Home Πετρούπολη Ν. Σακούτης: «Ο ΕΝΦΙΑ στους Δήμους.. και οι Δημότες στον Καιάδα»
Ν. Σακούτης: «Ο ΕΝΦΙΑ στους Δήμους.. και οι Δημότες στον Καιάδα»

Ν. Σακούτης: «Ο ΕΝΦΙΑ στους Δήμους.. και οι Δημότες στον Καιάδα»

0
0

Η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ για την είσπραξη του ΕΝΦΙΑ από τους ΟΤΑ προκάλεσε αλυσιδωτή αντίδραση και άρχισε νέο κύκλο αντιπαραθέσεων μεταξύ των μνημονιακών και αντιμνημονιακών μετώπων.

Ο Νίκος Σακούτης μέλος του Δ.Σ Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου της Λαϊκής Ενότητας, χαρακτηρίζει τον κ. Μητσοτάκη ως δεκανίκι της κυβέρνησης εξέφρασε με κυνικό τρόπο της επιδιώξεις της ΕΕ, Κυβέρνησης και όλων των μνημονιακών δυνάμεων, “ξεχνώντας” βέβαια να αναφέρει ότι στο όνομα της Τ.Α. έχουν εισπραχθεί και εισπράττονται φόροι που από το 2010 μέχρι και την εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου του 2022 , το ύψος των παρακρατηθέντων – υπεξερεθέντων θα φτάνουν (σύμφωνα με στοιχεία της ΚΕΔΕ) τα 26 δισ €!!

Αναλυτικά η δήλωση του:

«Τρία χρόνια τώρα και ειδικότερα μετά το 3ο μνημόνιο η κυβέρνηση, όλα τα μνημονιακά κόμματα αλλά και οι αντίστοιχες αυτοδιοικητικές παρατάξεις τους, επιδιώκουν να υλοποιήσουν στο όνομα τάχα της “οικονομικής ανεξαρτησίας και αυτοτέλειας των Δήμων”, όχι το λαϊκό αίτημα της κατάργησης του ΕΝΦΙΑ αλλά την κατάργηση των ΚΑΠ (Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι) – που είναι και συνταγματική υποχρέωση του κράτους προς τους Δήμους – αλλά τη μεταφορά του πιο αντιλαϊκού, άδικου και μισητού φόρου στους Δήμους.
Άλλωστε πριν λίγο καιρό ο κ. Κουρουμπλής ως υπουργός Εσωτερικών είχε δηλώσει ότι ήταν πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση και το μελετούσε, ενώ ο αντικαταστάτης του κ. Σκουρλέτης είχε δηλώσει ότι μπορεί να εφαρμοστεί στον “ Κλεισθένη 2” αλλά χρειάζεται να προηγηθεί η συνταγματική αναθεώρηση.
Η πραγματικότητα είναι ότι η μετατροπή των ΟΤΑ (Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης) σε μακρύ χέρι της κυβέρνησης βάθυνε με τον “Κλεισθένη 1” και το νέο μεσοπρόθεσμο.
Η Κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει περαιτέρω η νεοφιλελεύθερη μετατροπή τους, σε αντιλαϊκούς φορομπηχτικούς μηχανισμούς.
Η κατεύθυνση είναι άλλωστε γνωστή από το πιο επίσημα χείλη εκπροσώπων της ΕΕ που δηλώνουν με κυνισμό ότι πρέπει οι ΟΤΑ να “απεξαρτηθούν” από τη κρατική επιχορήγηση και να βρουν ίδιους πόρους επιβάλλοντας πρόσθετη φορολογία στην πλάτη των δημοτών τους.
Η δήλωση του κ. Μητσοτάκη “Ο ΕΝΦΙΑ στου δήμους”, δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία , λειτουργώντας ως δεκανίκι της κυβέρνησης εξέφρασε με κυνικό τρόπο της επιδιώξεις της ΕΕ, Κυβέρνησης και όλων των μνημονιακών δυνάμεων, “ξεχνώντας” βέβαια να αναφέρει ότι στο όνομα της Τ.Α. έχουν εισπραχθεί και εισπράττονται φόροι που από το 2010 μέχρι και την εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου του 2022 , το ύψος των παρακρατηθέντων – υπεξερεθέντων θα φτάνουν (σύμφωνα με στοιχεία της ΚΕΔΕ) τα 26 δισ €!!
Χρήματα που παράνομα έχουν παρακρατήσει και παρακρατούν όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ) στερήθηκαν και στερούνται οι δημότες και κατέληξαν και καταλήγουν ως “δώρο” στις τσέπες των δανειστών.
Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι θα παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις για τη δημιουργία μετώπου αιρετών, δημοτών και εργαζομένων στους Δήμους:
– για την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ,
– την επιστροφή των παρακρατηθέντων στους ΟΤΑ
– τη σταθερή χρηματοδότηση των ΟΤΑ μέσα από ενιαίο σύστημα φορολόγησης που θα μειώνει τα βάρη από τις ασθενείς κοινωνικές ομάδες και θα φορολογεί το μεγάλο πλούτο.
-την ενίσχυσή του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων
– Την κατάργηση όλων των μνημονιακών νόμων που φτωχοποίησαν δήμους και δημότες
-Την κατάργηση όλων των ελαστικών σχέσεων εργασίας και την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού
– Την ουσιαστική αυτοτέλεια των δήμων και την ενίσχυση της συμμέτοχης των δημοτών».