Home Πετρούπολη ΣΕ ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΧΩΜΑΤΕΡΗΣ ΚΑΛΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ [VIDEO]
ΣΕ ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΧΩΜΑΤΕΡΗΣ ΚΑΛΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ [VIDEO]

ΣΕ ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΧΩΜΑΤΕΡΗΣ ΚΑΛΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ [VIDEO]

0
0

ΝΑ ΔΙΑΔΗΛΩΣΟΥΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΕΚΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΦΥΛΗΣ ΚΑΛΕΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΗΣ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΤΙΣ 16-18 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

 

 

Στο επόμενο στάδιο αυτό των δράσεων και κινητοποιήσεων προχωράει ο Δήμος Πετρούπολης μετά όσον αφορά την υπόθεση της επέκτασης της χωματερής της Φυλής.

Με κινητοποίηση μεταξύ 16-18 Δεκεμβρίου, προχωρά ο Δήμος Πετρούπολης τον αγώνα του ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης και της Περιφέρειας για επέκταση στον ΧΥΤΑ Φυλής και την παράταση χρήσης του ΕΜΑΚ που αποφάσισε στην τελευταία της συνεδρίαση η ΕΕ του ΕΔΣΝΑ.

Την πρόταση έκανε ο Δήμαρχος Πετρούπολης Στέφανος Βλάχος που προΐσταται του συντονιστικού οργάνου της κίνησης των επτά δημάρχων της Δυτικής Αθήνας.

Στην ανοικτή σύσκεψη του Δημάρχου Πετρούπολης με τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων και τους φορείς και τις συλλογικότητες της Πετρούπολης και άλλων δήμων ο κ. Βλάχος τόνισε πως ήρθε η ώρα να γίνει το επόμενο βήμα που είναι η κινητοποίηση του κόσμου. Όπως είπε όλοι οι δήμοι της Δυτικής Αθήνας συμφωνούν σε ένα σημείο ότι δεν πρέπει να επεκταθεί εκ νέου η χωματερή.  Τόνισε ότι πρέπει να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του και δυστυχώς ενώ έπρεπε η καινούργια διοίκηση της Περιφέρειας να μην ακολουθήσει τα βήματα της προηγούμενης, κινείται πάνω στα χνάρια της προηγούμενης δηλαδή προς την  επέκταση της χωματερής αλλά και τη συνέχιση της λειτουργίας της ΕΜΑΚ.

Πρότεινε έτσι να γίνει μία κινητοποίηση μεταξύ 16-18 Δεκεμβρίου που θα ξεκινήσει από το Δημαρχείο της Πετρούπολης και θα καταλήξει στη Θηβών.

Επισήμανε πως πρέπει να ευαισθητοποιηθούν οι νέοι και να περάσει το μήνυμα στους πολίτες ότι χωρίς αγώνες δεν μπορεί να σταματήσει τίποτα. Τόνισε ότι δυστυχώς παρά τις επερωτήσεις στη Βουλή δεν υπάρχει σαφής δέσμευση της κυβέρνησης για την παύση κάθε προσπάθειας επέκτασης. Δηλώνουν μεν κατανόηση αλλά αυτή πρέπει να μετουσιωθεί σε πολιτική πράξη.

Επανέλαβε ότι η δημοτική αρχή προχώρησε σε  ασφαλιστικά μέτρα κατά του ΕΔΣΝΑ όχι για πάρουμε αντισταθμιστικά, αλλά για να μην τα πληρώνουμε, καθώς η υγεία των πολιτών της Πετρούπολης πλήττεται από τη λειτουργία της χωματερής και θα σταματήσει να πληρώνει τα αντισταθμιστικά έναντι οιοδήποτε κόστους.

Καταφέρθηκε κατά του Δήμου Φυλής που εξακολουθεί να λαμβάνει πολλά εκατομμύρια για να συνεχίζει να λειτουργεί η χωματερή. Εκατομμύρια που διαφθείρουν συνειδήσεις και για αυτό στέκεται απέναντι στους υπόλοιπους δήμους της Δυτικής Αττικής.

Τέλος τόνισε ότι το κοινό κείμενο των επτά δημάρχων είναι πολύ σημαντικό, καθώς πρόκειται για δημάρχους που είναι διαφορετικών πολιτικών πεποιθήσεων αλλά όλοι τους συμφωνούν ότι η χωματερή είναι μία τεράστια  περιβαλλοντική επιβάρυνση για την Δυτική Αθήνα.

 

 

ΤΑΣΟΣ ΚΕΦΑΛΑΣ (ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ)

Ο Τάσος Κεφαλάς επικεφαλής του Δυτικού Μετώπου επισήμανε ότι έχει γίνει αρκετή συζήτηση μέχρι τώρα και πλέον έχει διαμορφωθεί μια κοινή αντίληψη στα βασικά ζητήματα και πλέον πρέπει να περάσουμε στις δράσεις. Τόνισε ότι ως Δυτικό Μέτωπο συμφωνεί με την πρόταση του Δημάρχου Πετρούπολης για κινητοποίηση, αλλά πρότεινε τη δημιουργία ενός συντονιστικού οργάνου δράσεων όπου θα συμμετέχουν φορείς και συλλογικότητες και από τους άλλους δήμους ώστε να μοιραστεί ο όγκος της πρακτικής δουλειάς και της ενημέρωσης.

Επίσης πρότεινε να γίνει μία παράσταση διαμαρτυρίας από όλους τους δημάρχους της Δυτικής Αθήνας στον ΕΔΣΝΑ για τη νέα πραξικοπηματική πράξη να συνεδριάσει εν κρυπτώ για να προχωρήσει η διαδικασία ανάθεσης της επέκτασης της χωματερής στα τέσσερα προκρινόμενα εργολαβικά σχήματα, αλλά και ο διαγωνισμός για την μετατροπή της του ΕΜΑΚ σε πράσινο εργοστάσιο, με οποίο εξασφαλίζεται η συνέχιση εργασίας του,  παρά τη διαβεβαίωση του προέδρου του ΕΕ ότι η συνεδρίαση αναβλήθηκε μετά τη παρέμβαση φορέων και συλλογικοτήτων και του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής.

 

ΝΙΚΟΣ  ΣΑΚΟΥΤΗΣ (ΕΠΙΚ. ΡΑΚ)

Ο Νίκος Σακούτης τόνισε ότι η νέα ΕΕ του ΕΔΣΝΑ βρίσκεται σε διατεταγμένη υπηρεσία όπως και η προηγούμενη και θα πρέπει στην επόμενη συνεδρίαση να υπάρξει μαζική κινητοποίηση και την πρωτοβουλία αυτή να την πάρουν οι επτά δήμαρχοι.

Πρότεινε στη κινητοποίηση στις 16-18 Δεκεμβρίου να παραμείνουν και τα σχολεία κλειστά  ώστε οι μαθητές να συμμετάσχουν στην πορεία. Ακόμη πρότεινε τη δημιουργία διαδημοτικής επιτροπής αγώνα στα πρότυπα του 2004-06 στα Άνω Λιόσια.

Τέλος συμπλήρωσε πως θα πρέπει να υπάρχει συνέχεια στις κινητοποιήσεις με την νέα χρονιά με συγκέντρωση στο κέντρο της Αθήνας ή με αποκλεισμό  τη Φυλής και μαζική ενημέρωση του κόσμου.

 

ΜΑΝΩΛΗΣ ΜΠΟΥΣΟΥΝΗΣ (ΕΠΙΚ. ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ)

Ο Μανώλης Μπουσούνης επισήμανε πως η αντίσταση κατά της επέκτασης της χωματερής πάει πακέτο με τη χωροθέτηση και τον σχεδιασμό νέων σύγχρονων εγκαταστάσεων για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Τόνισε ότι οι δράσεις θα πρέπει να είναι στοχευμένες και καλά δουλεμένες επικοινωνιακά ώστε να υπάρχει μαζικότητα. Επίσης πρότεινε μετά την ολοκλήρωση της κινητοποίησης στη Θηβών να μεταβεί στο υπουργείο Περιβάλλοντος αντιπροσωπεία που θα δώσει τα αιτήματα των επτά δήμων στον υπουργό.

 

ΘΟΔΩΡΗΣ ΛΑΠΠΑΣ (ΕΠΙΚ. ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ ΜΑΖΙ)

Ο Θοδωρής Λάππας επισήμανε πως πρέπει να κληθούν και οι άλλοι δήμαρχοι της Δυτικής Αθήνας να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση που σχεδιάζεται το Δεκέμβριο και σε αυτή να κληθούν να συμμετάσχουν και όλοι βουλευτές του Δυτικού Τομέα

 

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΚΑΛΙΣΤΗΡΑΣ (ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΕΧΝ. ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ)

Ο Θάνασης Σκαλιστήρας επισήμανε ότι οι λόγοι που μέχρι σήμερα δεν έχει λυθεί το θέμα των σκουπιδιών είναι πολιτικοί. Τόνισε πως η πρωτοβουλία των επτά δημάρχων είναι σημαντική και με αυτή θα πρέπει να απευθυνθούν στον πρωθυπουργό και τον υπουργό Περιβάλλοντος  ώστε να υπάρξει σε πολιτικό επίπεδο λύση. Ταυτόχρονα θα πρέπει να γίνει πραγματογνωμοσύνη ώστε να διερευνηθούν οι επιπτώσεις και να γίνουν οι απαραίτητες κινήσεις σε νομικό επίπεδο. Παράλληλα με βάση την κίνηση των επτά δημάρχων θα πρέπει να γίνει και μία διαδημοτική συνεργασία για την ανακύκλωση στους δήμους της Δυτικής Αθήνας.

 

 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΝΤΟΣ (ΠΡ. ΕΝΩΣΗΣ ΓΟΝΕΩΝ)

Ο πρόεδρος της Ένωσης Γονέων τόνισε πως η λύση που πρέπει να δοθεί είναι πολιτική. Οι δήμαρχοι, οι παρατάξεις οι φορείς και οι συλλογικότητες θα πρέπει να υποστηρίξουν τα δικά τους συμφέροντα που είναι η υγεία των πολιτών της Δυτικής Αθήνας και θα πρέπει να έρθουν σε σύγκρουση με τεράστια οικονομικά συμφέροντα.  Τέλος επισήμανε πως εκτός από την κινητοποίηση του Δεκεμβρίου θα πρέπει να υπάρξει και μία κινητοποίηση και των επτά δήμων το Ιανουάριο με συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος ή στο Σύνταγμα και με πορεία προς το Μέγαρο Μαξίμου.

 

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΙΜΟΣ (ΕΠΙΚ.ΛΑΣΥ – ΠΡ. ΔΗΜΑΡΧΟΣ)

Ο Βαγγέλης Σίμος επισήμανε πως δεν διαφωνεί για την κινητοποίηση αλλά για να είναι πετυχημένη δεν αρκεί να είναι μαζική, αλλά πρέπει να είναι σαφή τα αιτήματα και το πλαίσιο. Επειδή λοιπόν, όπως τόνισε,  το ζήτημα είναι πολιτικό πρέπει να υπάρξει πολιτική αντιπαράθεση  για να βγάλει ο κόσμος τα σωστά  συμπεράσματα για να ζητήσει και τη λύση που αρμόζει. Κατά συνέπεια στάθηκε αντίθετος ως προς την πρόσκληση βουλευτών που έχουν ψηφίσει υπέρ της επέκτασης της χωματερής, καθώς ακόμη και αν εκλέγονται στο Δυτικό Τομέα δεν μπορούν να αποφασίσουν διαφορετικά από αυτό που τους επιβάλει το κόμμα τους.

 

ΠΑΝΟΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΤΙΤΗΣ (ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ)

Ο Παναγιώτης Σαμοθρακίτης επισήμανε πως από τις συναντήσεις με τον Περιφερειάρχη ή τον Πρωθυπουργό δεν μπορεί να υπάρχει ουσιώδης κέρδος αφού υπάρχει ένας επιχειρησιακός σχεδιασμός που τον υπηρετούν. Για τον ίδιο η λύση βρίσκεται σε μία μαζική κινητοποίηση του κόσμου και εκεί πρέπει να επικεντρωθεί η προσπάθεια των δήμων της Δυτικής Αθήνας. Χρέος και δουλειά όλων αυτών που αντιδρούν  στην επέκταση της χωματερής είναι να μην επιτρέψουν να γίνει νέα χωματερή τύπου Φυλής πουθενά στην Ελλάδα και να απαιτήσουν έναν άλλο τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων προς όφελος των δήμων και των πολιτών και όχι προς όφελος των εργολάβων.

 

ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ (ΣΥΛ. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΠΕΤΡ.)

Η πρόεδρος των Δημοκρατικών Γυναικών Πετρ. επισήμανε ότι το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι πολιτικό. Δεν είναι δυνατόν, υποστήριξε, να λες να κλείσει η χωματερή να μην λειτουργήσει το λατομείο Μουσαμά και ταυτόχρονα και να μην παλεύεις ενάντια σε οποιοδήποτε ιδιωτικό συμφέρον για τη διαχείριση των απορριμμάτων.