Home Δυτική αθήνα “Κοινωφελής εργασία” ανηλίκων με αξιόποινες πράξεις σε Δήμους
“Κοινωφελής εργασία” ανηλίκων με αξιόποινες πράξεις σε Δήμους

“Κοινωφελής εργασία” ανηλίκων με αξιόποινες πράξεις σε Δήμους

0
0

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση καθιερώνεται η παροχή “κοινωφελούς εργασίας” ανηλίκων από 15-25 ετών που έχουν τελέσει αξιόποινη πράξη, σε δήμους και φορείς του δημοσίου, με στόχο την κοινωνική ένταξή τους.

Την απόφαση υπόγραψαν οι Υπουργοί Εσωτερικών, Παιδείας Έρευνας & Θρησκευμάτων, Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δικαιοσύνης Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Οικονομικών και Υγείας.

Η “κοινωφελής εργασία” δεν επιτρέπεται να ξεπερνά τους εννέα μήνες μετά την έκδοση της δικαστικής απόφασης και σε καμία περίπτωση τις 150 ώρες συνολικά.

Ο επιμελητής ανηλίκων επιλέγει τον πλέον κατάλληλο φορέα. Στον ανήλικο δεν θα πρέπει να επιβάλλονται επικίνδυνες εργασίες αντίθετες με την εργατική νομοθεσία, ενώ το είδος της εργασίας θα πρέπει να έχει εκπαιδευτικό και διαπλαστικό χαρακτήρα και να ανταποκρίνονται στις δεξιότητες και τις γνώσεις του ανήλικου.

Οι ανήλικοι και οι νέοι στους οποίους έχει επιβληθεί το αναμορφωτικό μέτρο της παροχής «κοινωφελούς εργασίας» είναι ασφαλισμένοι στον Ε.Φ.Κ.Α. ως μισθωτοί κατά του κινδύνου του ατυχήματος, με την καταβολή αντίστοιχης εισφοράς (1% επί του βασικού μισθού άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών).
Στη Δυτική Αθήνα τρεις δήμοι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εφαρμογή της ΚΥΑ.

Στο δήμο Ιλίου οι υπηρεσίες που έχουν δηλωθεί για να εφαρμοστεί το μέτρο είναι: Γραφείο Δημάρχου, Δ/νση Κοινωνικών Υπηρεσιών και Υγείας, Δ/νση Γεωτεχνικών Υπηρεσιών και περιβάλλοντος και Πολιτιστικό Κέντρο.

Στο δήμο Πετρούπολης: Κοινωνική Υπηρεσία, συμβουλευτικός σταθμός, Βοήθεια στο σπίτι, ΚΑΠΗ

Στο δήμο Χαϊδαρίου: Δ/νση καθαριότητας και περιβάλλοντος, Δ/νση Πολιτισμού, Αθλητιμσού και Παιδείας, Δ/νση Διοικητικών Υπηρεσιών