Home Άγ. Ανάργυροι - Kαματερό ΑΓ. ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ – ΚΑΜΑΤΕΡΟ: ΘΕΣ ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΛΗΡΩΣΕ ΤΗΝ!
ΑΓ. ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ – ΚΑΜΑΤΕΡΟ: ΘΕΣ ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΛΗΡΩΣΕ ΤΗΝ!

ΑΓ. ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ – ΚΑΜΑΤΕΡΟ: ΘΕΣ ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΛΗΡΩΣΕ ΤΗΝ!

0
0

Χαράτσι (ειδικό τέλος) 0,30 ευρώ ανά τ.μ. επιβάλλει η δημοτική αρχή σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις για απαλλοτριώσεις κοινόχρηστων χώρων και κοινωφελών χώρων.

 

 

Επικριτική στη διοίκηση Τσίρμπα για τον προϋπολογισμό του 2024 του Δήμου Αγίων Αναργύρων – Καματερού στάθηκε η Λαϊκή Συσπείρωση που εκτός ότι καταψήφισε τις εισηγήσεις της δημοτικής αρχής εξέδωσε και ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι ενισχύεται ενισχύεται η κατεύθυνση αύξησης των ίδιων εσόδων, των εσόδων των δήμων δηλαδή που προέρχονται από τα δημοτικά τέλη και γενικά το χαράτσωμα των δημοτών.

Ιδιαίτερη εντύπωση στον προϋπολογισμό προκαλεί η καθιέρωση ειδικού τέλους 0,30 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο που επιβάλλεται στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, που αφορά την απαλλοτρίωση κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων.
Μάλιστα το ειδικό τέλος θα περάσει στους λογαριασμούς των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας και θα εισπράττεται προς όφελος του δήμου. Το τέλος υπολογίζεται  επί της επιφάνειας των οικιών, των αποθηκών, των επαγγελματικών χώρων και των χώρων που χρησιμοποιούνται για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς.
Εν ολίγοις δηλαδή οι κάτοικοι και οι επιχειρηματίες θα πληρώνουν για να έχουν καινούργιες πλατείες, παιδικές χαρές, σχολεία κ.α.

 

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης αναφέρει:

Στις 27/12 συζητήθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο τα δημοτικά τέλη, το τεχνικό πρόγραμμα και ο προϋπολογισμός του Δήμου για το 2024. Τα παραπάνω υπερψηφίστηκαν από τη δημοτική αρχή Τσίρμπα.

Η Λαϊκή Συσπείρωση καταψήφισε τις εισηγήσεις της δημοτικής αρχής γιατί για άλλη μια χρονιά ο προϋπολογισμός είναι μακριά από τις ανάγκες των συνδημοτών μας.

Η μεγάλη εικόνα για τον προϋπολογισμό του δήμου μας είναι ο κρατικός προϋπολογισμός για το έτος 2024 σχετικά με τους δήμους και τις περιφέρειες, όπου εδώ και χρόνια παραμένουν παγωμένες οι κρατικές επιχορηγήσεις και ενισχύεται η κατεύθυνση αύξησης των ίδιων εσόδων, των εσόδων των δήμων δηλαδή που προέρχονται από τα δημοτικά τέλη και γενικά το χαράτσωμα των δημοτών. Είναι χαρακτηριστικό και ταυτόχρονα προκλητικό ότι ακόμα και σύμφωνα με το νόμο του Καλλικράτη, θα έπρεπε να έχουν υπολογισθεί για τους δήμους φέτος 8,3 δις ευρώ, ενώ προϋπολογίζονται 2,2 δις ευρώ, 5,9 δις ευρώ λιγότερα από όσα προβλέπει ο νόμος. Με βάση αυτές τις «αλχημείες» ενισχύεται η πολιτική υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης των δήμων, η ιδιωτικοποίηση τομέων και υπηρεσιών τους, η προσφυγή στις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα και η αποθέωση της ανταποδοτικότητας, με άλλα λόγια (ξανα)πληρώνω για να έχω.

Τα λαϊκά στρώματα βάζουν και πάλι το χέρι στην τσέπη για όλο και πιο υποβαθμισμένες υπηρεσίες,  όταν το 95% των εσόδων του κεντρικού κράτους προέρχεται από τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους, τους αυταπασχολούμενους και τη φτωχή αγροτιά.

Σε αυτήν την κατεύθυνση και τα μεγέθη του προϋπολογισμού του Δήμου Αγίων Αναργύρων-Καματερού είναι αποκαλυπτικά:

-Η αναλογία των ιδίων εσόδων (τοπική φορολογία) προς την κρατική χρηματοδότηση είναι 46%-54%. Εάν στα ίδια έσοδα προσθέσουμε και το ταμειακό υπόλοιπο η αναλογία είναι ακόμα χειρότερη δηλαδή (56,81-43,19).

-Το σύνολο της κρατική χρηματοδότησης φτάνει  μόλις στο 68% του ύψους της  μισθοδοσίας του Δήμου για το 2024!

-Οι δανειακές επιβαρύνσεις του δήμου είναι της τάξης των 11.000.000 ευρώ με ετήσια δόση αποπληρωμής ύψους 1.100.000 ευρώ.

-Στα έξοδα του Δήμου φέτος προστίθεται το χαράτσι του τέλους ταφής που ανέρχεται σε 1.400.000 ευρώ, στη λογική «πληρώνω όσο πετάω»,  τη στιγμή που συνεχίζεται το έγκλημα δεκαετιών στη Φυλή εξαιτίας της λειτουργίας της χωματερής.

-Για την επισκευή και συντήρηση των σχολικών μονάδων του δήμου το ποσό που προϋπολογίζεται παραμένει παγωμένο. 194.200 ευρώ πέρυσι, 194.700 φέτος. Ευτυχώς μας έδωσαν και ένα 500αρικο χαρτζιλίκι! Τη στιγμή που έχουμε σχολεία που μετράνε δεκαετίες και είναι κακοσυντηρημένα.

-Στα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού διατηρείται ο οικιακός συντελεστής σε 1.20 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο μέσα σε συνθήκες ακρίβειας και πληθωρισμού που καλπάζει και υπάρχει μια οριακή μείωση στο γενικό συντελεστή για επαγγελματική χρήση και αύξηση από 3,61 σε 3,80 στους επαγγελματίες της εστίασης. Ενώ η δημοτική αρχή αναζητά εναγωνίως έσοδα, δεν αξιοποιεί τη δυνατότητα με βάση τον οικιακό συντελεστή να δεκαπλασιάσει τα δημοτικά τέλη για τις μεγάλες επιχειρήσεις (π.χ. σούπερ μάρκετ). Γιατί άραγε…;

-Επιβάλλεται από τη δημοτική αρχή νέο χαράτσι (χαρακτηρίζεται ειδικό τέλος) 0,30 ευρώ ανά τ.μ. για απαλλοτριώσεις κτλ. Δηλαδή οι δημότες καλούνται και πάλι να βάλουν το χέρι στην τσέπη, σαν να μην τους έφταναν όλα τα υπόλοιπα.  Φυσικά ούτε κουβέντα από τη δημοτική αρχή για διεκδίκηση από την κυβέρνηση.

-Στα τέλη διαφήμισης, προβλέπονται πρόστιμα από 1.400 έως 29.000 ευρώ για αφισοκόλληση, διανομή φυλλαδίων, που πέρα από την εισπρακτική λογική αντιμετωπίζουν και με ένα ισοπεδωτικό και απαράδεκτο τρόπο την εμπορική δραστηριότητα και την προπαγάνδα πολιτικών κομμάτων.

-Στο τεχνικό πρόγραμμα για το 2024 υπάρχουν 227 εγγραφές. Ακολουθείται και φέτος η ίδια τακτική «φουσκώματος» του τεχνικού προγράμματος με υπηρεσίες, μελέτες κ.α. Από τις 227 εγγραφές,  5 αφορούν σε μελέτες και υπηρεσίες επιστημονικού περιεχομένου, 121 σε παροχές υπηρεσίας, 30 σε προμήθειες και μόλις 71 σε έργα, εκ των οποίων 35 είναι νέα. Από τα 35 αυτά έργα, στα 20 προβλέπονται ποσά της τάξης του 1 ευρώ! Όταν υπάρχει η ανάγκη για νέα σχολεία, έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης, υποδομές αθλητισμού και πολιτισμού.

Η δημοτική αρχή Τσίρμπα έχει μεγάλες ευθύνες δίπλα στις τεράστιες της κυβέρνησης γιατί όχι μόνο δεν αντιδρά αλλά υλοποιεί την αντιλαϊκή πολιτική σε τοπικό επίπεδο. Βάζει πλάτη στη λογική της ανταποδοτικότητας, στο όνομα του «ρεαλισμού».

Στην ορκωμοσία του νέου δημοτικού συμβουλίου, δηλώσαμε ότι θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για τα λαϊκά δικαιώματα και συμφέροντα.

Θα είμαστε μαζί με το λαό της πόλης στους αγώνες του για μια πόλη με χαμογελαστούς κατοίκους, για όλα αυτά που έχουμε ονειρευτεί και μας αξίζουν σε μας και στα παιδιά μας, κόντρα σε μια πολιτική που του τσακίζει τη ζωή.