Home Δυτική αθήνα Δυτικό Μέτωπο: Σταματήστε το έγκλημα της Φυλής
Δυτικό Μέτωπο: Σταματήστε το έγκλημα της Φυλής

Δυτικό Μέτωπο: Σταματήστε το έγκλημα της Φυλής

0
0

Ανοιχτή συγκέντρωση κατά της λειτουργίας αλλά και της επέκτασης της χωματερής της Φυλής με τη χρήση των ανενεργών λατομείων του Μουσαμά, Μελετάνι και ΤΙΤΑΝ, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2017 το βράδυ στην πλατεία Ηρώ από το Δυτικό Μέτωπο το συντονιστικό όργανο φορέων, συλλογικοτήτων και πολιτών της Δυτικής Αθήνας.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμούς από: τον αντιδήμαρχο Ιλίου Γιάννη Χαραλαμπόπουλο, που μετέφερε χαιρετισμό του Δημάρχου Ιλίου Γ. Ζενέτου, ενώ εκπροσώπησε και το Κέντρο Πρόληψης «ΦΑΕΘΩΝ», τον Σ. Βλάχο, πρώην δήμαρχο Πετρούπολης, τον Θ. Λάππα, επικεφαλής της παράταξης «ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ ΜΑΖΙ», τον Π. Κουτσιανά, δημ. σύμβουλο Ιλίου και επικεφαλής της παράταξης «Ασυμβίβαστο Ίλιον», τον Χ. Κουρνιώτη, αντιπρόεδρο της ΕΛΜΕ Άνω Λιοσίων-Ζεφυρίου-Φυλής και τον Κ. Κυρμούτσο, πρόεδρο του συλλλόγου Κρητών Πετρούπολης. Όλοι οι ομιλητές κατήγγειλαν το διαρκές έγκλημα που γίνεται στην περιοχή μας, απαιτώντας να κλείσει ο ΧΥΤΑ, να μη μεταφερθεί η λειτουργία του στα λατομεία της περιοχής και να μην επιβαρυνθεί άλλο η περιοχή της Δυτικής Αθήνας και της Δυτικής Αττικής.

Θα λέγαμε ότι ήταν όλοι εκεί, όμως δεν ήταν! Βασικοί απόντες ο κόσμος και ο Δήμος Πετρούπολης! Για την απουσία του Δήμου αναφέρθηκε ο πρώην δήμαρχος Στέφανος Βλάχος που κατήγγειλε ότι δημοτική αρχή δεν στέκεται εμπόδιο στα σχέδια της Περιφέρειας γιατί θα έχει αντισταθμιστικά οφέλη, δηλαδή θα πάρει χρήματα ως όμορος δήμος! Μία καταγγελία που οφείλει ο δήμαρχος Πετρούπολης να τοποθετηθεί!

Ο επικεφαλής του Δυτικού Μετώπου, Νίκος Σακούτης έκανε λόγο για οργανωμένο σχέδιο όλων αυτών που συμμετέχουν στη διαχείριση απορριμμάτων όχι μόνο να διατηρήσουν την υπάρχουσα κατάσταση, αλλά και να την επεκτείνουν εγκληματώντας σε βάρος των κατοίκων της Δυτικής Αθήνας. Επισήμανε πως αντί να στραφούν προς την κατασκευή νέων και ασφαλών ΧΥΤΥ στην Αττική επέλεξαν την εύκολη λύση που ακούσει στο όνομα αύξηση της χωρητικότητας και επέκτασης του υπάρχοντος ΧΥΤΑ στη Φυλή!«Η Δυτική Αθήνα και η Δυτική Αττική αποτέλεσαν και αποτελούν για δεκαετίες την πίσω αυλή όλης της Αττικής. Το 2014 η Επιτροπή αναφορών του Ευρωπαϊκού  Κοινοβουλίου χαρακτήρισε τον ΧΥΤΑ Φυλής ως «μνημείο περιβαλλοντικού χάους», «μνημείο αρρώστιας και ανθρώπινου πόνου» τουλάχιστον για τις επόμενες 3 γενιές, και ζήτησε άμεσα από της Ελληνικές Αρχές να πραγματοποιήσουν άμεσα τοξικολογική και επιδημιολογική μελέτη από ανεξάρτητους φορείς. Τίποτα δεν έκαναν. Η Πετρούπολη απέχει 2 χιλιόμετρα σε ευθεία γραμμή απ’ το ΧΥΤΑ με την μπόχα από τα σκουπίδια να φτάνει πολλές, κυρίως καλοκαιρινές, μέρες σε όλες τις γειτονιές της Πετρούπολης, αλλά και του Ιλίου και του Περιστερίου. Αλλά και τα αιωρούμενα σωματίδια καθημερινά ή τα αποκαΐδια από τη φωτιά στο ΚΔΑΥ Ασπροπύργου γεμίζουν τα πνευμόνια των παιδιών μας. Άρα, το  τοξικό νέφος και η μόλυνση των υπογείων υδάτων δημιουργούν τεράστιο πρόβλημα για την υγεία και το περιβάλλον».
«Το Εθνικό σχέδιο Διαχείρισης που ψηφίστηκε το 2015 έχει γίνει κουρελόχαρτο. Προέβλεπε το 50% των απορριμμάτων, μέχρι το 2020, να ανακτώνται και να προδιαλέγονται στην πηγή τα χρήσιμα υλικά. Όμως χωρίς ενίσχυση και προώθηση, από την κυβέρνηση, δημοτικών και διαδημοτικών υποδομών ανακύκλωσης και κομποστοποίησης οργανικών υλικών δεν θα γίνει τίποτα. Μοιραία θα οδηγηθούμε σε καύση και σε προγράμματα ΣΔΙΤ.Η διαχείριση των απορριμμάτων είναι 4η σε κερδοφορία δραστηριότητα στον κόσμο. Η πανάκριβη τεχνολογία της καύσης θα εκτοξεύσει το κόστος διαχείρισης για δήμους και δημότες, αλλά θα αυξήσει  σημαντικά τα έσοδα των εταιριών που θα αναλάβουν τη δουλειά. Είναι πολλά τα λεφτά… !  Άλλωστε και η κυβέρνηση δια στόματος του Αναπληρωτή  Υπουργού  Περιβάλλοντος πλειοδοτεί σε τέτοια προγράμματα καύσης και ΣΔΙΤ, που ήδη υλοποιούνται σε άλλες περιοχές της χώρας».
«Αντί για την υλοποίηση ανάκτησης και ανακύκλωσης έχουμε επέκταση στα τελευταία δύο κύτταρα του ΧΥΤΑ Φυλής και, ταυτόχρονα, αναζωπύρωση της συζήτησης για τη χρησιμοποίηση 3 λατομείων (Μουσαμά, 800 μέτρα απ’ την Πετρούπολη και δίπλα στον οικισμό της Ζωφριάς στα Άνω Λιόσια, ΤΙΤΑΝ και Μελετάνι), όλα στα Δυτικά. Είναι λοιπόν μεγάλες οι ευθύνες και της κυβέρνησης και της περιφέρειας».
«Μπορούμε να  μείνουμε με σταυρωμένα χέρια; Όλοι οι κάτοικοι της περιοχής πρέπει να ενημερωθούν και να ξεσηκωθούμε. Για να σώσουμε την υγεία μας και την υγεία των παιδιών μας, το περιβάλλον, τις περιουσίες μας.

Παρούσα στη συγκέντρωση και η “Πετρούπολη Μαζί” η πιο οργανωμένη παρουσία δημοτικής παράταξης από όλη τη Δυτική Αθήνα στην εκδήλωση, με τον επικεφαλής της Θοδωρή Λάππα να τονίζει ότι τα σχέδια για τα σκουπίδια της Αττικής στα παλιά λατομεία της Δυτικής Αθήνας φαρμακώνουν και δηλητηριάζουν τη ζωή των κατοίκων της Δυτικής Αθήνας και αντ΄ αυτού πρότεινε την αποκατάσταση των χώρων αυτών και τη δεντροφύτευσή τους.

Τέλος θα πρέπει να γίνει αναφορά στην απουσία του κόσμου όπως κατήγγειλε μέσω ανάρτησης στο Facebook ο δημοτικός σύμβουλος Πετρούπολης Κώστας Ζαχαράκης. Μόνο 300 υπογραφές μαζεύτηκαν αντί χιλιάδων, για μία κινητοποίηση που ήταν γνωστή εδώ και μέρες!Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν ή εκπροσωπήθηκαν, επίσης:

• Η Ομοσπονδία Τριτέκνων, με τους κ. Μ. Δροσάκη, πρόεδρο του συλλόγου Περιστερίου και Δυτ. Αθήνας και κ. Δ. Χριστοθανόπουλο, αντιπρόεδρο της ΟΠΟΤΤΕ.

• Η Ένωσης Γονέων Πετρούπολης, με την πρόεδρο Ρ. Αλατζάκη και τον Δ. Κοντό μέλος του Δ.Σ της Ομοσπονδίας Αττικής.

• Η δημοτική παράταξη «Ενεργή Συμπολιτεία Ελευσίνας», με την Μ. Λάσκου και τον Μελέτη Καββαδία.

• Ο Σύλλογος «Προφήτης Ηλίας».

• Οι Εθελοντές δήμου Ιλίου, με τον πρόεδρο  κ. Γεωργακόπουλο.

• Ο περιφερειακός σύμβουλος Αττικής Κ. Καράμπελας

• Οι δημοτικοί σύμβουλοι Ιλίου: κ. Πατσούρης (αντιδήμαρχος), κ. Λιόσης (αντιδήμαρχος), κ. Κοκονάκης, κ. Γκόνης, κ. Βέργος, κ. Κανελλόπουλος καθώς

• Οι δημοτικοί σύμβουλοι Περιστερίου: Μπουκουβίνας Στέλιος, Ζούτσος Νίκος (μέλος του Δ.Σ. της Α΄ ΕΛΜΕ Δ. Αθήνας), Παπαδόπουλος Στέφανος (Γραμματέας της Ένωσης Γονέων Περιστερίου).

• Οι δημοτικοί σύμβουλοι Πετρούπολης:  Σταγκουράκης Νόκος, Ζαχαράκης Κώστας, Κυριάκος Χρήστος

• Η δημοτική σύμβουλος Χαϊδαρίου: Σκαμπά Αθηνά