Home Πετρούπολη ΣΤΕΦ. ΒΛΑΧΟΣ: ΔΕΝ ΒΑΔΙΣΑΜΕ ΟΠΩΣ ΠΡΟΒΛΕΠΑΜΕ [VIDEO]
ΣΤΕΦ. ΒΛΑΧΟΣ: ΔΕΝ ΒΑΔΙΣΑΜΕ ΟΠΩΣ ΠΡΟΒΛΕΠΑΜΕ [VIDEO]

ΣΤΕΦ. ΒΛΑΧΟΣ: ΔΕΝ ΒΑΔΙΣΑΜΕ ΟΠΩΣ ΠΡΟΒΛΕΠΑΜΕ [VIDEO]

0
0

Με τη φράση «εχθρός του καλού είναι το καλύτερο» και «δεν βαδίσαμε όπως προβλέπαμε ότι θα βαδίσουμε» ο Δήμαρχος Πετρούπολης Στέφανος Βλάχος ολοκλήρωσε τον απολογισμό που έκανε, για το έργο της διοίκησης κατά τον πρώτο χρόνο θητεία της, στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τη Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2020.

 

Ο κ. Βλάχος απέδωσε το όχι καλύτερο αποτέλεσμα, στην επιδημία του κορονοϊού πρωτίστως, στην κακή οικονομική κατάσταση του δήμου, που παρέλαβε από την προηγούμενη διοίκηση και στην κακή συντήρηση των υποδομών που έγινε τα τελευταία εννιά έτη.

Προανήγγειλε την ανάπλαση πλατειών, την επισκευή του 2ου ΓΕΛ, την έναρξη οικοδόμησης του νέου δημαρχείου εντός της θητείας του, τη βελτίωση των υπηρεσιών πρασίνου και καθαριότητας αλλά και την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου διαχείρισης απορριμμάτων…

Τέλος απάντησε στους επικριτές του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι η διοίκηση όχι μόνο δεν είναι προς κατάρρευση, αλλά είναι  έτοιμη για αγώνες και διεκδικήσεις.

 

 

Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

Πιο αναλυτικά ο Δήμαρχος Στέφανος Βλάχος στον απολογισμό που έκανε κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου είπε: Γνωρίζετε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση και ο δήμος βιώνουν μία δύσκολη οικονομική κατάσταση που επιδεινώθηκε μετά την επιδημία του κορονοϊού. Η πανδημία μείωσε δραματικά  τα έσοδά μας από τα μισθώματα που έχουμε και από τις μειωμένες καταβολές των δημοτικών τελών από τους δημότες. Ο δήμος έχει έσοδα και έξοδα και η ψαλίδα γέρνει υπέρμετρα προς τα έξοδα.

Μία διοίκηση πρέπει να είναι συνεπής απέναντι στους πολίτες πρέπει να κοιτάζει που δαπανώνται τα οικονομικά. Πιστεύουμε ότι ο δήμος πρέπει να έχει μία ισόρροπη και σύμμετρη ανάπτυξη. Αυτές οι ανισότητες που υπήρχαν στο παρελθόν είμαστε αποφασισμένοι να τις φέρουμε σε μία ισορροπία.

 

Η ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ

Έχουμε προβλήματα στην καθαριότητα, ένα διαχρονικό πρόβλημα, και κάνουμε μεγάλες προσπάθειες. Έχουμε ελλείψεις στο προσωπικό μας, λειτουργήσαμε για ένα τετράμηνο το πλυντήριο των κάδων, το όποιο δεν λειτουργεί αυτή τη στιγμή. Κάποιο προσωπικό που πήραμε με σύμβαση λόγω κορονοϊού τελειώνει η σύμβασή τους και αποχωρούν. Είμαστε αποφασισμένοι να διεκδικήσουμε όπως κάναμε το 2008 και πήραμε 80000 ευρώ από τα παρανόμως παρακρατηθέντα από τον ΕΣΔΝΑ. Το ίδιο κάνουμε και τώρα  δεν πρόκειται να πληρώσουμε δραχμή στο βαθμό που δεν ανακληθεί η άδικη απόφαση να πληρώνουμε 1.100.000€ και να υποφέρουμε για τη χωματερή. Θα δώσουμε την μάχη να πάρουμε τα χρήματα και να προχωρήσουμε σε πρόσληψη προσωπικού στην καθαριότητα και στο πράσινο  σε τομείς που πονάει ο δήμος.

 

ΤΟ ΩΔΕΙΟ

Καθετί που γίνεται στο δήμο μας έχει ένα αντίτιμο. Τα πάντα κοστίζουν, τίποτα δεν δίνεται δωρεάν και ο πολιτισμός κοστίζει υπέρμετρα. Και όταν αναφερθήκαμε στο ωδείο και είπαμε ότι έχει έξοδα 800.000€ και έσοδα 200.000€ έπρεπε να συγκινηθούν κάποιοι αλλά αντίθετα βλέπω μία επιφυλακτικότητα από τους περισσότερους συναδέλφους. Όλοι να κάτσουμε κάτω να συζητήσουμε και τα κακώς κείμενα να τα διορθώσουμε.

 

ΠΑΓΩΜΕΝΑ ΕΡΓΑ 4,5 ΕΚΑΤ ΕΥΡΩ

Διεκδικούμε από το κράτος και δεν καθόμαστε με σταυρωμένα χέρια.

Μια ορθή αποτίμηση της προσπάθειας που έγινε από το 2019 ως τώρα λαμβάνοντας υπόψιν ότι τουλάχιστον 4-5 μήνες τους φάγαμε με την κρίση του κορονοϊού για να εξασφαλίσουμε τις κατάλληλες υγειονομικές συνθήκες για τις δομές του δήμου, την κοινωνία και τα σχολεία.

Παραλάβαμε έργα 4,5 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, τα οποία εξασφάλισε για το δήμο μας ο ΑΣΔΑ μέσω της ΟΧΕ τα οποία ήταν εγκεκριμένα από το 2018 και δεν είχαν την παραμικρή ωρίμανση να μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν και με τον  κίνδυνο να χαθούν καθώς ήταν εκτός χρονοδιαγράμματος. Υπήρξε μία πρόταση από το δήμο από το ΥΜΕΠΕΡΑΑ για την προμήθεια κάδων από το 2016 το οποίο όδευε προς απόρριψη λόγω ελλιπών στοιχείων.

 

ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ ΚΑΙ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ

Παραλάβαμε ένα κολυμβητήριο το οποίο είχε σωρεία προβλημάτων λόγω μακρόχρονης απουσίας συντηρήσεων και με τα οικονομικά του να είναι δυσβάσταχτα για το δήμο, κοστίζωντας 500.000 -1.000.000€ το χρόνο. Η Δραματικής Σχολή είχε ελάχιστους μαθητές. Είχαμε τη φιλοδοξία να την λειτουργήσουμε, αλλά ο οικονομικός απολογισμός ήταν δυσβάσταχτος, με ελάχιστους μαθητές, ετεροδημότες οι οκτώ από τους 9 και ο δήμος επιβαρυνόταν ετησίως με 150.000-170.000€.

 

ΤΟ 2ο ΓΕΛ ΚΑΙ Η ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ

Όταν αναλάβαμε τη διοίκηση το 2ο ΓΕΛ ήταν χαρακτηρισμένο ακατάλληλο λόγω του σεισμού που είχε γίνει. Η διοίκηση του κ. Σίμου για ενάμιση μήνα δεν ασχολήθηκε καθόλου. Εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση κάναμε αποδοχή της μελέτης και μέχρι τέλους του μήνα δημοπρατείται. Όλα τα σχολεία και τα νηπιαγωγεία της Πετρούπολης δεν είχαν συντηρηθεί. Στην καθαριότητα ήταν ένας απαρχαιωμένος στόλος απορριμματοφόρων από το 2004 το 2005-2007 δεν είχε αγοραστεί παρά ένα απορριμματοφόρο και αυτό βγήκε οφ. Πρέπει να ανανεώσουμε όλο το στόλο των απορριμματοφόρων όλα τα οχήματα που χρησιμοποιούν οι υπηρεσίες.

 

Η ΔΙΧΡΟΝΗ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

Δεν είχε γίνει καμία ενέργεια για τη δίχρονη προσχολική αγωγή που είχε θεσμοθετηθεί από το 2018. Το μπαλάκι έπεσε για μας και βγαίνετε μας κατηγορείται ότι βαάζουμε τα παιδιά στα κοντέινερ.  Είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόσουμε τη δίχρονη και δεν θα αφήσουμε τα παιδιά στο δρόμο. Ο εργολάβος είναι μέσα και είναι υποχρεωμένος να παραδώσει τους οικίσκους μέσα σε 40 ημέρες.

 

ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΠΛΑΤΕΙΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ

Αποδώσαμε καταβολή αποζημιώσεων ύψους 300.000€ στους εργαζομένους από δικαστικές αποφάσεις. Πλατείες και κοινόχρηστοι χώροι είχαν να συντηρηθούν χρόνια και εμείς προχωράμε σε ανάπλαση 8 πλατειών. Στην οδό Χρ. Σμύρνης το 2008 προσπαθήσαμε να την αναπλάσουμε και βρήκαμε τεράστιες αντιστάσεις από κάποιους που θεωρούσαν ότι οι πλατείες ήταν ιδιωτικές. Αυτή την νοοτροπία θα την σπάσουμε . Το έργο θα γίνει και θα αποδοθεί στον κόσμο.  Για τους δημοτικούς χώρους άθλησης που είναι παραχωρημένοι σε σωματεία. Υπάρχουν σωματεία που λειτουργούν στα χαρτιά που πουλάνε τις ώρες χρήσης των γηπέδων. Αυτό θα το σπάσουμε. Θα σταματήσει αυτή λαφυραγώγηση στο σώμα του Δήμου. Υπάρχουν εκκρεμείς νομιμοποιήσεις χώρων του Δήμου Πετρούπολης, όπως τις αφήσαμε το 2010.

 

ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ

Είμαστε σε μία διαδικασία για την δημιουργία του νέου δημαρχείου της Πετρούπολης. Θα υπάρξει ενημέρωση των αρχηγών των παρατάξεων αλλά μέσα στη θητεία αυτού του δημοτικού συμβουλίου θα αρχίσει να κατασκευάζεται το δημαρχείο Πετρούπολης.

Για τα οικονομικά του δήμου θέλω να είμαι έντιμος απέναντι στην προηγούμενη διοίκηση, όπως ήταν τίμια η στάση του κ. Κοτσαμπά όταν με διαδέχθηκε. Όμως τα οικονομικά του δήμου δεν είναι σε καλή κατάσταση από πλευράς εσόδων. Όταν αναλάβαμε κάναμε μία μεγάλη εκδήλωση το γύρο της Πετρούπολης και δεν μπορούσαμε να εξοικονομήσουμε 6000 ευρώ και τα έδωσαν χορηγοί.

Έχουμε προβλήματα κυρίως στην καθαριότητα. Με τις προσπάθειες που θα κάνουμε και με τη σωστή χρήση των εργαζομένων θα το αντιμετωπίσουμε. Ωριμάσαμε μελέτες για την ανάπλαση 7 πλατειών. Νομιμοποιήσαμε τους χώρους του αμαξοστασίου. Εξασφαλίσαμε τη χρηματοδότηση για 4 καινούργια απορριμματοφόρα, διευθετήσαμε τα ζητήματα και προχωρήσαμε στην παλιά πρόταση της προηγούμενης διοίκησης του ΥΜΕΠΕΡΑΑ. Καταβάλαμε προσπάθειες να εξαλειφθούν τα αντισταθμιστικά που δίνουμε στον ΕΣΔΝΑ. Έχουμε κάνει ενέργειες όσον αφορά τη λειτουργία της χωματερής της Φυλής και θα υπάρξουν και κινητοποιήσεις. Προχωράμε σε ένα συνολικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων ώστε η Πετρούπολη να μην πάσχει πλέον από σωρεία απορριμμάτων μέσα στους δρόμους.

 

“ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ”

Είναι ένα στοίχημα που βάζουμε και θα το κερδίσουμε. Κάναμε πολλές προσπάθειες. Εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Δεν βαδίσαμε εκεί που προβλέπαμε ότι θα βαδίσουμε. Έχουμε δρομολογήσει πάρα πολλά πράγματα που πιστεύω ότι μέσα στο 2021 θα υλοποιηθούν. Δεν θα εγκαταλείψουμε τον αγώνα και κάποιοι που λένε μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι αυτή η διοίκηση είναι έτοιμη να καταρρεύσει τρέφουν όνειρα απατηλά.