Home Δυτική αθήνα ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ: ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΕΝΙΚΩΝ ΑΞΙΩΝ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΟΙ
ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ: ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΕΝΙΚΩΝ ΑΞΙΩΝ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΟΙ

ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ: ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΕΝΙΚΩΝ ΑΞΙΩΝ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΟΙ

0
0

Αυξάνεται ο αριθμός των Δήμων της Δυτικής Αθήνας που ζητούν να γίνουν διορθώσεις στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται ο ΕΝΦΙΑ για τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

 

Παράταση μέχρι τις 6 Φεβρουαρίου 2023 δόθηκε στους Δήμους από το υπουργείο Οικονομικών να γνωμοδοτήσουν για το ύψος των αντικειμενικών αξιών της ακίνητης περιουσίας που βρίσκεται στα διοικητικά όρια τους.

 

Αυτό προέκυψε καθώς ο ένας μετά τον άλλον δήμο αντιδρούν, καθώς οι τιμές που δόθηκαν είναι αρκετά υψηλές με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται ιδιαίτερα ο οικονομικός προϋπολογισμός χιλιάδων ιδιοκτητών.

 

ΔΗΜΟΣ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ

Στη Δυτική Αθήνα πρώτος ο Δήμος Χαϊδαρίου άνοιξε το «χορό» των αντιδράσεων. Το Δημοτικό Συμβούλιο σε διά περιφοράς συνεδρίαση αποφάσισε κατά πλειοψηφία να υποβάλλει διορθωτική πρόταση σε ύψος έως 25% σε σχέση με τις προ αυξήσεως τιμές.

Σύμφωνα με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, θα κατατεθούν πίνακες που θα αποδεικνύουν ότι τα συμβόλαια είναι χαμηλότερα από τις αντικειμενικές αξίες. Η πρόταση του Δήμου Χαϊδαρίου στην ειδική πλατφόρμα του Υπ. Οικονομικών θα ζητάει ανά ζώνη να μπει αύξηση 20% (η απόφαση του Δ.Σ. ήταν έως 25%), αντί των σημαντικά μεγαλύτερων που ισχύουν μετά τον ορισμό των νέων Αντικειμενικών από το Υπουργείο.

Να σημειωθεί ότι οι αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών στο Χαϊδάρι πλησίασαν σε ορισμένες περιοχές ακόμη και το 60%.

 

ΔΗΜΟΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ

Ο Δήμος Περιστερίου στο Δημοτικό Συμβούλιο της Πέμπτης 19/1/2023 αποφάσισε να προτείνει μείωση των αντικειμενικών αξιών.

Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Περιστερίου, Αλέξιος Σταυρούλιας, τόνισε πως οι αυξήσεις δεν έχουν γινεί με σωστά κριτήρια και ζήτησε να παρθεί ομόφωνη απόφαση για την ψήφιση του θέματος ως προς την μείωση των αντικειμενικών αξιών. Υπερψήφισαν 29 δημοτικοί σύμβουλοι ενώ 3 απείχαν.

 

ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ

Στο Δήμο Αγίων Αναργύρων η δημοτική παράταξη «Αλληλεγγύη η Δύναμή μας» εξέδωσε ανακοίνωση μέσω της οποίας καταγγέλλει την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας  για τις υπέρογκες αυξήσεις που επέβαλε στις αντικειμενικές αξίες σε λαϊκές περιοχές από 1/1/2022.

Ακόμη κατηγορεί τη διοίκηση Τσίρμπα ότι δεν ενήργησε προς το συμφέρον των δημοτών, ενώ επισημαίνει ότι το Δημτοικό Συμβούλιο υπερψήφισε πρόταση για αναπροσαρμογή – μείωση των αντικειμενικών αξιών.

Αναλυτικά αναφέρει:

«Στο Δήμο Αγίων Αναργύρων- Καματερού οι αυξήσεις αυτές έφτασαν ακόμα και το 132%!!!

Οι συνέπειες αυτής της κοινωνικά ανάλγητης, απόφασης της κυβέρνησης είναι πολλαπλές:

Εξαίρεση ευάλωτων συνδημοτών μας από την πρόσβαση στα κοινωνικά επιδόματα (ΚΕΑ , κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο ,έκπτωση ΕΝΦΙΑ κ.α.) αφού αυξήθηκε πλασματικά η περιουσία και υπερέβηκε το περιουσιακό κριτήριο.

Φορολογικές επιβαρύνσεις για τους δημότες αφού αυξάνονται φόροι όπως ο ΕΝΦΙΑ, οι φόροι μεταβίβασης, δωρεάς, γονικής παροχής και κληρονομιάς ακινήτων,το τέλος ακίνητης περιουσίας (ΤΑΠ) κ.α..

Οικονομική επιβάρυνση για το Δήμο αφού αυξάνονται αντίστοιχα και  οι αποζημιώσεις για διανοίξεις οδών και  κοινοχρήστων και κοινωφελών χώρων.

Η δημοτική αρχή Τσίρμπα, όλο αυτό το διάστημα (άνω του έτους) προστατεύοντας την κυβέρνηση Μητσοτάκη, δεν προέβη σε καμία ενέργεια-διαμαρτυρία προς το Υπουργείο Οικονομικών για συμφέρον των δημοτών .

Η κυβέρνηση με τροπολογία προεκλογικού χαρακτήρα, εξυπηρετώντας συμφέροντα  μεγαλοϊδιοκτητών, έκλεισε το μάτι για μείωση κάποιων αντικειμενικών αξιών, ρίχνοντας την ευθύνη στους Δήμους και τα δημοτικά συμβούλια .

Στα πλαίσια αυτά το δημοτικό συμβούλιο της 18/1/2022 συζήτησε και υπερψήφισε την πρόταση -γνωμοδότηση της διοίκησης για αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών με μείωση των ισχυόντων αντικειμενικών αξιών αλλά προσαυξημένες σε σχέση με αυτές της 31/12/2019 , αυξήσεις που φθάνουν το  27%.

Η «αλληλεγγύη, δύναμη μας» πιστεύει πως οι αντικειμενικές αξίες πρέπει να επανέλθουν στα προγενέστερα επίπεδα της 31/12/2021,  για τις κοινωνικές και πολεοδομικές επιπτώσεις που προαναφέρθηκαν, οι οποίες δεν θα εξαλειφθούν  με τη πρόταση της δημοτική αρχής. Το ίδιο αλώστε έπραξαν αρκετοί Δήμοι της χώρας.