Home Πετρούπολη ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΔΑΚ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ
ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΔΑΚ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΔΑΚ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ

0
0

Πρόταση ψηφίσματος που αφορά τη δημόσια υγεία κατέθεσαν ΔΑΚ και Ενεργοί Πολίτες ενόψη της 15ης Τακτικής Συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου

 

 

Πρόταση ψηφίσματος για την υπεράσπιση του ΕΣΥ, τη δημιουργία 24ωρης λειτουργίας Κέντρου Υγείας και την κατάργηση του clawback και του rebate, κατάθεσαν η ΔΑΚ και οι Ενεργοί Πολίτες στο Δημοτικό Συμβούλιο.

 

Όπως αναφέρεται στο ψήφισμα ζητούν από το Δημοτικό Συμβούλιο να αποδοκιμάσει τις νέες διατάξεις για το ΕΣΥ βάση των οποίων καταργείται η δωρεάν και ελεύθερη πρόσβαση των ασθενών στις δομές υγείας, να ζητήσει από το υπουργείο Υγείας την μετατροπή του πρώην ΙΚΑ Πετρούπολης σε πολυδύναμο Κέντρο Υγείας 24ωρης λειτουργίας, καθώς και να ζητήσει της άρση του clawback και του rebate στα τοπικά μικροβιολογικά και διαγνωστικά κέντρα, που οδηγούνται σε οικονομικό μαρασμό λόγω του ισχύοντος καθεστώτος.

 

Aναλυτικά το σχέδιο Ψηφίσματος έχει ως εξής:

Στο πλαίσιο της 15ης Τακτικής Συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Πετρούπολης, οι δύο παρατάξεις μας, που ανήκουν στην αντιπολίτευση, καταθέσαμε σήμερα 7.12.2022, πρόταση Ψηφίσματος για:

  1. Την υπεράσπιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.)

 

  1. Τη δημιουργία Πολυδύναμου Κέντρου Υγείας 24ωρης λειτουργίας στην πόλη μας, την Πετρούπολη.

 

  1. Την άρση του claw back και rebate που στραγγαλίζει οικονομικά, τα μικρά ιατρεία της γειτονιάς.

 

Το κείμενο της πρότασης ψηφίσματος έχει ως εξής:

 

«ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ

 

Το Δημοτικό Συμβούλιο Πετρούπολης αποφασίζει την έκδοση του κάτωθι ψηφίσματος:

 

«Στο πλαίσιο της ομόφωνης απόφασης του Πανυγιειονομικού Μετώπου που συνίσταται από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, εκπροσώπους των Επαγγελματικών και Επιστημονικών Ενώσεων και των Συλλόγων Ασθενών, όπως και των αποφάσεων φορέων των υγειονομικών (ΕΙΝΑΠ, ΟΕΝΓΕ, ΠΟΕΔΗΝ), το Δημοτικό Συμβούλιο σεβόμενο την διάκριση των εξουσιών και των θεσμικών αρμοδιοτήτων, αποδοκιμάζει απερίφραστα την υπερψήφιση από την κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή των Ελλήνων, του Νομοσχεδίου για τη «ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ, ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΑΤΡΟΥΣ ΚΑΙ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΥΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΛΟΙΠΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ», το οποίο αλλάζει τον βασικό πυρήνα του δημόσιου συστήματος υγείας που είναι η δωρεάν και ελεύθερη πρόσβαση των ασθενών στις δομές υγείας (βλ. άρθρα 7 και 10). Οι αλλαγές αυτές αποβαίνουν, τόσο εις βάρος του ασθενή στον οποίο μετακυλίεται το κόστος, όσο και εις βάρος του γιατρού, στον οποίο επιβάλλεται υπερεργασία, για να μπορέσει να επιβιώσει.

 

Διεκδικούμε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας για όλους τους πολίτες, ανεξάρτητα από την οικονομική τους δυνατότητα. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας (Ε.Σ.Υ.) πρέπει να ενισχυθεί με προσωπικό και όχι να αποδυναμωθεί περαιτέρω με την υπερεργασία των σκληρά εργαζόμενων και κακώς αμειβόμενων ιατρών και συνολικά του υγειονομικού προσωπικού του.

 

Ζητούμε την ενίσχυση της δημόσιας υγείας, με ραγδαία αύξηση της δημόσιας χρηματοδότησής του, με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και αύξηση των μισθών στα ευρωπαϊκά επίπεδα. Ο γιατρός και συνολικά το υγειονομικό προσωπικό θα πρέπει να αμείβονται επαρκώς, για να μπορούν να επιβιώσουν και να ασκούν το λειτούργημά τους εν γένει. Μόνο μια τέτοια πολιτική θα κρατήσει τους Έλληνες γιατρούς στη χώρα μας και θα σταματήσει την μετανάστευση του υψηλά εξιδεικευμένου ιατρικού προσωπικού.

 

Θα πρέπει άμεσα να μην προχωρήσει η εφαρμογή κάθε νομοθετικής ρύθμισης και να ξεκινήσει διάλογος με τους Φορείς, με στόχο τη μεταρρύθμιση του Συστήματος Υγείας, προς όφελος των ασθενών και της δημόσιας υγείας.

 

Επιπρόσθετα, ζητούμε από την πολιτική ηγεσία του Υπουργεία Υγείας την άμεση μετατροπή του πρώην Ι.Κ.Α. στην πόλη μας σε πολυδύναμο Κέντρο Υγείας 24ωρης λειτουργίας, όπως έχουμε λάβει σχετική ομόφωνη απόφαση στο Δημοτικό μας Συμβούλιο πριν από 2 χρόνια. Τέλος, είναι εξαιρετικά αναγκαίο να σταματήσει το απαράδεκτο πλέον καθεστώς του claw back και rebate στα μικρά μικροβιολογικά και διαγνωστικά ιατρεία της γειτονιάς, τα οποία έχουν κλονιστεί ανεπανόρθωτα σε οικονομικό επίπεδο. Εάν δεν αρθεί το καθεστώς αυτό είναι σίγουρο, ότι όλες οι παροχές υγείας θα οδηγηθούν σε λίγα και τεράστια οικονομικά συμφέροντα εντός και εκτός της χώρας».

 

Υ.Γ. Είναι δεδομένη η δυνατότητα της διοίκησης του Δήμου να εισηγηθεί η ίδια, να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο, ως κατεπείγον ένα θέμα, όπως εν προκειμένω η εν λόγω πρόταση ψηφίσματός μας, πριν από την έναρξη της συζήτησης των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης.

 

Με τιμή,

 

Δημοτική Ανανεωτική Κίνηση Πετρούπολης (Δ.Α.Κ.)

 

Ενεργοί Πολίτες – Δημοτική Κίνηση Πετρούπολης”