Home Δυτική αθήνα ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΑΓ. ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ: ΤΕΡΜΑ ΠΙΑ ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΘΜΙΣΗ
ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΑΓ. ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ: ΤΕΡΜΑ ΠΙΑ ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΘΜΙΣΗ

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΑΓ. ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ: ΤΕΡΜΑ ΠΙΑ ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΘΜΙΣΗ

0
0

Ενημέρωση στους κάτοικους τους Αγίους Αναργύρους σχετικά με τις θέσεις τις Λαϊκής Συσπείρωσης για τους χώρους του ΟΣΕ και του στρατοπέδου 301θα πραγματοποιήσουν με περιοδεία ο Γιάννης Πρωτούλης και ο Θοδωρής Σκολαρίκος.

 

 

Οι επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης στην Περιφέρεια και στο δήμο Αγίων Αναργύρων θα επισημάνουν πως οι συγκεκριμένοι χώροι θα πρέπει να αποδοθούν στο λαό της περιοχής για τις ανάγκες του σε πράσινο, αναψυχή, αθλητισμό και πολιτισμό.

Με ανοιχτή επιστολή οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης ζητούν την αξιοποίηση των συγκεκριμένων χώρων προς όφελος των λαϊκών αναγκών, που τώρα υποβαθμίζουν τη ζωή και την εικόνα της πόλης.

 

Η ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ

Τέρμα πια στην υποβάθμιση!

Οι ελεύθεροι χώροι στο κέντρο της πόλης

να διατεθούν για τις ανάγκες του λαού της περιοχής.

 

Στο κέντρο των Αγίων Αναργύρων, μια περιοχή με λιγοστούς ελεύθερους χώρους και διαχρονική κυκλοφοριακή επιβάρυνση,  υπάρχουν δύο μεγάλοι χώροι που θα μπορούσαν να διατεθούν και να αξιοποιηθούν για να πάρουν ανάσα οι κάτοικοι και ο λαός της περιοχής, να καλύψουν τις ανάγκες τους σε ελεύθερους χώρους: οι χώροι του ΟΣΕ και το στρατόπεδο Κοσκινά, γνωστό ως 301.

Οι χώροι ιδιοκτησίας ΟΣΕ (ανήκουν στη θυγατρική επιχείρηση ΓΑΙΟΣΕ που διαχειρίζεται την ακίνητη περιουσία του) καλύπτουν έκταση περίπου 45 στρέμματα.

Πιο συγκεκριμένα αναφερόμαστε:

  • στον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό Αγίων Αναργύρων
  • στο παλιό αμαξοστάσιο των λεωφορείων του ΟΣΕ
  • στις ανενεργές γραμμές εκατέρωθεν της κεντρικής πλατείας, που έχουν μετατραπεί σε υπαίθριο parking.

Οι χώροι αυτοί δεν χρησιμοποιούνται πλέον για τις ανάγκες λειτουργίας του ΟΣΕ και έχουν ουσιαστικά εγκαταλειφθεί, χωρίς συντήρηση και φύλαξη.  Τα πιο απόμερα και σκοτεινά σημεία των χώρων αυτών εκμεταλλεύονται ακόμα και κυκλώματα διακίνησης ναρκωτικών. H εμπειρία μας δείχνει ότι η υποβάθμιση χώρων χρησιμοποιείται διαχρονικά για να έρθει σαν ώριμο φρούτο η περίφημη «ιδιωτική αξιοποίηση», σε βάρος των πραγματικών λαϊκών αναγκών.

 

Στο κέντρο της πόλης επίσης , δίπλα από κατοικίες και σχολεία,  βρίσκεται το στρατόπεδο «Κοσκινά» που καταλαμβάνει έκταση 220 στρέμματα.

Το στρατόπεδο λειτούργησε πρώτη φορά το 1945, μέσα σε τελείως διαφορετικές συνθήκες δόμησης.  Το εργατικό – λαϊκό κίνημα της περιοχής εδώ και δεκαετίες διεκδικεί την απομάκρυνση του στρατοπέδου και την αξιοποίηση της έκτασης σε όφελος των αναγκών του λαού.  Η απομάκρυνση του στρατοπέδου εκτός αστικού ιστού θα δώσει τη δυνατότητα να εκτελούνται οι λειτουργίες του στρατοπέδου με μεγαλύτερη ασφάλεια  και ταυτόχρονα θα δημιουργήσει ένα μεγάλο ελεύθερο χώρο για την πόλη.

Οι χώροι του ΟΣΕ και το στρατόπεδο 301 μπορεί και πρέπει να αποδοθούν στους κατοίκους και γενικότερα στο λαό της περιοχής ως χώροι πρασίνου, περιπάτου και αναψυχής. Για να γίνουν αθλητικοί χώροι και χώροι πολιτισμού. Οι χώροι αυτοί μπορούν να δημιουργήσουν μια πράσινη διαδρομή που θα ξεκινάει από τα Μυκονιάτικα και θα καταλήγει στο Πάρκο Τρίτση.

Τα σενάρια της ΓΑΙΟΣΕ για τους χώρους ιδιοκτησίας της  προβλέπουν  5.000 τετραγωνικά μέτρα στεγασμένων χώρων και οι όποιοι ελεύθεροι χώροι θα είναι «το τυράκι στη φάκα». Η δημοτική αρχή «διεκδικεί» ρόλο στο εγχείρημα όχι γιατί διαφωνεί με τον προσανατολισμό του αλλά για να  μη μείνει ο Δήμος έξω από το «επενδυτικό σχέδιο». Για το 301 επίσης έχουν κυκλοφορήσει κατά καιρούς διάφορα σενάρια (όπως βιοτεχνικό πάρκο κ.α.) που στο επίκεντρο τους έχουν τη δόμηση σημαντικού τμήματος του χώρου.

Αυτό που λείπει στους εργαζόμενους, τους επαγγελματίες και τους κατοίκους της περιοχής δεν είναι οι κατασκευές που θα αξιοποιήσουν μεγάλες εμπορικές αλυσίδες και όμιλοι (π.χ. σούπερ μάρκετ κτλ), γεγονός που αντικειμενικά θα οξύνει τον ανταγωνισμό σε βάρος των μικρών επαγγελματιών της πόλης. Αυτό που λείπει είναι ανάσες πρασίνου, αθλητισμού και πολιτισμού. Είναι άλλο πράγμα ένα αναψυκτήριο που με προσιτές τιμές θα φιλοξενεί τους επισκέπτες ενός ελεύθερου χώρου και άλλο να πέσουν τόνοι τσιμέντο με …ολίγον από πράσινο.

Δε μπορούμε να παρακολουθούμε όλα αυτά που θα γίνουν …για μας, χωρίς εμάς. Η ποιότητα ζωής του λαού δεν είναι πολυτέλεια, είναι βασική ανάγκη. Θέτουμε το ζήτημα στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για να τοποθετηθεί η δημοτική αρχή και όλες οι παρατάξεις. Δυναμώνουμε τη φωνή μας, παίρνουμε την υπόθεση στα χέρια μας.

Διεκδικούμε:

⮚         Να αξιοποιηθούν οι χώροι του ΟΣΕ και του 301 για να δημιουργηθούν χώροι πρασίνου, αθλητισμού και πολιτισμού, με ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση στο λαό.

⮚         Να μεταφερθεί το στρατόπεδο με διασφάλιση των εργαζομένων σε αυτό.

⮚         Να αποδοθούν στο λαό της περιοχής, χωρίς όρους και προϋποθέσεις οι χώροι του ΟΣΕ έναντι του 301.

⮚         Να απομακρυνθούν οι εκτρωματικές κατασκευές από την κεντρική πλατεία, να υπάρξει αποκατάσταση του χώρου και επαρκής φωτισμός.

 

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης

Θοδωρής Σκολαρίκος

Γιώργος Βαρλάς

Βάσω Ζάχαρη

Μιχάλης Καραβίδας