Home Δυτική αθήνα ΧΡ. ΠΑΠΠΟΥΣ: Η ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΘΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΟΤΑΝ ΓΕΜΙΣΕΙ
ΧΡ. ΠΑΠΠΟΥΣ: Η ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΘΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΟΤΑΝ ΓΕΜΙΣΕΙ

ΧΡ. ΠΑΠΠΟΥΣ: Η ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΘΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΟΤΑΝ ΓΕΜΙΣΕΙ

0
0

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ, ΦΟΡΕΙΣ, ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΑΠΛΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ «ΣΤΡΙΜΩΞΑΝ» ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΦΥΛΗΣ ΠΟΥ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΕΔΕΙΞΕ ΝΑ ΙΔΡΩΝΕΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΙΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ -ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΤΟΥΛΗ ΜΕ ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ

 

 

Την Τρίτη 29/10/2020, πραγματοποιήθηκε συνάντηση αντιπροσωπείας του ΔΥΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ με τον περιφερειάρχη Αττικής κ. Πατούλη. Την ίδια ώρα, στο Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Φυλής εκτυλίχθηκαν απίστευτες σκηνές μεταξύ του Δημάρχου Φυλής Χρήστου Παπαπού  και πολιτών, φορεών, και εργαζομενών.

Στο αίτημα δημοτικών παρατάξεων, φορέων και πολιτών να συζητηθεί εκτός ημερήσιας διάταξης ή σε μια ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, το θέμα της δημιουργίας νέας χωματερής στη Φυλή, στη βάση της απόφασης 248/2019 της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΔΣΝΑ, ο Δήμαρχος ήταν προκλητικός λέγωντας “θα το φέρω για συζήτηση όποτε το αποφασίσω εγώ”.

Το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ εξέδωσε δελτίο τύπου το οποίο κάνει αναφορά για τις θέσεις του όσον αφορά τη διαχείριση των σκουπιδιών, ενώ υπάρχει η δέσμευση ότι στο επόμενο διάστημα θα καταθέσει δημόσια την δική του ολοκληρωμένη πρόταση από τη σημερινή κρίση των σκουπιδιών!

 

ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την Τρίτη 29/10/2020, πραγματοποιήθηκε συνάντηση αντιπροσωπείας του ΔΥΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ με τον περιφερειάρχη Αττικής κ. Πατούλη, μετά από σχετικό αίτημα που είχε υποβληθεί λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Στη συνάντηση, εκτός του κ. Πατούλη, πήραν μέρος  ο διευθυντής του γραφείου του, ο εκτελεστικός γραμματέας της Περιφέρειας Αττικής, ο Πρόεδρος και ο Γ.Γ. του ΕΔΣΝΑ.

Η αντιπροσωπεία του ΔΥΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ παρουσίασε θέσεις και αιτήματα που σχετίζονται με τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής, με ιδιαίτερη έμφαση στα εξής:

  • Την ανάγκη να ανακληθεί η 248/2019 απόφαση της ΕΕ του ΕΔΝΣΑ, για την κατασκευή νέου ΧΥΤΑ στη Φυλή, με ορίζοντα λειτουργίας τουλάχιστον μέχρι το 2025 και με προϋπολογισμό 50 εκατομμύρια ευρώ. Η απόφαση θεωρείται πραξικοπηματική και παράνομη και ως εκ τούτου είναι μη αποδεκτή.
  • Τη διαφωνία με τη συνέχιση της σκανδαλώδους λειτουργίας του ΕΜΑΚ, πολύ δε περισσότερο με την πρόθεση της δημοπράτησης της αύξησης της δυναμικότητάς του και της λειτουργίας του μέχρι το 2029-2030, με προϋπολογισμό 153 εκατομμύρια ευρώ. Εξηγήθηκε για ποιο λόγο αποτελεί σκάνδαλο το γεγονός πως δεν έχει γίνει ποτέ οικονομοτεχνική αξιολόγηση της, μέχρι σήμερα, λειτουργίας του, παρά το γεγονός ότι έχουν δαπανηθεί εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στα χρόνια που λειτουργεί. Η λήξη της ισχύουσας σύμβασης το Φλεβάρη του 2020 είναι η κατάλληλη στιγμή για να μπει τέλος στη λειτουργία του.
  • Την απαίτηση να κλείσει οριστικά η εγκατάσταση της Φυλής -συμπεριλαμβανομένου του ΧΥΤΑ και του ΕΜΑΚ- και να απομακρυνθεί ο αποτεφρωτήρας επικινδύνων υγειονομικών αποβλήτων.
  • Το στιγματισμό ως απαράδεκτης της στάσης του δημάρχου Φυλής κ. Παππού, ο οποίος επιμένει, ακόμα και μετά την εισαγγελική παραγγελία και την υποβολή μηνυτήριας αναφοράς, να αρνείται να δημοσιοποιήσει τα ευρήματα των μελετών για τα ρυπαντικά φορτία στην εγκατάσταση της Φυλής -που ο ίδιος ανέθεσε- και να τα κρατά στο συρτάρι του από το 2015.
  • Την αντίθεση στο καθεστώς των αντισταθμιστικών (χρηματικών) ωφελημάτων, που δίνονται για τον εκμαυλισμό συνειδήσεων και την καλλιέργεια κλίματος ανοχής στο «απόστημα» της Φυλής. Έγινε συγκεκριμένη αναφορά στα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που έχουν σπαταληθεί χωρίς αποτέλεσμα, καθώς και στην πολύ πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση που καταργεί ακόμη και την τυπική δέσμευση τα αντισταθμιστικά να διατίθενται για περιβαλλοντικούς σκοπούς.
  • Την ανάγκη άμεσης προώθησης της αποκεντρωμένης διαχείρισης με προδιαλογή στην πηγή, με όλες τις αναγκαίες υποδομές κατανεμημένες δίκαια και κοντά στις περιοχές που προορίζεται να εξυπηρετήσουν. Τονίστηκε η ανάγκη να υποδειχθούν ΑΜΕΣΑ νέοι χώροι τελικής διάθεσης. Διαφορετικά, αφενός η Φυλή θα συνεχίσει να είναι ο κύριος αποδέκτης των σκουπιδιών της Αττικής και, αφετέρου, συνεχίζει να υφίσταται ο κίνδυνος να οδηγηθούμε σε μια τεράστια κρίση απορριμμάτων.
  • Το γεγονός ότι οι μέθοδοι θερμικής επεξεργασίας (καύσης) απορριμμάτων, είναι σε αντίθεση με την ανακύκλωση και είναι οικονομικά δυσβάσταχτες και περιβαλλοντικά επικίνδυνες.

 

Το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ δεσμεύτηκε πως, το επόμενο διάστημα, θα καταθέσει δημόσια τη δική του ολοκληρωμένη πρόταση για το πως μπορεί να κλείσει άμεσα η εγκατάσταση της Φυλής και για την έξοδο από τη σημερινή κρίση, μέσα από συνδυασμένες δράσεις σε όλο το φάσμα της αποκεντρωμένης διαχείρισης (πρόληψη, προδιαλογή στην πηγή ανακυκλώσιμων και οργανικών υλικών, περαιτέρω ανάκτηση με μηχανική επεξεργασία, ασφαλή διάθεση των υπολειμμάτων).

 

Τοποθετούμενος ο κ. Πατούλης δεσμεύτηκε πως στα τέλη Νοεμβρίου θα παρουσιάσει το ολοκληρωμένο σχέδιο της Περιφέρειας Αττικής για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Ειδικότερα, ανέφερε ότι:

  • Η 248/2019 απόφαση της ΕΕ του ΕΔΣΝΑ πάρθηκε από τη διοίκηση της κ. Δούρου και δεν μπορεί, πλέον, να γίνει κάτι άλλο και να κλείσει τώρα η Φυλή.
  • Για το ΕΜΑΚ έχει διαφορετικό σχέδιο από αυτό της κ. Δούρου. Αποδέχθηκε το αίτημά μας και δεσμεύτηκε πως θα κάνει οικονομοτεχνική αξιολόγηση της μέχρι σήμερα λειτουργίας του ΕΜΑΚ.
  • Σε ότι αφορά τους νέους χώρους τελικής διάθεσης, δεν υπήρξε αναφορά σε κανένα άλλο χώρο πλην του ΧΥΤΥ Γραμματικού, ενώ τονίστηκε ότι θα αξιοποιηθούν νέες τεχνολογίες για την ελαχιστοποίηση των υπολειμμάτων της ανακύκλωσης (χωρίς να εξαιρείται η καύση).
  • Σχετικά με τις μελέτες των ρυπαντικών φορτίων του ΧΥΤΑ Φυλής, ο κ. Πατούλης ζήτησε από τους συνεργάτες του να κάνει ο ΕΔΣΝΑ νέες μελέτες για τα ρυπαντικά φορτία και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του ΧΥΤΑ Φυλής.

 

Σαν ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ θα περιμένουμε να ακούσουμε τις τελικές και ολοκληρωμένες δεσμεύσεις της νέας περιφερειακής διοίκησης, προτού διατυπώσουμε τη δική μας εξαντλητική κριτική. Ωστόσο, είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε απολύτως σαφές ότι αυτή πρώτη διερευνητική συνάντηση δε διασκέδασε στο παραμικρό τις ανησυχίες μας, καθώς από τη νέα διοίκηση διαγράφεται ήδη ένα σχέδιο που αφορά: επιμονή στο συγκεντρωτικό μοντέλο με «καρδιά» την εγκατάσταση στη Φυλή, καύση, ιδιωτικοποίηση. Και για το λόγο αυτό, προειδοποιήσαμε -για μια ακόμη φορά- ότι συντηρώντας την εγκατάσταση της Φυλής και μη εξασφαλίζοντας νέους χώρους ασφαλούς τελικής διάθεσης, η Αττική θα οδηγηθεί σε μια τεραστίων διαστάσεων περιβαλλοντική και υγειονομική κρίση.

Αλλού βαρούν τα όργανα … (στη Φυλή)

Την ίδια ώρα, λίγα χιλιόμετρα πιο μακριά (και δυτικά …) εκτυλίσσονταν το πραγματικό δράμα, σε μια συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Φυλής, στην οποία επισφραγίστηκε και τυπικά η συμπόρευση των παρατάξεων του νυν (κ. Παππού) και του πρώην (κ. Μπουραΐμη) δημάρχου, δηλαδή των ανθρώπων που πρωτοστατούν στη συνέχιση -στο διηνεκές- της λειτουργίας της εγκατάστασης της Φυλής, ως «παντός καιρού» μελών της της ΕΕ του ΕΔΣΝΑ.

 

Δημοτικές παρατάξεις και πλήθος πολιτών, μελών φορέων της περιοχής και του ΔΥΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ, ζήτησαν για πολλοστή φορά να συζητηθεί εκτός ημερήσιας διάταξης ή σε μια ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, το θέμα της δημιουργίας νέας χωματερής στη Φυλή, στη βάση της απόφασης 248/2019 της ΕΕ του ΕΔΣΝΑ. Συνάντησαν απέναντί τους, το συμπαγές μπλοκ των κ. Παππού και Μπουραΐμη, που σε καμιά στιγμή της διαδικασίας δε δεσμεύτηκε για μια οργανωμένη συζήτηση, με πιο προκλητικό το νυν δήμαρχο να φτάνει να δηλώνει ότι «δεν είναι θέμα που αφορά το δημοτικό συμβούλιο Φυλής», «θα το φέρω για συζήτηση όποτε το αποφασίσω εγώ».

Ωστόσο, παρά την αρχική άρνηση συζήτησης του θέματος, λόγω της επιμονής των συγκεντρωμένων ο κ. Παππούς αναγκάστηκε να δώσει εξηγήσεις, αλλά και να δεχτεί τις αντίστοιχες παρεμβάσεις μελών του δημοτικού συμβουλίου και εκπροσώπων των φορέων. Το τι ακούστηκε από μεριάς των κ. Παππού και Μπουραΐμη δεν περιγράφεται. Περιοριζόμαστε στα ελάχιστα: «Η Φυλή θα κλείσει όταν γεμίσει», «δεν πρόκειται για επέκταση, αφού οι νέοι ΧΥΤΑ θα γίνουν μέσα στην ΟΕΔΑ», «με τα αντισταθμιστικά λειτουργεί ο δήμος Φυλής και πληρώνονται οι 1.000 εργαζόμενοι», «αυτό που χρειάζεται να συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο είναι τι θα γίνει με τα έσοδα του δήμου, όταν σταματήσουν τα ανταποδοτικά», «δε δημοσιοποιώ τις μελέτες για τα ρυπαντικά φορτία, γιατί έτσι» και άλλα πολλά, ταυτόχρονα φαιδρά και προκλητικά. Είναι απολύτως προφανές από ποιες «κερκόπορτες» περνούν οι κεντρικοί σχεδιασμοί, όπως επίσης προφανές είναι το γιατί προετοιμάζεται με μεθοδικότητα η συμμετοχή του «διδύμου» και στη νέα ΕΕ του ΕΔΣΝΑ. Εδώ ισχύει το «άμα έχεις τέτοιους φίλους (εκπροσώπους), τι τους θέλεις τους εχθρούς».

Αλώβητοι, πάντως, δε βγήκαν Για πάνω από δύο ώρες, άκουσαν το συνεχές «σφυροκόπημα» μεμονωμένων πολιτών και εκπροσώπων φορέων, για το συνεχιζόμενο «έγκλημα» της εγκατάστασης της Φυλής, για τη διαρκή έκθεση της υγείας τους σε βαρύτατους κινδύνους, για την εκβιαστική τους πολιτική απέναντι στους δημότες και τους εργαζόμενους στο δήμο και για τα ανίερα πολιτικά τους παιχνίδια σε βάρος της κοινωνίας ολόκληρης της Δυτικής Αθήνας – Αττικής.

Ο εκπρόσωπος του ΔΥΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ στάθηκε, ιδιαίτερα, στην αποκάλυψη των ψευδών περί επάρκειας της χωρητικότητας του υφιστάμενου ΧΥΤΑ, στο απαράδεκτο καθεστώς λειτουργίας του ΕΜΑΚ, στην προετοιμασία της λειτουργίας της εγκατάστασης της Φυλής για άλλα δέκα, τουλάχιστον, χρόνια και ζήτησε την ακύρωση των διαγωνισμών για τη δημιουργία νέου ΧΥΤΑ στη Φυλή και επέκτασης του ΕΜΑΚ, την απομάκρυνση του αποτεφρωτήρα υγειονομικών αποβλήτων και το οριστικό κλείσιμο της εγκατάστασης της Φυλής.

Στο τέλος, οι συγκεντρωμένοι δήλωσαν πως το αίτημα για ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου παραμένει -ήδη, συγκεντρώνονται υπογραφές πολιτών για το σκοπό αυτό- και πως ο πολύμορφος και πολύχρωμος αγώνας για να απαλλαγεί η Δυτική Αθήνα – Αττική από το «καρκίνωμα» της Φυλής θα συνεχιστεί  σε όλα τα επίπεδα.