Home Πετρούπολη ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΘΗΚΑΝ ΤΑ ΤΟΞΙΚΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΙΚΙΛΟ ΟΡΟΣ!
ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΘΗΚΑΝ ΤΑ ΤΟΞΙΚΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΙΚΙΛΟ ΟΡΟΣ!

ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΘΗΚΑΝ ΤΑ ΤΟΞΙΚΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΙΚΙΛΟ ΟΡΟΣ!

0
0

ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΙΚΙΛΟ ΟΡΟΣ ΤΑ ΤΟΞΙΚΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΕΝΤΟΠΙΣΤΕΙ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Οκτώ μέρες μετά τον εντοπισμό τους και μετά τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων και υπηρεσιών ολοκληρώθηκε η περισυλλογή και απομάκρυνση των επικίνδυνων τοξικών αποβλήτων από το Ποικίλο Όρος.

Αναλυτικά σύμφωνα με το δελτίο Τύπου του Δήμου Πετρούπολης αναφέρεται:

Ολοκληρώθηκε το πρωί της Παρασκευής, 8 Μαΐου 2020, η περισυλλογή των εύφλεκτων και, πιθανόν, τοξικών αποβλήτων, τα οποία εντοπίστηκαν σε θέση του Ποικίλου όρους, στα διοικητικά όρια του Δήμου Πετρούπολης. Το έργο της συλλογής και απομάκρυνσής τους υλοποιήθηκε παρουσία μηχανικού της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, υπό την εποπτεία του Δασαρχείου Αιγάλεω, του Δημάρχου Πετρούπολης Στέφανου Γαβριήλ Βλάχου, του Αντιδημάρχου Καθαριότητας & Περιβάλλοντος Φώτη Χριστόπουλου, του Προϊσταμένου της αντίστοιχης Διεύθυνσης Βενετσιάνου Μανωλάκου και με τη συνεχή επιτελική παρακολούθηση από τον Περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργο Πατούλη, τον Αντιπεριφερειάρχη Δυτικού Τομέα Αθηνών, Ανδρέα Λεωτσάκο και τον Αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κόκκαλη.

Ο εντοπισμός της αυθαίρετης απόρριψης των εύφλεκτων αποβλήτων έγινε από πλήρωμα του 10ου ΠΣΑ, την ημέρα της Πρωτομαγιάς. Στο σημείο μετέβησαν ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας & Περιβάλλοντος, με τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης τον Προϊστάμενο του τμήματος Αποκομιδής Γ. Βογιατζή και τον εθελοντή Πολιτικής Προστασίας Στ. Κολίσογλου. Άμεσα κατέφθασαν, επίσης, ο εκπρόσωπος Πολιτικής Προστασίας του ΑΣΔΑ, Ζ. Καρυπίδης και ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικού Τομέα Αθηνών, Α. Λεωτσάκος. Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε αυτοψία από αστυνομικούς του Α.Τ. Πετρούπολης και αξιωματικούς της Διεύθυνσης Περιβαλλοντικών εγκλημάτων της ΓΑΔΑ, οι οποίοι προσήλθαν στο Αμαξοστάσιο του Δήμου την ίδια νύχτα και πήραν καταθέσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο συγκεκριμένο σημείο εντοπίστηκαν παραστατικά κι έγγραφα, τα οποία θα βοηθήσουν την ΕΛ.ΑΣ να διεξάγει το ανακριτικό έργο της, προς εντοπισμό του παραβάτη και την αυτεπάγγελτη άσκηση δίωξης.

Μετά από τις επίμονες και άμεσες ενέργειες (εν μέσω αργιών Πρωτομαγιάς και Σαββατοκύριακου) του Αντιπεριφερειάρχη Δυτικού Τομέα Αθηνών κ. Ανδρέα Λεωτσάκου, του Αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας κ. Βασίλη Κόκκαλη και την τηλεφωνική επικοινωνία του Δημάρχου Στέφανου Βλάχου με τον Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη, επιδιώχθηκε και επιτεύχθηκε η συνεργασία των Υπηρεσιών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής (που θεωρήθηκε αρμόδια Υπηρεσία για την ευθύνη περισυλλογή τους) και του Δασαρχείου Αιγάλεω. Σημαντική ήταν, επίσης, η συμβολή του Διοικητή του 10ου ΠΣΑ Π. Μπούγια και του Διοικητή Π.Υ. Αθηνών Θ. Βάγια.

Επιπλέον, οι δύο προαναφερθέντες Αντιπεριφερειάρχες πέτυχαν την αξιόλογη συνεισφορά της εξειδικευμένης εταιρείας επικίνδυνων αποβλήτων POLYECO η οποία, ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα της έκτακτης ανάγκης, αλλά και στον κοινωνικό της ρόλο, σε συνεννόηση με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ανταποκρίθηκε άμεσα σε δειγματοληψία των αποβλήτων και στην ορθή περισυλλογή τους, κατά τα προβλεπόμενα της νομοθεσίας, μέσω του εξειδικευμένου προσωπικού κι εξοπλισμού της.

Ο ολοκληρωμένος συντονισμός και αφύπνιση όλων των εμπλεκόμενων Υπηρεσιών και οι παρεμβάσεις που έγιναν από την Περιφέρεια Αττικής, είχαν σαν αποτέλεσμα τη συντόμευση της χρονοβόρας γραφειοκρατικής διαδικασίας (βάσει της οποίας η απομάκρυνση των εν λόγω αποβλήτων θα επιτυγχάνονταν τουλάχιστον μετά από ένα μήνα) και την περισυλλογή των επικίνδυνων υλικών, σε διάστημα μόλις μίας εβδομάδας.

Ακολούθως, το πολύ σημαντικό ζήτημα της γενικής ασυνειδησίας και παραβατικότητας στο Ποικίλο Όρος και η διερεύνηση τρόπων παρεμπόδισης της ελεύθερης εισόδου μέσω των πολλών αφύλακτων προσβάσεων, τέθηκε ως θέμα προς επίλυση στην τελευταία σύσκεψη του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου (Σ.Τ.Ο) Πολιτικής Προστασίας Δήμου Πετρούπολης. Επιπλέον, αποφασίστηκε ότι ο Δήμος Πετρούπολης πρόκειται να παρακολουθεί το βουνό στα διοικητικά του όρια, μέσω των Υπηρεσιών του και μέσω των εθελοντικών οργανώσεων (αθλητικούς συλλόγους και άλλους φυσιολατρικούς φορείς) και θα κινεί διαδικασίες μηνύσεων και διώξεων, όταν στοιχειοθετούνται περιβαλλοντικές παραβάσεις, από όποιον κι αν προέρχονται.

Ο Δήμος Πετρούπολης απευθύνει ιδιαίτερες ευχαριστίες για την άψογη συνεργασία τους, στην Περιφέρεια Αττικής, στον Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη και στους Αντιπεριφερειάρχες Ανδρέα Λεωτσάκο και Βασίλη Κόκκαλη, όπως επίσης και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, στο ΠΣ, στο Δασαρχείο Αιγάλεω και στην ΕΛ.ΑΣ.