Home Πετρούπολη ΔΗΜΟΣ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ: ΜΕ ΛΥΣΕΙΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΣΤΗ ΔΙΧΡΟΝΗ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
ΔΗΜΟΣ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ: ΜΕ ΛΥΣΕΙΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΣΤΗ ΔΙΧΡΟΝΗ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

ΔΗΜΟΣ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ: ΜΕ ΛΥΣΕΙΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΣΤΗ ΔΙΧΡΟΝΗ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

0
0

Την ανησυχία τους για την εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης στην Πετρούπολη εξέφρασαν η διοίκηση και οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης στη τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

 

Η ανησυχία τους μάλιστα είναι διπλή! Από τη μία η αντιπολίτευση εξέφρασε την αντίθεση της για την στέγαση των νηπίων σε προκάτ αίθουσες και από την άλλη η διοίκηση εξέφρασε την αγωνία, αν οι προκάτ αίθουσες θα είναι έτοιμες την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Ο δήμαρχος Πετρούπολης Στέφανος Βλάχος έκανε λόγο για λύση αναγκαστική, εκστρατείας όπως είπε χαρακτηριστικά επιρρίπτοντας ευθύνες στην κυβέρνηση και στις ΚΤΥΠ για την καθυστέρηση της απόφασης εφαρμογής και διαχείρισης της όλης υπόθεσης αντίστοιχα.

 

 ΝΙΚΟΣ ΚΑΚΑΒΑΣ: Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΑΓΚΑΘΙ

Ο αντιδήμαρχος Παιδείας έκανε μία αναδρομή σε όλη την πορεία  των διαδικασιών για τη δίχρονη προσχολική εκπαίδευση. Η ουσία είναι όπως είπε ο κ. Κακαβάς ότι ενώ οι διαδικασίες από πλευράς δήμου ξεκίνησαν από το Δεκέμβριο του 2019 η δυνατότητα να προχωρήσουν στην κατασκευή των αιθουσών τους δόθηκε στις 4/6 με έξι μήνες καθυστέρηση και οι οποίες θα πρέπει να είναι έτοιμες στις 7 Σεπτεμβρίου με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Τόνισε ότι το μεγάλο αγκάθι αυτής της υπόθεσης είναι το θέμα της εφαρμογής και παρότι δόθηκαν από την πλευρά της ΚΤΥΠ και του υπουργείου Παιδείας κάποιες υποσχέσεις για διευκόλυνση των διαδικασιών αυτές δεν τηρήθηκαν. Στη συνέχεια παρέθεσε συγκεκριμένες ημερομηνίες όπως:

– Στις 13/12 ζητήθηκε  η άποψη της Τεχνικής Υπηρεσίας του τμήματος παιδείας για τη δυνατότητα τοποθέτησης προκάτ αιθουσών.

– Στις 8/1/2020 υπήρξε ενημέρωση από το υπουργείο Εσωτερικών για την καθολική εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης.

– Στις 14/1/2020 απεστάλη στο υπουργείο Εσωτερικών και την ΚΤΥΠ το έγγραφο της Τεχνικής Υπηρεσίας για τους προτεινόμενους χώρους τοποθέτησης των προκατ αιθουσών.

– Στις 24/2/2020 υπήρξε ενημέρωση από τη διεύθυνση της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης  σχετικά με την τοποθέτηση αιθουσών.

Στη συνέχεια πάρθηκε ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την εφαρμογή της δίχρονης εκπαίδευσης, ενώ υπήρξε διαφωνία φορέων σχετικά με την τοποθέτηση αιθουσών σε προαύλειους χώρους σχολείων και τελικά εγκρίθηκε η τοποθέτηση σε αδόμητα ιδιόκτητα οικόπεδα του δήμου.

– Στις 26/2 ζητήθηκε από την ΚΤΥΠ η έγκριση των διαγραμμάτων προκειμένου να προχωρήσει ο δήμος στην προμήθεια των προκάτ αιθουσών.

– Στις 15/4 εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο η ανάγκη χρηματοδότησης για την κατασκευή των αιθουσών.

– Στις 7/4 συντάχθηκε το τεχνικό δελτίο του έργου και κατατέθηκε

– Στις 9/4 ζητήθηκε έγκριση για προσωρινή εγκατάσταση αιθουσών από την ΚΤΥΠ.

– Στις13/5 εκδόθηκε το ΦΕΚ για την έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας

– Στις4/6 έγινε η τελευταία τροπολογία για να προχωρήσει με fast track διαδικασίες η κατασκευή των αιθουσών.

Τελειώνοντας ο αντιδήμαρχος Παιδείας επισήμανε πως πρέπει αν γίνουν κάποιες αλλαγές σε τέσσερις χώρους καθώς η επιτροπή καταλληλότητας δημιούργησε ένα πρόβλημα χωρίς να υπάρχει σαφής αιτιολογία για το χώρο που είχε  αποφασίστει για την περιοχή κοντά στο κολυμβητήριο.

 

ΘΑΝ. ΣΚΑΛΙΣΤΗΡΑΣ: ΤΜΗΜΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΩΝ ΝΗΠΑΙΓΩΓΕΙΩΝ

Ο αντιδήμαρχος Τεχνικής Υπηρεσίας Θανάσης Σκαλιστήρας εξήγησε το λόγο για τον οποίο η επιτροπή καταλληλότητας απέρριψε την τοποθέτηση προκάτ αίθουσας στο κλειστό γυμναστήριο. Όπως είπε, με τη νομοθέτηση που έγινε τον Μάιο δεν υπήρξε η πρόβλεψη για νέα δόμηση σε ακίνητο του δήμου που ήταν ήδη δομημένο, ανεξάρτητα από το συντελεστή δόμησης.

Επισήμανε ακόμη ότι από η αρχική εισήγηση ήταν να τοποθετηθούν οι οικίσκοι σε αύλειους χώρους σχολείων, όπου οι διαδικασίες θα ήταν πολύ ευκολότερες. Στην πορεία όταν ολοκληρώθηκαν και οι εγγραφές των προνηπίων φάνηκε στην πράξη που χρειάζονταν οι αίθουσες. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Σκαλιστήρα θεωρήθηκε σωστό να μην υπάρχει μετακίνηση των νηπίων περισσότερο από 800-900 μέτρα από την κατοικία του καθώς τα συνοδεύουν και ηλικιωμένα άτομα. Έτσι προκρίθηκε προς συζήτηση η πρόταση της διεύθυνσης της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Επίσης υπογράμμισε ότι σε κανέναν δεν είναι ικανοποιητικό να κατασκευάζονται προκάτ αίθουσες για να στεγαστούν παιδιά και θα πρέπει τα κτίρια να είναι καινούργια και σύγχρονα ώστε να εξυπηρετούν τις ανάγκες των παιδιών, αλλά αυτό είναι αδύνατον να γίνει μέσα σε λίγους μήνες.  Ακόμη τόνισε ότι υπάρχει η υπόσχεση από το υπουργείο ότι θα ξεκινήσει το 13ο Νηπιαγωγείο, ενώ ολοκληρώνεται η μελέτη του για το 17ο Νηπιαγωγείο και δημοπρατείται, και παράλληλα ασκείται πίεση για το 9ο Νηπιαγωγείο. Ο αντιδήμαρχος Τεχνικής Υπηρεσίας τελειώνοντας υποστήριξε ότι υπήρξε καθυστέρηση και από την κυβέρνηση για την εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής και από τους χειρισμούς της ΚΤΥΠ. Θεωρεί αδύνατον να έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες στην αρχή της σχολικής χρονιάς, παρόλο αυτό θα γίνει προσπάθεια από το Σεπτέμβρη να παραδίνονται τμηματικά τα νηπιαγωγεία.
Στο τέλος ανέφερε
• Στο οικόπεδο της οδού Κανάρη 155 Πετρούπολη ΟΤ.133 Α, (2) δύο αίθουσες ως παράρτημα του 3ου Νηπιαγωγείου Πετρούπολης όπου θα στεγαστούν (40) σαράντα μαθητές.

  • Στο οικόπεδο της οδού Υψηλάντου 164 Πετρούπολη ΟΤ.130, (2) δύο αίθουσες ως παράρτημα του 15ου Νηπιαγωγείου Πετρούπολης όπου θα στεγαστούν (40) σαράντα μαθητές.
  • Στο οικόπεδο της οδού Μυτιλήνης 27 ΟΤ. 1226 Πετρούπολη, (2) δυο αίθουσες ως παράρτημα του 9ου Νηπιαγωγείου Πετρούπολης όπουθα στεγαστούν (40) σαράντα μαθητές.
  • Στο χώρο του 2ου Δημοτικού Σχολείου Πετρούπολης (1) μία αίθουσα ως παράρτημα του 13ου Νηπιαγωγείου Πετρούπολης, θα στεγαστούν (25) είκοσι πέντε μαθητές.
  • Στο οικόπεδο της Ρόδου και Έλλης Πετρούπολη Ο.Τ. 20 Α (1) μία αίθουσα ως παράρτημα του 17ου Νηπιαγωγείου Πετρούπολης, θα στεγαστούν (22) είκοσι πέντε μαθητές.
  • Στο χώρο του 3ου -6ου Δημοτικού Σχολείου Πετρούπολης και του 1ου Γυμνασίου Πετρούπολης δυο αίθουσες ως παράρτημα του 18ου Νηπιαγωγείου Πετρούπολης, θα στεγαστούν (40) σαράντα μαθητές.

Ο κ. Σκαλιστήρας απαντώντας στις ερωτήσεις των επικεφαλής και των δημοτικών συμβούλων των παρατάξεων είπε  ότι το 13ο Νηπειαγωγείο έχει ήδη δημοπρατηθεί και τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο θα ξεκινήσει το έργο. Όσον αφορά τις άλλες εκκρεμότητες με τα Νηπιαγωγεία θα ακολουθηθούν fast track διαδικασίες για να μπορέσει να εφαρμοστεί η δίχρονη προσχολική αγωγή. Τόνισε πως υπήρξε διαβούλευση για τους χώρους που θα τοποθετηθούν οι προκάτ αίθουσες με τους επικεφαλής των παρατάξεων, καθώς υπήρξε και συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο των προτάσεων της Τεχνικής Υπηρεσίας.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΝΤΟΣ (ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΟΝΕΩΝ): ΝΑ ΜΗ ΓΙΝΕΙ ΜΟΝΙΜΟ ΤΟ ΠΡΟΣΩΡΙΝΟ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟΥ

Ο Δημήτρης Κοντός πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Πετρούπολης ξεκαθάρισε ότι η Ένωση είναι υπέρ της δίχρονης προσχολικής αγωγής. Τόνισε όμως η θεσμοθέτηση της το 2018 έγινε χωρίς να υπάρχει η στοιχειώδης δυνατότητα των αντίστοιχων υποδομών στην απαλλοτρίωση και την κατασκευή νηπιαγωγείων. Από το 2011 η κατασκευή των σχολείων πέρασε στους δήμους χωρίς να υπάρχουν πόροι, υποδομές και θεσμικό πλαίσιο. Επισήμανε πως στην Πετρούπολη δεν είναι εύκολο να διαμοιραστούν τα παιδιά που θα μείνουν στην αρχή της νέας σχολικής χρονιάς χωρίς στέγαση, στα άλλα νηπιαγωγεία καθώς όλα τα τμήματα των νηπιαγωγείων είναι 25αρια και θα μετατραπούν σε 30άρια ή τα παιδιά θα πάνε σε παιδικούς σταθμούς ή σε απογευματινή βάρδια. Σαν Ένωση Γονέων πρότεινε στη δημοτική αρχή το αίτημα που θα πρέπι να γίνει προς το υπουργείο Παιδείας είναι ο αριθμός των παιδιών ανά τμήμα να μην υπερβαίνει το 15.  Τέλος επισήμανε πως σαν Ένωση Γονέων εφιστά την προσοχή ώστε το προσωρινό του μέτρου για τις προκάτ αίθουσες να μην ξεπεράσει το προβλέπομενο 4+2 έτη και πολύ περισσότερο να μη γίνει μόνιμη κατάσταση όπως συνέβη με το 5ο Νηπιαγωγείο καθώς και ότι υπάρχει χρόνος διεκδίκησης λυόμενων αιθουσών βαρέου τύπου.

 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡΟΝΗΣ (ΓΕΝ. ΓΡΑΜ. ΣΥΛΛ. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ «ΔΗΜ. ΓΛΗΝΟΣ»): ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΧΩΡΩΝ ΚΑΙ ΠΟΡΩΝ

Ο Γιώργος Χρόνης εκπροσωπώντας τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών «Δημήτρης Γληνός» τόνισε πως ο Σύλλογος είναι υπέρ της δίχρονης προσχολικής αγωγής και θα είναι στο πλευρό οποιουδήποτε φορέα βρίσκεται προς αυτή την κατεύθυνση. Όπως υποστήριξε οι λυόμενες αίθουσες είναι καλύτερες από αίθουσες που στεγάζονται νηπιαγωγεία που είναι εν λειτουργία όπως τα 7ο, 9ο  και 13ο Νηπιαγωγείο που στεγάζονται σε παλιά ιδιωτικά κτίρια, ή όπως το 13ο και 18ο Νηπιαγωγείο που συστεγάζονται με δημοτικά.
Έκανε λόγο για τη δικαιολογία προηγούμενων διοικήσεων ότι δεν υπάρχουν οικόπεδα. Η σημερινή όμως διοίκηση, τόνισε, πρέπει να προχωρήσει σε ανέγερση νηπιαγωγείων εφόσον βρέθηκαν χώροι και οικόπεδα και επειδή ο Σύλλογος γνωρίζουν ότι αυτό είναι χρονοβόρο θα στηρίξουν την προσωρινή στέγαση σε λυόμενες αίθουσες και ταυτόχρονα θα αγωνιστούν στην διεκδίκηση χώρων αλλά και την εξασφάλιση πόρων ώστε να υπάρχουν αξιοπρεπείς συνθήκες και για τα παιδιά αλλά και για τους εκπαιδευτικούς.

 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΚΟΣ (ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ): ΜΟΝΙΜΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ

Ο Δημήτρης Πάκος από την Ένωση Γονέων Πετρούπολης έκανε λόγο για τη θέση που πρέπει να έχει το γονεϊκό κίνημα για την προσχολική αγωγή και εκπαίδευση οι οποίες πρέπει να συγχρονίζονται με τις ανάγκες των παιδιών αυτής της ηλικίας.  Επισήμανε πως στο αίτημα για την προσχολική αγωγή ήταν πάγιο για την Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων-Μαθητών Ελλάδας ο οποίο όμως η κυβέρνηση δεν εκπλήρωσε στην πραγματικότητα καθώς οι όροι και οι προϋποθέσεις για ολιγομελή τμήματα για μόνιμους παιδαγωγούς, για μόνιμο προσωπικό, για αναγκαίες υποδομές, για σίτιση δεν διασφαλίστηκαν ποτέ  καθώς τα δημοσιονομικά δεν το επιτρέπουν.  Υποστήριξε πως η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ γεμίζοντας  με κοντέινερ οικόπεδα, αλάνες και σχολεία προκειμένου να στοιβάξει 205 παιδιά τεσσάρων και πέντε χρόνων. Στη λύση αυτή, όπως είπε, συναινεί και η δημοτική αρχή όπου όπου θα στριμώξει 25 παιδιά μέσα σε κοντέινερ όπου το καλοκαίρι θα μετατρέπονται σε φούρνους και τις κρύες μέρες σε ψυγεία. Τελειώνοντας επισήμανε πως οι γονείς αγωνίζονται για ενιαία δημόσια και δωρεάν δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή, για ίδρυση και λειτουργία νέων νηπιαγωγείων με χρηματοδότηση και fast track διαδικασίες απαλλοτριώσεων, για μαζικούς διορισμούς μόνιμων νηπιαγωγών, για ολιγομελή τμήματα έως 15 παιδιά και για ειδικά νηπιαγωγεία για όλα τα παιδιά με ειδικές ανάγκες.

 

 ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΒΛΑΧΟΣ: ΛΥΣΗ ΑΝΑΓΚΗΣ

Ο δήμαρχος Πετρούπολης Στέφανος Βλάχος στην πρώτη τοποθέτηση που έκανε τόνισε ότι η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή είναι νόμος του κράτους και αν δεν εφαρμοσθεί στο δήμο Πετρούπολης θα χαθεί η κρατική χρηματοδότηση και θα πρέπει τα ποσά να τα καταβάλει ο δήμος. Υποστήριξε ότι έγιναν όλες οι προσπάθειες για εναλλακτικές λύσεις που να περιλαμβάνουν βαριές κατασκευές. Όμως είπε ότι σύμφωνα με τις ΚΤΥΠ θα είχαν τον ίδιο χρόνο αποπεράτωσης με το χρόνο κατασκευής των δημοπρατηθέντων νηπιαγωγείων.  Ο κ. Βλάχος ξεκαθάρισε ότι δεν θέλει κανένας να πάνε τα παιδιά του σε προκάτ αίθουσα, αλλά πιστεύει ότι με τη φροντίδα της Τεχνικής Υπηρεσίας και με την κατασκευή του περιβάλλοντος χώρου θα παρέχουν όλες τις αναγκαίες ανέσεις στα μικρά παιδιά.  Επισήμανε πως είναι ένα στοίχημα αν με όλες τις καθυστερήσεις από το υπουργείο και τις ΚΤΥΠ, θα προλάβουν να είναι έτοιμες οι αίθουσες το φθινόπωρο για να εφαρμοστεί η δίχρονη προσχολική αγωγή, αλλά όπως είπε ο νόμος εφαρμόζεται από το 2018 και μέχρι το 2020 δεν είχε γίνει τίποτα, οπότε η νέα διοίκηση κλήθηκε να αναλάβει μία ακόμη καυτή πατάτα και να δέχεται τις κριτικές από τους πολίτες, ενώ άλλοι αποφασίζουν και διατάσσουν.

Στη δευτερολογία του ο κ. Βλάχος τόνισε ότι όλες οι παρατάξεις και οι δημοτικοί σύμβουλοι τάχθηκαν υπέρ της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εξέφρασαν τις ανησυχίες  τους για την εφαρμογή της υπό τις υπάρχουσες συνθήκες. Επισήμανε ότι η λύση η οποία δίνεται είναι προσωρινή και αναγκαστική. Την χαρακτήρισε μάλιστα κατάσταση εκστρατείας. Όπως είπε όλοι κρίνονται εκ του αποτελέσματος και αυτό είναι ότι τα δύο χρόνια που εφαρμόστηκε η δίχρονη προσχολική αγωγή δεν έγινε τίποτα.   Για τη σημερινή κυβέρνηση τόνισε ότι στο παρά πέντε αποφάσισε να την εφαρμόσει και έβαλε τους δήμους να τρέχουν. Τέλος πρότεινε στους επικεφαλής των παρατάξεων να παραστούν όλοι μαζί και με τη διοίκηση στην ηγεσία των ΚΤΥΠ και να απαιτήσουν ένα χρονοδιάγραμμα αποπεράτωσης των νηπιαγωγείων.

 

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΙΜΟΣ: ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΧΩΡΙΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ

Ο πρώην δήμαρχος και επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Βαγγέλης Σίμος επισήμανε πως υπάρχουν εκκρεμότητες για τα 13ο, 17ο, 5ο, 8ο, 9ο και 16ο Νηπιαγωγείο,  που συντηρούν οι κυβερνήσεις εδώ και 20 χρόνια που ακολουθούν πολιτικές ενάντια στο να χτιστούν αυτά, καθώς υπάρχουν οικόπεδα που πρέπει να απαλλοτριωθούν, υπάρχουν δικαστικές μάχες, που δεν πρέπει να ξεχαστούν.  Ο κ. Σίμος επέρριψε ευθύνες στη διοίκηση λέγοντας ότι οι εξελίξεις τους πρόλαβαν και θα έπρεπε να έχουν φέρει το θέμα προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο πολύ νωρίτερα. Όπως είπες θα υπήρχε η δυνατότητα να επεξεργαστούν ένα διεκδικητικό πλαίσιο ώστε να χτιστούν σύγχρονες και ασφαλείς εγκαταστάσεις για τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς και όχι η απάντηση να είναι προκάτ αίθουσες προκειμένου να εφαρμοστεί άρον άρον ένα μέτρο που ψηφίστηκε το 2018 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ χωρίς καμία υποστήριξη χωρίς χρηματοδότηση, χωρίς κονδύλια να προχωρήσουμε σε ανέγερση υποδομών που είναι αναγκαίες. Ο κ. Σίμος επισήμανε πως είναι υπέρ της δίχρονης ενιαίας, δωρεάν, προσχολικής αγωγής η οποία είναι σοβαρή εκπαιδευτική διαδικασία  αλλά υπό όρους και προϋποθέσεις που είχαμε θέσει ως διοίκηση.

 

ΜΑΝΩΛΗΣ ΜΠΟΥΣΟΥΝΗΣ: ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ

Ο επικεφαλής των «Ενεργών Πολιτών» υποστήριξε ότι μέσα από τις ανάγκες των Δήμων προέκυψε η διάταξη επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ να χρηματοδοτηθούν οι δήμοι στο ακέραιο και κατ’ εξαίρεση κάθε πολεοδομικής διάταξης να προχωρήσουν οι διαδικασίες. Όπως είπε η πραγματικότητα είναι ότι ο δήμος θα χρηματοδοτηθεί για τις αίθουσες και η έννοια της δημοτικής αρχής θα έπρεπε να είναι η εύρεση χώρων που θα εξοπλιστούν κατάλληλα. Όσον αφορά τα κοντέινερ ο κ. Μπουσούνης επισήμανε πως αυτός είναι ο δρόμος για την εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής τη συγκεκριμένη στιγμή, και αν υπάρχουν οικόπεδα που αρνείται το υπουργείο να οικοδομηθούν ως νηπιαγωγεία να καταγγελθεί και να υπάρξει κοινή διεκδίκηση από όλες τις παρατάξεις για χρηματοδότηση από το υπουργείο ή από την Περιφέρεια. Τέλος ο επικεφαλής των «Ενεργών Πολιτών» επισήμανε πως θα πρέπει επίσης να διεκδικηθεί η εξασφάλιση προσωπικού καθαριότητας των χώρων ακόμη και μέσω κοινωφελούς εργασίας.

 

ΝΙΚΟΣ ΣΑΚΟΥΤΗΣ:  ΣΥΝΕΧΗΣ Η ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ  

Ο επικεφαλής της ΡΑΚ Νίκος Σακούτης στην τοποθέτηση του αναφέρθηκε στο πως οι κυβερνήσεις αντιμετώπισαν διαχρονικά το δήμο Πετρούπολης, φέρνοντας ως παράδειγμα τη διεκδίκηση οικοπέδου για το 8ο Νηπιαγωγείο, όπου η αποζημίωση δεν δόθηκε ποτέ και η απαλλοτρίωση χάθηκε μετά από 18 χρόνια διεκδικήσεων. Ο δήμος επανήλθε το 2014 και το 2018 το Νομικό Συμβούλιο του κράτους αποφάσισε και πάλι άρση της απαλλοτρίωσης. Ανέφερε ακόμη τις περιπτώσεις του 6ου Νηπιαγωγείου και του 5ου Νηπιαγωγείου όπου χάθηκαν οι απαλλοτριώσεις μετά από 39 χρόνια διεκδικήσεων.  Στη συνέχεια έκανε λόγο για την πολιτική που ακολουθείτε σήμερα για την πρωτοβάθμια παιδεία λέγοντας πως η ΚΤΥΠ ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ και αρνείται τις απαλλοτριώσεις και προωθείται η τακτική των ΣΔΙΤ. Για το δήμο Πετρούπολης τόνισε ότι σαφώς και πρέπει να προχωρήσει η διαδικασία για την εφαρμογή της δίχρονης,  με στέγαση των παιδιών σε προκάτ αίθουσες, αλλά εξέφρασε το φόβο ότι αυτή η κατάσταση θα γίνει μόνιμη, λόγω της αντιμετώπισης του παρελθόντος αλλά και του δημοσιονομικού προβλήματος που θα αμβλυνθεί. Ως τρόπο αντιμετώπισης πρότεινε την ενημέρωση των γονέων ώστε η δυσαρέσκεια να μετατραπεί σε δύναμη διεκδίκησης.

 

ΑΝΘΗ ΖΟΡΜΠΑ: ΚΑΜΙΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Η πρώην αντιδήμαρχος Παιδείας, της διοίκησης Σίμου, Ανθή Ζορμπά, επικέντρωσε την τοπόθετησή της στους σύγχρονους όρους και στις προϋποθέσεις εφαρμογής της προσχολικής αγωγής  που επιτάσσει το 2020 και όχι με τρόπους αναχρονιστικούς που θυμίζουν άλλες εποχές και με τους οποίους επιχειρεί η σημερινή κυβέρνηση να εφαρμόσει. Τόνισε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υλοποίησε ένα πάγιο αίτημα του γονεϊκού κινήματος  και των εκπαιδευτικών για την εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής χωρίς κανένα μέσο στήριξης σε επίπεδο προσωπικού και υποδομών, το οποίο συνεχίζει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και μάλιστα επιβαρυμένο με τα 25αρια τμήματα.  Στη συνέχεια η κ. Ζορμπά απάντησε στις καταγγελίες των δημοτικών συμβούλων για απραξία της προηγούμενης διοίκησης κάνοντας λόγο για αθώωση των πραγματικών υπευθύνων.  Μίλησε για επιβεβαίωση των όσων υποστήριζε τους προηγούμενους μήνες η Λαϊκή Συσπείρωση για τοποθέτηση κοντέινερ, την ώρα που κάποιοι μιλούσαν για ψευδή. Τελειώνοντας είπε ότι η σημερινή διοίκηση χωρίς κανένα ίχνος αντίστασης δέχτηκε την τοποθέτηση των κοντέινερ  με τη δικαιολογία ότι είναι σκληρός νόμος, αλλά νόμος και πρέπει να εφαρμοστεί.

 

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ: ΑΜΕΣΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ

Ο δημοτικός σύμβουλος της παρατάξης «Πετρούπολη Μαζί» μίλησε για αδιαμφισβήτητη αναγκαιότητα της εφαρμογής της προσχολικής αγωγής. Η εφαρμογή της όμως, υποστήριξε,  χωρίς την απαραίτητη διασφάλιση των αναγκαίων προϋποθέσεων την καθιστά δυσεπίλυτη. Δήλωσε την μη ικανοποίησή του  για τη λύση που προκρίνεται αυτή την περίοδο, και απόρησε γιατί συμβαίνει αυτό στην Πετρούπολη, βλέποντας τι επικρατεί σε άλλους δήμους και άλλες περιφέρειες, και την χαρακτήρισε σκοταδιστική με την έννοια ότι καταλήγουν σε καταστάσεις και επιλογές που δεν ταιριάζουν σε μία σύγχρονη πραγματικότητα. Εξέφρασε όμως την άποψη ότι ακόμα και αυτή η λύση της τοποθέτησης οικίσκων είναι καλύτερη από την κατάσταση που επικρατούσε στο 9ο νηπιαγωγείο, που όπως είχε διαβάσει,  είχε πρόβλημα με την αποχέτευση. Τόνισε ότι η προσωρινή λύση  δίνει την δυνατότητα της υλοποίησης μίας στρατηγική  που μακροπρόθεσμα θα δώσει τη δυνατότητα διεκδίκησης μόνιμων και σταθερών κατασκευών. Με τον τρόπο αυτό, τόνισε, κατοχυρώνεται το δικαίωμα των διεκδικήσεων σε αντίθεση με την περίπτωση του 11ου  Δημοτικού που ποτέ δεν δόθηκε η δυνατότητα να διεκδικηθεί. Τελειώνοντας ο κ. Κυριάκος είπε ότι μπορεί να μην να μην βλέπει φως στο τούνελ άμεσα, αλλά η λύση των οικίσκων αυτή είναι μονόδρομος, καθώς η ανάγκη είναι δεδομένη και αυτή είναι η άμεση προτεραιότητα.

 

ΝΙΚΟΣ ΤΑΛΙΟΥΡΑΣ: ΔΕΝ ΠΕΡΙΠΟΙΟΥΝ ΤΙΜΗ ΟΙ ΠΡΟΚΑΤ ΑΙΘΟΥΣΕΣ

Ο Νίκος Ταλιούρας, δημοτικός σύμβουλος της ΔΑΚ, επανάλαβε την πάγια θέση της παράταξης για δημόσιας και δωρεάν παιδεία. Στο θέμα της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης τόνισε ότι χρειαζόταν μία συντομότερη διευθέτηση του θέματος με καλύτερη προετοιμασία με δεδομένο βέβαια όλες τις αντικειμενικές δυσκολίες.  Ο κ. Ταλιούρας υποστήριξε ότι το βασικό πρόβλημα είναι η εξεύρεση και η κατοχύρωση χώρων και οικοπέδων και την ευθύνη για αυτό φέρουν οι προηγούμενες διοικήσεις του δήμου. Κατά συνέπεια αυτών όπως είπε φτάσαμε στο σημείο σήμερα να μιλάμε για κοντέινερ, ενώ θα πρέπει να έχουν εξασφαλιστεί όλες οι ιδανικότερες συνθήκες για την εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής, προς όφελος των μικρών παιδιών που μέσω της δίχρονης προσχολικής αγωγής θα πάρουν τα πρώτα ερεθίσματα.  Τελειώνοντας επισήμανε πως η λύση των κοντέινερ δεν περιποιεί τιμή για την Πετρούπολη και κάθε δήμο που θα τα χρησιμοποιήσει για την στέγαση νηπίων, ενώ όπως είπε ως παράταξη διατηρεί επιφυλάξεις για τη μονιμότητα της συγκεκριμένης διαδικασίας.

 

ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΜΠΟΥΡΝΑΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΑΝΕ ΤΗΝ ΑΡΧΗ

Ο Ευθύμιος Μπουρνάς, δημοτικός σύμβουλος των ενεργών Πολιτών στην τοποθέτησή του υποστήριξε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2018 έκανε την αρχή για την υλοποίηση της δίχρονης προσχολικής αγωγής που αποτελούσε προσπάθεια 40 χρόνων της αριστεράς και των διοικήσεων του Δήμου Πετρούπολης. Σήμερα, τόνισε, γίνεται μία προσπάθεια από το Δημοτικό Συμβούλιο να υπερβούν όλα αυτά τα εμπόδια που εμπόδιζαν τη διαδικασία ώστε να γίνουν σημαντικά πράγματα και να αποκτήσει η πόλη υποδομές για τα νηπιαγωγεία.  Όπως είπε ο κ. Μπουρνάς η τομή έγινε, δεν ήταν ως το κόκαλο αλλά υποχρέωση όλων είναι να κάνουν  το βέλτιστο δυνατό ώστε αυτό να είναι προσωρινό για να γίνει το οριστικό, το σωστό, και το πρέπον. Στο τέλος υποστήριξε ότι δεν έγινε διαβούλευση σε βάθος και λόγω κορονοϊού καλύφθηκαν διαδικασίες, ενώ  η τωρινή συζήτηση έπρεπε να γίνει από την προηγούμενη διοίκηση υπάρχουν καλύτερα αποτελέσματα.