Home Δυτική αθήνα ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ: ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΣΦΥΡΙΖΟΥΝ ΑΔΙΑΦΟΡΑ!
ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ: ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΣΦΥΡΙΖΟΥΝ ΑΔΙΑΦΟΡΑ!

ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ: ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΣΦΥΡΙΖΟΥΝ ΑΔΙΑΦΟΡΑ!

0
0

Η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας αρέσκεται να λέει η κυβέρνηση ότι είναι ευθύνη και των Δήμων της χώρας, όπως και άλλες τόσες αρμοδιότητες, αλλά καθημερινά κάνει τα αδύνατα-δυνατά να αποδυναμώσει τις υπάρχουσες τοπικές δομές υγείας που υπάρχουν.

 

Στη Δυτική Αθήνα οι δήμοι έχουν νιώσει για τα καλά αυτήν υποβάθμιση των πρωτοβάθμιων δομών είτε με την υποστελέχωσή τους, είτε με τη μεταφορά προσωπικού, ακόμη και με το κλείσιμο τους. Οι δομές υγείας στην Πετρούπολη, στο Ίλιον, στον Αγιο Ιερόθεο στο Περιστέρι, είναι μερικές από αυτές που είναι έτοιμες να κατεβάσουν ρολά.

Με πρόσφατη απόφαση της 2ης ΥΠΕ και της κυβέρνησης μεταφέρει 10 νοσηλευτές από τα Κέντρα Υγείας Περιστερίου, Χαϊδαρίου και Αιγάλεω προς το Αττικό Νοσοκομείο είναι μία ακόμη ένδειξη της απαράδεκτης μεταχείρισης των πολιτών της Δυτικής Αθήνας, αφού και η μετακίνηση νοσηλευτικού προσωπικού από τις τοπικές δομές τις αποδιοργανώνει αλλά και η μεταφορά τους  στο Αττικό δε λύνει το πρόβλημα της υποστελέχωσης απλά είναι της λογικής του μπαλώματος.

«Οι 10 νοσηλευτές δεν μπορούν να καλύψουν τα 193 κενά του νοσηλευτικού προσωπικού που -κατ ομολογία της διοίκησης- υπάρχουν (στην πραγματικότητα τα κενά είναι πολλαπλάσια).

Μεταφέρουν το λιγοστό, εξουθενωμένο και υποαμοιβόμενο προσωπικό από τη μία δομή στην άλλη επειδή αρνούνται να κάνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις δημόσιες δομές Υγείας, να στελεχώσουν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στη Δυτική Αθήνα, να μονιμοποιήσουν τους συμβασιούχους, να επαναλειτουργήσουν το Λοιμωδών ως σύγχρονο πλήρες δημόσιο νοσοκομείο. Αυτά είναι …περιττό κόστος και δαπάνη που επιβαρύνει τους αντιλαϊκούς προϋπολογισμούς και βάζουν εμπόδιο στο τρελό πάρτυ κερδών του ιδιωτικού τομέα Υγείας ο οποίος μόνο στον τομέα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας έχει ετήσιο κύκλο εργασιών που αγγίζει τα 500 εκατομμύρια ευρώ με 4 μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες (Βιοιατρική AE, Ιατρόπολις AE, Affidea AE, Medisyn AE) να απορροφούν το 50% αυτού του τζίρου». Αυτά αναφέρει ο Σύλλογος Εργαζομένων 1ης και 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας  σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

 

OI ANTΙΔΡΑΣΕΙΣ

Οι αντιδράσεις των διοικήσεων των δήμων σε όλα αυτά είναι υποτονικές χωρίς αγωνιστικό και μαζικό χαρακτήρα, που τις περισσότερες φορές φανερώνουν «συναλλαγή» με την κεντρική εξουσία, με ανταλλάγματα σε άλλα ζητήματα που τους απασχολούν με μεγαλύτερη φαινομενικά προβολή για τους πολίτες.

Και οι αντιπολιτευτικές παρατάξεις όμως στους δήμους δρουν με σπασμωδικές κινήσεις η κάθε μία ξεχωριστά για πολιτικούς λόγους και όχι για να δοθεί λύση…
Κατά συνέπεια ο ρόλος των δήμων πλέον όσον αφορά την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας έχει περιοριστεί στην ενημέρωση κυρίως με τη διοργάνωση ημερίδων ή με αιμοδοσίες και προληπτικές εξετάσεις μέσω προγραμμάτων, δηλαδή στην ουσία προσφέρουν στους πολίτες τους γενόσημο παυσίπονο για τη βαριά… πνευμονία.