Home Πετρούπολη ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΕΝΟΨΕΙ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ!
ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΕΝΟΨΕΙ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ!

ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΕΝΟΨΕΙ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ!

0
0

ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΒΟΥΝΟ, ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΦΥΛΑΞΗΣ ΤΟΥ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟΥ, ΔΙΚΤΥΟ ΔΕΞΑΜΕΝΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΗΣ ΜΕΡΙΚΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ

 

Σύσκεψη ενόψει της έναρξης της αντιπυρικής περιόδου πραγματοποίησε το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Πετρούπολης, την Πέμπτη 7 Μαΐου,  κατόπιν προσκλήσεως του Δημάρχου Πετρούπολης και Προέδρου του Οργάνου Στέφανου Βλάχου.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με μειωμένο αριθμό μελών, λόγω των περιοριστικών μέτρων για την εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού, πέραν του κ. Βλάχου συμμετείχαν οι υπηρεσιακοί παράγοντες του δήμου και φορείς: ο Αντιδήμαρχος με αρμοδιότητες Πολιτικής Προστασίας Φ. Χριστόπουλος, ο Δημοτικός Σύμβουλος και πρώην Αντιδήμαρχος με αρμοδιότητες Πολιτικής Προστασίας, Ν. Μαλαθρίτης, ο διευθυντής Καθαριότητας, Περιβάλλοντος, Πρασίνου & Πολιτικής Προστασίας, Β. Μανωλάκος, ο προϊστάμενος Πολ. Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής Αν. Χαχλάκης, ο διοικητής του 10ου ΠΣΑ, Αντιπύραρχος Π. Μπούγιας, ο διοικητής του ΑΤ Πετρούπολης, Αστ/κός Υποδ/ντής Φ. Φραγκάκης, ο προϊστάμενος Πολ. Προστασίας του ΑΣΔΑ, Π. Γεωργόπουλος, ο εκπρόσωπος του Δασαρχείου Αιγάλεω, δασοφύλακας Ν. Βλάχος, ο επικεφαλής της εθελοντικής οργάνωσης Πολιτικής Προστασίας ΕΕΕΔΕΑ, Γ. Κασφίκης και ο πρόεδρος του συλλόγου “ΟΔΥΣΣΕΑΣ”, Δ. Ζωναράς, κατόπιν ειδικής πρόσκληση του Προέδρου – Δημάρχου.

Ο κ. Βλάχος, αφού έκανε μια σύντομη ανασκόπηση των δράσεων του Δήμου κατά την απελθούσα χειμερινή περίοδο, ανέπτυξε τα θέματα που αφορούν κινδύνους εκδήλωσης δασικών πυρκαγιών της αρχόμενης αντιπυρικής περιόδου. Κατόπιν παρουσίασε το φετινό προγραμματισμό του Δήμου για εποχιακή πυροφύλαξη και ζήτησε τις απόψεις και τη συμβολή των εκπροσωπούμενων Φορέων, προκειμένου να υπάρξει ετοιμότητα για την αντιμετώπιση τους.

Στη συνεδρίαση συζητήθηκαν εκτενώς τα υπαρκτά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Πετρούπολη κάθε αντιπυρική περίοδο, με επίκεντρο τις ανησυχίες για τις πευκόφυτες αλσικές εκτάσεις της πόλης και το περιαστικό πράσινο του Ποικίλου όρους.

Η συνεδρίαση ήταν ουσιαστική και τέθηκαν τα εξής πρακτικά ζητήματα πυροπροστασίας:

  • Επανατέθηκε ζήτημα παρεμπόδισης της ελεύθερης εισόδου οχημάτων προς το βουνό, μετά τον πρόσφατο εντοπισμό των εύφλεκτων και τοξικών αποβλήτων την 1η Μαΐου 2020, όπου κινητοποιήθηκε μεγάλος αριθμός Υπηρεσιών για την άμεση περισυλλογή τους, προκειμένου να προληφθεί μια καταστροφή στο πυκνό δασικό τοπίο.
  • Διερευνήθηκε από τις συναρμόδιες Υπηρεσίες, η πρακτική διαδικασία κλεισίματος του μεγάλου αριθμού ελεύθερων προσβάσεων οχημάτων προς το βουνό, ενώ Δασαρχείο και ΑΣΔΑ δεσμεύτηκαν να συνεργαστούν με την Διεύθυνση Περιβάλλοντος του Δήμου μας, την Περιφέρεια Αττικής και τον Συντονιστή Δημόσιας Διοίκησης, προκειμένου να διευθετηθεί το θέμα.
  • Συζητήθηκε η γενική παραβατικότητα στο Ποικίλο (απόρριψη μπαζών, ελλενίτ και άλλων ρύπων, καθώς και η παραβατικότητα του Κοινού Ποινικού Δικαίου).
  • Ζητήθηκε η ενίσχυση των δυνάμεων φύλαξης του Δασαρχείου από την ΕΛ.ΑΣ, μέσω της διάθεσης οχήματος 4Χ4.
  • Ο 10ος ΠΣΑ παρουσίασε το Επιχειρησιακό του Πρόγραμμα για φέτος.
  • Ρυθμίστηκαν θέματα επιδιόρθωσης του δασικού οδικού δικτύου με την συμβολή του Δήμου και του ΑΣΔΑ.
  • Τέθηκαν θέματα ορεινού δικτύου δεξαμενών πυρόσβεσης.
  • Ρυθμίστηκαν θέματα προσλήψεων εποχιακού προσωπικού πυρασφάλειας από τον Δήμο και τον ΑΣΔΑ, για φυλάξεις, περιπολίες και αποψίλωσης ξηρών χόρτων και καθαρισμού του βουνού.
  • Το Δασαρχείο θα ελέγξει και θα υποδείξει ποια κωνοφόρα δέντρα πρέπει να κοπούν ή να κλαδευτούν στο Άλσος Αγίου Δημητρίου, προκειμένου την εξυγίανση και πυροπροστασία του.
  • Συζητήθηκε το θέμα που αφορά στους μελισσοκόμους που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

 

Ο Δήμαρχος Πετρούπολης ανέθεσε στο τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, να συστήσει Μητρώο εθελοντών Πολιτικής Προστασίας, που να πληροί ουσιαστικές και νομικές προϋποθέσεις. Επίσης ζήτησε να βρεθεί ημερομηνία εθελοντικής δράσης καθαρισμού του Ποικίλου, με τη συνδρομή των Υπηρεσιών του Δήμου, πολιτών και τοπικών συλλόγων που γνωρίζουν καλά το βουνό και δραστηριοποιούνται σε αυτό.

Ο Δήμος Πετρούπολης ευελπιστεί ότι όλοι οι Φορείς θα συνεργαστούν αρμονικά και αποτελεσματικά, για την αντιμετώπιση κάθε κινδύνου της αρχόμενης αντιπυρικής περιόδου.

Οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας του Δήμου φέτος, πιθανότατα θα ενισχυθούν από ένα ακόμα πυροσβεστικό όχημα, που θα προμηθευτεί από επικείμενο διαγωνισμό, μέσω του προγράμματος ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ.

ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2020

Η αντιπυρική περίοδος ξεκίνησε από την 1η Μαΐου και θα διαρκέσει έως τις 31 Οκτωβρίου 2020. Ο Δήμος Πετρούπολης στα πλαίσια της πρόληψης και αποτροπής του κινδύνου πρόκλησης και επέκτασης πυρκαγιάς βάσει του Ν.3852/2010, αρθ.94 παρ.1 (Πρόγραμμα Καλλικράτης), ενημερώνει για το σχέδιο αντιπυρικής προστασίας και την οδηγία απομάκρυνσης ξερών χόρτων του Δασαρχείου Αιγάλεω, το σχέδιο δράσης της ΓΓΠΠ, τον σχεδιασμό της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, τις οδηγίες της Αυτοτελούς Δ/νσης Π.Π. Περιφέρειας Αττικής, για την αποτροπή του κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς, κατά την Αντιπυρική Περίοδο από 1η Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου 2020, καλεί τους δημότες κι επισκέπτες του να είναι πλέον ιδιαίτερα προσεκτικοί στα ζητήματα πυρκαγιών.

Ιδιαίτερα, καλεί τους επικαρπωτές- ιδιοκτήτες αδόμητων οικοπέδων και λοιπών ακαλύπτων χώρων, που βρίσκονται εντός των διοικητικών ορίων του δήμου, να προβούν στις προβλεπόμενες ενέργειες αποψίλωσης αυτών από ξερά χόρτα και απομάκρυνσης τυχών άλλων εύφλεκτων υλικών και σκουπιδιών που βρίσκονται μέσα σε αυτά.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης στα ανωτέρω, ο Δήμος θα προχωρήσει στις προβλεπόμενες από το Νόμο αυτεπάγγελτες ενέργειες καθαρισμού των οικοπέδων, βάσει του άρθρου 94 του Ν.3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης), με δυνατότητα επιβολής προστίμου (0,50€/τετρ.μέτρο οικοπέδου), την χρέωση των εξόδων καθαρισμού, καθώς και την υπαγωγή τους στις διατάξεις του άρθρου 433 του Ποινικού Κώδικα.

Για μη ελεύθερα προσβάσιμους αδόμητους, ή άλλους ακάλυπτους χώρους, θα γίνεται καταγγελία στο τοπικό Αστυνομικό Τμήμα, βάσει των πρόσφατων εντολών του Διευθύνοντος την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, για να διενεργηθούν τα προβλεπόμενα.

Επισημαίνεται ότι, κατά το χρονικό διάστημα της προαναφερόμενης αντιπυρικής περιόδου, απαγορεύεται για οποιοδήποτε λόγο, το άναμμα φωτιάς χωρίς την προηγούμενη άδεια από την Αστυνομική Αρχή και την Πυροσβεστική Υπηρεσία, η οποία αναλαμβάνει και τον έλεγχο εφαρμογής προληπτικών μέτρων διασφάλισής της.

Ειδικά εφίσταται η προσοχή σε μελισσοκόμους, σε χρήστες εξωτερικών ψησταριών, σε όσους εκτελούν εργασίες υπαίθρου με φλόγιστρα, σε όσους θέλουν να κάψουν προϊόντα κλαδεμάτων ή αποψιλώσεων κ.ά.

Για την περίπτωση συγκέντρωσης, μετά από καθαρισμούς, εύφλεκτων υλικών (κλαδιά, ξερά χόρτα, ξυλεία, υφάσματα κ.λπ) και για την ανάγκη άμεσης απομάκρυνσή τους, θα πρέπει να γίνεται έγκαιρη συνεννόηση με το Τμήμα Αποκομιδής της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, στο τηλέφωνο 210-5021300. Απαγορεύεται δε ρητά, η άνευ συνεννόησης με τον Δήμο, πολυήμερη εγκατάλειψη εύφλεκτων ρύπων, σε θέσεις που δύναται να αποτελέσουν εστίες ανάφλεξης και εξάπλωσης πυρκαγιάς χωρίς να έχει καθοριστεί ο χρόνος αποκομιδής τους.

Κάθε έναρξη πυρκαγιάς στον αστικό και περιαστικό χώρο, θα ερευνάται από το Ανακριτικό Τμήμα του Π.Σ. και θα ασκείται αυτεπαγγέλτως Ποινική δίωξη.

Ο Δήμος Πετρούπολης, θα προβεί σε καθαρισμούς εύφλεκτης ξηρής βλάστησης και άλλων υλικών σε κάθε αδόμητο χώρο δημοσίου συμφέροντος, θα συνεπικουρήσει το έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με εποχιακή Πυροφύλαξη και ανεφοδιασμό πυροσβεστικών οχημάτων, θα συνεργαστεί με τοπική εθελοντική οργάνωση καθώς και με πιστοποιημένους εθελοντές από Μητρώο εθελοντών που θα συντάξει.

Η συμβολή όλων των δημοτών και επισκεπτών στην πρόληψη, έναρξη κι εξάπλωση κάθε κινδύνου πυρκαγιάς κρίνεται πολύ σημαντική.

ΟΙ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΛΟΥΝ ΑΜΕΣΑ (από σταθερό και κινητό χωρίς χρέωση) υπενθυμίζουμε ότι είναι το 199 για την Πυροσβεστική Υπηρεσία, το 112 Ενιαίο Ευρωπαϊκό αριθμό για κάθε έκτακτη ανάγκη.

Επίσης καλούνται οι δημότες κι επισκέπτες να συμμορφώνονται στην απαγόρευση εισόδου στους δασικούς χώρους κατά τις ημέρες με πολύ υψηλή επικινδυνότητα πυρκαγιάς (κατηγορία 4) και Συναγερμού (κατηγορία 5).