Home Πετρούπολη «Ενεργοί Πολίτες»: Εγκληματική απραξία της Περιφέρειας Αττικής στη δηλητηρίαση από τον ΧΥΤΑ Φυλής
«Ενεργοί Πολίτες»: Εγκληματική απραξία της Περιφέρειας Αττικής στη δηλητηρίαση από τον ΧΥΤΑ Φυλής

«Ενεργοί Πολίτες»: Εγκληματική απραξία της Περιφέρειας Αττικής στη δηλητηρίαση από τον ΧΥΤΑ Φυλής

0
0

Ανοικτή επιστολή – καταγγελία στον Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη έστειλαν οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι των «Ενεργών Πολιτών» σχετικά με τις οσμές και τα επικίνδυνα σωματίδια που αναδύονται καθημερινά από τον ΧΥΤΑ Φυλής.

Τη δηλητηρίαση των κατοίκων της Πετρούπολης και των όμορων δήμων από τις οσμές και τα επικίνδυνα σωματίδια που εκπέμπονται καθημερινά από τις εγκαταστάσεις του ΧΥΤΑ Φυλής και την εγκληματική απραξία της Περιφέρειας Αττικής καταγγέλλουν οι «Ενεργοί Πολίτες» σε επιστολή που έστειλαν στον Γιώργο Πατούλη.

Στην επιστολή αναφέρουν ότι οι εγκαταστάσεις των σκουπιδιών της Φυλής βρίσκονται σε απόσταση 3 χλμ από τα σπίτια της Πετρούπολης ενώ θα έπρεπε να βρίσκονται σε απόσταση τουλάχιστον 10 χλμ από κάθε οικισμό. Έχουν γίνει πάνω από 70 αναφορές στους επιθεωρητές περιβάλλοντος μέσω του συνηγόρου του πολίτη για τις επικίνδυνες για την υγεία οσμές και έχουν  ασκηθεί πάνω από 50 κοινοβουλευτικοί έλεγχοι στη Βουλή των Ελλήνων για το πρόβλημα των εγκαταστάσεων αποβλήτων στη Φυλή. Παράλληλα υπάρχουν αποφάσεις δημοτικών συμβουλίων, ανακοινώσεις των 7 δημάρχων του Δυτικού Τομέα Αθηνών ενάντια στις εγκαταστάσεις των απορριμμάτων στη Φυλή και 2 τουλάχιστον προσφυγές στο ΣΤΕ ενάντια στην νέα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τα νέα σχέδια για τις εγκαταστάσεις σκουπιδιών στη Φυλή.

Τέλος ζητούν την εγκατάσταση σταθμούς μέτρησης επικίνδυνων σωματιδίων, οσμών  και ποιότητας αέρος. Την απομάκρυνση των εγκαταστάσεων σκουπιδιών της Φυλής και διάφανη λύση στη διαχείριση των αποβλήτων.

Η ανοιχτή επιστολή των «Ενεργών Πολιτών»

Οι «Ενεργοί Πολίτες» σας ενημερώνουμε, επισημαίνουμε και ταυτόχρονα καταγγέλλουμε την εγκληματική απραξία, κυρίως της Περιφέρειας Αττικής ως αρμόδιας Αυτοδιοικητικής Αρχής αλλά και όλων των αρμόδιων λοιπών αρχών της Τοπικής και Κεντρικής Διοίκησης στην δυστοπική κατάσταση των οσμών και των επικίνδυνων σωματιδίων που καθημερινά εκπέμπονται από τις εγκαταστάσεις της χωματερής και της διαχείρισης σκουπιδιών (ΟΕΔΑ) της Φυλής, οι οποίες δηλητηριάζουν, κυριολεκτικώς, τους κατοίκους της Πετρούπολης αλλά και των όμορων γειτονικών Δήμων.

Για να μην υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι τυχόν δεν ενημερωθήκατε από αρμοδίους τοπικούς ή άλλους φορείς, ή τυχόν λανθασμένα σας ενημέρωσαν πως το θέμα βελτιώθηκε ή λύθηκε σας τονίζουμε ότι:

Οι κάτοικοι συνολικά της Πετρούπολης αλλά ειδικότερα σε μεγαλύτερη ένταση της άνω Πετρούπολης και του Πανοράματος, δηλητηριάζονται κάθε νύχτα από αφόρητες οσμές και επικίνδυνα σωματίδια και δεν μπορούν να αναπνεύσουν τον αέρα. Δεν μπορούν να περπατήσουν, δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν, δεν μπορούν να βγουν στα μπαλκόνια τους, χωρίς να δηλητηριαστούν. Πολλές φορές ακόμα και ολόκληρη η πόλη κατακλύζεται από το αόρατο δηλητηριώδες πέπλο. Ο Δεκέμβριος του 2021 ξεπέρασε κάθε αρνητικό προηγούμενο.

Οι οσμές «φωνάζουν» κάθε βράδυ πως είναι από τη Χωματερή, το ΕΜΑΚ, και από τον Αποτεφρωτήρα επικίνδυνων Υγειονομικών Αποβλήτων ενώ οι αρμόδιες αρχές δηλώνουν ελλείψεις και αδυναμία να ελέγξουν την νύχτα.

Ξεσπούν ετησίως πυρκαγιές στη χωματερή της Φυλής και εκλύονται τοξικότατα σωματίδια.

Οι εγκαταστάσεις των σκουπιδιών της Φυλής βρίσκονται σε απόσταση 3 χλμ από τα σπίτια της Πετρούπολης ενώ θα έπρεπε να βρίσκονται σε απόσταση τουλάχιστον 10 χλμ από κάθε οικισμό, πόσο μάλλον από τον τόσο πυκνό κατοικημένο αστικό ιστό της Πετρούπολης και των όμορων δήμων.

Έχουν γίνει πάνω από 70 αναφορές στους επιθεωρητές περιβάλλοντος μέσω του συνηγόρου του πολίτη για τις επικίνδυνες για την υγεία οσμές, έχουν ασκηθεί πάνω από 50 κοινοβουλευτικοί έλεγχοι στη Βουλή των Ελλήνων για το πρόβλημα των εγκαταστάσεων αποβλήτων στη Φυλή, υπάρχουν πολλές αποφάσεις δημοτικών συμβουλίων και ανακοινώσεις 7 δημάρχων του Δυτικού Τομέα Αθηνών ενάντια στις εγκαταστάσεις των απορριμμάτων στη Φυλή και 2 τουλάχιστον προσφυγές στο ΣΤΕ ενάντια στην νέα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τα νέα σχέδια για τις εγκαταστάσεις σκουπιδιών στη Φυλή.

Η κατάσταση δεν είναι σημερινή αλλά επιδεινώνεται διαρκώς. Αν σήμερα δηλητηριαζόμαστε, με τις ΝΕΕΣ σχεδιαζόμενες εγκαταστάσεις θα πρέπει να εγκαταλείψουμε τις κατοικίες μας και εν γένει τις δραστηριότητες μας στην περιοχή!

Με την παρούσα ζητούμε επισταμένως όπως άμεσα:

Εγκαταστήσετε σταθμούς μέτρησης επικίνδυνων σωματιδίων, οσμών  και ποιότητας αέρος σε κομβικά σημεία στην άνω Πετρούπολη.

Απομακρύνετε τις εγκαταστάσεις σκουπιδιών της Φυλής και να σταματήσει κάθε σχεδιασμός διατήρησης, επέκτασης ή νέας ίδρυσης εγκαταστάσεων σκουπιδιών σε ακτίνα τουλάχιστον 10 χιλιομέτρων από τον αστικό ιστό της Δυτικής Αθήνας και γενικώς οποιουδήποτε οικισμού.

Βρείτε διαφανή λύση υπό δημόσιο έλεγχο με ισοβαρή και αναλογική επιβάρυνση στην διαχείριση των αποβλήτων στην Αττική ενεργοποιώντας θετικά τις τοπικές κοινωνίες. Αρκετά τα επωμίστηκαν όλα οι κάτοικοι των δυτικών προαστίων.

Άμεσα να υπάρξει επίσκεψη κλιμακίου από αρχές δημόσιας υγείας με πρωτοβουλία σας στην περιοχή μας για να διαπιστωθεί η τυχόν επιβάρυνση από τις οσμές και να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα.

Σε περίπτωση μη ανταπόκρισης, επιφυλασσόμαστε παντός νόμιμού δικαιώματος μας, με προσφυγή ακόμα και στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές για την προάσπιση της υγείας των συμπολιτών μας και κυρίως των τέκνων μας.

Η Υγεία και το αυτονόητο δικαίωμα της αναπνοής καθαρού αέρα είναι πάνω από οποιοδήποτε Οικονομικό ή άλλο συμφέρον ή παγιωμένη κατάσταση.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της Δημοτικής Παράταξης ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

Μπουσούνης Εμμανουήλ

Βατούση Χιωτέλλη Βικτωρία Γαρυφαλλιά

Μπουρνάς Ευθύμιος