Home Χωρίς κατηγορία ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Η ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΛΑΘΟΣ
ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Η ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΛΑΘΟΣ

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Η ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΛΑΘΟΣ

0
0

“Θα μείνουμε ενωμένοι και σε αυτή την τραγωδία”, δήλωσε ο πρωθυπουργός, στο μήνυμά του για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, την ώρα που οι έρευνες των διασωστών θα συνεχιστούν τη νύχτα έστω και χωρίς γερανούς.

 

 

Στη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη αναφέρθηκε με τηλεοπτικό μήνυμα του προς τους πολίτες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι το δυστύχημα, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν, μέχρι στιγμής, τη ζωή τους, 40 άτομα και να τραυματιστούν δεκάδες, οφείλεται κυρίως σε τραγικό ανθρώπινο λάθος. Εξέφρασε την άποψη ότι η στάση του παραιτηθέντα από τη θέση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, τον τιμά, ενώ σημείωσε ότι παραιτήθηκαν και οι επικεφαλής του ΟΣΕ και της ΕΡΓΟΣΕ.

Αναλυτικά η δήλωση του πρωθυπουργού:

«Μόλις επέστρεψα από τον τόπο μιας τραγωδίας που θα μείνει για πάντα χαραγμένη στη συλλογική μας μνήμη. Δεκάδες συμπολίτες μας, οι πιο πολλοί νέα παιδιά, έχασαν εκεί τη ζωή τους, σε ένα φρικτό σιδηροδρομικό δυστύχημα χωρίς προηγούμενο στην πατρίδα μας.

Ευχαριστώ από καρδιάς τις γυναίκες και τους άνδρες του κρατικού μηχανισμού που κινητοποιήθηκαν από την πρώτη στιγμή. Πυροσβέστες και διασώστες, στελέχη του ΕΚΑΒ, της Αστυνομίας, της Αυτοδιοίκησης, όπως και τους γιατρούς και υγειονομικούς και τους ψυχολόγους στα νοσοκομεία μας. Έκαναν και κάνουν το καλύτερο δυνατό σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες.

Συνάντησα συγγενείς των θυμάτων και των αγνοουμένων στο νοσοκομείο της Λάρισας. Μέσα στον ανείπωτο πόνο τους, με περίσσευμα αξιοπρέπειας, με ρώτησαν «γιατί». Και μου είπαν «ποτέ ξανά». Τους οφείλουμε μία ειλικρινή απάντηση.

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, αναλαμβάνοντας την αντικειμενική πολιτική ευθύνη, υπέβαλε αμέσως την παραίτηση του. Το ίδιο και οι επικεφαλής του ΟΣΕ και της ΕΡΓΟΣΕ. Η στάση του τον τιμά, καθώς όλα δείχνουν πως το δράμα οφείλεται, δυστυχώς, κυρίως σε τραγικό ανθρώπινο λάθος.

Μεταβατικός Υπουργός, μέχρι τις εθνικές εκλογές, ορίζεται ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, από τον οποίο ήδη ζήτησα να προχωρήσει γρήγορα στη σύσταση ανεξάρτητης και υπερκομματικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, που θα εξετάσει πλήρως τα αίτια του δυστυχήματος. Αλλά θα εξετάσει και τις διαχρονικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση των σιδηροδρομικών έργων.

Ταυτόχρονα, η Δικαιοσύνη θα κάνει τη δική της δουλειά. Οι ευθύνες θα αποδοθούν. Ενώ η πολιτεία θα σταθεί δίπλα στις οικογένειες των θυμάτων. Θα πενθήσουμε τα παιδιά μας, τα αδέρφια μας, τους φίλους μας. Θα μείνουμε ενωμένοι και σε αυτή την τραγωδία. Και, μετά, θα σκύψουμε το κεφάλι και θα σφίξουμε τα δόντια. Θα δουλέψουμε ώστε αυτό το «ποτέ ξανά» που άκουσα στη Λάρισα να μην μείνει λόγος κενός. Σας το υπόσχομαι.»

ΒΑΡΥ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΣΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

Βαρύ είναι το κλίμα που επικρατεί στο Γενικό Νοσοκομείο της Λάρισας, με τους συγγενείς των θυμάτων της αμαξοστοιχίας να προχωρούν στην ταυτοποίηση των σορών. Πρόκειται για μία οδυνηρή διαδικασία αναγνώρισης των θυμάτων καθώς σοροί τουλάχιστον επτά ανθρώπων είναι απανθρακωμένες, ενώ υπάρχουν και αρκετά θύματα διαμελισμένα. Κατά συνέπεια κρίνεται αναγκαίο για τους συγγενείς που δεν έχουν νέα για τους δικούς τους, να έχουν δηλώσει τα ονόματα τους σε μια λίστα και περιμένουν να ακούσουν το όνομα τους από τους γιατρούς, ώστε να προσέλθουν και να δώσουν DNA.

 

Η ΔΗΛΩΣΗ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ

Την απόφασή του να παραιτηθεί ανακοίνωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής μετά την επιστροφή του από τον τόπο του δυστυχήματος.

«Μόλις τώρα γύρισα από το σημείο της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη. Ο πόνος είναι ανείπωτος.

Είναι γεγονός ότι παραλάβαμε τον ελληνικό σιδηρόδρομο σε κατάσταση που δεν ταιριάζει στον 21ο αιώνα. Σε αυτά τα 3,5 χρόνια, κάναμε κάθε προσπάθεια για να βελτιώσουμε αυτή την πραγματικότητα. Δυστυχώς, οι προσπάθειες αυτές δεν ήταν αρκετές για να αποτρέψουν ένα τέτοιο δυστύχημα. Κι αυτό είναι πολύ βαρύ για όλους μας και για εμένα προσωπικά.

Όταν συμβαίνει κάτι τόσο τραγικό, δεν είναι δυνατόν να συνεχίζουμε σαν να μην συνέβη. Είμαι λίγα χρόνια στην πολιτική, αλλά θεωρώ απαραίτητο στοιχείο της Δημοκρατίας μας οι πολίτες της χώρας μας να εμπιστεύονται το πολιτικό σύστημα. Αυτό λέγεται πολιτική ευθύνη.

Γι’ αυτό το λόγο, δηλώνω την παραίτησή μου από τη θέση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών. Είναι αυτό που νιώθω καθήκον μου να πράξω ως ελάχιστη ένδειξη σεβασμού στη μνήμη των ανθρώπων που έφυγαν τόσο άδικα και αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τα διαχρονικά λάθη του ελληνικού κράτους και του πολιτικού συστήματος.

Μέσα από την καρδιά μου, εκφράζω για άλλη μια φορά την οδύνη μου και τη συμπαράστασή μου στις οικογένειες των θυμάτων».

ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: ΓΙΑΤΙ ΕΝΩ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΙ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ, ΚΡΕΜΟΝΤΑΙ ΤΟΣΕΣ ΖΩΕΣ ΑΠΟ ΕΝΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΧΕΡΙ;

Η δήλωση του Νίκου Ανδρουλάκη από τα Τέμπη:

“Θέλω να εκφράσω τα θερμά μου συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων, που έχασαν με τόσο άδικο τρόπο τη ζωή τους και να ευχηθώ γρήγορη ανάρρωση στους τραυματίες.

Η πατρίδα μας βιώνει μια ανείπωτη τραγωδία και στη σκέψη όλων μας υπάρχει ένα τεράστιο “γιατί;”

Γιατί ενώ υπάρχουν οι τεχνικές δυνατότητες εδώ και πολλά χρόνια, να κρέμονται τόσες ζωές από ένα ανθρώπινο χέρι;”

ΜΕΡΑ25: «ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗ ΘΛΙΨΗ ΟΜΩΣ, ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ Η ΟΡΓΗ»

«Μια φοβερή τραγωδία που κόβει την ανάσα όλων μας, συνέβη το βράδυ στα Τέμπη. Η μετωπική σύγκρουση δύο τρένων οδήγησε στον τραγικό θάνατο δεκάδες ανθρώπους, ενώ υπάρχουν κι αρκετοί τραυματίες», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΜέΡΑ25.

«Οι σκέψεις μας σήμερα, βρίσκονται με τους οικείους των θυμάτων του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη. Ελπίζουμε ότι οι προσπάθειες απεγκλωβισμού θα επιστρέψουν τους αγνοούμενους σώους στις οικογένειες τους και πως ο τραγικός απολογισμός δεν θα συνεχίσει», σημειώνει, υπογραμμίζοντας πως «μαζί με τη θλίψη όμως, υπάρχει και η οργή».

«Σήμερα φυσικά προέχει η περίθαλψη των τραυματιών και το να μπει ένα τέλος στην αγωνία εκατοντάδων συμπολιτών μας που περιμένουν νέα από τα Τέμπη», προσθέτει και τονίζει:

«Από αύριο, θα μιλήσουμε για το έγκλημα των ιδιωτικοποιήσεων, τον πραγματικό ένοχο αυτής της ανείπωτης αυτής τραγωδίας, που τώρα που μιλάμε προσπαθούν να φορτώσουν σε ορισμένους εργαζόμενους, την ίδια ώρα που ο ίδιος ο πρόεδρος των μηχανοδηγών του ΟΣΕ, όπως κι άλλοι, έχουν ήδη αναφερθεί στην τραγικά επικίνδυνη κατάσταση ενός δικτύου υπό κατάρρευση, που λυμαίνεται μια πτωχευμένη ιταλική εταιρεία».

ΤΕΜΠΗ: Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΕΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ

Η Κομισιόν είχε στείλει την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το σιδηροδρομικό δίκτυο δύο εβδομάδες πριν την τραγωδία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είχε επιπλήξει ουκ ολίγες φορές την Ελλάδα για μη συμμόρφωση με την ευρωπαϊκή οδηγία. Πριν από δύο εβδομάδες η Κομισιόν είχε ανακοινώσει την απόφασή της να παραπέμψει την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επειδή “δεν εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της βάσει της Οδηγίας για τον Ενιαίο Ευρωπαϊκό Σιδηροδρομικό Χώρο.

ΈΚΤΑΚΤΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΣΕ ΔΗΜΟΥΣ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΤΡΑΥΜΑΤΙΩΝ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ

Στη διεξαγωγή έκτακτης αιμοδοσίας προχωρούν κάποιοι δήμοι της Αττικής, προκειμένου να συνδράμουν στην ανάγκη που υπάρχει για τους τραυματίες του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη.

Ο δήμος Ωρωπού ανακοίνωσε πως το αίμα που συγκεντρώθηκε στην προγραμματισμένη σημερινή αιμοδοσία θα διατεθεί για τον σκοπό αυτό, ενώ άλλοι τέσσερις δήμοι, από τους μεγαλύτερους της Αττικής, ανακοίνωσαν πως οργανώνουν έκτακτη αιμοδοσία.

Ο δήμος Περιστερίου θα την πραγματοποιήσει μεθαύριο Παρασκευή (3/3), με τη συνδρομή της κινητής μονάδας αιμοληψίας του Νοσοκομείου «Λαϊκό». Θα γίνει στην αίθουσα Τέχνη & Εικαστικών του Δημαρχείου από τις 9 το πρωί έως τη 1:30 το μεσημέρι.

Ο δήμος Χαλανδρίου σε συνεργασία με το Τμήμα Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα», θα την πραγματοποιήσει το Σάββατο (4/3) στο κτίριο της Κοινωνικής Υπηρεσίας (Αλ. Παπάγου 7), από τις 9 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι.

Ο δήμος Ηλιούπολης ανακοίνωσε πως θα την πραγματοποιήσει στο Περιφερειακό Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γεώργιος Γεννηματάς» σε συνεργασία με το Κέντρο Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου, καθημερινά από τις 8:30 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα και το σαββατοκύριακο από τις 8:30 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι.

Και ο δήμος Παλλήνης θα την πραγματοποιήσει το Σάββατο (4/3) στο Δημοτικό Κατάστημα Παλλήνης (Φειδιππίδου 25Α, πλατεία Ελευθερίας), από τις 9 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι.

ΧΡΗΣΗ ΧΗΜΙΚΩΝ ΑΠΟ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΩΝ ΜΑΤ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΗΣ HELLENIC TRAIN

Σε διαδηλώσεις κατά της Hellenic Train πραγματοποιήθηκαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη από φοιτητές και συλλογικότητες. Στη διαδήλωση της Αθλήνας επικράτησε ένταση και έγινε χρήση χημικών από τις αστυνομικές δυνάμεις στο κέντρο της Αθήνας, όπου και συνεχίστηκε η συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα έξω από τα γραφεία της Hellenic Train, επί της Λ. Συγγρού με τους διαδηλωτές να απομακρύνονται από τη Συγγρού.