Home Πετρούπολη Δ. ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ: ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ, ΜΕΣΑ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Δ. ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ: ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ, ΜΕΣΑ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Δ. ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ: ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ, ΜΕΣΑ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

0
0

ΣΕ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ ΣΤΕΦ. ΒΛΑΧΟ ΕΘΕΣΑΝ ΜΙΑ ΣΕΙΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΜΕ ΠΡΩΤΟ ΤΙΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ

 

Οι προσλήψεις προσωπικού στην καθαριότητα, τα ατομικά μέσα προστασίας, η υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων ήταν μερικά από τα θέματα που συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχε ο Δήμαρχος Πετρούπολης Στέφανος Βλάχος με το Σωματείο των Εργαζομένων.

Σε δελτίο Τύπου που εξέδωσαν το Σωματείο αναφέρει αναλυτικά:
«Την Τρίτη 19/5/2020 πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου Εργαζομένων , με το Δήμαρχο Πετρούπολης και τέθηκαν τα εξής ζητήματα:

  • Προσλήψεις προσωπικού στην καθαριότητα, αλλά και γενικότερες ελλείψεις προσωπικού σε δομές του Δήμου.
  • Για ζητήματα που έχουν να κάνουν με την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων με αφορμή και την γενικότερη κατάσταση με την πανδημία αλλά και τα Μέσα Ατομικής Προστασίας με βάση με βάση το ΦΕΚ 2208, 8/6/2019.
  • Για τις Δικαστικές αγωγές και επαναφορά του επιδόματος του ΒΑΕ  για τους εργαζόμενους του Πρασίνου.
  • Για τον Οργανισμό (ΟΕΥ) του Δήμου.

Άμεση είναι η ανάγκη για Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, στην καθαριότητα, αλλά και σε άλλες δομές του Δήμου. Είναι φανερό ότι αριθμητικά είμαστε  πίσω από τις πραγματικές ανάγκες. Το επόμενο διάστημα εν αναμονή της επαναλειτουργίας Παιδικών Σταθμών, του συνόλου των σχολικών μονάδων, αθλητικών και πολιτιστικών εγκαταστάσεων, γίνονται ακόμα πιο φανερές αυτές οι ελλείψεις. Θα πρέπει να απασχολήσουν  την διοίκηση του Δήμου τα ζητήματα που προκύπτουν  με την υγιεινή και ασφάλεια με βάση τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τις νέες οδηγίες λειτουργίας που διαμορφώνονται αυτό το διάστημα. Η λειτουργία όλων των δομών του Δήμου συνδέονται άμεσα με την καθαριότητα αλλά και με τις δυνατότητες που υπάρχουν συνολικά  σε εργατικό δυναμικό στον Δήμο. Οι συμβασιούχοι στις σημερινές συνθήκες με την μεταφορά τους σε άλλες δομές κυρίως στην κοινωνική υπηρεσία έπαιξαν σημαντικό ρόλο και κάλυψαν τις σοβαρές ελλείψεις που υπάρχουν.

Δυστυχώς οι ανάγκες θα συνεχίσουν να υπάρχουν, η κοινωνία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα επιβίωσης και το επόμενο διάστημα το υπάρχον προσωπικό δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί.

Είναι επιτακτική ανάγκη η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, επιβεβαιώνονται οι θέση μας για μόνιμη και σταθερή δουλειά.

Άμεσα όμως ζητήσαμε από τη  Διοίκηση να κρατήσει τους συμβασιούχους που ήρθαν έκτακτα αυτό το διάστημα. Να αξιοποιηθούν όλες οι δυνατότητες που υπάρχουν από τον Δήμο έτσι ώστε να εξασφαλιστεί μόνιμο προσωπικό, όπως με τους συμβασιούχους στους Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου που είναι με το ΕΣΠΑ.

Η διοίκηση θα πρέπει να στηρίξει αυτούς τους εργαζόμενους στα δικαστήρια για την μονιμοποίηση τους.

Ζητήσαμε να μας πει τι θα κάνει με τις μεγάλες ελλείψεις γενικότερα σε προσωπικό στους Παιδικούς Σταθμούς

Ο Δήμαρχος  ναι μεν  αναγνώρισε τις ανάγκες και συμφώνησε ότι η λύση είναι οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, όμως προτάσσει πάντοτε  το γεγονός ότι το  θεσμικό πλαίσιο είναι απαγορευτικό για προσλήψεις  μόνιμου προσωπικού και οι συμβασιούχοι είναι αναγκαστική λύση. Ακόμα πρόσθεσε ότι υπάρχουν δυσκολίες οικονομικές η κυβέρνηση δίνει μισή ΚΑΠ οι ανάγκες είναι πολύ μεγαλύτερες. Ανάφερε ότι κάνει σαν διοίκηση κινήσεις για να βελτιωθούν τα οικονομικά. Όσον αφορά τους Παιδικούς Σταθμούς θα γίνει συνολικά μία συζήτηση  για το τι κόσμο χρειάζεται, όπως ειπώθηκε θα πρέπει ο Δήμος να μπορεί να τους πληρώσει.

Συνάδελφοι οι θέσεις μας είναι πάντα σταθερές. Τα προβλήματα είναι χρόνια και δε λύνονται με συμβάσεις ανακύκλωσης της ανεργίας. Όλοι οι εργαζόμενοι  καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και ρόλος μας είναι να παλέψουμε στην κατεύθυνση της μόνιμης εργασίας για όλους.

Δεν θα  αποδεχτούμε ότι είναι πρόβλημα  δικό μας τα « λειψά »  οικονομικά του Δήμου. Το θέμα αυτό αφορά το Δήμαρχο και τη Διοίκηση του Δήμου γενικά και οφείλει να το λύση. Το Σωματείο τόνισε  την θέση του για τις αυξημένες ανάγκες για προσλήψεις προσωπικού καθώς και την  ευθύνη της Διοίκησης του Δήμου να διεκδικήσει  τους αντίστοιχους  οικονομικούς πόρους.

Θα υπερασπιστούμε τον δικαίωμα των εργαζομένων στη δουλειά.

Συνάδελφοι είναι γνωστό ότι εδώ και μια δεκαετία οι κυβερνώντες έχουν αποφασίσει να απαξιώσουν πλήρως την τοπική διοίκηση , είτε με την απαγόρευση των προσλήψεων είτε με την υποχρηματοδότηση της.  Αυτό όμως θεωρούμε ότι πρέπει άμεσα να το λύσουν οι Διοικήσεις οι οποίες  μόνο πιέζοντας τις εκάστοτε κυβερνήσεις  θα αναγκάσουν για την λύση των τοπικών προβλημάτων. Η ευθύνη λοιπόν αφορά εξ ολοκλήρου τη Διοίκηση.

Ζητήματα που έχουν να κάνουν με την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων με αφορμή και την γενικότερη κατάσταση με την πανδημία έχουν συζητηθεί αρκετές φορές. Όλο το προηγούμενο διάστημα το Σωματείο έχει κάνει παρεμβάσεις προς την Διοίκηση για να λύνονται τέτοια θέματα άμεσα, έτσι ώστε κάθε  εργαζόμενος να έχει ότι χρειάζεται για να προστατευτεί η υγεία του ίδιου και τις  οικογένειας του. Στον Δήμαρχο βάλαμε ακόμα ότι θα πρέπει άμεσα να υπάρξει ένας σχεδιασμός , έτσι ώστε να μην παρουσιαστούν ξανά ελλείψεις σε μέσα ατομικής προστασίας και ταυτόχρονα με βάση το ΦΕΚ 2208/ 8-6-2019 , να χορηγηθούν στους εργαζόμενους τα ΜΑΠ που τους αναλογούν.

Σχετικά με την μη πληρωμή τελεσίδικων δικαστικών αποφάσεων ο Δήμαρχος προέταξε για άλλη μια φορά τη δεινή οικονομική κατάσταση του Δήμου.  Η απάντησή μας είναι πως η ευθύνη αναζήτησης οικονομικών πόρων αφορά εξ ολοκλήρου τη Διοίκηση, επίσης σχετικά με την χορήγηση του επιδόματος των βαρέων και ανθυγιεινών (ΒΑΕ) σε εργαζόμενους του πρασίνου θεωρούμε ότι όπως πληρώθηκαν  κάποιοι μήνες έτσι θα πρέπει να πληρώνονται πάντα και όλοι. Εμείς θα συνεχίσουμε να  πιέζουμε σε αυτή την κατεύθυνση.

Αυτό το διάστημα η διοίκηση έχει ξεκινήσει μία διαδικασία για την αλλαγή του Οργανισμού του Δήμου. Μας ζητήθηκε ως  Σωματείο να καταθέσουμε  τις προτάσεις μας, επειδή ο  ΟΕΥ καθορίζει τον τρόπο λειτουργίας των υπηρεσιών του Δήμου  και προβλέπει  τον τρόπο λειτουργίας τους. Αποτελεί στην ουσία την οργανωτική δομή του δήμου.

Η απάντησή μας  είναι ότι  η Διοίκηση θα πρέπει να μας  καταθέσει ένα σχέδιο ΟΕΥ , στο οποίο πρωτίστως πρέπει να αποτυπώνεται η πολιτική κατεύθυνση και η φιλοσοφία των θέσεων της  και  πάνω σε αυτό θα συζητήσουμε , αφού πρώτα λάβουμε υπόψη μας  τις σκέψεις και τις προτάσεις όλων των συναδέλφων , ανά υπηρεσία και όχι τις προσωπικές μας απόψεις.

Ο Δήμαρχος είπε ότι θα γίνουν αλλαγές όπου χρειάζεται όπου έχουν εντοπίσει δυσλειτουργίες, θέλει να πάει συναινετικά με τους εργαζόμενους, παρόλα αυτά κάθε διοίκηση έχει την δική της φιλοσοφία και θα υπάρξει σχέδιο το επόμενο διάστημα για να γίνει συζήτηση.

Τελειώνοντας για τον ΟΕΥ διευκρινίσαμε ότι όσες αλλαγές και να πραγματοποιηθούν  αν δεν υπάρξει  επάρκεια προσωπικού με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας δεν μπορεί να γίνει καμία  πραγματική βελτίωση ούτε στην οργανωτική δομή και την λειτουργία ούτε και στις παρεχόμενες υπηρεσίες  προς τους δημότες.»