σωματείο Εργαζομένων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων του Δήμου Πετρούπολης έχει ως εξής: 

«Με αφορμή το Δημοτικό Συμβούλιο της Πέμπτης 23/9/2021 σαν Σωματείο οφείλουμε μία απάντηση στην διοίκηση αλλά και να πάρουμε θέση για ορισμένα ζητήματα που έχουν προκύψει το τελευταίο διάστημα.

– Όσον αφορά τους συμβασιούχους σε καμία περίπτωση το Σωματείο δεν έχει συμφωνήσει για μειώσεις είτε στο καθαρό είτε στο μεικτό ποσό στην ώρα τις μειώσεις στην ώρα. Αν είχαμε κάνει τέτοια συζήτηση με την διοίκηση όχι μόνο δεν θα δεχόμασταν μείωση αλλά θα ζητάγαμε και αύξηση για τους εργαζόμενους.

Το γεγονός ότι δεν καλείτε το Σωματείο έστω και διαδικτυακά στα Δημοτικά Συμβούλια είναι πολύ βολικό στην Διοίκηση.  Τα ζητήματα των συμβασιούχων μίσθωσης έργου στον Πολιτισμό Αθλητισμό και στο Ωδείο είναι γνωστά όμως για άλλη μία φορά προκύπτουν νέα ζητήματα με τις νέες συμβάσεις που ετοίμασε η Διοίκηση. Σε αυτές δεν έχει  μόνο μειώσεις άλλα και άρθρα που δείχνουν ξεκάθαρα μία  πολιτική αντίληψη της Διοίκησης Βλάχου αντεργατική απέναντι στους συμβασιούχους. Ξεχωρίζουμε τα εξής  ζητήματα κατά την γνώμη μας πολύ σοβαρά.

– Αλλάζουν τον τρόπο πληρωμής σε τμηματική καταβολή ανάλογα δηλαδή  αν υπάρχουν χρήματα από αντίτιμο θα πληρώνουν, αντί να πληρώνονται κάθε μήνα όπως ήταν μέχρι τώρα. Αυτό γίνεται για ένα και μόνο λόγο για να μην δημιουργούν προϋποθέσεις για να γίνουν αορίστου χρόνου. Πραγματικά έχουν φοβούνται μην και μονιμοποιηθεί κανένας εργαζόμενος. Όσο και να λέει ο Δήμαρχος ότι είναι υπέρ της μόνιμης και σταθερής δουλειάς οι πράξεις δείχνουν το αντίθετο. Θέλουν τους συμβασιούχους όμηρους και κακοπληρωμένους όπως έπραξαν την προηγούμενη χρονιά και την φετινή.

– Το άλλο πολύ χαρακτηριστικό που γράφει μέσα στις συμβάσεις είναι ότι σε περίπτωση διακοπής λειτουργίας των δομών οι συμβασιούχοι δεν θα πληρώνονται ανεξάρτητα με το τι λέει η εργατική νομοθεσία.  Είναι φανερό ότι παίρνουν τα μέτρα τους σε περίπτωση που έρθει  καραντίνα να αφήσουν τους εργαζόμενους απλήρωτους. Έτσι όπως διατυπώνεται για οποιονδήποτε λόγω αν κλείσουν οι δομές οι συμβασιούχοι δεν θα πληρωθούν. Σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας το πρώτο μέλημα της διοίκησης είναι πως θα βρει τρόπο να μην πληρώσει τους συμβασιούχους.

Δεν μας κάνει τίποτα εντύπωση αφού από τον Μάρτιο του 2020 η διοίκηση είχε συνεχώς απλήρωτους συμβασιούχους τους «εξόφλησε» μετά από 2 μήνες τον επόμενο χρόνο και έχει αφήσει απλήρωτο ακόμα τον Απρίλιο του ΄20 στους μουσικούς και τους καθηγητές φυσικής αγωγής από Γ.Γ.Α. τον μισό Μάρτιο παρά το γεγονός ότι δεσμεύτηκε αρκετές φορές  ο Δήμαρχος ότι θα τους πληρώσει, ακόμα τα περιμένουν.

– Οι εργαζόμενοι συμβασιούχοι στον Πολιτισμό, Αθλητισμό και στο Ωδείο έχουν να αντιμετωπίσουν ένα ακόμα σοβαρό πρόβλημα που προέκυψε με αφορμή την απαράδεκτη κατάσταση της απληρωσιάς  το 2020 τους ήρθε πρόστιμο  από τον ΕΦΚΑ η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά στην Διοίκηση του Βλάχου σαν Σωματείο από την πρώτη στιγμή που άρχισε η διοίκηση να μην τους πληρώνει κανονικά κάθε μήνα επισημάναμε τον ότι θα υπάρχει πρόβλημα και με τον ΕΦΚΑ, δεν είναι μόνο ότι μένουν απλήρωτοι θα πρέπει να γίνονται οι καταβολές του ΕΦΚΑ.  Είχαμε ενημερώσει από νωρίς τον Οκτώβριο του 2020 ότι τα πρόστιμα θα τα πάμε στον Δήμαρχο είναι από 500€ μέχρι και 800€. Δεν θα κάνουμε πίσω να τα πληρώσει η Διοίκηση, ήρθε η ώρα.

Τα ζητήματα των συμβασιούχων δεν σταματούν μόνο στους εργαζόμενους στον Πολιτισμό Αθλητισμό, οι ελλείψεις προσωπικού καθαριότητας στα σχολεία στις σημερινές συνθήκες πανδημίας είναι ζήτημα που δεν απασχολεί μόνο το Σωματείο αλλά όλοι την κοινωνία της Πετρούπολης. Μειώθηκαν κατά 3 εργαζόμενες συμβασιούχες με πλήρες ωράριο και οι περισσότερες εργαζόμενες είναι με 3ωρη εργασία.

Τα πρωτόκολλα για την υγεία τον παιδιών και των εκπαιδευτικών στα σχολεία έχουν γίνει λάστιχο γιατί έτσι βολεύει, αφού δεν υπάρχει προσωπικό καθαριότητας.  Επιμένουμε σαν Σωματείο ότι η μόνιμη και σταθερή δουλειά για τους εργαζόμενους είναι η μόνη λύση και για καλύτερη καθαριότητα αλλά και για τους ίδιους τους εργαζόμενους. Η Διοίκηση επιλέγει να έχει τους εργαζόμενους σε ανασφάλεια γιατί έτσι τους  έχει σε ομηρία.

Θα επανέλθουμε σαν Σωματείο άμεσα και με ανακοίνωση γιατί υπάρχουν σοβαρά ζητήματα που απασχολούν το σύνολο των εργαζομένων και ενώ έχουν τεθεί εδώ και καιρό, η διοίκηση δεν δίνει απαντήσεις».

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΩΔΕΙΟΥ

Λίγες ημέρες νωρίτερα υπήρξε και ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων Δημοτικού Ωδείου, όπου κάνει αναφορά για αναστάτωση και ανασφάλεια που προκαλεί ο «εξορθολογισμός» που επιχειρεί η δημοτική αρχή. Αναλυτικά αναφέρει: