Home Δυτική αθήνα ΟΜΙΛΙΑ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ ΤΡΙΤΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΤΟΝ ΧΥΤΑ ΦΥΛΗΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΝΕΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
ΟΜΙΛΙΑ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ ΤΡΙΤΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΤΟΝ ΧΥΤΑ ΦΥΛΗΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΝΕΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

ΟΜΙΛΙΑ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ ΤΡΙΤΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΤΟΝ ΧΥΤΑ ΦΥΛΗΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΝΕΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

0
0
  • Σε συνάντηση με 35 φορείς της Δυτικής Αθήνας και Δυτικής Αττικής μίλησε την Παρασκευή 5 Ιούνη, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.  Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Πάρκο Τρίτση, εμβληματικό των προσπαθειών και του αγώνα τόσο των κατοίκων της Δυτικής Αττικής όσο και του ΚΚΕ για ανοιχτούς ελεύθερους χώρους, ποιότητα ζωής, προστασία του περιβάλλοντος. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία αποσκοπούσε στην ενημέρωση για τις θέσεις και προτάσεις του ΚΚΕ και στην ανταλλαγή απόψεων με τους φορείς της περιοχής.

Στην ομιλία του ο κ. Κουτσούμπας σημείωσε ότι η Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος είναι μία ακόμα αφορμή για να βγουν συμπεράσματα από την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα που ζουν και κατοικούν στην Αττική. Και το βασικό συμπέρασμα είναι ότι το “κυνήγι” του κέρδους είναι ασύμβατο με μια ισορροπημένη σχέση του ανθρώπου με το περιβάλλον.

Όπως είπε χαρακτηριστικά « το Πάρκο Τρίτση αποτελεί ανάσα πρασίνου για τους κατοίκους της Δυτικής Αθήνας, συνολικά του Λεκανοπεδίου. Θα μπορούσε να είναι στολίδι για την περιοχή, εάν υπήρχε επαρκής, σταθερή χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, εάν γίνονταν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη δικαιώματα για τις ανάγκες λειτουργίας, συντήρησης και φύλαξής του».

Επισήμανε πως ο κοινός αγώνας  με τους κατοίκους και άλλων περιοχών για τη διαχείριση των απορριμμάτων που εξελίσσεται όλα αυτά τα χρόνια, έχει βάλει εμπόδια, έχει αποκαλύψει τους τακτικισμούς και τις ανέξοδες υποσχέσεις τότε του ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα της ΝΔ.

«Στη Δυτική Αθήνα και τη Δυτική Αττική αποτυπώνονται με μεγαλύτερη ένταση οι συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής διαχρονικά των κυβερνήσεων», είπε ο Γ.Γ. του ΚΚΕ και τις προσδιόρισε: «με τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, με τα κλειστά μικρομάγαζα, με την υγεία και την ποιότητα ζωής να χαντακώνεται από τη χωματερή στη Φυλή που λειτουργεί για 60 χρόνια, με τις απώλειες λαϊκής περιουσίας, λαϊκών κατοικιών, καλλιεργειών εκατοντάδων χιλιάδων στρεμμάτων και υποδομών από τις πλημμύρες, με την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα να μετρούν ακόμα και νεκρούς».

Ο βασικός στόχος πίσω από τις κατά καιρούς κυβερνητικές διακηρύξεις κατά τον κ. Κουτσούμπα είναι: «Να διευρυνθεί ο ζωτικός χώρος του κεφαλαίου για την κερδοφόρα επένδυση των υπερσυσσωρευμένων κερδών του και όχι φυσικά να παρθούν όλα τα μέτρα για προστατευθεί η ζωή του λαού».

 

 

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ

Στη συνέχεια έκανε λόγο για μια σειρά περιβαλλοντικών εγκλημάτων στην Αττική:

 

– Στο Μάτι και στη Μάνδρα, με δεκάδες νεκρούς.

– Στην Πειραϊκή για τα κέρδη της COSCO.

– Στο Πέραμα με τα “καζάνια του θανάτου”.

– Στο Κερατσίνι με τη βρώμα και τις επικίνδυνες ουσίες από τη λειτουργία της “OIL ONE”.

– Στο Πάνειο Όρος, οπού προωθείται η εγκατάσταση ανεμογεννητριών.

– Στις παραλίες που έχουν μετατραπεί σε αυλές ξενοδοχείων, στις απλησίαστες για τους πολλούς οργανωμένες ακτές.

 

Υπογράμμισε ότι στον καπιταλισμό, η γη αντιμετωπίζεται σαν εμπόρευμα και οι χρήσεις γης καθορίζονται με βάση το κέρδος και όχι τις λαϊκές ανάγκες. Οι ελεύθεροι χώροι και οι χώροι πρασίνου θεωρούνται πολυτέλεια γιατί δεν φέρνουν χρήμα.

Για το νέο περιβαλλοντικό νομοσχέδιο ο Δημήτρης Κουτσούμπας, υποστήριξε ότι παρά τον ωραίο τίτλο του και παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης, αλλά και των άλλων κομμάτων να πείσουν ότι ενδιαφέρονται ειλικρινώς για το περιβάλλον, όλοι τους στην πράξη προωθούν τις μπίζνες, αδιαφορώντας για τις συνέπειες στα λαϊκά στρώματα, στο περιβάλλον, στα δάση.

¨όπως είπε χαρακτηριαστικά: «Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχάνων, ο γνωστός ΣΕΒ, ένα χρόνο νωρίτερα από την ψήφιση του νέου νόμου, σε Δελτίο του “υποδείκνυε” στην τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -που πρώτη “δίδαξε” τι σημαίνει “fast track” περιβαλλοντική αδειοδότηση- τι πρέπει να κάνει με το περιβάλλον, ζητώντας “ταχύτερη αδειοδότηση για περισσότερες επενδύσεις”»

Έκανε λόγο για νομοσχέδιο – τερατούργημα για το περιβάλλον,  καταγγέλλοντας ταυτόχρονα την κυβέρνηση της ΝΔ, που με την “ευκαιρία” της πανδημίας συνεχίζει να περνάει με διαδικασίες “fast track” ό,τι αντιλαϊκό – αντεργατικό μέτρο είχε απομείνει εκτός μνημονιακών νόμων.

Ακόμη τόνισε ότι «η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καταψήφισε το νομοσχέδιο, προκαλώντας μάλιστα ονομαστική ψηφοφορία, από την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ “έστριψε διά της αποχής”, για να μην ξεσκεπαστεί περισσότερο, αφού ουσιαστικά θα έπρεπε να πάει κόντρα σε όλα αυτά που υπηρέτησε ως κυβέρνηση ο ίδιος».

 

 

“ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΕΤΑΙ ΤΟ ΝΕΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΔΥΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ”

Ο κ. Κουτσούμπας επισήμανε ότι το νέο περιβαλλοντικό νομοσχέδιο δεν είναι και τόσο φιλικό για το περιβάλλον καθώς μεταξύ άλλων:

– Δίνει τη δυνατότητα να αναπτυχθούν τουριστικές επιχειρηματικές δραστηριότητες στον πυρήνα των Εθνικών Δρυμών της Πάρνηθας και του Σουνίου.

– Πρακτικά ευτελίζει την έννοια της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, με τις εξπρές αδειοδοτήσεις κάθε είδους που θα ανατίθενται και σε ιδιώτες.

– Ανοίγει τον δρόμο για περαιτέρω επέκταση επενδύσεων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), τόσο ως επενδύσεις σε περιοχές της Αττικής, “σπέρνοντας” με ανεμογεννήτριες και τα βουνά της Αττικής, όσο και μέσα στον οικιστικό ιστό (ΑΠΕ σε κτίρια).

– Επανέρχεται το ζήτημα των “οικιστικών πυκνώσεων”, λίγους μήνες μετά την απόρριψή του από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Τέλος επισήμανε πως η κυβέρνηση της ΝΔ σε μια σειρά από τομείς, όπως η Ενέργεια, οι προστατευόμενες περιοχές “Νatura”, οι δασικοί χάρτες, βαδίζουν στο δρόμο που άνοιξαν οι προηγούμενοι από αυτήν.

– Ενισχύεται και νομικά η δυνατότητα της ολοκληρωτικής εκχώρησης της αποκομιδής των απορριμμάτων στον ιδιωτικό τομέα.

– Αφαιρούνται αρμοδιότητες τόσο από το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής όσο και από τα Δημοτικά Συμβούλια.

– Για την κατασκευή των, κατά τα άλλα, “πράσινων σημείων”, επιτρέπονται παρεκκλίσεις από τις πολεοδομικές διατάξεις.

– “Νομιμοποιούνται” 25 θέσεις για την προσωρινή λειτουργία Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) σε δήμους της Αττικής.

Όσον αφορά τη λειτουργία των ΣΜΑ είπε: «Στη γειτονιά σας προβλέπονται 4 τέτοιοι Σταθμοί: 2 στο Δήμο Πετρούπολης και 2 στο Δήμο Αγίων Αναργύρων – Καματερού.

Με διάταξη του νόμου επιταχύνεται η περιβαλλοντική αδειοδότηση της νέας χωματερής στη Φυλή, αλλά και της επιχειρούμενης νέας επέκτασης της ήδη υπάρχουσας.

Με απλά λόγια, διευκολύνεται το νέο έγκλημα στη Δυτική Αθήνα και στη Δυτική Αττική με την κατασκευή νέας χωματερής με ελάχιστη χωρητικότητα 4.000.000 κυβικών μέτρων».

 

Η ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΒΟΜΒΑ ΤΗΣ ΦΥΛΗΣ

Έκανε λόγο για θράσος της κυβέρνησης και της  Περιφέρειας που υψώνουν τη σημαία της ανακύκλωσης, ενώ η πραγματικότητα είναι διαφορετική καθώς λιγότερο από το 15% των σκουπιδιών ανακυκλώνεται ενώ το υπόλοιπο θάβεται, ενώ ο στόχος να ανακυκλώνεται το 50% ως το 2030 εφόσον αυτή αναπτυχθεί ως επικερδής μπίζνα εξασφαλίζοντας φθηνή πρώτη ύλη για το κεφάλαιο.

Μίλησε για υποκριτικές κορόνες της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ για την προστασία της δημόσιας υγείας την ώρα που το αίσχος της χωματερής στη Φυλή επεκτείνεται και έχει εξελιχθεί σε υγειονομική βόμβα.

Χαρακτηριστικά είπε: «Οι κυβερνήσεις αλλάζουν, αλλά το αίσχος της Φυλής παραμένει, παρά τις προεκλογικές εξαγγελίες, γιατί ο προσανατολισμός παραμένει ο ίδιος: Τα σκουπίδια είναι χρυσός για το κεφάλαιο, ακόμα και εάν η εκμετάλλευσή τους υποβαθμίζει την υγεία του λαού και το περιβάλλον. Ο τζίρος που προβλέπεται για την επόμενη 5ετία, χωρίς δηλαδή τα διασφαλισμένα κέρδη από τη λειτουργία των ΜΕΑ σε ένα βάθος 20ετίας, είναι 1 δισ. ευρώ. Γι’ αυτό και λένε ότι δεν θα ανεχθούν καθυστερήσεις, εκμεταλλευόμενοι τα αδιέξοδα που οι ίδιοι έχουν δημιουργήσει με την πολιτική τους».

Στη συνέχεια της ομιλίας του επισήμανε ότι οι αγώνες που έχουν αναπτυχθεί είναι ελπιδοφόροι και μπορούν να δυναμώσουν ώστε:

– Για να κλείσει οριστικά το αίσχος της χωματερής, να αναπλαστεί η έκταση και να αποδοθεί στους κατοίκους.

– Για να μη γίνουν νέα εγκλήματα τύπου Φυλής σε άλλες περιοχές όπως το Γραμματικό.

– Για να υιοθετούνται επιστημονικά κριτήρια για τις χωροθετήσεις των όποιων ρυπογόνων δραστηριοτήτων.

– Για να μη “σπέρνονται” Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στην Αττική.

– Για να μην προχωρήσουν οι σχεδιασμοί για καύση απορριμμάτων.

– Για να προωθηθεί ουσιαστικά και όχι στα λόγια η ανακύκλωση.

– Για να μην υπάρχει επιβάρυνση της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, για να πληρώσει μόνο το μεγάλο κεφάλαιο.

– Για να διασφαλισθούν όλοι οι εργαζόμενοι στον τομέα αυτό, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Στο τέλος της ομιλία του υποστήριξε ότι σήμερα υπάρχουν οι δυνατότητες, με την άνοδο της τεχνολογίας και την εξέλιξη της επιστήμης, να υπάρχει φιλολαϊκή διαχείριση των απορριμμάτων σε όφελος του λαού από έναν ενιαίο κρατικό φορέα, στο πλαίσιο ενός ριζικά διαφορετικού δρόμου ανάπτυξης, όπου κριτήριο θα είναι η προστασία της υγείας των ανθρώπων και του περιβάλλοντος.

Όπως είπε: «Ο λαός είναι ανάγκη να υπερασπιστεί το σύνολο των δικαιωμάτων του. Ο αγώνας του θα αποκτά δυναμική, όταν συγκρούεται με τους μονοπωλιακούς ομίλους και το κράτος τους, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις κατευθύνσεις της. Όταν συγκεντρώνει δυνάμεις για τον μοναδικό δρόμο που μπορεί να εγγυηθεί τη φιλολαϊκή αξιοποίηση του περιβάλλοντος, με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες και όχι το καπιταλιστικό κέρδος: Την εργατική εξουσία, που είναι η μόνη πραγματική εξουσία του λαού. Στο πλαίσιο αυτής της εξουσίας θα αναπτυχθεί μια σταθερή, συμβατή σχέση μεταξύ του εργαζόμενου ανθρώπου και της φύσης».

 

ΟΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ

Σύντομες παρεμβάσεις έκαναν οι εκπρόσωποι φορέων και σωματείων. Η Αλεξάνδρα Σμυρλή από την Ένωση Γονέων Άνω Λιοσίων και Φυλής μίλησε για το τεράστιο πρόβλημα της Χωματερής, η ύπαρξη της οποίας για 60 χρόνια αποτελεί όπως σημείωσε τη ναυαρχίδα της υποβάθμισης στην περιοχή.

Η Ελένη Καμαρινοπούλου απ’ το σωματείο ΟΤΑ Αγίων Αναργύρων – Καματερού σημείωσε ότι ως εργαζόμενοι στους ΟΤΑ θα ήταν λάθος να παραμείνουν στις πλευρές του πρόσφατου νομοσχεδίου που αφορούν στην Τοπική Διοίκηση, αφού είναι καθήκον όλων των συνδικαλιστικών οργάνων του κλάδου να αναδείξουν και να συμβάλουν στην εξαγωγή πολύτιμων συμπερασμάτων τον πυρήνα αυτού του νομοσχεδίου, που ήρθε σε συνθήκες πανδημίας και κρίσης, απαντώντας στην ανάγκη τα συσσωρευμένα κεφάλαια να επενδυθούν και να διοχετευτούν σε νέους κερδοφόρους τομείς.

Η Σταυρούλα Κονταργύρη απ’ το Συντονιστικό Μαθητών Πετρούπολης μίλησε για τη στήριξη των μαθητών στα δίκαια αιτήματα των ταξικών σωματείων και φορέων ενάντια στη χωματερή.

Η Ζωή Μανιά αντιπρόεδρος του 15μελους του 3ου ΓΕΛ Άνω Λιοσίων και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Φυλής υπογράμμισε ότι οι μαθητές μιας περιοχής που πνίγεται στα σκουπίδια και τις αρρώστιες, δεν κάθονται με σταυρωμένα χέρια, κινητοποιούνται, οργανώνουν διαμαρτυρίες, με πιο πρόσφατη το κλείσιμο με τη βοήθεια σωματείων και φορέων της Λεωφόρου ΝΑΤΟ.

Ο Νίκος Κατσιγιάννης από το σωματείο ιδιωτικών υπαλλήλων και εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής αναφέρθηκε στο έγκλημα που συντελείται σε βάρος του λαού της περιοχής, όχι μόνο από την χωματερή αλλά συνολικά από την πολιτική που ασκείται.

Ο Θ. Χαμαλίδης απ’ το σωματείο Εργαζομένων Δήμου Φυλής και μέλος του ΔΣ του ΕΔΣΝΑ χαιρέτισε την εκδήλωση σε ένα χώρο που όπως είπε το ΚΚΕ με τις παρεμβάσεις του απ’ το 2010 έχει αναδείξει και διασώσει όχι μόνο όσον αφορά το περιβάλλον αλλά και την πολιτιστική και πολιτική προσφορά.

Ο Δ. Κοντός από την Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Πετρούπολης σημείωσε ότι είναι κοινός ο αγώνας για υπεράσπιση του περιβάλλοντος, εντοπίζοντας τους κινδύνους που υπάρχουν από οικονομικά συμφέροντα και ασκούμενες πολιτικές ενάντια στο περιβάλλον και στο λαό.

Ακόμα, παραβρέθηκε και απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό ο Στ. Ζωγραφάκης πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου Τρίτση. Μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν τα μέλη του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Λουίζα Ράζου, Θοδωρής Χιώνης και Γιάννης Πρωτούλης, οι επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης σε Ιλιον, Αγίους Αναργύρους – Καματερό, Χαϊδάρι, Πετρούπολη, Ν. Σταματόπουλος, Θ. Σκολαρίκος, Μ. Σελέκος, Β. Σίμος αντίστοιχα.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των παρακάτω φοέρων: Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Αγίων Αναργύρων – Καματερού, Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Πετρούπολης, Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Ιλίου, Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Αγ. Αναργύρων – Καματερού – Ιλίου -Πετρούπολης, Σωματείο Συνταξιούχων ΟΑΕΕ – παράρτημα Αγίων Αναργύρων -Καματερού – Ιλίου – Πετρούπολης, Σύλλογος Γυναικών Πετρούπολης, Σύλλογος Γυναικών Ιλίου, Σύλλογος Γυναικών Αγίων Αναργύρων – Καματερού, Γ’ ΕΛΜΕ Δυτικής Αθήνας, Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Πετρούπολης, Ένωση ΕΒΕ Αγίων Αναργύρων – Καματερού, Εξωραϊστικός – Πολιτιστικός Σύλλογος Γεννηματά 2, Εξωραϊστικός – Πολιτιστικός Σύλλογος Δροσούπολης, Εξωραϊστικός -Πολιτιστικός Σύλλογος Πανοράματος, Σύλλογος Τριών Τέκνων Άνω Λιοσίων, Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Άνω Λιοσίων, Σύλλογος Γονέων 2ου ΓΕΛ Άνω Λιοσίων, Σύλλογος Γονέων 3ου ΓΕΛ Άνω Λιοσίων, Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Νικολάου, Σύλλογος Θεσσαλών Άνω Λιοσίων, Σωματείο Ιδιωτικών υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής, Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Άνω Λιοσίων, Συνδικάτο Μετάλλου παράρτημα Θριασίου, Ένωση ΕΒΕ Άνω Λιοσίων, Σύλλογος Γυναικών Άνω Λιοσίων, Σύλλογος Γυναικών Ζεφυρίου, ΣΕΒΑ, Σύλλογος Γονέων 1ου ΓΕΛ Αχαρνών, Σύλλογος Γονέων 9ου Δημοτικού Σχολείου Αχαρνών, Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος ΛΑΘΕΑ, Σύλλογος Γυναικών Μενιδίου, Σωματείο Συνταξιούχων Αχαρνών, Ένωση Γονέων Ασπροπύργου. Ακόμα, ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων 6ου Δημοτικού Σχολείου Αγίων Αναργύρων καθώς και μέλη της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων Αγίων Αναργύρων – Καματερού.

ΠΗΓΗ: 902.gr