Home Χωρίς κατηγορία ΧΩΜΑΤΕΡΗ STOP: ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΟ ΧΥΤΑ ΦΥΛΗΣ! ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΥΣΗ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ!
ΧΩΜΑΤΕΡΗ STOP: ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΟ ΧΥΤΑ ΦΥΛΗΣ! ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΥΣΗ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ!

ΧΩΜΑΤΕΡΗ STOP: ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΟ ΧΥΤΑ ΦΥΛΗΣ! ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΥΣΗ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ!

0
0

Ανακοίνωση για την αναβολή της συζήτησης στο ΣτΕ της προσφυγής κατά της περιβαλλοντικής αδειοδότησης της τελευταίας επέκτασης στο ΧΥΤΑ Φυλής, εξέδωσε η συλλογικότητα Χωματερή STOP-Πολίτες εν Δράσει .

 

Η αναβολή της συζήτησης από το ΣτΕ της ακύρωσης της περιβαλλοντικής αδειοδότησης της τελευταίας επέκτασης στο ΧΥΤΑ Φυλής προκάλεσε την αντίδραση της συλλογικότητας Χωματερή STOP, που κάνει λόγο για αυταπάτες ότι θα μπορούσε να σταματήσει η περιβαλλοντική και υγειονομική κατρακύλα της Δυτικής Αθήνας και Δυτικής Αττικής κοινή δράση και τις κοινά οργανωμένες κινητοποιήσεις, από το σύνολο των φορέων και των συλλογικοτήτων που δρουν στη Δυτική Αθήνα.

 

Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:

 

«ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΠΟΥ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΣΤΟ ΧΥΤΑ ΦΥΛΗΣ!

ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΑΚΟΜΗ ΕΝΑ: ΤΗΝ ΜΑΖΙΚΗ ΚΑΥΣΗ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ!

Η συζήτηση που είχε προγραμματιστεί για την 1η Φεβρουαρίου 2023 στο Συμβούλιο της Επικρατείας της ομαδικής αίτησης ακύρωσης 50 πολιτών, μαζί και η αντίστοιχη αίτηση του Δήμου Πετρούπολης, κατά της περιβαλλοντικής αδειοδότησης της τελευταίας επέκτασης της εγκατάστασης της Φυλής, αναβλήθηκε. Έτσι και αλλιώς, δεν τρέφαμε αυταπάτες ότι η συνολική αναστροφή της περιβαλλοντικής και υγειονομικής κατρακύλας της Δυτικής Αθήνας και της Δυτικής Αττικής θα περάσει μέσα από μια δικαστική απόφαση.

 

Οι Υπηρεσίες των Υπουργείων και της Περιφέρειας εκδίδουν τις νομικά διάτρητες αποφάσεις τους, ενδίδοντας στις αδιαμφισβήτητες πολιτικές πιέσεις και στις απαιτήσεις των μεγαλοεργολάβων που τις υπαγορεύουν. Έτσι ακόμη και αν τα δικαστήρια σταθούν κάποιες φορές στο ύψος των περιστάσεων, ακόμα κι αν το ΣτΕ –όποτε συνεδριάσει για το θέμα- απορρίψει τελικά την τελευταία περιβαλλοντική αδειοδότηση, θα χρειάζεται μαζικός και ενωτικός αγώνας για να κλείσει επιτέλους όλη η εγκατάσταση της Φυλής, δηλαδή η κύρια αιτία για την περιβαλλοντική – κοινωνική υποβάθμιση της δυτικής πλευράς της Αττικής.

Αυτό που έχει σημασία είναι να υπάρχει ένα δυνατό κίνημα, μια κρίσιμη μάζα φορέων, συλλογικοτήτων και ενεργών πολιτών που θα δίνει το παρών σε κινητοποιήσεις, που θα κρατάει ζωντανή την φλόγα της αγωνιστικής διεκδίκησης ενός καλύτερου  μέλλοντος για τον τόπο μας και τα παιδιά μας.

 

Εμείς, η ‘ΧΩΜΑΤΕΡΗ STOP –πολίτες εν δράσει’, προτείνουμε δημόσια εδώ και καιρό την κοινή δράση και τις κοινά οργανωμένες κινητοποιήσεις, από το σύνολο των φορέων και των συλλογικοτήτων που δρουν στη Δυτική Αθήνα (Δυτικό Μέτωπο, Συντονιστική Επιτροπή Φορέων και Σωματείων, Πρωτοβουλία Αττικής ενάντια στο θάψιμο και την καύση απορριμμάτων, SUPPORT EARTH, Βοτανικό Κήπο Πετρούπολης, ΧΩΜΑΤΕΡΗ STOP κλπ). Αυτές οι κινητοποιήσεις πρέπει να γίνουν ΜΕΣΑ στις γειτονιές μας ώστε να ενημερωθούν πλατιά και να γίνουν κτήμα των τοπικών κοινωνιών, με σχέδιο κλιμάκωσης που να περιλαμβάνει ακόμα και τοπικές απεργίες.

Ως ‘ΧΩΜΑΤΕΡΗ STOP’ σταθερά και αταλάντευτα συνεχίζουμε να απαιτούμε:

  • Να σταματήσει άμεσα η επέκταση των υφιστάμενων υποδομών στη Φυλή (ΧΥΤΑ, ΕΜΑΚ) και η κατασκευή νέων μονάδων επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων.
  • Να πραγματοποιηθεί ουσιαστική δημόσια διαβούλευση με τους πολίτες, τους φορείς, τις συλλογικότητες και τα όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης για το περιεχόμενο του νέου ΠΕΣΔΑ Αττικής.
  • Να κλείσει οριστικά και χωρίς αστερίσκους το σύνολο της εγκατάστασης της Φυλής και να ενταχθεί η περιοχή σε πρόγραμμα περιβαλλοντικής αποκατάστασης
  • Να σταματήσει το αίσχος του μηχανισμού των αντισταθμιστικών «ωφελημάτων» που εξαγοράζει συνειδήσεις.
  • Να μην υπάρξει κανένας νέος ΧΥΤΑ/Υ στη Δυτική Αττική.

◦ Να προωθηθεί σε όλα τα επίπεδα (εθνικό, περιφερειακό, τοπικό) το εναλλακτικό μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων σε μονάδες μικρής κλίμακας και 100% δημόσιες με:

◦ έμφαση στην διαλογή στην πηγή, δηλ. εκεί που παράγουμε τα σκουπίδια, στα σπίτια μας, τη γειτονιά μας, το σχολείο μας, ουσιαστική ανακύκλωση, με εγκατάσταση κάδων για διαφορετικά υλικά (χαρτί γυαλί,, πλαστικά κα.), επανάχρηση και κομποστοποίηση των αστικών απορριμμάτων και χρήση του κομπόστ στις υπηρεσίες περιβάλλοντος των Δήμων και δωρεάν προμήθεια του στους πολίτες.

◦ διοχέτευση των εξοικονομούμενων πόρων – σε σταθερή βάση και με καθεστώς διαφάνειας – σε προνοιακές και άλλες πολιτικές ανακούφισης των φτωχότερων συμπολιτών μας.

  • Να σταματήσει κάθε ενέργεια για δημιουργία μονάδων καύσης απορριμματογενών καυσίμων στην Αττική και στην υπόλοιπη χώρα. Να γίνουν τοπικά δημοψηφίσματα για να εκφράσουν οι κάτοικοι την άποψη τους για την καύση σκουπιδιών.