Home Πετρούπολη ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ: ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ – 15 ΜΑΘΗΤΕΣ ΑΝΑ ΤΜΗΜΑ – ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΗ ΣΧΟΛΕΙΑ
ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ: ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ – 15 ΜΑΘΗΤΕΣ ΑΝΑ ΤΜΗΜΑ – ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΗ ΣΧΟΛΕΙΑ

ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ: ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ – 15 ΜΑΘΗΤΕΣ ΑΝΑ ΤΜΗΜΑ – ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΗ ΣΧΟΛΕΙΑ

0
0

Λίγες ημέρες πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς η Ένωση Γονέων Πετρούπολης, εξέδωσε ανακοίνωση ζητώντας να τηρηθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να είναι τα σχολεία ασφαλή για τους μαθητές. Ασφαλή σχολεία κατά βάση σημαίνουν καθαριότητα, αρά επαρκής αριθμών καθαριστριών, μείωση από 25 μαθητές σε 15 ανά τμήμα, προσλήψεις εκπαιδευτικών κ.α. Αυτά είναι μερικές από τις προϋποθέσεις που αναφέρονται στην ανακοίνωση.

 

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΟΝΕΩΝ

Καθαριότητα, μείωση μαθητών στις τάξεις και αποστάσεις για να ανοίξουν με ασφάλεια τα σχολεία !

Αυτές είναι οι βασικές προϋποθέσεις που απαιτούνται για την έναρξη και την ασφαλή λειτουργία των σχολείων, ειδικά στις συνθήκες που έχει διαμορφώσει η πανδημία.

Απέναντι σ’ αυτήν την αναγκαιότητα, οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για εξασφάλιση της καθαριότητας καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους είναι ένα μεγάλο και επικίνδυνο ψέμα για την υγεία των παιδιών μας.

Στην Πετρούπολη, για 43 σχολικά κτίρια έχουν προκηρυχθεί 21 θέσεις καθαριστριών πλήρους και 6 θέσεις μερικής απασχόλησης, ενώ υπηρετούν ήδη 3 μόνιμες καθαρίστριες.

Με πρόσφατη ανακοίνωση η κυβέρνηση “πετάει το μπαλάκι” στην τοπική αυτοδιοίκηση καλώντας τους να προσλάβουν επιπλέον προσωπικό με έξοδα των ίδιων των Δήμων. Απαίτηση μας είναι ο Δήμος, το Δημοτικό Συμβούλιο, η κοινωνία της Πετρούπολης, να διεκδικήσει τα χρήματα που απαιτούνται για την καθαριότητα των σχολείων κατά προτεραιότητα, αλλά και όλης της πόλης στη συνέχεια.

Ελπίζουμε πως δεν θα βρεθεί κάποιος να μας κατηγορήσει για λαϊκισμό, επειδή διεκδικούμε το αυτονόητο. Όσοι δεν είναι “παπαγαλάκια” του νεοφιλελευθερισμού θα ενώσουν τη φωνή και τη δράση τους στο κοινό μας σκοπό.

Ας γίνουμε αναλυτικοί για τις ανάγκες και τις επιπλέον προσλήψεις που πρέπει να γίνουν :

-Για 11 Δημοτικά υπάρχουν καθαρίστριες για το ωράριο λειτουργίας ΑΛΛΑ δεν υπάρχουν για τον καθαρισμό μετά τη λήξη του σχολείου. (χρειαζόμαστε 11 επιπλέον)

-Για 6 Γυμνάσια και 6 Λύκεια υπάρχουν καθαρίστριες για το ωράριο λειτουργίας ΑΛΛΑ δεν υπάρχουν για τον καθαρισμό μετά τη λήξη του σχολείου. (χρειαζόμαστε 12 επιπλέον)

-Για 18 Νηπιαγωγεία που φιλοξενούνται σε 15 κτίρια και 10 λυόμενες αίθουσες (που θα στεγαστούν σε 6 διαφορετικούς χώρους) υπάρχουν 6 καθαρίστριες μερικής απασχόλησης ( χρειάζονται τουλάχιστον 15 καθαρίστριες).

Απαιτούνται λοιπόν 38 προσλήψεις πλήρους και μόνιμης απασχόλησης για να εξασφαλιστεί η καθαριότητα των σχολικών χώρων τόσο κατά τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου – ένα αίτημα χρόνων, που χρειάστηκε η πανδημία για να γίνει τουλάχιστον αποδεκτό και να μην θεωρείται «πολυτέλεια» – όσο και μετά τη λήξη των μαθημάτων.

Ας μην επιχειρήσει κάποιος να κάνει διαφορετική κατανομή, γιατί αυτό θα σημαίνει “εκπτώσεις” στην υγεία μαθητών και εκπαιδευτικών !

Περιμένουμε τις ενέργειες και τις αποφάσεις γιατί ο καιρός που τα σχολεία θα ανοίξουν, έφτασε.

 

Αριθμός μαθητών ανά τμήμα

Όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών ανταποκρίθηκε εφαρμόζοντας τους υγειονομικούς περιορισμούς (αποστάσεις, μάσκες, περιορισμένη κυκλοφορία κλπ).

Υπάρχει όμως και η ευθύνη της κυβέρνησης, της επίσημης πολιτείας, για τη θωράκιση του συστήματος υγείας με προσωπικό και εξοπλισμό (που δεν έγινε) και για την εξασφάλιση της ομαλής λειτουργίας των σχολείων (που δεν γίνεται).

Δεν ξεχνάμε ακόμα και την ανάγκη στήριξης των εργαζομένων και μικροεπαγγελματιών που συνεχίζουμε να χάνουμε δουλειές, εισόδημα και σιγά -σιγά το βιός μας.

Η ανάγκη για 15 μαθητές ανά τάξη – σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες – προκύπτει από την απαιτούμενη τήρηση των αποστάσεων, διαμορφώνοντας παράλληλα καλύτερες εκπαιδευτικές συνθήκες.

Αντί για αυτό όμως νομοθετήθηκε -μέσα στο καλοκαίρι- ο αριθμός των 25 μαθητών ανά τάξη!!! Η υποκρισία και τα ψέματα της Κυβέρνησης για την ασφάλεια των παιδιών μας και των εκπαιδευτικών περισσεύει, γιατί γνωρίζουν καλά πως δεν φτάνουν οι μάσκες σαν μέτρο προστασίας, πράγμα που έχει καταλάβει κάθε καλοπροαίρετος και σκεφτόμενος πολίτης.

Θεωρούμε δεδομένο σαν στοιχείο διεκδίκησης να υπενθυμίσουμε :

-την πρόσληψη του αναγκαίου εκπαιδευτικού προσωπικού ,ώστε να μην χαθεί ούτε ώρα μαθήματος.

-την αναδιάρθρωση της ύλης

-την προμήθεια απολυμαντικών και ειδών καθαριότητας (που η κυβέρνηση δεν έχει καμιά πρόβλεψη για την νέα χρονιά)

-την πρόσληψη υγειονομικών για τα σχολεία και την ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Υγείας στην πόλη μας

-την εφαρμογή fast track διαδικασιών για την αντιμετώπιση του κτιριακού ( απαλλοτρίωση οικοπέδων, κατασκευή σχολείων)  ώστε να μην υπάρχουν λυόμενες αίθουσες για τα παιδιά μας τον 21ο αιώνα.

Είναι χρέος μας να συμβάλλουμε όλοι να λειτουργήσουν τα σχολεία και να βγούμε νικητές ΟΛΟΙ από αυτή την κρίση.

Να ενώσουμε τις φωνές μας και τις δράσεις μας για την υπεράσπιση της υγείας ΟΛΩΝ ΜΑΣ και όχι να αποδεχόμαστε τη μοίρα που μας σερβίρουν δυό -τρεις “αφεντάδες” μέσα από τα καλοταϊσμένα Μέσα Μαζικής “Ενημέρωσης”.

Είναι υποχρέωση μας σαν σύλλογοι γονέων να ενημερώσουμε όλους τους γονείς και μαζί με τους εκπαιδευτικούς και τα παιδιά μας να κερδίσουμε αυτό που μας αξίζει.
Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος… θα υπερασπιστείς την υγεία και την ασφάλεια παιδιών και εκπαιδευτικών σε ένα σύγχρονο δημόσιο σχολείο.