Home Δυτική αθήνα ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟ ΤΑ…ΔΥΤΙΚΑ
ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟ ΤΑ…ΔΥΤΙΚΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟ ΤΑ…ΔΥΤΙΚΑ

0
0

ΙΛΙΟΝ: ΝΕΟΙ ΧΩΡΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΥ, ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΑΡΑ ΣΤΗ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑ

Τρεις ακόμα κοινόχρηστους χώρους (πρασίνου, παιδικής χαράς, στάθμευσης) προς όφελος των πολιτών, θα δημιουργήσει ο Δήμος Ιλίου.  Πρόκειται για ακίνητα επί των οδών Ραδιοφωνίας, Πριάμου και Λεωφ. Θηβών στα Ο.Τ.2214 (παιδική χαρά) – Ο.Τ.2214Α (ΚΧ Πράσινο) – Ο.Τ.2215 (χώρος στάθμευσης) στην περιοχή Ραδιοφωνίας, συνολικού εμβαδού 3240,07τ.μ.

Η χρηματοδότηση για την αποζημίωση των δικαιούχων, ύψους 486.010,50€, θα γίνει από το Πράσινο Ταμείο, στο πλαίσιο του προγράμματος με αντικείμενο «Απόκτηση ελευθέρων κοινόχρηστων χώρων 2019». Οι χώροι θα αποτελούν αυτοτελείς και ανεξάρτητες ιδιοκτησίες του Δήμου Ιλίου ενώ με την απελευθέρωση τους και την υλοποίηση του θεσμοθετημένου ρυμοτομικού σχεδίου, θα ολοκληρωθεί ένας σημαντικός χώρος πρασίνου και αναψυχής στην περιοχή.

Όπως δήλωσε ο δήμαρχος Ιλίου Νίκος Ζενέτος:

«Οι χώροι πρασίνου και αθλοπαιδιών στις αστικές πόλεις είναι δείγμα υγείας, ευημερίας και ποιότητας ζωής. Σε μια εποχή ιδιαίτερα ευάλωτη σε υγειονομικούς κινδύνους, το να μπορούν οι πολίτες να έχουν πρόσβαση σε περισσότερους τέτοιους χώρους, είναι πολλαπλά σημαντικό. Στον Δήμο Ιλίου δίνουμε προτεραιότητα στη συνεχή απόκτηση και διεύρυνσή τους και, στο πλαίσιο αυτό, αξιοποιούμε κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο. Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον πρόεδρο του Πράσινου Ταμείου Στάθη Σταθόπουλο και το διοικητικό συμβούλιο, για τη συμβολή τους σε αυτήν την προσπάθεια».

 

ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ: ΔΡΩ-ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΩ-ΖΩ

Ανήμερα του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, τις 5 Ιουνίου 2021, η Διεύθυνση Περιβάλλοντος & Ποιότητας Ζωής του Δήμου Περιστερίου διοργάνωσε δράσεις ενημερωτικές «ΔΡΩ – ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΩ – ΖΩ» για την ευαισθητοποίηση των πολιτών.

 

Στο κάλεσμα του δημάρχου Ανδρέα Παχατουρίδη, εκατοντάδες μικροί και μεγάλοι πολίτες στο Άλσος του Περιστερίου, είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν, να αναγνωρίσουν και να ανακαλύψουν τα μυστικά της ανακύκλωσης, της ξεχωριστής συλλογής των βιοαποβλήτων, καθώς και τις πρότυπες και καινοτόμες τεχνολογίες για την προστασία του περιβάλλοντος (Κινητό Πράσινο Σημείο, Ηλιακοί Κάδοι, Συλλέκτες Οικιακής Ανακύκλωσης κ.α.).

 

 

Η αντιδήμαρχος Μαίρη Τσιώτα – Μάρκου, μαζί με τους εργαζόμενους της διεύθυνσης Περιβάλλοντος του Δήμου Περιστερίου, προχώρησαν στη διανομή οργανικού λιπάσματος και φυτών σε γειτονιές της 3ης δημοτικής κοινότητας, ως επιβράβευση για τη συμμετοχή των πολιτών στη Χωριστή Συλλογή Βιοαποβλήτων.

Το περιβαλλοντικό πρόγραμμα επεκτείνεται διαρκώς στην πόλη και η συμμετοχή όλων κρίνεται απαραίτητη. Ο εξοπλισμός (οικιακό καδάκι 7L + δύο πακέτα σακούλες) παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ και κατόπιν ραντεβού που θα κλείσετε στα τηλέφωνα 2105701639 – 2105701641.

 

 

ΑΙΓΑΛΕΩ: ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΚΑΛΩΠΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΑΛΣΟΥΣ

Στο πλαίσιο του εορτασμού για την Παγκόσμια_Ημέρα_Περιβάλλοντος, ο Δήμος Αιγάλεω διοργάνωσε δράση – εξόρμηση καθαρισμού και καλλωπισμού του Άλσους Αιγάλεω, με τη συμμετοχή των Διευθύνσεων Καθαριότητας και Πρασίνου του δήμου, την εθελοντική συμμετοχή του 2ου Συστήματος Προσκόπων Αιγάλεω, μαθητών του δήμου μας, μελών ζωοφιλικών οργανώσεων και πολιτών, όπως της κ. Όλγας Γαβάκη που συνέδραμε στη συμμετοχή των ζωόφιλων, του κ. Άκη Καλουδά, που συμμετείχε στη δράση, με την ευγενική του προσφορά να δωρίσει ξύλινα σπιτάκια για αδέσποτα και το καταστήμα ειδών κατοικιδίων ζώων ”PET BOOM“ που προχώρησε στη δωρεά μπλουζών για τη δράση.

 

Οι συμμετέχοντες βοήθησαν στον καθαρισμό του Άλσους και στο τέλος της δράσης παρέλαβαν, συμβολικά, φυτά της Διεύθυνσης Πρασίνου για να τα μεταφυτεύσουν.

 

Στη δράση συμμετείχε ενεργά ο δήμαρχος Αιγάλεω Γιάννης Γκίκας, που ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες για το εθελοντικό τους πνεύμα και τους εργαζόμενους για την άρτια οργάνωση της εξόρμησης, ο πρώην δήμαρχος Δημήτρης Μπίρμπας, νυν και τέως αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι, μαζί με εργαζόμενους του δήμου και δεκάδες συμπολίτες.

 

Ο δήμαρχος Αιγάλεω Γιάννης Γκίκας δήλωσε: Κάνοντας πράξη το, «Σκέψου Παγκόσμια, Δράσε Τοπικά», συνεισφέρουμε, ώστε η αειφόρος και ήπια ανάπτυξη να βρει τρόπους εφαρμογής στην καθημερινή πρακτική.

 

ΧΑΪΔΑΡΙ: ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΟΛΗ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΓΕΩΠΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ

Με δράση καθαρισμού της δασικής έκτασης που περιβάλλει τη Μονή Δαφνίου, την Παρασκευή 4 Ιουνίου, συμμετείχε ο Δήμος Χαϊδαρίου στις εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Το μήνυμα που στέλνει η συγκεκριμένη πρωτοβουλία είναι η σημασία της προστασίας και της φροντίδας του περιαστικού πρασίνου, που αποτελεί τον μεγαλύτερο πλούτο της πόλης μας.

Μετά την υλοποίηση της περιβαλλοντικής δράσης, ο δήμαρχος Χαϊδαρίου Βαγγέλης Ντηνιακός μαζί με στελέχη της δημοτικής αρχής επισκέφθηκαν το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και συναντήθηκαν με τον πρύτανη  Σπυρίδωνα Κίντζιο,  τον αντιπρύτανη  Ιορδάνη Χατζηπαυλίδη και την κ. Φιορεντίνα Στράτου από τη Διεύθυνση Σπουδών του Πανεπιστημίου. Αντικείμενο της συζήτησης ήταν η πορεία υλοποίησης του Συμφώνου Συνεργασίας που έχει υπογράψει ο Δήμος Χαϊδαρίου  με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο.

 

Σκοπός του Συμφώνου Συνεργασίας είναι η αξιοποίηση της τεχνογνωσίας και των εξειδικευμένων επιστημονικών στελεχών που διαθέτει το Γεωπονικό για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση περιβαλλοντικών δράσεων στο Χαϊδάρι.

Κατά το πρώτο έτος της συνεργασίας του Δήμου με το Πανεπιστήμιο έχουν ήδη πραγματοποιηθεί:

— Η συμμετοχή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου στην προετοιμασία του σχεδίου δράσης του δήμου για τη συλλογή και επεξεργασία των βιοαποβλήτων.

— Επίσκεψη ειδικής φυτοπαθολόγου στην οδό Στρ. Καραϊσκάκη για την αντιμετώπιση παθογόνων οργανισμών που προσβάλλουν τα δέντρα στον πευκόδρομο, σε συνεργασία με το αρμόδιο τμήμα Πρασίνου του δήμου.

— Δωρεά στον δήμο δέντρων και φυτών από το φυτώριο του Πανεπιστημίου.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν:

— Η πραγματοποίηση της υποχρεωτικής Πρακτικής Άσκησης των επί πτυχίο φοιτητών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου στον Δήμο Χαϊδαρίου. Με την διαδικασία αυτή θα αξιοποιηθούν νέοι επιστήμονες από το Γεωπονικό για τις ανάγκες του τμήματος Πρασίνου του Δήμου, ενώ οι επί πτυχίο φοιτητές θα έχουν την ευκαιρία να αποκομίσουν πολύτιμη εμπειρία σε πραγματικές συνθήκες.

— Η συμβολή του Πανεπιστημίου στην εκπόνηση της μελέτης για το έργο βιοκλιματικής αναβάθμισης της Στρ. Καραϊσκάκη, με ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία των αιωνόβιων πεύκων στον πεζόδρομο.

— Η αξιοποίηση γεωτρήσεων στο Χαϊδάρι για την πυροπροστασία και την άρδευση του πρασίνου.

Στρατηγικός στόχος της συνεργασίας του δήμου με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο είναι το Χαϊδάρι να γίνει μια πραγματικά Πράσινη Πόλη, με αποτέλεσμα την ουσιαστική αναβάθμιση της ποιότητας ζωής όλων των κατοίκων.

 

ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ: ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΑΣΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Στο πλαίσιο του εορτασμού της παγκόσμιας ημέρας περιβάλλοντος ο Δήμος Αγίας Βαρβάρας, διοργάνωσε χθες Κυριακή 6 Ιουνίου εκστρατεία φροντίδας του αστικού περιβάλλοντος. Η εκστρατεία αυτή αποτελεί τη δεύτερη κατά σειρά εκστρατεία, μετά τον εθελοντικό καθαρισμό της περιοχής ΠΑΝΘΕΟΝ.

 

Πολλοί μικροί και μεγάλοι εθελοντές, υπάλληλοι εθελοντές, η ομάδα «ΔΡΑΣΗ», οι σύλλογοι Ποντίων, Κρητών, «Οδυσσέας», «Αθλητική Ενωση δυτικής Αττικής», κάτοικοι από όλες τις γειτονιές, δήλωσαν από τις 8.30 το πρωί το παρόν, στο σημείο συνάντησης που ήταν το πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής «Ελένη Φωκά».

 

Οι συμμετέχοντες, με απίθανη όρεξη και ζήλο, τίμησαν με τον καλύτερο τρόπο, την ημέρα Περιβάλλοντος και τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας, παίρνοντας σκούπες, φαράσια, σακούλες, τσουγκράνες του δήμου, προχώρησαν στον καθαρισμό και την περιποίηση του περιβάλλοντος χώρου και την ευρύτερη περιοχή των προσφυγικών πολυκατοικιών. Ο δήμος μας επίσης, συνέβαλε με πλυστικά, γκρέιντερ, σκαπτικά και φορτηγά.

Η δράση είχε στόχο στην ανάδειξη της αξίας των δημόσιων χώρων ως καταφύγιων αναψυχής και χαλάρωσης. Έγινε καθαρισμός, απολυμάνσεις, απομάκρυνση ογκωδών και άχρηστων αντικειμένων, η περιοχή έλαμψε ενώ οι κάτοικοι εκτιμώντας τον κόπο που καταβάλλουν οι υπάλληλοι της υπηρεσίας καθαριότητας, παρακινήθηκαν ώστε να είναι στο εξής περισσότερο προσεκτικοί.

 

Ο δήμος, στήνοντας ένα μικρό περίπτερο στο πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής, προέβλεψε ώστε να υπάρχουν όλα τα απαραίτητα είδη για την ασφάλεια των συμμετεχόντων όπως γάντια, μάσκες, απινιδωτής, φαρμακείο κ.α. και για την ανακούφισή τους, τους παρείχε ένα μικρό γεύμα, χυμούς και νερά.

Τηρώντας τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, η δημοτική αρχή θα συνεχίσει τη διοργάνωση ανάλογων εκστρατειών που έχουν στόχο τον καθαρισμό της πόλης μας.

Η καθαριότητα είναι υπόθεση όλων μας και το σύνθημά μας «ΌΛΟΙ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΠΟΛΗ ΚΑΘΑΡΗ».