Home Πετρούπολη ΔΗΜ. ΤΑΛΙΟΥΡΑΣ: ΔΗΜΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΗΣ – ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ «ΜΗΔΕΙΑ», ΔΡΟΜΟΙ ΚΛΕΙΣΤΟΙ, ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΝΕΡΟΥ, «ΣΤΗΛΗ ΑΛΑΤΟΣ» Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ
ΔΗΜ. ΤΑΛΙΟΥΡΑΣ: ΔΗΜΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΗΣ – ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ «ΜΗΔΕΙΑ», ΔΡΟΜΟΙ ΚΛΕΙΣΤΟΙ, ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΝΕΡΟΥ, «ΣΤΗΛΗ ΑΛΑΤΟΣ» Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

ΔΗΜ. ΤΑΛΙΟΥΡΑΣ: ΔΗΜΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΗΣ – ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ «ΜΗΔΕΙΑ», ΔΡΟΜΟΙ ΚΛΕΙΣΤΟΙ, ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΝΕΡΟΥ, «ΣΤΗΛΗ ΑΛΑΤΟΣ» Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

0
0

Στην έλλειψη συντονισμού και συνεννόησης της συνδιοίκησης αποδίδει την αδυναμία αντιμετώπισης των προβλημάτων που προκάλεσε η χιονόπτωση, ο επικεφαλής της ΔΑΚ, Δημήτρης Ταλιούρας.

 

Κριτική και διαπιστώσεις για την αντιμετώπιση της «Μήδειας» του ακραίου καιρικού φαινόμενου, από τη διοίκηση του δήμου Πετρούπολης έκανε με ανάρτηση στο facebook η δημοτική παράταξη ΔΑΚ και ο επικεφαλής της Δημήτρης Ταλιούρας.

 

Όπως σημειώνεται στην ανάρτηση υπήρχαν περιστατικά, πέραν των διακοπών στην ηλεκτροδότηση από τα πεσμένα δέντρα και αδυναμία μετακίνησης ασθενών, αιμοκαθαρτικών, ή ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες λόγω της έντονης χιονόπτωσης και χιονόστρωσης που ο δημοτικός μηχανισμός αδυνατούσε να αντιμετωπίσει λόγω έλλειψης συντονισμού και συνεννόησης των επικεφαλής της συνδιοίκησης.

 

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΗΣ ΔΑΚ

Αγαπητοί συμπολίτες,

Ανά δεκαετίες σχεδόν στην Αττική, το χιόνι ως φυσικό στοιχείο, είναι αναπόσπαστο κομμάτι του χειμώνα. Σε άλλες περιοχές της χωράς μας όμως, κάθε χρόνο έχουμε χιονόπτωση.

Τα πρώτα δέκα χρόνια της ζωής μου έζησα στο χωριό μου, 40 χιλιόμετρα από το Καρπενήσι. Χιόνι κάθε χρόνο, ίσα με το ύψος της εξώπορτας. Κάθε πρωί οι γονείς έκαναν τούνελ για να πάμε σχολείο. Την επόμενη μέρα όμως, γκρέιντερ από το Καρπενήσι, στην δεκαετία του 1960, καθάριζαν και μια και δυο φορές τους δρόμους στα χωριά…Και όλα αυτά χωρίς ρεύμα και με ένα τηλέφωνο σε κάθε χωριό.

Όμως, τα χρόνια πέρασαν η τεχνολογική εξέλιξη τεράστια. Οι συνθήκες καλύτερες και διαφορετικές. Είναι απόλυτα φυσιολογικό, ότι τέτοιες εικόνες χιονόπτωσης δεν έζησαν χιλιάδες συμπολιτών μας και ειδικά η νέα γενιά. Την ανάγκη τους επομένως να χαρούν το χιόνι που άσπρισε την όμορφη πόλη μας και την ψυχή τους την κατανοούμε απόλυτα.

Ωστόσο, υπάρχει και η άλλη πλευρά του φεγγαριού. Δεκάδες χιλιάδες συμπολιτών μας, δοκιμάζονται σκληρά από την Δευτέρα λόγω της χιονόπτωσης. Ο χιονιάς, οι διακοπές του ρεύματος, του τηλεφώνου και του νερού και ο αποκλεισμός των δρόμων δοκιμάζουν την ετοιμότητα της κεντρικής κυβέρνησης, της περιφέρειας και βέβαια του Δήμου μας.

ΕΙΧΕ ΠΡΟΒΛΕΦΘΕΙ Η ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ

Δέκα μέρες πριν η Ε.Μ.Υ. μας ενημέρωσε για την επιδείνωση του καιρού. Ως παράταξη, ζητήσαμε όπως και οι «Ενεργοί Πολίτες» να συζητήσουμε το θέμα. Αρνήθηκε η συνδιοίκηση. Παρ’ όλα αυτά, η συνδιοίκηση των κ. Βλάχου, Σκαλιστήρα, Λάππα είχε και έχει ένα τεράστιο όπλο στα χέρια της σε παρόμοιες δύσκολες συνθήκες. Είναι οι ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, που έχουν ληφθεί μετά από προτάσεις της αντιπολίτευσης, που είναι και πλειοψηφία.

Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗΣ

Ως παράταξη, αναμέναμε πρωτοβουλία της συνδιοίκησης και του κ. Βλάχου, έστω και με τηλεδιάσκεψη των επικεφαλής. Πιστεύουμε, ότι η δράση από κοινού θα είχε θετικά αποτελέσματα. Δυστυχώς, όμως, ουδείς ζήτησε την άποψή μας. Η πραγματικότητα όμως είναι αποτυπωμένη με σκληρό τρόπο.

 

ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ

  1. Το χιόνι κατέκλυσε την πόλη μας και η κυκλοφορία ανθρώπων και αυτοκινήτων αδύνατη.
  2. Το βάρος του χιονιού τσάκισε δένδρα αλλά και μετασχηματιστές που τελικά οδήγησαν σε πολύωρες διακοπές ρεύματος, ειδικά στη πάνω Πετρούπολη. Βαθύ το σκοτάδι. Με τρομακτικές συνέπειες η διακοπή ρεύματος σε ευπαθείς ασθενείς με ΧΑΠ, καρδιοπάθειες και καρκίνο.
  3. Χιλιάδες εργαζόμενοι περπάτησαν χιλιόμετρα στο χιόνι μέχρι το ΜΈΤΡΟ ή τον προορισμό τους, αφού δεν υπήρχαν Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
  4. Οι ασθενείς που έπρεπε να κάνουν αιμοκάθαρση, χημειοθεραπεία, εμβόλιο και άλλες θεραπείες δεν τα κατάφεραν, αφού οι δρόμοι μας ήταν κλειστοί.
  5. Οποιοδήποτε επείγον περιστατικό, όπως το κάταγμα, το έμφραγμα ήταν τρομακτικά δύσκολο να διακομιστεί.
  6. Το κτίριο που παρέχει Πρωτοβάθμια και δωρεάν φροντίδα υγείας (π. Ι.Κ.Α.) ήταν κλειστό, χωρίς πρόσβαση από την οδό Κονίτσης.
  7. Οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, τα ανήμπορα και μοναχικά άτομα και οι οικονομικά αδύνατοι δεν είχαν την ανάλογη φροντίδα.
  8. Ως παράταξη, θεωρήσαμε ως αποσπασματική την απόφαση της κοινωνικής πολιτικής και του κ. Κακαβά για δωδεκάωρη φιλοξενία σε ένα ΚΑΠΗ. Προτείναμε και ανατρέψαμε την απόφαση, ικανοποιώντας το αίτημά των ευπαθών ομάδων για θέρμανση σε δύο χώρους όλο το 24ωρο. Όλα μπορούν να γίνουν όταν υπάρχει συναίνεση… Δυστυχώς ωστόσο, ουδείς μπορεί να κινηθεί αφού οι δρόμοι είναι κλειστοί.
  9. Είδαμε εργαζόμενους και δημάρχους όμορων δήμων στους δρόμους μέσα στο χιόνι ανάμεσα στα μηχανήματα των Δήμων (Ζενέτος – Παχατουρίδης). Από προσωπική μου εμπειρία, το 2004 και το 2008 και μέχρι σήμερα στο αμαξοστάσιο του Δήμου μας, διαμόρφωσα, όπως όλοι μας, την καλύτερη άποψη για την επάρκεια και την ικανότητα των εργαζομένων στο Δήμο μας στις χιονοπτώσεις (εκχιονισμοί, ρίψη αλατιού τον κατάλληλο χρόνο, διανομή αλατιών στους συμπολίτες μας). Τι έλλειψε λοιπόν;
  10. Αυτό που έλειψε ήταν ο συντονισμός και η συνεννόηση των επικεφαλής των τριών παρατάξεων, που συνδιοικούν τον Δήμο μας (Βλάχος, Σκαλιστήρας, Λάππας).

Τέσσερεις οδικούς άξονες οριζοντίους και τέσσερεις βασικούς κάθετους έχει η πόλη μας με το πανέμορφο ρυμοτομικό σχέδιο. Ένα μέχρι δύο μηχανήματα σε 24ωρη βάση και με επισταμένη επίβλεψη από τους πολιτικούς προϊστάμενους αντιδημάρχους θα είχαν διατηρήσει ανοιχτούς αυτούς τους άξονες.

  1. Η πόλη μας μεγάλωσε και δεν τελειώνει στη στρογγυλή πλατεία, στη Λεωφόρο Πετρουπόλεως. Για μια ακόμη φορά η ξεχασμένη δεκαετίες τώρα πάνω Πετρούπολη και η Αγ Τριάδα είναι στο έλεος του Θεού και του χιονιά, με αποκλεισμένους δρόμους, διακοπές ρεύματος, πάγο και χιόνι σε επικίνδυνες ανηφόρες και κατηφόρες. Αψευδής μάρτυρας τα τηλεφωνήματα που δεχτήκαμε, το διαδίκτυο με σχετικά σχόλια και οι ειδήσεις στην τηλεόραση για δήμους έτοιμους και δήμους ανέτοιμους.

Αγαπητοί συμπολίτες,

Ως παράταξη, εμείς καταγράψαμε έτσι την πραγματικότητα. Επειδή μας ρωτάτε τι κάνουμε εμείς στον δήμο, σας απαντάμε.

Τον Δήμο Πετρούπολης συνδιοικούν οι παρατάξεις των κ. Βλάχου, Σκαλιστήρα, Λάππα, που σήμερα πράγματι είναι μειοψηφία. Η παράταξή μας ως αντιπολίτευση, υποχρεούται να κάνει κριτική και προτάσεις, τις οποίες και έχουμε κάνει. Ως εδώ. Πιστεύουμε, ότι η συνδιοίκηση απέτυχε οικτρά στη διαχείριση της κακοκαιρίας. Σε ένα ακόμη θέμα δεν τα κατάφεραν. Αν δεν μπορούν να έχουν κοινή γραμμή και συνεννόηση να το ομολογήσουν.

Στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Τα προβλήματα της πόλης δεν είναι προσωπικά, είναι πολιτικά, μπορούν και πρέπει να λυθούν, αρκεί να υπάρχει συνεννόηση και συνεργασία.

Σε κάθε περίπτωση, οι πολίτες, όλοι εμείς, οφείλουμε να έχουμε αναπτυγμένο αίσθημα συλλογικής αλλά και ατομικής ευθύνης.

Με τιμή,

Δημήτρης Ταλιούρας, καρδιολόγος, δημ. σύμβουλος, επικεφαλής Δ.Α.Κ.

Ουρανία Καραχάλιου, δημοτική σύμβουλος Δ.Α.Κ.

Γεωργία Γεωργακά, δημοτική σύμβουλος Δ.Α.Κ.

Νίκος Ταλιούρας, δημοτικός σύμβουλος Δ.Α.Κ.