Home Πετρούπολη ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ: ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΥΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΗΡΩ
ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ: ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΥΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΗΡΩ

ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ: ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΥΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΗΡΩ

0
0

Ολοκληρώθηκαν οι δράσεις της Πανελλαδικής Μέρας κατά της καύσης των απορριμμάτων με συγκέντρωση στην πλατεία Ηρώ και πορεία στην 25ης Μαρτίου, που διοργάνωσαν πρωτοβουλία σωματείων και συλλογικοτήτων

 

 

Περισσότερα από 300 άτομα συμμετείχαν στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Ηρώ και πορεία στην 25ης Μαρτίου, στα πλαίσια της πανελλαδικής μέρας δράσης κατά της καύσης των απορριμμάτων.

Της πορείας προπορεύθηκε το happening της Support Earth με την γιγάντια κούκλα-σκελετό που απειλεί την γη. Στη διαμαρτυρία συμμετείχαν πρωτοβουλίες πολιτών, συλλογικότητες, αλλά και δημοτικές και περιφερειακές παρατάξεις, όπως Χωματερή stop, ο Βοτανικός Κήπος, η Πρωτοβουλία Αγώνα για να κλείσει η Χωματερή στην Φυλή, το Λιμάνι Πειραιά SOS, η Πετρούπολη Νέα Αρχή, η Ανυπότακτη Πετρούπολη, η Ανυπότακτη Αττική, Δρόμοι Αντίστασης κλπ.
Η πορεία ξεκίνησε από την πλατεία Ηρώ και κατέληξε στη διασταύρωση Λακιώτη στη Θηβών με συνθήματα κατά της χωματερής της Φυλής αλλά κατά της κυβέρνησης και της προηγούμενης και τωρινής περιφερειακής αρχής, όπως «Πατούλη, Μητσοτάκη, ακούστε το καλά, η καύση σκουπιδιών θα μείνει στα χαρτιά», «Μιλάνε για ανάπτυξη, μιλάμε για ζωή, να κλείσει τώρα η χωματερή», «Φτώχεια, ανεργία και χωματερή, να κλείσει τώρα η Φυλή», «Τα κέρδη τους τσακίζουν τον λαό, φτώχεια, ανεργία και σκουπιδαριό», «Πατούλη, Μητσοτάκη, Δούρου και Παππού, είστε οι βασιλιάδες του σκουπιδαριού», «Θέλουμε μια πόλη καθαρή να κλείσει τώρα η Χωματερή».

 

 

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΗΡΩ

Της πορείας στην 25ης Μαρτίου προηγήθηκε συγκέντρωση στην πλατεία Ηρώ. Εκεί εκπρόσωποι των συμμετεχόντων συλλογικοτήτων μίλησαν κάνοντας  λόγο για την αναγκαιότητα μαζικής αντίδρασης των πολιτών για να αποτραπεί η δημιουργία εργοστασίων καύσης απορριμμάτων. Μία διαδικασία που έχει απαγορευθεί στην υπόλοιπη Ευρώπη αλλά στην Ελλάδα η κυβέρνηση θέλει να εφαρμοστεί χρησιμοποιώντας τη Δυτική Αθήνα και τη Δυτική Αττική σαν έναν απέραντο σκουπιδότοπο. Υπερασπίστηκαν τη δημόσια διαχείριση των απορριμμάτων με όφελος για το λαό και όχι για τους ιδιώτες εργολάβους. Δήλωσαν υπέρμαχοι της ανακύκλωσης, της διαλογής στην πηγή, της επαναχρησιμοποίησης και της κομποστοποίησης.

 

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΧΩΜΑΤΕΡΗΣ STOP

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η πρωτοβουλία πολιτών «Χωματερη Stop» επισημαίνεται μεταξύ άλλων:
«Δεν έχουμε καμιά αυταπάτη ότι μια πορεία από μόνη της φτάνει για να κλείσει ο ΧΥΤΑ στην Φυλή και να σταματήσουμε την επερχόμενη μαζική καύση των απορριμμάτων. Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας, αλλά την ίδια ώρα έχουμε εμπιστοσύνη στις τοπικές κοινωνίες, στους εργαζόμενους και στη νεολαία ότι τον σπόρο που θα πέσει θα τον θερίσουν οι ίδιοι. Αρκεί να ενισχυθούν οι δυνάμεις των τοπικών ενωτικών μαζικών κινημάτων, να δυναμώσει ο συντονισμός μεταξύ μας, να επικοινωνήσουμε τις εναλλακτικές μας προτάσεις και να συνεχίσουμε να μαχόμαστε ως το τέλος!»