Home Δυτική αθήνα ΧΩΜΑΤΕΡΗ STOP: ΟΙ ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΑΥΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ!
ΧΩΜΑΤΕΡΗ STOP: ΟΙ ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΑΥΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ!

ΧΩΜΑΤΕΡΗ STOP: ΟΙ ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΑΥΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ!

0
0

Σε δύο δράσεις κατά της καύσης των απορριμμάτων συμμετέχει η Χωματερή Stop – Πολίτες εν Δράσει στις 22 και 29 Μαΐου

 

 

Με σύνθημα να «μιλήσουν οι τοπικές κοινωνίες» η πρωτοβουλία πολιτών “Χωματερή Stop” συμμετέχει στην Πανελλαδική ημέρα δράσης κατά της καύσης απορριμμάτων με δύο δράσεις.

Συγκέντρωση στην πλατεία Ηρώ και πορεία προς τη διασταύρωση Πετρουπόλεως και Θηβών στις 29 Μαΐου (11.30 π.μ.) και μοτοπορεία από τον προαστιακό Άνω Λιοσίων προς τον ΧΥΤΑ Φυλής στις 22 Μαΐου (11.30 π.μ.)

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει αναλυτικά:

Περιβαλλοντικές Kινήσεις, Επιτροπές Αγώνα, Σωματεία κι άλλες Συλλογικότητες από Αττική, Θεσσαλονίκη, Βόλο, Εύβοια, Χανιά, Ηράκλειο, Γιάννενα, Γρεβενά κ.α., συντονιζόμαστε και οργανώνουμε μια μέρα πανελλαδικής δράσης κατά της καύσης απορριμμάτων το Σάββατο 29/5. Ο καθένας μας χωριστά έχει δώσει μάχες τα προηγούμενα χρόνια, ενάντια στην καύση στην τσιμεντοβιομηχανία της ΑΓΕΤ στο Βόλο και στο Μηλάκι (Αλιβέρι), για να μην προχωρήσει η καύση στο εργοστάσιο του ΤΙΤΑΝ στη Θεσσαλονίκη, ενάντια στις συνεχείς επε-κτάσεις των εγκαταστάσεων στη Φυλή στην Αθήνα. Τώρα ήρθε η ώρα να συντονιστούμε απέναντι στους κοινούς εχθρούς: την κυβέρνηση που δρομολογεί έναν ακόμα αντιπεριβαλλοντικό, ανθϊυγιεινό και αντικοινωνικό Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΕΣΔΑ), τους εργολάβους των σκουπιδιών που κερδοσκοπούν «κερνώ-ντας» μας καρκίνο κι εκείνους τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που αντί να υπηρετούν τις τοπικές κοινωνίες υπηρετούν τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα.

 

Απαιτούμε:

  • Καμιά άλλη επέκταση στο ΧΥΤΑ και στις εγκαταστάσεις στη Φυλή. Επιτέλους να κλείσει η Χωματερή Φραν-κεστάιν και να αποκατασταθεί η πολύπαθη περιοχή.
  • Φτάνει πια με την διάβρωση συνειδήσεων με τα λεγόμενα «αντισταθμιστικά» και με την κατασπατάληση δημόσιου χρήματος εις βάρος του περιβάλλοντος, της δημόσιας υγείας και της ποιότητας ζωής.
  • Να σταματήσει η καύση στην ΑΓΕΤ στο Βόλο και στο Μηλάκι Εύβοιας, στο ΤΙΤΑΝ (Καμάρι Βοιωτίας) κι όπου αλλού ήδη γίνεται. Να ακυρωθούν τα σχέδια για καύση στο ΤΙΤΑΝ Θεσσαλονίκης. Να μην δημιουργηθούν ποτέ τα 4 φαραωνικά εργοστάσια καύσης, πανελλαδικής εμβέλειας, που προβλέπει ο νέος ΕΣΔΑ.
  • Να σταματήσει κάθε σκέψη για δημιουργία εγκαταστάσεων καύσης σε κάθε περιφέρεια, ανάμεσα τους και στην Αττική, όπως πάντα στις δυτικές γειτονιές μας. Να παύσει κάθε προσπάθεια να δημιουργηθούν τερά-στιες Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) με κύριο σκοπό την προετοιμασία υλικού προς καύση.
  • Να μη διανοηθούν οι Τοπικοί Άρχοντες να μας «πουλήσουν» ως δήθεν εναλλακτικές και πράσινες αυτές τις πολιτικές. Θέλουμε να τελειώνουμε με το περιβαλλοντικό έγκλημα της Φυλής και δεν αντέχουμε άλλα περι-βαλλοντικά εγκλήματα με τη διαχείριση των απορριμμάτων.
  • Να φορολογηθούν βαριά οι επιχειρήσεις, οι πολυεθνικές κι όσοι παράγουν μαζικά συσκευασίες από μη ανακυκλώσιμα υλικά, γιατί επιβαρύνουν το περιβάλλον και την κοινωνία. Αυτό θα είναι ένα πρώτο βήμα για την ουσιαστική μείωση του όγκου των σκουπιδιών. Ας στραφεί το 1 δις ευρώ που προβλέπει ο νέος ΕΣΔΑ σε μια άλλη ριζοσπαστικά διαφορετική διαχείριση απορριμμάτων.
  • 100% δημόσια διαχείριση των απορριμμάτων με έμφαση στη διαλογή στην πηγή, στην ανακύκλωση, στην κομποστοποίηση και στην επανάχρηση. Με τη δημιουργία μικρών δημοτικών ή διαδημοτικών μονάδων, κάτω από τον έλεγχο και τη δημοκρατική διαχείριση των τοπικών κοινωνιών. Έτσι θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, θα μειωθούν τα δημοτικά τέλη και θα απελευθερωθούν πόροι για προνοιακές, πολιτι-στικές και αθλητικές δαπάνες. Ενώ το υπόλειμμα των απορριμμάτων, που δεν θα μπορεί να ανακυκλωθεί ή να κομποστοποιηθεί, και θα καταλήγει σε αποκεντρωμένα και μικρά ΧΥΤΥ, θα μειωθεί δραστικά ώστε καμιά τοπική κοινωνία δεν θα δυσανασχετεί από το βάρος.

 

Η πλειοψηφία των συμπολιτών μας εδώ στην Πετρούπολη, στη δυτική Αθήνα, στο Βόλο, στη Θεσσαλονίκη, στο Αλιβέρι κλπ, δύσκολα θα διαφωνήσουν με τα παραπάνω αιτήματα. Αλλά αυτό δεν φτάνει. Το ερώτημα είναι πώς μπορούμε να τα πετύχουμε. Η εμπειρία πολλών δεκαετιών εδώ στη δυτική Αθήνα έχει δείξει καταρχήν ποιούς δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε!

Η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, διατήρησαν το αίσχος στη Φυλή και άνοι-ξαν το δρόμο για το αίσχος της καύσης, υπηρετώντας τις τσιμεντοβιομηχανίες και των εργολάβους των σκου-πιδιών. Οι δημοτικές αρχές στις περιοχές μας, επετειακά οργανώνουν συζητήσεις στα δημοτικά συμβούλια και εκδίδουν ψηφίσματα, κάποτε οργανώνουν και σποραδικές κινητοποιήσεις, αλλά στην πρώτη δυσκολία εγκατα-λείπουν. Η Δικαιοσύνη και οι Περιβαλλοντικοί Ελεγκτές καταλήγουν πάντα να υπηρετούν τους ισχυρότερους.

Αλλά και οι ασυντόνιστες, συμβολικές και κατακερματισμένες κινητοποιήσεις Συλλογικοτήτων ή Φορέων του μαζι-κού κινήματος, υπολείπονται από την ανάγκη των εργαζομένων, της νεολαίας και των λαϊκών στρωμάτων, να απο-κτήσουν συναίσθηση της δύναμής τους.

 

Εμείς πάντα είχαμε εμπιστοσύνη στις τοπικές κοινωνίες ότι αν κινηθούν μαζικά, ενωτικά, με διάρκεια και με σχέδιο, μπορούν να τα καταφέρουν! Μοιραστείτε μαζί μας αυτή την πίστη, αλλά και την χαρά του αγώνα για τα δικαιώματά μας, για τις ζωές μας, για τα παιδιά μας!

  • Κατεβείτε μαζί μας στο συλλαλητήριο το Σάββατο 29/5. Συγκέντρωση στην πλατεία Ηρώ 11.30 πμ και πορεία προς την διασταύρωση Λακιώτη (Θηβών) για να συναντηθούμε με συναγωνιστές και συναγωνίστρι-ες από τις δυτικές γειτονιές κι αλλού.
  • Ελάτε μαζί μας στην συγκέντρωση στον προαστιακό σταθμό Άνω Λιοσίων το Σάββατο 22/5, στις 11.30 πμ. Θα ακολουθήσει αυτοκινητοπομπή μέχρι το ΧΥΤΑ Φυλής.
  • Διακινήστε το υλικό μας στο σχολείο, στο χώρο εργασίας, στη γειτονιά σας. Ζητήστε από το 15μελές, το Σωματείο, την Ένωση Γονέων, τον Φορέα στον οποίο ανήκετε, να στηρίξει.
  • Φτιάξτε το πανό σας, τις πικέτες σας, τα αυτοσχέδια τραγούδια και τα συνθήματα σας, φέρτε μαζί τα μουσικά σας όργανα και ελάτε να ζωντανέψουμε την πορεία, γιατί ο αγώνας είναι και χαρά. Στην κατάληξη της πορείας θα δώσουμε βήμα στη δημιουργική και καλλιτεχνική διαμαρτυρία.
  • Επικοινωνήστε μαζί μας για να βοηθήσετε για τις 22 και για τις 29/5, αλλά και για να παραμείνουμε μάχιμοι και μετά από αυτή την ημερομηνία.

 

Οι συνδιοργανωτές στην Αττική της πορείας στις 29/5 και της αυτοκινητοπομπής στις 22/5 μέχρι στιγμής είναι:

* Aνοικτή Συνέλευση για την Υπεράσπιση του Άλσους Αγ.Δημητρίου * Support EARTH * Πρωτοβουλία σω-ματείων, συλλογικοτήτων, αγωνιστ(ρι)ών Αττικής ενάντια στο θάψιμο & την καύση απορριμμάτων  * Σύν-δεσμος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αν.Αττικής «Κ.Σωτηρίου»  * Σύνδεσμος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Ηρώ Κωνσταντοπούλου» (Άνω Λιόσια-Ζεφύρι-Φυλή) * Χωματερή stop-πολίτες εν δράσει.

 

Email: mousamastop@gmail.com – www.facebook.com/mousamastop/  – Τηλ.: 6932253326 –   6976762588

ΧΩΜΑΤΕΡΗ STOP –πολίτες εν δράσει