Home Πετρούπολη ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ: ΠΟΙΑ Η ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΟΙΕΣ ΟΙ ΑΝΤΙΡΡΗΣΕΙΣ  
ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ: ΠΟΙΑ Η ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΟΙΕΣ ΟΙ ΑΝΤΙΡΡΗΣΕΙΣ  

ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ: ΠΟΙΑ Η ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΟΙΕΣ ΟΙ ΑΝΤΙΡΡΗΣΕΙΣ  

0
0

Η πρόταση της διοίκησης του δήμου Πετρούπολης για τη δημιουργία Αναπτυξιακού Οργανισμού από κοινού με τον δήμο Αγίας Βαρβάρας αποσύρθηκε πριν καν τεθεί προς συζήτηση στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 4ης Νοεμβρίου 2020.

 

Ο επικεφαλής της Ριζοσπαστικής Αγωνιστικής Κίνησης (ΡΑΚ) Νίκος Σακούτης με ανάρτησή του στο facebook επισημαίνει ότι διοίκηση θα μειοψηφούσε και το απέσυρε.

 

Ο βασικός λόγος που η δική του παράταξη θα καταψήφιζε προφανώς την εισήγηση ήταν ότι οι αναπτυξιακοί οργανισμοί είναι πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου έχουν τη μορφή  Α.Ε (ανωνύμων εταιρειών)  και ουσιαστικά καταργούν τους δήμους, αντικαθιστώντας τη λειτουργία των  υπηρεσιών τους.

 

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΣΑΚΟΥΤΗ

Όπως αναλυτικά αναφέρει: «Στο Δημοτικό Συμβούλιο που έγινε στις 4/11/2020,κεντρικό θέμα ήταν η ”Έγκριση ή μη της συμμετοχής του Δήμου Πετρούπολης  στον υπό σύσταση Αναπτυξιακό Οργανισμό με τον Δήμο Αγίας Βαρβάρας”

Τελικά το θέμα αποσύρθηκε αφού όπως διαφάνηκε  η άποψη για ανάγκη ίδρυσης αναπτυξιακού  οργανισμού  και στον δήμο μας που υποστήριζε η συνδιοίκηση, ήταν μειοψηφική.

Έχουμε εκφράσει  επανειλημμένα την άποψή μας και την αντίθεση μας  στον σχετικό νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση  με την έναρξη της πανδημίας  και θέσπισε  τη δυνατότητα  ίδρυσης  αναπτυξιακών οργανισμών .

Οι αναπτυξιακοί οργανισμοί  είναι πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου έχουν τη μορφή  Α.Ε (ανωνύμων εταιρειών)  και ουσιαστικά καταργούν τους δήμους, αντικαθιστώντας τη λειτουργία των  υπηρεσιών τους.

Στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής  την Τετάρτη 25/11/2020 συζητήθηκε και πάρθηκε απόφαση (και  μάλιστα με ισχυρή πλειοψηφία, όπως μας  πληροφορεί το δελτίο τύπου της Περιφέρειας) για την ίδρυση ”Αναπτυξιακού Οργανισμού ΟΤΑ Περιφέρειας Αττικής” με μετόχους την Περιφέρεια Αττικής,το  περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης της Περιφέρειας Αττικής και τον Δήμο Αθηναίων.

Για την ιστορία η απόφαση πάρθηκε από τις παρατάξεις  Πατούλη (ΝΔ) και Δούρου (ΣΥΡΙΖΑ) της οποίας η παράταξη θα συμμετέχει με δύο μέλη στη νέα Α.Ε.

Σύμφωνα με την απόφαση η εν λόγω εταιρεία θα δραστηριοποιείται στους εξής άξονες:

  1. Τουρισμός / Εξωστρέφεια
  2. Πολιτισμός / Αθλητισμός / Εκπαίδευση
  3. Επιχειρηματικότητα / Επενδύσεις
  4. Περιβάλλον /Ποιότητα Ζωής
  5. Υγεία
  6. Ψηφιακή Εποχή
  7. Μεταφορές
  8. Τεχνική Υποστήριξη (ωρίμανση έργων)
  9. Άνθρωπος / Κοινωνική Πολιτική

 

Φαίνεται ότι κάποιοι  αποφάσισαν να απαλλαγούν οριστικά από το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα των ΟΤΑ  και υλοποιώντας συναινετικά το νεοφιλελεύθερο μοντέλο να ιδιωτικοποιήσουν τα πάντα (προβλέπονται μεγάλες ”επενδύσεις”), στέλνοντας το λογαριασμό στον δημότη.

Το ερώτημα που τίθεται για όλες τις δημοτικές παρατάξεις, που αντιταχθήκαμε στην ίδρυση του αναπτυξιακού οργανισμού στην πόλη μας, είναι το εάν θα αντιταχθούμε  στις επιλογές των δύο κομμάτων  (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ) και των Περιφερειακών τους παρατάξεων στην Αττική καθώς και στη λειτουργία  του “μαμούθ” αναπτυξιακού οργανισμού που ούτως ή άλλως θα επηρεάσει κι εμάς (π. χ διαχείριση απορριμμάτων).

 

Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Σύμφωνα με την εισήγηση της διοίκησης η ανάγκη για τη σύσταση ενός Αναπτυξιακού Οργανισμού προκύπτει από τις επιπτώσεις που έχει επιφέρει η μακροχρόνια οικονομική κρίση και τα μνημόνια.

Η δραματική μείωση στη χρηματοδότηση των ΟΤΑ, η αναστολή προσλήψεων προσωπικού στους δήμους και στο δημόσιο τομέα κάνουν αναποτελεσματικούς τους ΟΤΑ και τις υπηρεσίες τους ώστε να αξιοποιήσουν τα εθνικά  και ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία για την εκτέλεση σημαντικών έργων που θα αφήσουν το αναπτυξιακό αποτύπωμα στην πόλη.

Η έλλειψη πόρων ανθρώπινων και οικονομικών στους ΟΤΑ χρήζουν αναγκαία την σύσταση του Αναπτυξιακού Οργανισμού, κατά την εισήγηση.

Οι Αναπτυξιακοί Οργανισμοί είναι ανώνυμες εταιρείες ειδικού σκοπού των ΟΤΑ, οι οποίες λειτουργούν υπέρ του δημοσίου συμφέροντος. Σκοπός των Αναπτυξιακών Οργανισμών είναι, ιδίως: α) η από κοινού με τους ΟΤΑ εφαρμογή της αναπτυξιακής πολιτικής προς όφελος των τοπικών κοινωνιών, β) η ενίσχυση της διοικητικής και τεχνικής επάρκειας των ΟΤΑ, μέσω της επιστημονικής, συμβουλευτικής και τεχνικής υποστήριξης, γ) η ωρίμανση και εκτέλεση έργων υποδομής, δ) η υλοποίηση δράσεων και έργων που εντάσσονται στους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης της Ατζέντας 2030 του ΟΗΕ, ε) η εκτέλεση έργων και η παροχή υπηρεσιών ψηφιακής σύγκλισης, στ) η εν γένει υποστήριξη των ΟΤΑ στην υλοποίηση αυτοδιοικητικών αρμοδιοτήτων και ζ) η προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης, η συμμετοχή τους σε αντίστοιχα προγράμματα και η εφαρμογή των σχετικών πολιτικών.

Κατά την εισήγηση η σύσταση Αναπτυξιακού Οργανισμού θα λειτουργήσει ως αναπτυξιακός βραχίωνας των δήμων Πετρούπολης και Αγίας Βαρβάρας δύο αστικών περιοχών της Δυτικής Αθήνας με κοινά χαρακτηριστικά και προβλήματα, όπου μετά από πολλά χρόνια θα ήταν σε θέση να αξιοποιήσουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία που τους παρέχονται.

 

ΘΟΔ. ΛΑΠΠΑΣ: ΧΡΗΣΗ ΚΑΘΕ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

«Ο Αναπτυξιακός Οργανισμός θα λειτουργήσει προς τη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος και στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των πολιτών», δήλωσε στον ΜΑΧΗΤΗ ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Ψηφιακής Πολιτικής Θοδωρής Λάππας. «Η διοίκηση προτίθεται να χρησιμοποιήσει κάθε εργαλείο που της δίνει τη δυνατότητα να παράσχει έργο σε όφελος των πολιτών. Οι χρηματοδοτικές προκλήσεις (ΕΣΠΑ, Πρόγραμμα Αντ. Τρίτσης, Ταμείο Ανάκαμψης) απαιτούν εγρήγορση υποβολής μελετών και σχεδίων για την απορρόφηση κονδυλίων», εξηγεί ο κ. Λάππας και ξεκαθαρίζει «Σε κάθε περίπτωση η νομοθέτηση των Αναπτυξιακών Οργανισμών έρχεται να υποστηρίξει τις υποστελεχωμένες υπηρεσίες των δήμων διατηρώντας τη δημοκρατική νομιμοποίηση, αφού οι αποφάσεις ανάθεσης, αλλά και τα αποτελέσματα αυτών απαιτούν αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου».