Home Δυτική αθήνα ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ: ΝΕΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ!
ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ: ΝΕΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ!

ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ: ΝΕΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ!

0
0

 Τη δρομολόγηση διαδικασιών από τον ΕΔΣΝΑ για την συνέχιση λειτουργίας του αποτεφρωτήρα καταγγέλλει το Δυτικό Μέτωπο, την ώρα που θα έπρεπε, να απομακρυνθεί αφού έχει ολοκληρώσει την 20ετή διάρκεια χρήσης του.

 

  «Αντί να απομακρύνουν τον  αποτεφρωτήρα επικίνδυνων αποβλήτων υγειονομικών μονάδων, κάνουν νέο διαγωνισμό για την πολυετή παραμονή του», καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Δυτικό Μέτωπο με αφορμή την απόφαση της ΕΕ του ΕΔΣΝΑ να ξεκινήσει διαγωνιστική διαδικασία για τη συντήρηση και αναβάθμιση του αποτεφρωτήρα.

 

Αναλυτικά στην ανακοίνωση του το Δυτικό Μέτωπο αναφέρει:

 

Πριν από 20 χρόνια, στην εγκατάσταση της Φυλής κατασκευάστηκε -εντελώς αυθαίρετα- ο μοναδικός στην Ελλάδα αποτεφρωτήρας επικίνδυνων αποβλήτων υγειονομικών μονάδων (ΕΑΥΜ). Δέχεται, καθημερινά, 12-15 τόνους αποβλήτων από 1.800 σημεία σε όλη την Ελλάδα.

 

Η μονάδα ξεκίνησε τη λειτουργία της βάσει μιας προγραμματικής σύμβασης που συνυπέγραψαν ο ΕΔΣΝΑ, ο Δήμος Άνω Λιοσίων και η ΔΕΤΕΑΛΑ, μια από τις γνωστές «αμαρτωλές» δημοτικές επιχειρήσεις του Δήμου Άνω Λιοσίων. Από το 2007 και μέχρι σήμερα, τη μονάδα διαχειρίζονται ιδιώτες εργολάβοι. Η τελευταία, ισχύουσα, σύμβαση λήγει στις 1.2.2022. Σύμφωνα με τον ίδιο τον ΕΔΣΝΑ: «οι αποτεφρωτήρες έχουν χρόνο ζωής περί τα 25 έτη, δεδομένης της διεθνούς πρακτικής».

 

Η αποτέφρωση των επικίνδυνων αποβλήτων υγειονομικών μονάδων δεν είχε -και δεν έχει- απολύτως καμιά σχέση, ούτε με τις αρμοδιότητες του φορέα διαχείρισης (ΕΔΣΝΑ), που είναι η διαχείριση  των αστικών στερεών αποβλήτων της Αττικής, ούτε και με τον χαρακτήρα της εγκατάστασης, η οποία μπορεί να δέχεται μόνο αστικά απόβλητα. Κι αυτό γιατί η αποτέφρωση των ΕΑΥΜ, που έχουν τεράστιο μολυσματικό φορτίο και αυξημένη τοξικότητα, θα έπρεπε να γίνεται σε ειδικές εγκαταστάσεις, μακριά από κατοικημένες περιοχές. Σε πλήρη διάσταση με την κοινή λογική, οι τότε αρμόδιου αποφάσισαν να κατασκευαστεί ο αποτεφρωτήρας στην εγκατάσταση της Φυλής, με κριτήριο τα οικονομικά οφέλη και την εξυπηρέτηση των εργολαβικών συμφερόντων.

 

Σήμερα, μετά από 20 χρόνια λειτουργίας και ενώ ολοκληρώνεται ο χρόνος ζωής τους, αντί να ξεκινήσουν οι διαδικασίες απομάκρυνσης του αποτεφρωτήρα -στο πλαίσιο του οριστικού κλεισίματος της εγκατάστασης- δρομολογούνται οι διαδικασίες για τη συνέχιση της λειτουργίας του και τις επόμενες δεκαετίες. Στη συνεδρίαση της ΕΕ του ΕΔΣΝΑ, στις 23/3/2021, αποφασίστηκε να ξεκινήσει διαγωνιστική διαδικασία, που θα περιλαμβάνει τη συντήρηση και λειτουργία της μονάδας για τη χρονική περίοδο 2022-2027 και την αναβάθμιση του αποτεφρωτήρα –το αργότερο μέχρι το 2025-, προφανώς για να μπορεί να λειτουργεί και τα επόμενα 25 χρόνια.

 

Ο ΕΔΣΝΑ γνωρίζει τους σοβαρότατους κινδύνους για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία από τη λειτουργία του αποτεφρωτήρα και γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο δε συμπεριέλαβε τη μονάδα αποτέφρωσης στην ενιαία Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της ΟΕΔΑ Φυλής, που συζητήθηκε πριν από λίγο καιρό. Πρόκειται για ένα απολύτως συνειδητό έγκλημα σε βάρος των κατοίκων της Δυτικής Αθήνας.

 

Το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ καλεί την ΕΕ του ΕΔΣΝΑ να ακυρώσει αμέσως όλες τις ενέργειες για την παραπάνω διαγωνιστική διαδικασία, που προχωρά χέρι – χέρι με το σχέδιο της εκτεταμένης καύσης απορριμμάτων σε όλη την Ελλάδα. Ο αποτεφρωτήρας ΕΥΑΜ πρέπει να απομακρυνθεί άμεσα και χωρίς άλλη καθυστέρηση από την εγκατάσταση της Φυλής.