Home Δυτική αθήνα Σίμος – Σελέκος: “Βάζουν μπουρλότο” στην δασοπροστασία
Σίμος – Σελέκος: “Βάζουν μπουρλότο” στην δασοπροστασία

Σίμος – Σελέκος: “Βάζουν μπουρλότο” στην δασοπροστασία

0
0

Ένα μήνα και κάτι μετά την φονική πυρκαγιά στο Μάτι οι δήμαρχοι Πετρούπολης και Χαϊδαρίου μίλησαν στον “Ριζοσπάστη” για τα μεγάλα προβλήματα στον τομέα της δασοπροστασίας και πυρασφάλειας.

 

Οι πρόσφατες πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική, με τους δεκάδες νεκρούς και τις ανυπολόγιστες καταστροφές σε σπίτια, ανέδειξαν με τον πλέον τραγικό τρόπο τις εγκληματικές ευθύνες των κυβερνήσεων, στον τομέα της πυρασφάλειας και της δασοπροστασίας.
Οι περικοπές στη χρηματοδότηση της Πυροσβεστικής και των Δασικών Υπηρεσιών, η ένταση της εμπορευματοποίησης της γης με δασοκτόνους νόμους και αποφάσεις που εξυπηρετούν τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, η ανυπαρξία υποδομών αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής και αντισεισμικής θωράκισης, που δεν βρίσκονται σε προτεραιότητα, αφού υποτάσσονται στη λογική «κόστους – οφέλους» για το κεφάλαιο, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα με επικίνδυνες συνέπειες για τη ζωή των εργατικών – λαϊκών στρωμάτων.

Ο Βαγγέλης Σίμος, δήμαρχος Πετρούπολης και ο Μιχάλης Σελέκος, δήμαρχος Χαϊδαρίου μίλησαν για τα μεγάλα προβλήματα στην πρόληψη και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών στις περιοχές ευθύνης τους, που αποτελούν βραδυφλεγή βόμβα για τους ορεινούς όγκους, αλλά και ολόκληρες περιοχές του Λεκανοπεδίου.

 

Β.ΣΙΜΟΣ: Δεν υπάρχουν αντιπυρικές ζώνες

Ο δήμος Πετρούπολης κάθε χρόνο προετοιμάζεται για την αντιπυρική περίοδο, η οποία απαιτεί τη λήψη από μέρους του μιας σειράς μέτρων και την εκπόνηση ενεργειών απαραίτητων για τη φύλαξη των δασικών πνευμόνων της πόλης.

«Δυστυχώς οι δραματικές μειώσεις και περικοπές στις χρηματοδοτήσεις των δήμων έχουν αντίστοιχα σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις και στην πυρασφάλεια” , λέει στον «Ριζοσπάστη» ο Βαγγέλης Σίμος, δήμαρχος Πετρούπολης, “Η κρατική επιχορήγηση από τη ΣΑΤΑ για την πυρασφάλεια (σ.σ. κονδύλια που δίνονται από το κράτος για έργα και “επενδύσεις” στους ΟΤΑ) ανέρχεται τα τελευταία έτη στα 20.000 ευρώ για το δήμο μας, ποσό το οποίο δεν επαρκεί σε καμία περίπτωση για να καλύψει ούτε τις αμοιβές του προσληφθέντος εποχικού προσωπικού, που ανέρχονται μαζί με την υπερωριακή τους απασχόληση στα 50.000 ευρώ, ούτε φυσικά τα έξοδα για την κάλυψη δαπανών για επενδύσεις και λειτουργικές ανάγκες στον τομέα της πυρασφάλειας (π.χ. για εργαλεία όπως χλοοκοπτικά, μισινέζες, για μηχανήματα έργων, για την ένδυση των εργαζομένων κ.λπ.)».

Σύμφωνα με στοιχεία του δήμου, οι δαπάνες για τις ανάγκες της πυρασφάλειας φτάνουν συνολικά τα 60.000 ευρώ, ποσό από το οποίο μόνο το 1/3 παρέχεται από το κράτος, ενώ το υπόλοιπο καλύπτεται από ιδίους πόρους. Στο δήμο για το 2018 προσλήφθηκαν 13 άτομα για τις ανάγκες της πυρασφάλειας, δηλαδή 7 λιγότεροι σε σχέση με πέρυσι.

“Δεν υπάρχει πολιτική βούληση”

«Επανειλημμένα έχουμε ζητήσει από το υπουργείο Περιβάλλοντος να προχωρήσει στη λήψη μέτρων αντιπυρικής προστασίας, όπως για παράδειγμα η δημιουργία αντιπυρικών ζωνών στο Ποικίλο Όρος, η δημιουργία λιμνοδεξαμενών για τη συγκέντρωση του βρόχινου νερού κ.λπ. Όλες οι προτάσεις αποτυπώνονται στην ολοκληρωμένη μελέτη που έχει συνταχθεί από τον Αναπτυξιακό Σύνδεσμο Δυτικής Αθήνας (ΑΣΔΑ) από τον Ιούλιο του 2010.

Δυστυχώς, παρά τις επίμονες προσπάθειές μας για υλοποίηση της προαναφερθείσας μελέτης (για την οποία έχουν γνώση οι αρμόδιοι φορείς), παρά το γεγονός ότι η τεχνογνωσία υπάρχει, δεν έχουν γίνει ενέργειες για τη διεκπεραίωσή της, γεγονός που μάλλον οφείλεται στο ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση για να τεθεί το θέμα σε προτεραιότητα», λέει ο Β. Σίμος.

 

ΜΙΧ. ΣΕΛΕΚΟΣ:  Πενιχρά κονδύλια για προσωπικό – εξοπλισμό

Ο Μιχάλης Σελέκος, δήμαρχος Χαϊδαρίου, μιλά για τα προβλήματα με τη δασοπροστασία στο Ποικίλο Όρος, στο Όρος Αιγάλεω, στο Άλσος Δαφνίου, στο Μικρό και Μεγάλο Σχιστό, στο Πάρκο Νεολαίας και σε δύο στρατόπεδα (Καραϊσκάκη Α και Β). Στα όρια του δήμου Χαϊδαρίου υπάρχουν περίπου 18.000 στρέμματα πρασίνου.

«Βρισκόμαστε στα μισά του Αυγούστου και ακόμα περιμένουμε να καθαριστούν και να “ανοίξουν” οι δρόμοι που θα μπορούν να εξυπηρετήσουν τα πυροσβεστικά οχήματα σε περίπτωση πυρκαγιάς. Αυτό που μας λένε είναι ότι δεν χρηματοδοτούνται τέτοιες δράσεις».

Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί είναι η αποκάλυψη του δημάρχου Χαϊδαρίου για όσα τραγικά συμβαίνουν με τις προσλήψεις εποχικού προσωπικού για την πυρασφάλεια: «Ζητήσαμε πριν από ένα μήνα να κάνουμε προσλήψεις και ζητήσαμε το ποσό των 120.000 ευρώ προκειμένου να πληρώσουμε τους εποχικούς εργαζόμενους για τον τομέα της πυρασφάλειας, τη συντήρηση των οχημάτων και τα καύσιμα για τα οχήματα. Μας έδωσαν μόνο 25.000 ευρώ. Μετά ζητήσαμε επιπλέον ενίσχυση, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Δεν μας έχουν απαντήσει ακόμα».

Ο δήμος έστειλε έγγραφο στις 29 Ιούνη στο υπουργείο Εσωτερικών, με το οποίο ζητά το ποσό των 95.000 ευρώ «προκειμένου να αντιμετωπίσουμε με επάρκεια και αποτελεσματικότητα τις αυξημένες ανάγκες πυροπροστασίας και για να έχουμε τη δυνατότητα παράτασης κατά έναν επιπλέον μήνα των συμβάσεων των 30 πυροφυλάκων που έχουμε προσλάβει». Παρ’ όλα αυτά, όπως αναφέραμε παραπάνω, απάντηση ακόμα δεν έχει υπάρξει…

Δέκα χρόνια χωρίς αρβύλες και κράνη

Ο δήμος Χαϊδαρίου έχει έρθει σε επαφή με την Πυροσβεστική Υπηρεσία της περιοχής. Ο 10ος πυροσβεστικός σταθμός είναι 3ης τάξης, αλλά θα έπρεπε να είναι 1ης, αφού καλύπτει περιοχή από τον Σχιστό και το Χαϊδάρι μέχρι το Βούτημα, στα σύνορα Βοιωτίας και Αττικής, αλλά και τον Ασπρόπυργο και το Ποικίλο. Διαθέτει «στα χαρτιά» 103 άτομα, αλλά η πραγματική παρούσα δύναμη είναι 80, αριθμός ανεπαρκής για σταθμό 3ης τάξης, όπως είπαν. Οι πυροσβέστες έχουν να πάρουν νέα ειδικά κράνη και ειδικά άρβυλα εδώ και δέκα χρόνια.

Στον συγκεκριμένο Σταθμό το διασωστικό όχημα, 1 από τα 10 συνολικά οχήματα που διαθέτει, είναι ακινητοποιημένο, διότι τα λάστιχα είναι χαλασμένα και δεν δίνονται χρήματα για αγορά καινούργιων. Από τα υπόλοιπα, τα τέσσερα υδροφόρα είναι σε περιπολία, τα δύο υδροφόρα παραμένουν στο Σταθμό, με ένα μικρότερο όχημα, και ένα βρίσκεται στο συνεργείο, αφού δεν εγκρίνεται το ποσό της επισκευής του. Το δέκατο είναι εφεδρικό, αλλά δεν ανήκει στο Σταθμό. Οι επιχειρησιακές στολές που έχουν χορηγηθεί δεν είναι βαρέος τύπου όπως οι παλιότερες, με αποτέλεσμα να υφίστανται πιο εύκολα φθορές.

«Αυτή είναι η κατάσταση στην Πυροσβεστική, που καλύπτει και την περιοχή μας. Είναι απίστευτα αποδυναμωμένη και με τεράστιες ελλείψεις», λέει ο Μ. Σελέκος.