Home Δυτική αθήνα ΑΛΛΗΛΕΓΥΑ ΠΟΛΗ: Η “ΑΝΑΠΛΑΣΗ” ΠΑΤΟΥΛΗ – ΖΕΝΕΤΟΥ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ ΤΡΙΤΣΗ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ: “ΈΣΠΑΣΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΓΕΦΥΡΕΣ…”
ΑΛΛΗΛΕΓΥΑ ΠΟΛΗ: Η “ΑΝΑΠΛΑΣΗ” ΠΑΤΟΥΛΗ – ΖΕΝΕΤΟΥ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ ΤΡΙΤΣΗ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ: “ΈΣΠΑΣΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΓΕΦΥΡΕΣ…”

ΑΛΛΗΛΕΓΥΑ ΠΟΛΗ: Η “ΑΝΑΠΛΑΣΗ” ΠΑΤΟΥΛΗ – ΖΕΝΕΤΟΥ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ ΤΡΙΤΣΗ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ: “ΈΣΠΑΣΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΓΕΦΥΡΕΣ…”

0
0

Ανακοίνωση της Δημοτικής Κίνησης “Αλληλέγγυα Πόλη  – Συμμαχία για το Ίλιον” προς τον περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το «Πάρκο Τρίτση» – Ρεπορτάζ του Documento αναφέρει οικολογική καταστροφή που απειλεί τη βιωσιμότητα του Πάρκου

 

 

Την Περιφέρεια Αττικής, τον δήμαρχο Ιλίου και τον πρόεδρο του Φορέα Διαχείρισης εγκαλεί η “Αλληλέγγυα Πόλη – Συμμαχία για το Ίλιον” για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι ξύλινες γέφυρες στο Πάρκο Τρίτση, που αποτελούν κίνδυνο για τους επισκέπτες. 

Για μπαλώματα και πασαλείμματα από πλευράς Περιφέρειας, μιλάει στην ανακοίνωση που εξέδωσε η δημοτική παράταξη του Ιλίου, ενώ καλεί το δήμαρχο Ίλιου Νίκο Ζενέτο να “βγει από το λήθαργο” και να ασχοληθεί με τα προβλήματα του πάρκου, καθώς ο ίδιος αποτελεί μέλος του Φορέα Διαχείρισης. Τέλος  ζητά την παρέμβαση του Προέδρου του Φορέα κ. Ζωγραφάκη, ώστε να διορθωθούν άμεσα οι ζημιές στις γέφυρες.

 

 

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει:

Κύριε Πατούλη,

Τον Οκτώβριο που μας πέρασε, σε ανακοίνωση που είχε εκδώσει η δημοτική μας κίνηση,  σας επισημαίναμε το αυτονόητο: ότι η κατάσταση στο Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης» δεν είναι καθόλου καλή. Πως όχι απλά δεν γίνονται τα έργα που χρειάζονται σε βασικές υποδομές του Πάρκου, αλλά γίνονται καθημερινά βήματα προς τα πίσω, προς ένα παρελθόν το οποίο κανείς μας δεν θέλει να ξαναδεί να έρχεται στον χώρο του Πάρκου.

Τότε, σας είπαμε να δείτε με ιδιαίτερη προσοχή τα προβλήματα που υπάρχουν στις γέφυρες εντός του Πάρκου, καθώς σε ουκ ολίγα σημεία λείπουν ξύλα, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος να προκληθεί και τραυματισμός επισκέπτη στον χώρο.

Και εσείς τι κάνατε; Φέρατε μετά από λίγες ημέρες ένα συνεργείο, που απλά έκανε ελάχιστα μπαλώματα στις γέφυρες και τις πέρασε και ένα χέρι χρώμα, δήθεν να μοιάζουν «σαν καινούργιες».

Και μαντέψτε τι έχει συμβεί σήμερα, κ. Πατούλη: μα φυσικά ξαναχάλασαν οι γέφυρες και πάλι οι επισκέπτες στο Πάρκο κινδυνεύουν να πέσουν θύματα της δικής σας αδράνειας και αδιαφορίας (και να βρεθούν στο κενό από μεγάλο ύψος).

Διότι από την πρώτη στιγμή προσπαθούμε να σας εξηγήσουμε πως με πασαλείμματα και χλιδάτες ανακοινώσεις που ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα, δουλειά δεν πρόκειται να γίνει στο Πάρκο.

Σας υπενθυμίζουμε, κ. Πατούλη, ότι η προηγούμενη διοίκηση του Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου, είχε προβλέψει και είχε ανακατασκευάσει πλήρως τη μεγάλη γέφυρα που βρίσκεται στον χώρο, πλησίον της καφετέριας στο κέντρο του Πάρκου, όπως το ίδιο είχε κάνει και με τις κουπαστές στη μεγάλη λίμνη. Πλήρης ανακατασκευή ώστε να υπάρχει ένα έργο ασφαλές, στέρεο, που θα κρατήσει στον χρόνο.

Εσείς επιλέξατε, στις υπόλοιπες μικρότερες γέφυρες που βρίσκονται στο Πάρκο, να φέρετε απλά κάποιους εργάτες για να τις βάψουν και να κάνουν μερικά μπαλώματα. Με αποτέλεσμα, μόλις λίγους μήνες μετά, οι γέφυρες να ξανασπάνε και να χαλούν. Κρίνεστε για όλα αυτά, να το γνωρίζετε κ. Πατούλη. Και δεν έχετε δικαίωμα να παρουσιάζετε, ιδιαίτερα στους κατοίκους του Ιλίου, μια δήθεν ωραιοποιημένη κατάσταση που όμως ουδεμία σχέση έχει με την πραγματικότητα. Δεν είμαστε οι δημότες του Ιλίου ούτε «ιθαγενείς», ούτε και τρώμε κουτόχορτο.

Κύριε Ζενέτο

Οι εποχές που απείχατε από τα τεκταινόμενα στο Πάρκο και απλά βγαίνατε στα κανάλια για να καταγγείλετε τα κακώς κείμενα, κερδίζοντας λίγες στιγμές «δόξας» και προσωπικής προβολής, όπως καταλαβαίνετε, έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.

Από το Δεκέμβρη του 2019 συμμετέχετε στη διοίκηση του Πάρκου, καθώς αποτελείτε, εσείς προσωπικά, τακτικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου.

Δυστυχώς μέχρι σήμερα η σιωπή σας σε ότι αφορά τις εξελίξεις και τα «ενεργά μέτωπα» στο Πάρκο Αντώνης Τρίτσης, είναι εκκωφαντική. Με εξαίρεση, ενδεχομένως, τη διευκόλυνση που κάνει ο Δήμος Ιλίου με το νερό από το πηγάδι «Πρέση», που πράγματι βοηθά στην προβληματική και ελλιπή υδροδότηση του Πάρκου.

Κατά τα άλλα, μια φορά σας ακούσαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο του Ιλίου να αναφέρεστε στο Πάρκο (20-10-2020) και τότε βασικά μιλούσατε για «νεόφερτους με αλεξίπτωτο από τα Βόρεια Προάστια», αλλά και για φόρτωμα του Φορέα με προσωπικό, μέσω αποσπάσεων, «που σύντομα θα οδηγήσει στο να ξεφύγει η κατάσταση στα οικονομικά», φωτογραφίζοντας, προφανώς τον κ. Πατούλη και το περιβάλλον του.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γίνει κατανοητό, κ. Ζενέτο, πως αυτή τη στιγμή συνδιοικείτε στο Πάρκο, και δεν μπορείτε ούτε και έχει νόημα, όπως καταλαβαίνετε, να αναλώνεστε πλέον στο αγαπημένο σας σπορ όπου «φταίνε πάντα οι άλλοι». Συνεπώς θα σας καλούσαμε να βγείτε από το λήθαργο και επιτέλους να ασχοληθείτε σοβαρά με τα ζητήματα του Πάρκου. Γιατί εδώ, όπως βλέπετε, «πέφτουν γέφυρες».

Τέλος, καλούμε τον κ. Ζωγραφάκη, Αντιπρύτανη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρο του Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου, να παρέμβει άμεσα ώστε να διορθωθούν οι ζημιές στις γέφυρες το συντομότερο, αλλά και να σκεφτεί αν πρέπει τα οχήματα της εταιρείας που έχει αναλάβει τη φύλαξη του Πάρκου να συνεχίσουν να περνούν, καθημερινά, και μάλιστα δεκάδες φορές, πάνω από αυτές τις ταλαιπωρημένες, παλιές ξύλινες γέφυρες.

Φύλαξη στον χώρο του Πάρκου υπήρχε και παλαιότερα, γινόταν όμως με διαφορετικό τρόπο και όχι με οχήματα να περιφέρονται καθημερινά εντός του χώρου του Πάρκου και μάλιστα, και πάνω από τις γέφυρες. Εκτιμούμε ότι και αυτή η καθημερινή επιβάρυνση υπήρξε καθοριστική στις σημερινές εικόνες διάλυσης που συναντά κανείς στις γέφυρες.

 

 

DOCUMENTO: ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΤΡΙΤΣΗ ΣΕ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ

Με εκτενές ρεπορτάζ της Αφροδίτης Ερμείδη το Documento στις 4/4 αναφέρεται στην εγκατάλειψη του από την Περιφέρεια και τον Φορέα Διαχείρισης η οποία έχει προκαλέσει οικολογική καταστροφή που θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του Πάρκου Τρίτση.

Αναλυτικά το ρεπορτάζ του Documento αναφέρει:

Εάν επισκεφτεί κάποιος την ιστοσελίδα του φορέα διαχείρισης του Μητροπολιτικού Πάρκου «Αντώνης Τρίτσης» θα σχηματίσει την εντύπωση ότι στη δυτική Αθήνα βρίσκεται ο επίγειος παράδεισος! Και πόσο μάλλον όταν γίνεται και η αυθάδης σύγκριση: «Είναι το μεγαλύτερο μητροπολιτικό πάρκο της Αθήνας, συνολικής έκτασης περίπου 1.200 στρεμμάτων. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το Χάιντ Παρκ στο Λονδίνο έχει έκταση 1.420 στρέμματα, το Σέντραλ Παρκ στη Νέα Υόρκη 3.410 στρέμματα».

Η πραγματικότητα ωστόσο απέχει παρασάγγας από τις φωτογραφίες που απεικονίζουν ευτυχισμένες πάπιες να πλέουν στα γάργαρα νερά της λίμνης και ανέμελους διαβάτες να ατενίζουν την πλούσια βλάστηση του πάρκου.

Η «πραγματικότητα» της ιστοσελίδας του φορέα διαχείρισης του Μητροπολιτικού Πάρκου «Αντώνης Τρίτσης»

Το Μητροπολιτικό Πάρκο Περιβαλλοντικών και Εκπαιδευτικών Δραστηριοτήτων και Ανάπτυξης Κοινωνικής Οικονομίας «Αντώνης Τρίτσης» αποτελεί έναν από τους λίγους δημόσιους χώρους πρασίνου του αστικού ιστού της δυτικής Αθήνας που βρίσκεται σε περιβαλλοντική υποβάθμιση. «Εδώ και ενάμιση χρόνο το Μητροπολιτικό Πάρκο “Αντώνης Τρίτσης” ανήκει στην Περιφέρεια Αττικής. Οι εκατοντάδες πολίτες που επισκέπτονται καθημερινά αυτό τον μοναδικό πνεύμονα της δυτικής Αθήνας παρατηρούν την εγκατάλειψή του και πλέον απαιτούνται άμεσες ενέργειες για τη βιωσιμότητά του. Οι εικόνες μιλούν από μόνες τους για την εγκατάλειψη και την οικολογική καταστροφή που επικρατεί» αναφέρει η περιφερειακή σύμβουλος Αττικής της παράταξης Δυτικός Τομέας – Δύναμη Ζωής Χρυσάνθη Αυλωνίτου μιλώντας στο Documento. Υπό κανονικές συνθήκες το πάρκο δεχόταν περίπου 15.000-16.000 επισκέπτες τα Σαββατοκύριακα και αυτή την περίοδο αποτελεί αποκλειστικό προορισμό για πολλούς κατοίκους των γύρω περιοχών που αναζητούν μια διέξοδο στον εγκλεισμό. Ωστόσο, τόσο η Περιφέρεια Αττικής όσο και ο φορέας διαχείρισης δεν του αποδίδουν την απαιτούμενη προσοχή.

 

Οι βαλτωμένες λίμνες και τα νεκρά ψάρια

«Η ύπαρξη του υγρού στοιχείου σε μεγάλη αναλογία εντός του πάρκου, τόσο με τις έξι τεχνητές λίμνες όσο και με το κανάλι που τις συνδέει και εξασφαλίζει την αδιάκοπη ροή του νερού και την ανακύκλωσή του, καθώς και η πλούσια χλωρίδα και πανίδα του πάρκου το καθιστούν έναν μοναδικό τόπο φυσικού κάλλους, ενταγμένο στον οικιστικό ιστό» μας ενημερώνει στην ιστοσελίδα του ο φορέας διαχείρισης. Η αλήθεια όμως μάλλον θρυμματίζει αυτή την παραδείσια εικόνα. Η υδροδότηση των τεχνητών λιμνών είναι ελλιπής, με αποτέλεσμα τα νερά να λιμνάζουν και να δημιουργούνται βάλτοι που εκτός από τη δυσάρεστη μυρωδιά προσελκύουν και τεράστια σμήνη κουνουπιών, με αποτέλεσμα να μετατρέπονται σε εστίες μόλυνσης.

«Η υπόσχεση από τον Δήμο Ιλίου ότι θα παραχωρούσε το πηγάδι Πρέση μέσω του οποίου θα γινόταν η υδροδότηση του πάρκου από την Περιφέρεια Αττικής και θα αποκαθιστούσε την υδροδότηση των λιμνών από το περασμένο καλοκαίρι δεν έχει υλοποιηθεί. Βρισκόμαστε στον Απρίλιο και η στάθμη των λιμνών είναι πολύ χαμηλή με κίνδυνο να μειωθεί ακόμη περισσότερο κατά τους θερινούς μήνες. Το μεγάλο κανάλι –όπου ζουν νεροχελώνες– που διασχίζει το πάρκο έχει στάσιμα νερά. Η βαλτωμένη λίμνη Νο1 περιμετρικά έχει καλυφθεί από ξερά χόρτα με τον κίνδυνο πυρκαγιάς να είναι ορατός» μας ενημερώνει η κ. Αυλωνίτου. Είναι χαρακτηριστικό ότι το καλοκαίρι του 2020 που πέθαιναν τα έμβια της Λίμνης Νο5 παρενέβησαν η Ορνιθολογική Εταιρεία μαζί με εθελοντές προκειμένου να μεταφέρουν όσα είχαν καταφέρει να επιβιώσουν σε άλλη λίμνη. Αν και πέρυσι τον Δεκέμβριο είχε προκηρυχθεί διαγωνισμός για τη στεγάνωση της λιμνοδεξαμενής Νο5 και του καναλιού που συνδέει τις Λίμνες Νο5 και Νο6 που διενέργησε ο φορέας διαχείρισης με εκτιμώμενο προϋπολογισμό 829.410 ευρώ, μόλις προχθές ολοκληρώθηκε ο έλεγχος του μειοδότη και εκκρεμεί η έγκριση του ΔΣ του φορέα. Οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν τον επόμενο μήνα.

Μια λύση είναι η συνεχής υδροδότηση του πάρκου ώστε να γίνεται ανανέωση το νερού. Τα ζώα (χήνες και πάπιες) που ζουν στο περιβάλλον του πάρκου δεν σιτίζονται ούτε από τον φορέα, ενώ το ίδιο το πάρκο εξαιτίας της κατάστασής του δεν προσφέρεται για αναζήτηση τροφής. Δεν είναι λίγοι οι εθελοντές αλλά και οι συλλογικότητες που αποφασίζουν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους ταΐζοντας τα πουλιά και φροντίζοντας τα δέντρα, αν και έρχονται αντιμέτωποι με τη διοίκηση του πάρκου και με περιβαλλοντικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται εκεί.

 

 

Τα προβλήματα δεν σταματούν εδώ. «Στο πάρκο υπάρχει ένα παλαιό ξύλινο γεφύρι το οποίο είναι ετοιμόρροπο, οι προστατευτικές κορδέλες του έχουν καταστραφεί και ελλοχεύει κίνδυνος ατυχήματος. Κάποιοι από τους στεγασμένους χώρους του, οι οποίοι είναι γεμάτοι ακαθαρσίες και σκουπίδια, έχουν μετατραπεί σε στέκια χρηστών, ενώ έχουν γίνει βανδαλισμοί» εξηγεί η περιφερειακή σύμβουλος.

 

‘Ολα του πάρκου δύσκολα… αλλά με πινακίδες νέες

Ο υπάρχων φορέας διαχείρισης (το διοικητικό συμβούλιο αποτελείται από επτά άτομα – τα τέσσερα διορισμένα από τον περιφερειάρχη Γιώργο Πατούλη) έχει σκοπό τόσο την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση, ενημέρωση και εκπαίδευση των πολιτών όσο και τη διαχείριση και προστασία των θεσμοθετημένων υγρότοπων Ρέμα Πύργου Βασιλίσσης και Τεχνητός Υγρότοπος Νερών Πύργου Βασιλίσσης, καθώς και της ορνιθοπανίδας και των άλλων μορφών άγριας ζωής που αυτοί φιλοξενούν.

 

Ωστόσο, η άθλια κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το πάρκο δεν δείχνει ότι ο φορέας ασχολείται πραγματικά με το αντικείμενό του. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο φορέας διαχείρισης έχει κοινωφελή χαρακτήρα και είναι μη κερδοσκοπικός και τυχόν έσοδα από τις δραστηριότητές του διατίθενται για την κάλυψη των λειτουργικών του εξόδων και την επίτευξη των σκοπών του. Μια πηγή εσόδων για παράδειγμα είναι η παραχώρηση του ναού του Αποστόλου Παύλου για τέλεση μυστηρίων αλλά και η πραγματοποίηση γυρισμάτων, όπως είδαμε πρόσφατα στη σειρά «Αγριες μέλισσες».

 

 

Από την πλευρά της η κ. Αυλωνίτου σχολιάζει: «Ο πρόεδρος του φορέα διαχείρισης του πάρκου Σταύρος Ζωγραφάκης –αντιπρύτανης Eρευνας & Διά Βίου Εκπαίδευσης, καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών– όχι μόνο αδιαφορεί για τη σωστή λειτουργία του, αλλά ούτε καν επισκέπτεται το πάρκο. Από την άλλη ορισμένα μέλη της διοίκησης επισκέπτονται το πάρκο για λόγους εντυπώσεων και όχι για να δρομολογήσουν λύσεις αντιμετώπισης των προβλημάτων του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα δημιουργίας εντυπώσεων είναι το γεγονός ότι η διοίκηση Πατούλη προέβη σε τοποθέτηση πινακίδων για να μην ξεχνούν οι πολίτες πού ανήκει το πάρκο».

 

 

Για την παρακμή του πάρκου δεν μπορούν να αποδοθούν αποκλειστικά οι ευθύνες στην παρούσα διοίκηση, πρόκειται για παραλείψεις που πηγαίνουν πίσω, σε βάθος χρόνου. Ακόμη κι έτσι όμως, η περιφέρεια οφείλει να λύσει αμέσως τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το πάρκο το οποίο δεν είναι πλέον ούτε… υγιές ούτε λειτουργικό.