Home Πετρούπολη ΔΕΚΑ: Η ΚΟΙΝΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΔΑΚ-ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ
ΔΕΚΑ: Η ΚΟΙΝΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΔΑΚ-ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

ΔΕΚΑ: Η ΚΟΙΝΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΔΑΚ-ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

0
0

Η ΔΕΚΑ είναι η νέα συλλογική αυτοδιοικητική παράταξη που προέκυψε από την συνεργασία της Δημοτικής Ανανεωτικής Κίνησης και των Ενεργών Πολιτών με υποψήφιο δήμαρχο τον Δημήτρη Ταλιούρα!

 

Από το φθινόπωρο του 2019 η ΔΑΚ και οι Ενεργοί Πολίτες ένωσαν τις δυνάμεις του και  αγωνίζονται από κοινού για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στην Πετρούπολη.

Πλέον οι δύο παρατάξεις ενώθηκαν σε μία και δημιουργήθηκε η ΔΕΚΑ, η Δημοτική Ενωτική Κίνηση Αλλαγής, όπου με υποψήφιο δήμαρχο τον Δημήτρη Ταλιούρα θα διεκδικήσει τη ψήφο και την εμπιστοσύνη του λαού της Πετρούπολης.

 

ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΔΕΚΑ

Ζούμε σε μια εποχή σύνθετων και πρωτόγνωρων προκλήσεων, για όλες και όλους. Στη Δημοκρατία στην υγεία, στην παιδεία, στην κοινωνική συνοχή, στο περιβάλλον, στην οικονομία.

Όλα τα κεντρικά ζητήματα έχουν πάντα το πραγματικό αποτύπωμά τους, στην καθημερινότητά μας, στις πόλεις που ζούμε.

Ειδικότερα στις γειτονιές μας, στα σχολεία που πάνε τα παιδιά μας, στις δουλειές που τυχόν εργαζόμαστε, στους ελεύθερους δημόσιους χώρους, στις υποδομές, στις δημοτικές δομές, στην ποιότητα ζωής.

Η αυτοδιοίκηση και αυτήν την περίοδο καλείται να υπηρετήσει την κοινωνία με ακόμη πιο σημαντικό ρόλο, καθώς η αμεσότητα στην επαφή με τον κάθε κάτοικο μιας περιοχής ή και με τον κάθε δημότη είναι πιο αναγκαία από ποτέ.

Με βάση τα παραπάνω γίνεται κατανοητό, ότι είναι αδήριτη ανάγκη η μέγιστη δυνατή συμπόρευση σε καθημερινή βάση κοινωνικών και αυτοδιοικητικών δυνάμεων, με αναφορές στο ενιαίο δημόσιο καθολικό κοινωνικό κράτος, στο περιβάλλον, στο παραγωγικό μοντέλο, στην καταπολέμηση των ανισοτήτων, στη δημοκρατία.

Είναι υπαρκτά τα τοπικά, περιφερειακά και πανελλαδική φύσεως θέματα, που μπορούν και πρέπει άμεσα να αποτελέσουν την υλική βάση για την επίτευξη του παραπάνω ενωτικού στόχου. Μέσα απ’ αυτήν την καθημερινή δράση μπορούν να διαμορφωθούν τελικά οι συνθήκες, για μια οραματική και ταυτόχρονα ρεαλιστική πρόταση, για την επόμενη διοίκηση του Δήμου, η οποία να διεκδικήσει με αξιώσεις και να λάβει την έγκριση των πολιτών στις επόμενες δημοτικές εκλογές.

Οι δύο παρατάξεις μας κινηθήκαμε ενωτικά μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο, αποφασιστικά και αποτελεσματικά. Στο πλαίσιο αυτό εκφράσαμε τη ριζική μας διαφωνία με τις κυβερνητικές ανατροπές, που επέφερε ο νόμος Θεοδωρικάκου στο θεσμικό πλαίσιο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Η λειτουργία δύο ολιγομελών μειοψηφικών επιτροπών, με εξασφαλισμένη πλειοψηφία από τις κυβερνητικές παρεμβάσεις οδήγησε στην απαξίωση του κορυφαίου οργάνου του Δήμου, που είναι το Δημοτικό μας Συμβούλιο και κατά συνέπεια της λαϊκής ετυμηγορίας. Η λειτουργία των δύο επιτροπών οδήγησε στην έλλειψη διαφάνειας και κοινωνικής λογοδοσίας. Δεκάδες διορισμών ημετέρων στον Δήμο μας, χωρίς αξιοκρατία και Α.Σ.Ε.Π.. Επίσης, έγιναν δεκάδες απευθείας αναθέσεων χωρίς διαφάνεια και λογοδοσία.

Η παράταξή μας Δ.Ε.Κ.Α. κατήγγειλε το καθεστώς των διορισμών και των απευθείας αναθέσεων, καθώς και τις κυβερνητικές παρεμβάσεις του νόμου Θεοδωρικάκου.

Παλεύουμε διαχρονικά και οραματικά για την αναλογική εκπροσώπηση όλων των Δημοτικών Παρατάξεων στη λειτουργία του Δήμου για την αξιοκρατία, τη στήριξη του Α.Σ.Ε.Π., τη διαφάνεια και την κοινωνική λογοδοσία.

Στηρίζουμε τον θεσμό των λαϊκών συνελεύσεων, σεβόμαστε τις αποφάσεις των πολιτών και τις μετατρέπουμε σε αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.

Καταγράψαμε την ριζική μας διαφωνία για τη μεθόδευση της κατάργησης της Δραματικής Σχολής, αφού δεν υπήρξε αιτιολόγηση και ενημέρωση από μέρους της συνδιοίκησης του Δήμου, του δημάρχου αλλά και του προέδρου της.

Ζητήσαμε με επιτακτικό τρόπο την παρουσία στο Δημοτικό Συμβούλιο του παραιτηθέντος πρώτου Προέδρου της ΔΗΚΕΠΕ (Δημοτική Επιχείρηση), με στόχο να δοθούν εξηγήσεις, για όσα σχετικά ανέφερε στην επιστολή παραίτησής του. Παραμένουν αναπάντητα τα ερωτήματά μας.

Αντισταθήκαμε σθεναρά και αποφασιστικά στην απόφαση της συνδιοίκησης του Δήμου και του δημάρχου για την αύξηση των διδάκτρων στο Δημοτικό Ωδείο και των εισφορών στο κολυμβητήριο.

Διαφωνήσαμε με τη σύναψη δανείου για την αγορά λαμπτήρων led για τον οδοφωτισμό. Το δάνειο ήταν ασύμφορο για τον Δήμο μας και τελικά δεν ελήφθη, κατόπιν και της δικής μας ψήφου.

Με αποφασιστικό τρόπο και συγκεκριμένες δράσεις αποτρέψαμε την αγορά με leasing απορριμματοφόρων για τον Δήμο μας. Τα οχήματα δόθηκαν δωρεάν με το πρόγραμμα «Φιλόδημος 2019».

Επίσης, αναδείξαμε την τεράστια καθυστέρηση (τρία χρόνια) στην ενεργειακή και όχι μόνο αναβάθμιση του Κολυμβητηρίου, με χρήματα δωρεάν, που είχαν διασφαλιστεί από το πρόγραμμα «Φιλόδημος 2019».

Με συντονισμένες ενέργειες η παράταξή μας αντιστάθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο, στην Περιφέρεια, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και στο αρμόδιο Υπουργείο και με τις απαραίτητες νομικές παρεμβάσεις, αποτρέψαμε τη δημιουργία Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (Σ.Μ.Α.) στην πόλη μας. Η απόφαση για λειτουργία Σ.Μ.Α στην Πετρούπολη, φέρεται να είχε ληφθεί απευθείας από την Κεντρική Κυβέρνηση, δεδομένου ότι ουδέποτε είχε ληφθεί σχετική απόφαση από το Δημοτικό μας Συμβούλιο.

Συμβάλλαμε, ως παράταξη, με αποφασιστικό τρόπο για τη λειτουργία της δίχρονης προσχολικής αγωγής στην πόλη μας.

Στη διάρκεια της πανδημίας καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις, για την προάσπιση της δημόσιας υγείας των συμπολιτών μας και των εργαζομένων του δήμου.

Αναδείξαμε ως κορυφαία τέσσερα ζητήματα, τα οποία κατέστησαν ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, τις οποίες όμως, ουδέποτε υλοποίησε η συνδιοίκηση του Δήμου και ο Δήμαρχος. Ειδικότερα, προτείναμε:

  1. Την ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Υγείας και την ίδρυση πολυδύναμου Κέντρου Υγείας με 24ωρη λειτουργία στην Πετρούπολη.
  2. Την ενίσχυση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας και εκπαίδευσης στην πόλη μας, καθώς και την επίλυση προβλημάτων, που αφορούν στη σχολική στέγη (π.χ. 2ο Λύκειο).
  3. Την απομάκρυνση όλων των εγκαταστάσεων στη Χωματερή της Φυλής, την ενίσχυση της ανακύκλωσης στην πόλη μας, με διαλογή στην πηγή και την τοπική διαχείριση των απορριμμάτων, με δίκαιο τρόπο. Διαφωνήσαμε ριζικά με την καύση των απορριμμάτων.

Καταθέσαμε σχέδιο για τοποθέτηση μετρητών αερίων και οσμών, που επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα και την υγεία των συμπολιτών μας. Η συνδιοίκηση και ο δήμαρχος περιορίστηκαν σε ανούσιες συγκεντρώσεις και ανέξοδες διαμαρτυρίες, ταυτιζόμενοι πλήρως, με τις επιλογές της Περιφέρειας και της κεντρικής Κυβέρνησης.

  1. Την προάσπιση του δημόσιου χαρακτήρα του Ποικίλου Όρους, την προστασία από επίδοξους καταπατητές, αλλά και τη συντήρηση και αναδάσωσή του. Ουδεμία πρόοδος υπήρξε και ουδεμία λύση προέκυψε από τη σημερινή συνδιοίκηση και τον δήμαρχο στις παραπάνω ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, που έχουν ληφθεί μετά από πρωτοβουλία της αντιπολίτευσης.

Αναδείξαμε επί τέσσερα χρόνια τα μεγάλα καθημερινά προβλήματα των πολιτών, όπως την καθαριότητα – πλύσιμο κάδων – πράσινο – κυκλοφοριακό – ανοικτά και ελεύθερα πεζοδρόμια. Τα φαινόμενα βίας και εγκληματικότητας στην πόλη μας, που αφορούν ιδιαίτερα τη νέα γενιά, καθώς και τα φαινόμενα ηχορύπανσης και γενικότερα της ασφάλειας και της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας.

Σχεδόν τέσσερα χρόνια με τη σημερινή συνδιοίκηση και τον δήμαρχο και άλλες δύο τετραετίες (2002-2010), με τον ίδιο δήμαρχο κ. Βλάχο ουδεμία πρόοδος υπήρξε, σχετικά με τα έργα υποδομής, που έχει ανάγκη η πόλη μας. Ειδικότερα:

  1. Το Δημαρχείο.
  2. Το Στάδιο Γρηγορίου.
  3. Τη διάνοιξη της οδού Ελαιών.
  4. Την επίλυση του κυκλοφοριακού (κίνηση-στάση-στάθμευση).
  5. Την αναβάθμιση του Θεάτρου Πέτρας.
  6. Τη διασφάλιση χώρων άθλησης στην πόλη μας.
  7. Την αναβάθμιση του άλσους του Αγίου Δημητρίου.
  8. Την ανέγερση νέου Δημοτικού Ωδείου.
  9. Την αναβάθμιση του θερινού Κινηματογράφου στην πόλη μας.
  10. Την επιτάχυνση των διαδικασιών για την έλευση –επιτέλους– του Μετρό στην πόλη μας.

Σχετικά με την κοινωνική πολιτική του Δήμου μας, ελάχιστη υπήρξε η συμβολή της συνδιοίκησης σε ζητήματα, που αφορούν ιδιαίτερα τις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες (ανεργία, ακρίβεια, ενεργειακή φτώχεια, φτωχοποίηση των πολιτών, αποκοπές ρεύματος – διακοπές νερού, πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας).

Επίσης, ουδεμία διεκδίκηση υπήρξε από πλευράς της συνδιοίκησης του Δήμου και του δημάρχου για τη συνεχιζόμενη υποχρηματοδότηση των Δήμων. Σημαντικά χρηματικά ποσά, που εξασφαλίστηκαν από το πρόγραμμα «Α. Τρίτσης» για όλους τους Δήμους, άρα και για την Πετρούπολη, ουδέποτε συζητήθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο και επομένως ουδεμία απόφαση προέκυψε.

Ως παράταξη, αντισταθήκαμε στην προσπάθεια συρρίκνωσης του δημόσιου χαρακτήρα των Υπηρεσιών του Δήμου και στην προσπάθεια της συνδιοίκησης για ιδιωτικοποίηση των Υπηρεσιών αυτών, μέσω των Αναπτυξιακών Οργανισμών.

Σχετικά με τους εργαζόμενους, είμαστε αλληλέγγυοι στα δίκαια αιτήματά τους, στην ενότητά τους, στη μόνιμη και σταθερή εργασία, με πλήρη ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα.

Ως παράταξη, στηρίζουμε τον πολιτισμό στην Πετρούπολη, την ποιοτική αναβάθμιση της λειτουργίας του Θεάτρου Πέτρας, του Κινηματογράφου, του Δημοτικού Ωδείου και όλων των πολιτιστικών συλλόγων της πόλης μας. Στηρίζουμε τον μαζικό αθλητισμό και διασφαλίζουμε χώρους άθλησης για τη νεολαία και όλους τους δημότες της πόλης μας. Στηρίζουμε τη νέα γενιά της Πετρούπολης, διασφαλίζοντας ισότιμη πρόσβαση στην αγορά εργασίας και ενισχύουμε κάθε μορφή νεανικής επιχειρηματικότητας. Ενεργοποιούμε κινηματικά τη νεολαία και οραματιζόμαστε το Δημοτικό Συμβούλιο νεολαίας.

Σχετικά με τη λειτουργία των τοπικών Μ.Μ.Ε. εκφράζουμε τη ριζική μας διαφωνία με μερίδα του τοπικού Τύπου, τον οποίον η συνδιοίκηση χρησιμοποιεί στο πλαίσιο μιας πρωτόγνωρης, υποκριτικής και επικοινωνιακής πολιτικής σε βάρος της αλήθειας, αλλά και της ουσίας της πολιτικής.

Η σημερινή συνδιοίκηση (κ.κ. Βλάχος, Σκαλιστήρας, Λάππας) με δήμαρχο τον κ. Βλάχο, συνιστά μια συγκυριακή, ευκαιριακή συνύπαρξη, χωρίς ιδεολογικό και πολιτικό περιεχόμενο, χωρίς όραμα και προοπτική για το παρόν και το μέλλον της πόλης μας, ιδιαίτερα της νέας γενιάς. Πρόκειται για μία πλασματική ενότητα, στηριζόμενη στην πρόσκαιρη και ευκαιριακή νομή της εξουσίας.

Με βάση όλα όσα αναφέρθηκαν, αναδείχθηκε η αναγκαιότητα συγκρότησης μίας ενιαίας, ενωτικής ευρύτερης, δημοκρατικής, προοδευτικής, κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας, με κινηματικά χαρακτηριστικά, συγκεκριμένες ιδεολογικές πολιτικές, αρχές, αξίες και οράματα, που θα υπηρετήσει τα συμφέροντα της μεγάλης πλειοψηφίας των συμπολιτών μας και θα αναδείξει τον κυρίαρχο ρόλο των πολιτών, στη λήψη των αποφάσεων που τους αφορούν.

Αυτός είναι ο οραματικός στόχος της παράταξή μας – ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΑΛΛΑΓΗΣ (Δ.Ε.Κ.Α) – που συνοψίζεται σε δέκα προγραμματικούς άξονες, τους οποίους θέτουμε στην κρίση του λαού της Πετρούπολης, με ανοικτό κάλεσμα για ενεργό συμμετοχή όλων των πολιτών, αλλά και των δημοτικών παρατάξεων της πόλης μας.

Είναι προφανές, ότι απέναντι στη σημερινή συνδιοίκηση του Δήμου, που εξυπηρετεί ομάδες συμφερόντων, που διοικούν την πόλη μας, στο πλαίσιο μίας πελατειακής και ιδιοκτησιακής αντίληψης του Δήμου, μόνο ένα πλατύ, ενωτικό, ισότιμο, δημοκρατικό και προοδευτικό κίνημα, που θα εκπροσωπεί γνήσια την αναλογικότητα της εκλογικής διαδικασίας, θα νικήσει!!!

 

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΑΛΛΑΓΗΣ – Δ.Ε.Κ.Α.

ΤΑ ΔΕΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗΣ ΜΑΣ ΣΥΓΚΛΙΣΗΣ

  1. Αναβάθμιση του ρόλου του Δημοτικού Συμβουλίου. Ενημέρωση και διαβούλευση.

Ενεργοποίηση των πολιτών. Λαϊκές Συνελεύσεις.

  1. Διαφάνεια και λογοδοσία σε όλα τα επίπεδα (προσλήψεις, αναθέσεις, χρήσεις γης, διαχείριση δημοτικής περιουσίας). Προγραμματισμός και διαγωνισμοί παντού. Όχι απευθείας αναθέσεις όπου δεν υπάρχει έκτακτο γεγονός. Προσλήψεις με μοριοδότηση που θα αναρτάται στο site του Δήμου.
  2. Δήμος Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Ισχυρή κοινωνική προστασία – προσβασιμότητα – ολιστικές πολιτικές για την αναπηρία. Ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας υγείας στην πόλη μας. Ίδρυση πολυδύναμου Κέντρου Υγείας, με 24ωρη λειτουργία στην Πετρούπολη. Ισχυρή προστασία των πολιτών, με έμφαση στα ζητήματα ασφάλειας και ποιότητας ζωής.
  3. Ενίσχυση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας και εκπαίδευσης. Αναβάθμιση σχολικής στέγης σε όλες τις βαθμίδες.
  4. Αποκλειστικά δημόσιος χαρακτήρας των υπηρεσιών του Δήμου. Στήριξη των δημοτικών

δομών. Ενίσχυση με προσωπικό, με σταθερή και μόνιμη εργασία.

  1. Πετρούπολη πρότυπο βιώσιμης πόλης – ολοκληρωμένος βιοκλιματικός σχεδιασμός. Στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Δημοτική ενεργειακή κοινότητα. Τοπική διαχείριση απορριμμάτων με έμφαση στην πρόληψη (κυκλική οικονομία), τη διαλογή στην πηγή, την ανακύκλωση. Μετάβαση στην ψηφιακή εποχή. Άμεσες δράσεις για την απομάκρυνση του ΟΕΔΑ Φυλής και παρεμβάσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Όχι Σ.Μ.Α. στην πόλη μας.

  1. Ολοκλήρωση των αναγκαίων υποδομών χωρίς παλινωδίες, προχειρότητες και αδιαφανείς διαδικασίες.
  2. Στρατηγικό σχέδιο για το μέλλον της πόλης με αιχμές τον δημόσιο χώρο, το περιβάλλον και τον πολιτισμό.
  3. Υπεράσπιση του δημόσιου δασικού χαρακτήρα του Ποικίλου Όρους.
  4. Προτεραιότητα στα ζητήματα της νέας γενιάς.