Home Πετρούπολη ΕΠΤΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ
ΕΠΤΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ

ΕΠΤΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ

0
0

ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΨΗΦΙΣΕ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΛΗΓΕΝΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

 

 

Επτά μέτρα στήριξης θα ληφθούν προκειμένου να υπάρξει μερική ανακούφιση των πληγέντων από την υγειονομική κρίση, μετά από απόφαση που πήρε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο Πετρούπολης.

 

Το θέμα ήρθε προς συζήτηση ως έκτακτο και κατ’ επείγον. Στο Προεδρείο είχαν κατατεθεί σχέδια ψηφισμάτων από τις δημοτικές παρατάξεις «Λαϊκή Συσπείρωση», «Ενεργοί Πολίτες» και «Πετρούπολη Μαζί». Στην εισήγησή του ο Δήμαρχος Στέφανος Βλάχος επισήμανε την ανάγκη να παρθούν μέτρα για την ανακούφιση των πληγέντων και ανακοίνωσε μια σειρά απαλλαγών τόσο σε δημοτικά τέλη επιχειρήσεων, όσο και σε μισθώματα δημοτικών και σχολικών επιχειρήσεων και σχολικών κυλικείων αλλά και συνδρομές δημοτών. Τόνισε πως τα μέτρα που θα παρθούν αποτελούν κοινές προτάσεις τόσο αυτών που προτείνει η «Λαϊκή Συσπείρωση» και οι  «Ενεργοί Πολίτες», ενώ υπάρχει ταύτιση  με τις προτάσεις του σχεδίου της «Πετρούπολη Μαζί».

 

ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΛΗΓΕΝΤΩΝ

Α) Απαλλαγή από το ενιαίο ανταποδοτικό τέλος καθαριότητας και φωτισμού για τα καταστήματα και επιχειρήσεις για το διάστημα που παραμένουν κλειστά.

Β) Απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής του τέλους κατάληψης κοινοχρήστου χώρου για όλο το διάστημα που θα παραμείνουν κλειστά τα καταστήματα.

Γ) Απαλλαγή καταβολής μισθωμάτων δημοτικών καταστημάτων που μισθώνονται από επιχειρήσεις που έχουν τεθεί σε αναστολή της λειτουργίας, για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η αναστολή λειτουργίας.

Δ) Απαλλαγή καταβολής μισθωμάτων κυλικείων σχολείων, κυλικείων αθλητικών χώρων, κυλικείου κοιμητηρίου για χρονικό διάστημα έξι μηνών από την ημερομηνία αναστολής λειτουργίας των.

Ε) Απαλλαγή τέλους 0,5% επί των ακαθαρίστων εσόδων των καταστημάτων και επιχειρήσεων που υπάγονται στο τέλος αυτό, για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η αναστολή λειτουργίας

ΣΤ) Απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής των συνδρομών σε όλες τις αθλητικές και πολιτιστικές δράσεις του Δήμου για όλο το διάστημα που διαρκεί η αναστολή λειτουργίας των Αθλητικών και Πολιτιστικών χώρων.

Ζ) Την καταβολή των αποδοχών των εργαζομένων με Συμβάσεις Μίσθωσης Έργου σε Αθλητικές και Πολιτιστικές δομές και οι οποίοι κατά το χρονικό διάστημα αναστολής λειτουργίας των δομών αυτών, στο πλαίσιο λήψης μέτρων προς αποφυγή της διασποράς του κορωνοϊού COVID 19, απασχολήθηκαν σε άλλη υπηρεσία του Δήμου, σύμφωνα με την πρόταση του Δημάρχου.

 

Τα μέτρα υπερψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία. Μειοψήφησαν οι κ.κ. Μπουσούνης Εμ. και Μπουρνάς Ευθ. οι οποίοι ψήφισαν το πλαίσιο αιτημάτων – μέτρων που κατέθεσε η παράταξη τους («Ενεργοί Πολίτες»).

Απείχαν της ψηφοφορίας οι κ.κ. Συλλιγνάκης Εμ., και Αλεξανδρής Ευαγ., λόγω της επαγγελματικής δραστηριοποίησης των καθώς και γιατί θεωρούν ότι με τα ψηφισθέντα μέτρα δημιουργούνται ανισότητες μεταξύ των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στο Δήμο.

 

ΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ

ΝΑ ΛΗΦΘΟΥΝ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ, ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Δεδομένης της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί με την εξάπλωση του κορωνοϊού και μετά το κλείσιμο των καταστημάτων, των βρεφονηπιακών σταθμών καθώς και των αθλητικών και πολιτιστικών τμημάτων του Δήμου, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Πετρούπολης καταθέτουμε προς τη Δημοτική Αρχή ολοκληρωμένο πλαίσιο άμεσων μέτρων, προκειμένου να μην πληγεί για μία ακόμα φορά η λαϊκή οικογένεια, οι μικροεπαγγελματίες της πόλης καθώς να προστατευτούν οι εργαζόμενοι του δήμου.

Συγκεκριμένα :

  • Απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής των συνδρομών σε όλες τις αθλητικές και πολιτιστικές δράσεις του Δήμου για όλο το διάστημα που θα παραμείνουν κλειστοί.
  • Απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής του τέλους κατάληψης κοινοχρήστου χώρου για όλο το διάστημα που θα παραμείνουν κλειστά τα καταστήματα.
  • Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για το επόμενο εξάμηνο, καθώς και από την καταβολή μισθωμάτων για όσους μισθώνουν δημοτική περιουσία και σήμερα έχουν κλείσει την επιχείρησή τους (κυλικεία, δημοτικά αναψυκτήρια κ.λπ.).
  • Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη και φόρους (τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, φόρος ηλεκτροδοτούμενων) για τα καταστήματα και επιχειρήσεις για το διάστημα που παραμένουν κλειστά.
  • Άρση κάθε μέτρου αναγκαστικής είσπραξης για χρέη προς το Δήμο, επαγγελματιών και ιδιωτών, όπως κατασχέσεις, πλειστηριασμοί, δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών. Να σταματήσουν εδώ και τώρα όλες οι διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη.
  • Εξασφάλιση των αποδοχών των εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε δομές του Δήμου.
  • Εξασφάλιση μέσων προστασίας για τους εργαζόμενους του Δήμου.
  • Μόνιμες προσλήψεις προσωπικού καθαριότητας για όλα τα σχολικά κτίρια.
  • Να στελεχωθεί επαρκώς η υπηρεσία “Βοήθεια στο Σπίτι” προκειμένου να εξασφαλιστούν οι υγειονομικές και άλλες καθημερινές ανάγκες ιδιαίτερα των ηλικιωμένων που ζουν μόνοι τους.

 

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της

Λαϊκής Συσπείρωσης

Βαγγέλης Σίμος

Ανθή Ζορμπά

Λευτέρης Καζαδέης

Θωμάς Κοτσαμπάς

Φάνης Κοτσαμπάς

Νίκος Μαλαθρίτης

Μανώλης Ραγκούσης

Γιώργος Τσιακίλος

 

ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΤΗΣ «ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ ΜΑΖΙ»

Μετά τη διαπίστωση της ανεπάρκειας θεσμών και υπηρεσιών να ανταποκριθούν στο σύνολο των απαιτήσεων των πολιτών κατά την πρώτη περίοδο η αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού και από το Δήμο Πετρούπολης αποτελεί μια υποχρέωση που πρέπει να αναληφθεί με τη μέγιστη δυνατή ευθύνη.

Γνώμονας της θα πρέπει να είναι κυρίαρχα η προστασία της ανθρώπινης ύπαρξης σε όλες τις διαστάσεις της (φυσική, ψυχολογική, οικονομική, κοινωνική).

Εργαλεία της θα πρέπει να αποτελούν η υψηλή λειτουργικότητα και η διαχρονικά επιθυμητή αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών του Δήμου με τη συνδρομή της μέγιστης δυνατής προσπάθειας των εργαζομένων όλων των υπηρεσιών, στην έμπρακτη επιβράβευση των οποίων θα πρέπει όλοι να συμφωνήσουμε.

Στρατηγική στην οποία θα πρέπει να συνεχίσει να επενδύει είναι η εμπέδωση της αντίληψης της αλληλεξάρτησης του Δήμου Πετρούπολης και των κάθε μορφής δημόσιων και ιδιωτικών δομών της πόλης μας ώστε να εφαρμοστούν οι κοινές λογικές απέναντι στις κοινές προκλήσεις ξεπερνώντας τα εμπόδια που θέτουν οι διαφορετικές προσεγγίσεις όλων μας.

Ενδεικτικά αναφέρουμε

.     Αναστολή πληρωμής για ένα 6μηνο των κάθε είδους τελών που αναλογούν στην περίοδο όπου επιχειρήσεις και καταστήματα δε λειτουργούσαν εξαιτίας της πανδημίας (που εισπράττονται από το Δήμο Πετρούπολης και από ΝΠ πχ κυλικεία σχολείων) – επανεξέταση με ενδεχόμενη πλήρη απαλλαγή από αυτές στο ενδεχόμενο μη δυνατότητας πληρωμής των λόγω μειωμένου  τζίρου για την ίδια περίοδο, αναπροσαρμογή τους με βάση παραστατικά που θα αποδεικνύουν επίσης μειωμένο τζίρο για τη συνέχεια της λειτουργίας των μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων που τα αφορούν.

  • Απαλλαγή (ή συμψηφισμός ως και επιστροφή) συνδρομών σε όλα τα τμήματα όλων των δραστηριοτήτων του Δήμου (αθλητικές-πολιτιστικές κλπ) για το διάστημα που αυτές δε λειτουργούσαν με ταυτόχρονη εξασφάλιση των εργαζομένων σε αυτές.
  • Αναστολή για ένα 6μηνο εισπράξεων οφειλών φυσικών προσώπων αδυνατούντων με σχετική αιτιολόγηση να ανταποκριθούν σε αυτές.
  • Ανάληψη δαπανών για υποστήριξη λειτουργιών φορέων που υπάγονται στο Δήμο Πετρούπολης ή του δημόσιου τομέα που λαμβάνουν χώρα εντός των ορίων του (πχ βρεφονηπιακοί σταθμοί, σχολεία κλπ) για ικανοποίηση των αναγκών που σχετίζονται με την υποστήριξη της ατομικής υγείας, της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, της ψυχοκοινωνικής στήριξης και γενικότερα της αποδοτικότερης, απρόσκοπτης και πλέον ασφαλούς λειτουργίας των προς όφελος των πολιτών κάθε ηλικίας, οικονομικής κατάστασης, ιδιότητας κλπ.

 

Στη δύσκολη συγκυρία που ανοίγεται μπροστά μας για να κεφαλαιοποιήσουμε τα επιτεύγματα της συλλογικότητας, της πειθαρχίας και αυτοπειθαρχίας αλλά και της αλληλεγγύης που αναπτύξαμε στην πρώτη φάση αντιμετώπισης της πανδημίας, θα πρέπει να αποχωρήσουμε από τις λογικές των μονόδρομων ή των παράλληλων πορειών, να αποφύγουμε τους πειρασμούς του παρελθόντος και να ενσκήψουμε με απόλυτο σεβασμό αποκλειστικά στα προβλήματα των συμπολιτών μας τα οποία δεν έχουν χρώμα, πολιτική ταυτότητα και προσωπικές αφετηρίες.

 

Οι δημοτικοί σύμβουλοι

Θεόδωρος Λάππας

Σταυρούλα Αγγελοπούλου

Χρήστος Κυριάκος

 

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ  “ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ”

Η πανδημία έχει ανατρέψει την καθημερινότητα όλων μας. Έτσι και στην πόλη μας απαιτούνται άμεσα να ληφθούν μέτρα για την προστασία συμπολιτών μας και επιχειρήσεων ώστε να περιοριστούν οι αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις.

Υπό αυτό το πρίσμα το Δημοτικό Συμβούλιο Πετρούπολης αποφασίζει:

  • την απαλλαγή, με έναρξη ισχύος την 01/03/2020, από δημοτικά τέλη για επιχειρήσεις στην περιοχή μας που είτε έχει ανασταλεί η λειτουργία τους βάση ΠΝΠ είτε υπόκεινται σε σχετικές δεσμεύσεις και περιορισμούς μέχρι το τέλος του 2020. Είναι απόλυτη ανάγκη η στήριξη των επιχειρήσεων με μη είσπραξη δημοτικών τελών ως τέλος του χρόνου και αντικατάσταση των εσόδων από ενίσχυση των ΚΑΠ ή του ΠΔΕ ή του πρώην ΦιλόΔημου ΙΙ νυν Α. Τρίτσης.
  • την απαλλαγή κατά 100% από ανταποδοτικά τέλη (τέλη καθαριότητας & ηλεκτροφωτισμού) των πολιτών που απολύθηκαν λόγω κορωνοϊού.
  • την απαλλαγή κατά 100% των εργαζομένων που το εισόδημά τους μειώνεται στο 50% ή λαμβάνουν τα 800 € έκτακτη ενίσχυση.
  • την αναστολή είσπραξης βεβαιωμένων οφειλών και παράταση προθεσμίας καταβολής δόσεων σε επιχειρήσεις και σε μισθωτούς των επιχειρήσεων που επλήγησαν οικονομικά, λόγω των περιοριστικών μέτρων.
  • Τέλος προτείνουμε τα μέτρα απαλλαγής ή αναστολής οικονομικών υποχρεώσεων να ισχύσουν και για τα ΝΠΔΔ – ΝΠΙΔ εποπτείας του Δήμου.

Ενδεικτικά, για τις Σχολικές Επιτροπές: Απαλλαγή από την καταβολή των μισθωμάτων των Κυλικείων των Σχολείων, για όσο διάστημα αυτά παραμένουν κλειστά.

Για να μπορέσουν να υλοποιηθούν, τα ανωτέρω μέτρα, απαιτείται το άνοιγμα ηλεκτρονικής πλατφόρμας από την πλευρά του Δήμου ή όποιο άλλο πρόσφορο μέτρο.

Σύμφωνα και με τα παραπάνω το Δημοτικό Συμβούλιο Πετρούπολης καλεί την Κυβέρνηση

Να προβεί σε έκτακτη οικονομική ενίσχυση των Δήμων, που θα αποτρέψει την κατάρρευση τους, από τη μείωση των ανταποδοτικών εσόδων αλλά και από συσσωρευμένες υποχρεώσεις και όχι με τον δανεισμό, που προβλέπει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Να προχωρήσει σε έκτακτη στελέχωση και στήριξη των υπηρεσιών καθαριότητας και κοινωνικών δράσεων όσων συμβάσεων εργαζομένων των ΟΤΑ λήγουν.

Να ορίσει άμεσα την παράταση του προγράμματος επιχορήγησης των Δήμων για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών τους και εξόφλησης υποχρεώσεων σε βάρος τους από τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις ή διαταγές πληρωμών (πρόγραμμα ΑΚΣΙΑ) με συμπλήρωση επιλεξιμότητας δαπανών για αποφάσεις που αφορούν εργασιακές διαφορές, τέλη και απαλλοτριώσεις.

Να εκπονήσει έκτακτο πρόγραμμα προμηθειών «Φιλόδημος Προμηθειών» ή “Α. Τρίτσης” όπως μετονομάστηκε, για να καλυφθεί η χρηματοδότηση των Δήμων για την προμήθεια των προβλεπόμενων Μέτρων Ατομικής Προστασίας, ανάθεσης υπηρεσιών απολύμανσης,  υλικών προστασίας προσωπικού, απολυμαντικών, αναλωσίμων και λοιπών υλικών για τη διευκόλυνση της λειτουργίας τους, ειδικά για τις υπηρεσίες καθαριότητας και της προμήθειας μηχανημάτων, ανταλλακτικών και κάδων εργασίας.

Να δώσει έστω και ετεροχρονισμένα σε εργαζόμενους στην Καθαριότητα, στο Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», στις κοινωνικές υπηρεσίες και σε όλους όσους έρχονται σε άμεση επαφή με τους πολίτες, το Δώρο Πάσχα που εξαγγέλθηκε για τους υγειονομικούς.

Να προχωρήσει στην παροχή των ζεστών σχολικών γευμάτων που δινόντουσαν στα δημοτικά στην κοινωνική υπηρεσία του Δήμου για να τα διανέμει καθημερινά σε πολίτες πέραν των προγραμμάτων που εκπονούνται από φορείς της Αυτοδιοίκησης.

Να εκπονήσει άμεσα ειδικό πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας αλλά και ενεργητικής απασχόλησης του ΟΑΕΔ 12+12 μήνες διάρκειας με δικαιούχους δήμους και επιχειρήσεις αποκλειστικά της Δυτικής Αθηνάς για 5.000 και πλέον ανέργους.

 

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της Δημοτικής Παράταξης ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

Μπουσούνης Εμμανουήλ

Βατούση Χιωτέλλη Βικτωρία Γαρυφαλλιά

Μπουρνάς Ευθύμιος