Home Πετρούπολη ΦΩΤΙΑ ΚΑΤΑΚΑΙΕΙ ΤΟ ΠΟΙΚΙΛΟ
ΦΩΤΙΑ ΚΑΤΑΚΑΙΕΙ ΤΟ ΠΟΙΚΙΛΟ

ΦΩΤΙΑ ΚΑΤΑΚΑΙΕΙ ΤΟ ΠΟΙΚΙΛΟ

0
0

Πυρκαγιά που ξεκίνησε από τη χωματερή, πέρασε στο πρώην Λατομείο Μουσαμά και κατακαίει το Ποικίλο Όρος από την πλευρά της Πετρούπολης και κινείται προς Καματερό.

Δώδεκα οχήματα της Πυροσβεστικής με 25 πυροσβέστες δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο έχουν ριχτεί στη μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς που ξέσπασε στη χωματερή της Φυλής και επεκτάθηκε στο Ποικίλο Όρος, νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής 6/8.

Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ θέλει τη φωτιά να ξεφεύγει προς Καματερό ενώ έχει φτάσει πολύ κοντά στο νεκροταφείο Πετρούπολης.

Όλες οι δυνάμεις πυρόσβεσης και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Πετρούπολης αλλά και των γειτονικών δήμων βρίσκονται στο μέτωπο της φωτιάς και συνεπικουρούν τις δυνάμεις της πυροσβεστικής.

Η φωτιά ξέσπασε νωρίς το απόγευμα από λάκκωμα στη χωματερή της Φυλής και περνώντας από Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης (ΕΜΑΚ), επεκτάθηκε αρχικά στο χώρο του πρώην λατομείου Μουσαμά.

Εκεί έγιναν οι πρώτες ρίψεις από δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο και όλα έδειχναν πως κατάφεραν να περιορίσουν τη φωτιά εγκλωβίζοντάς την στο πετρώδες κοίλωμα του πρώην λατομείου. Οι αιωρούμενες καύτρες όμως κατάφεραν να βάλουν φωτιά σε δασώδη περιοχή κοντά στην κορυφογραμμή και από εκεί και πέρα τα πράγματα για την κατάσβεση έγιναν δυσκολότερα.

Αυτόπτες μάρτυρες επισημαίνουν ότι παρόλο που η κινητοποίηση από την Πυροσβεστική αλλά και από τους δήμους είναι μεγάλη, τα μέσα δεν επαρκούν για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η φωτιά με αποτέλεσμα να ξεφεύγει σε διάφορα σημεία και να κατεβαίνει προς τον αστικό ιστό της Πετρούπολης από δύο πλευρές. Και από την πλευρά του νεκροταφείου και από την πλευρά των πρώην λατομείου Γρηγορίου, ενώ στην κορυφή της Ζαχαρίτσας οι δυνάμεις της πυρόσβεσης δείχνουν αν την αντιμετωπίζουν επαρκώς.

Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ ΣΤΟ ΠΟΙΚΙΛΟ

Ο διοικητής του 10ου Πυροσβεστικού Σταθμού Περιστερίου βρέθηκε στο μέτωπο της πυρκαγιάς μαζί με επιτελικό κλιμάκιο για εκτίμηση της φωτιάς, ενώ στο ίδιο σημείο βρέθηκε ο δήμαρχος Πετρούπολης Στέφανος Βλάχος, αλλά και ο Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγοράς συνοδευόμενος από τον πρωτοσύγκελο της Μητρόπολης κ. Νικόδημο, που ήταν ιδιαίτερη ανήσυχοι για το πώς θα εξελιχθεί η πυρκαγιά.

Ο Μητροπολίτης Ιλίου κ. Αθηναγόρας από την πρώτη στιγμή βρέθηκε σε συνεχή επαφή με τους δημάρχους και τους εφημερίους ιερείς των πυρόπληκτων περιοχών, προκειμένου να συμπαρασταθεί και να ενισχύσει τον αγώνα τους.

Ο υπεύθυνος Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Πετρούπολης Φώτης Χριστόπουλος, συντόνιζε τις δυνάμεις πυροσβέσης του Δήμου Πετρούπολης και των γειτονικών δήμων από το αμαξοστάσιο, όπου από την αρχή της πυρκαγιάς βρίσκονταν μαζεμένοι αρκετοί εθελοντές πολίτες διατεθειμένοι να βοηθήσουν με κάθε τρόπο.



ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ Ο ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ

Οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Αγίων Αναργύρων – Καματερού βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα και επιφυλακή με υδροφόρες έτοιμες να συνδράμουν, λόγω της φωτιάς που έχει ξεκινήσει από τη Λεωφόρο ΝΑΤΟ στο ύψος των Άνω Λιοσίων.

ΣΕ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ Ο ΔΗΜΟΣ ΙΛΙΟΥ

Σε επιφυλακή βρίσκονται όλες οι δυνάμεις πολιτικής προστασίας του Δήμου Ιλίου, λόγω των επικίνδυνων συνθηκών, που έχουν διαμορφωθεί από τη φωτιά στο Ποικίλο Όρος αλλά και τις υψηλές θερμοκρασίες, που επικρατούν τις τελευταίες ημέρες.

Στο πλαίσιο αυτό και με στόχο τον συντονισμό των ενεργειών για την πρόληψη ενδεχόμενης έκτακτης κατάστασης, ο Δήμαρχος Ιλίου Νίκος Ζενέτος στις 5 Αυγούστου πραγματοποίησε αυτοψία στο Μητροπολιτικό Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης», συνοδευόμενος από τον διοικητή του Τμήματος Ασφάλειας Ιλίου Σταύρο Κατή, κλιμάκιο της ΔΙΑΣ και της Δημοτικής Αστυνομίας.

“Συντονίζουμε από κοινού τις ενέργειες μας, με στόχο να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο. Είμαστε σε επαγρύπνηση” είναι το μήνυμα που εκπέμπει ο κ. Ζενέτος.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΦΟΣ ΤΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ

Η Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Περιστερίου Μαίρη Τσιώτα – Μάρκου ενημερώνει ότι το υπουργείο Υγείας, συνιστά τη λήψη μέτρων προστασίας των πολιτών, εν μέσω του νέφους των πυρκαγιών σε συνδυασμό με τον καύσωνα.

Συστάσεις σε άτομα αυξημένου κινδύνου

Άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα – καρδιοπαθείς, παιδιά καθώς και τα άτομα άνω των 65 ετών – θα πρέπει να αποφύγουν κάθε σωματική άσκηση-δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους.

Συνιστάται η αποφυγή παραμονής σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία.

Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές ανακουφιστικού φαρμάκου. Επί επιμονής συμπτωμάτων συνιστάται επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό.

Συστάσεις στο γενικό πληθυσμό

Σε κάθε άτομο συνιστάται να αποφύγει κάθε σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους και να περιορίσει το χρόνο παραμονής σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία. Κατά την παραμονή του σε εσωτερικούς χώρους να διατηρούνται πόρτες, μπαλκονόπορτες και παράθυρα κλειστά.

ΚΛΕΙΣΤΟ ΤΟ ΜΠΑΡΟΥΤΑΔΙΚΟ

Ο μηχανισμός του Δήμος Αιγάλεω και της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας βρίσκεται σε κατάσταση επιφυλακής, εφαρμόζοντας μια σειρά αναγκαίων μέτρων πυροπροστασίας για τις δασικές και ευπαθείς περιοχές που διαθέτει.

Συγκεκριμένα το Δημοτικό Άλσος Αιγάλεω «Μπαρουτάδικο» θα παραμείνει κλειστό για τις επόμενες ημέρες.

Απαγορεύεται η μετακίνηση, διέλευση ή παραμονή σε δάση και άλση, καθώς και άσκοπες μετακινήσεις.

Αποφεύγουμε οποιαδήποτε εργασία που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά.

Ειδοποιούμε αμέσως την πυροσβεστική στο 199 αν εντοπίσουμε εστία πυρκαγιάς.