Home Πετρούπολη ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟΝ ΕΔΣΝΑ ΣΤΙΣ 15 ΜΑΪΟΥ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΧΥΤΑ ΣΤΗ ΦΥΛΗ
ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟΝ ΕΔΣΝΑ ΣΤΙΣ 15 ΜΑΪΟΥ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΧΥΤΑ ΣΤΗ ΦΥΛΗ

ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟΝ ΕΔΣΝΑ ΣΤΙΣ 15 ΜΑΪΟΥ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΧΥΤΑ ΣΤΗ ΦΥΛΗ

0
0

ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΩΝ ΣΕ ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΑΤΤΙΚΗ ΑΠΟ 16 ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ, ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΕΣ


Διαδημοτική επιτροπή συντονισμού δράσεων σε Δυτική Αθήνα και Δυτική Αττική αποφάσισαν και συγκρότησαν δημοτικές παρατάξεις, φορείς και συλλογικότητες που είναι αντίθετοι με την επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής, ζητώντας την ακύρωση την ακύρωση του διαγωνισμού για την κατασκευή νέων ΧΥΤΑ στη Φυλή.

Τον πρώτο πυρήνα αυτής της διαδημοτικής κίνησης αποτελούν 16 δημοτικές παρατάξεις και φορείς της Δυτικής Αθήνας και Αττικής που είναι οι: Αγωνιστική δημοτική κίνηση Μεγάρων – Νέας Περάμου, ΑλλάΖουμε – δημοτική παράταξη Φυλής,

Αλληλέγγυα πόλη – Συμμαχία για το Ίλιον, «Αλληλεγγύη η δύναμή μας» – δημοτική παράταξη Αγ. Αναργύρων – Καματερού, Δημοτική αγωνιστική ενωτική κίνηση Χαϊδαρίου,  Δυτικό Μέτωπο, Ecoeleusis – Κίνηση πολιτών, Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ, ΕΛΜΕ Άνω Λιοσίων – Ζεφυρίου – Φυλής, «Ενεργή Συμπολιτεία» – δημοτική κίνηση Ελευσίνας – Μαγούλας, «Ενεργοί πολίτες» Πετρούπολης, Ένωση συλλόγων γονέων και κηδεμόνων δήμου Πετρούπολης, Ομάδα πολιτισμού και δράσης «Τέχνης … ΔΡΩμενα» (Φυλή), «Πετρούπολη Μαζί» – δημοτική παράταξη Πετρούπολης, Ριζοσπαστική Αγωνιστική Κίνηση Πολιτών Πετρούπολης, Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία Περιστερίου.

Σαν πρώτη δράση της νέας διαδημοτικής κίνησης είναι η διαμαρτυρία στις 15 Μαΐου στις 9:30 το πρωί, έξω από τα γραφεία του ΕΔΣΝΑ.

 

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Διαδημοτική Επιτροπή Δ. Αθήνας – Αττικής αναφέρεται:  «Σε διαδικτυακή σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 7/5/2020, αποφασίστηκε η συγκρότηση διαδημοτικής επιτροπής συντονισμού δράσεων φορέων και συλλογικοτήτων της Δυτικής Αθήνας – Αττικής. Η κίνηση αυτή έρχεται να αναθερμάνει μια διαδικασία γόνιμου προβληματισμού και έντονης κινητικότητας, που στο επίκεντρό της έχει το στόχο της απαλλαγής από τη μόνιμη και διαρκή «πανδημία» των συνεπειών της λειτουργίας της εγκατάστασης διαχείρισης σκουπιδιών της Φυλής.

Η Διαδημοτική Επιτροπή είναι ένα σχήμα ανοιχτό, προσανατολισμένο στην πιο πλατιά συσπείρωση δυνάμεων και στην ανάπτυξη -όσο γίνεται περισσότερων- κοινών δράσεων, με αυστηρή προσήλωση, ωστόσο, στο συμφωνημένο πλαίσιο στόχων και επιδιώξεων, που επισυνάπτεται.

Η πρωτοβουλία αυτή φιλοδοξεί να δώσει νέα ώθηση στον αγώνα κατά της διαιώνισης της λειτουργίας της εγκατάστασης της Φυλής, μιας επιλογής που χαρακτήρισε -διαχρονικά- τις πολιτικές των κυβερνήσεων και των κατά καιρούς διοικήσεων της περιφέρειας Αττικής. Αποκτά, επιπλέον, μια ιδιαίτερη σημασία, λόγω του γεγονότος ότι το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες των διαγωνισμών για την κατασκευή νέων χώρων ταφής (ΧΥΤΑ) στη Φυλή και για την επέκταση του θηριώδους εργοστασίου επεξεργασίας (ΕΜΑΚ).

Η συγκρότηση της Διαδημοτικής Επιτροπής, είναι προϊόν μιας ευρείας συμφωνίας, τόσο σε ό,τι αφορά στα αίτια της σημερινής κατάστασης, όσο και σε ό,τι αφορά στους στόχους και στις επιδιώξεις του σήμερα και του αύριο, που αποτυπώνονται συνοπτικά ως εξής:

  • Άμεσο και οριστικό κλείσιμο της εγκατάστασης της Φυλής, που σημαίνει:

– Καμία επέκταση υφιστάμενων δραστηριοτήτων, ακύρωση των διαγωνισμών για επέκταση του ΕΜΑΚ και για νέους ΧΥΤΑ στη Φυλή, ακύρωση της κατασκευής νέου χώρου ταφής στο ΧΥΤΑ Α. Λιοσίων

– Καμία νέα δραστηριότητα στη Φυλή, ακύρωση του σχεδίου για νέα μονάδα επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων και καύσης

– Απομάκρυνση του αποτεφρωτήρα υγειονομικών αποβλήτων

– Απομάκρυνση της μονάδας της WATT ΑΕ

  • Κατάργηση του διαβρωτικού μηχανισμού των αντισταθμιστικών «ωφελημάτων»
  • Άμεση δρομολόγηση της κατασκευής όλων των αναγκαίων υποδομών, για την υλοποίηση ενός νέου συστήματος δημόσιας διαχείρισης των απορριμμάτων, που θα έχει βασικό στόχο τη μέγιστη δυνατή προδιαλογή και ανάκτηση υλικών -συμπεριλαμβανομένων των απαραίτητων νέων ΧΥΤΥ-, με αυστηρή τήρηση όλων των περιβαλλοντικών διασφαλίσεων
  • Ακύρωση των χωροθετήσεων του ν. 3164/2003 (άρθρο 33), κανένας νέος ΧΥΤΑ/Υ στη Δυτική Αττική

 

Σε αυτό το πλαίσιο και με δεδομένο τον προσανατολισμό της η Διαδημοτική Επιτροπή καλεί σε: κινητοποίηση διαμαρτυρίας την Παρασκευή 15 Μαΐου στις 9.30 π.μ. έξω από τα γραφεία του ΕΣΔΝΑ , τη μέρα και την ώρα που αποσφραγίζονται οι (τεχνικές και οικονομικές) προσφορές του διαγωνισμού για τους νέους ΧΥΤΑ στη Φυλή, λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα προφύλαξης ενάντια στην εξάπλωση του COVID-19.

Ταυτόχρονα απευθύνουμε κάλεσμα συστράτευσης και κοινής ή παράλληλης δράσης σε όλες τις άλλες συλλογικότητες στα δυτικά του μητροπολιτικού κέντρου της Αττικής.