Home Άγ. Ανάργυροι - Kαματερό Ενημέρωση Χρήστου Παππού – Σταύρου Τσίρμπα για το αντιπλημμυρικό έργο του  ρέματος της Εσχατιάς
Ενημέρωση Χρήστου Παππού – Σταύρου Τσίρμπα για το αντιπλημμυρικό έργο του  ρέματος της Εσχατιάς

Ενημέρωση Χρήστου Παππού – Σταύρου Τσίρμπα για το αντιπλημμυρικό έργο του  ρέματος της Εσχατιάς

0
0

Συνάντηση – ενημέρωση για την πορεία του αντιπλημμυρικού έργου του Ρέματος της Εσχατιάς είχαν ο Δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς και ο Δήμαρχος του όμορου Δήμου Αγίων Αναργύρων – Καματερού, Σταύρος Τσίρμπας.

 

 

 

Οι Χρήστος Παππάς, δήμαρχος Φυλής και Σταύρος Τσίρμπας, δήμαρχος Αγίων Αναργύρων – Καματερού ενημερώθηκαν από τον εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρίας  Intrakat για την εξέλιξη αντιπλημμυρικού έργου του Ρέματος της Εσχατιάς.

 

 

Η ολοκλήρωση του έργου, στο τέλος του 2023, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της σύμβασης (ύψους 36,7 εκατ. ευρώ), που υπογράφηκε στις 30 Οκτωβρίου 2020, θα σημάνει το τέλος της πολύχρονης αγωνίας των κατοίκων της παραρεμάτιας ζώνης του Ζεφυρίου, οι οποίοι έχουν δει πολλές φορές το ορμητικό ρέμα να απειλεί τη ζωή και τις ιδιοκτησίες τους.

Παράλληλα με την αντιπλημμυρική προστασία, το έργο δημιουργεί όρους ανάπλασης στην περιοχή, καθώς πάνω στον κλειστό αγωγό έχει προγραμματιστεί η κατασκευή εγκαταστάσεων άθλησης και ψυχαγωγίας, όπως πεζόδρομος, ποδηλατόδρομος και χώροι πρασίνου και αναψυχής. Εξ ίσου σημαντικό είναι ότι το ρέμα Εσχατιάς θα πάψει να αποτελεί εστία μόλυνσης, εξαιτίας των κάθε είδους αποβλήτων που απορρίπτονται σε αυτό.

Το έργο διαρθρώνεται σε 4 επιμέρους τμήματα: Έργα διευθέτησης του ρέματος Εσχατιάς στο τμήμα μεταξύ του ρέματος Ευπυρίδων στο Καματερό και της Λεωφόρου Πάρνηθας στον Δήμο Αχαρνών, έργα διευθέτησης ρέματος Αγίου Γεωργίου, έργα διευθέτησης ρέματος Πικροδαφνέζας και έργα ανάπλασης του χώρου διέλευσης των διευθετούμενων ρεμάτων Εσχατιάς και Αγίου Γεωργίου.

Το ρέμα της Εσχατιάς ξεκινάει από τους πρόποδες της Πάρνηθας και εκβάλει στον Κηφισό, διασχίζοντας τους Δήμους Αχαρνών, Φυλής (ΔΕ Ζεφυρίου), Αγίων Αναργύρων- Καματερού και Ιλίου. Το νότιο τμήμα του, από την πλατεία Ιλίου έως και τον Κηφισό, ονομάζεται και “Φλέβα”. Το συνολικό μήκος του ρέματος ανέρχεται στα 11 χιλιόμετρα. Πρόκειται για χείμαρρο μεγάλου μήκους ο οποίος έχει υποστεί σοβαρή διάβρωση ως οικοσύστημα με σημαντική μείωση έως και ανυπαρξία ανά τμήματα της χλωρίδας ενώ ταυτόχρονα έχει μεταλλαχθεί η μορφολογία της κοίτης του.

Η πρώτη φάση των έργων διευθέτησης του ρέματος, από πλατεία Ιλίου έως συμβολή αγωγού Ευπυρίδων, κατασκευάστηκε από την τεχνική εταιρία Άκτωρ και παραδόθηκε προ ετών.

Η Intrakat έχει αναλάβει τη δεύτερη φάση, με στόχο την αντιπλημμυρική προστασία κατοικημένων περιοχών, κυρίως των Δήμων Αχαρνών, Φυλής και Αγίων Αναργύρων – Καματερού.