Home Δυτική αθήνα ΔΗΜΟΣ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ: ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΜΠΛΟΚ 15 ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ: ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΜΠΛΟΚ 15 ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ

ΔΗΜΟΣ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ: ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΜΠΛΟΚ 15 ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ

0
0

Στην τελική ευθεία βρίσκεται πλέον η παραχώρηση του Μπλοκ 15  στο δήμο Χαϊδαρίου για τη δημιουργίας του Μουσείου της Εθνικής Αντίστασης.

 

 

Στην ενημέρωση αυτή προχώρησε προς το Δημοτικό Συμβούλιο ο δήμαρχος Βαγγέλης Ντηνιακός μετά από σειρά συναντήσεών με την ηγεσία του υπουργείου Άμυνας.

 

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του δημάρχου εξασφαλίστηκε η σύμφωνη γνώμη του υπουργείου για την παραχώρηση του Ιστορικού Τόπου, ενώ παράλληλα πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις και με το υπουργείο Πολιτισμού, ώστε να δώσει την θετική γνωμοδότησή του για την δημιουργία του Μουσείου.

Το μοναδικό σοβαρό πρόβλημα, όπως ανέφερε ο κ. Ντηνιακός είναι η δημιουργία αυτοτελούς πρόσβασης στον χώρο. Αλλά και αυτό βαίνει τώρα προς την επίλυσή του, με τον καλύτερο τρόπο για τον δήμο, σύμφωνα με τον δήμαρχο.

 

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ

Με ανακοίνωση του δήμου Χαϊδαρίου η αρχική πρόταση του υπουργείου για τη δημιουργία αυτοτελούς πρόσβασης, ήταν η διάνοιξη δρόμου προς το Μπλοκ 15 από τον δήμο Περιστερίου.  Η λύση αυτή όμως δεν έγινε δεκτή από τον δήμο Χαϊδαρίου. Πρώτα και κύρια, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, επειδή η πρόσβαση στο Μπλοκ 15 πρέπει να γίνεται από το Χαϊδάρι, όπως αντιστοιχεί στην ιστορική ταύτιση του χώρου θυσίας των αγωνιστών με την πόλη.

Πέραν αυτού, από αυτοψία που έκανε ο δήμαρχος  στο σημείο μαζί με υπηρεσιακά στελέχη του δήμου διαπιστώθηκε ότι: Η προτεινόμενη χάραξη της οδού είχε πολλά δύσβατα σημεία. Μέρος της έκτασης είναι δασικό και θα χρειαζόταν άδεια από το Δασαρχείο. Η κατάληξη της στο Περιστέρι βρίσκεται σε μια περιοχή χωρίς συχνή συγκοινωνιακή σύνδεση. Συνολικά ήταν μια πρόταση που δεν θα αναδείκνυε αλλά θα υποβάθμιζε την σημασία και την προοπτική επισκεψιμότητας του Μνημείου.

 

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ

Ο δήμος Χαϊδαρίου υπέβαλε στο υπουργείο τη δική του εναλλακτική πρόταση. Αφορά τη χάραξη μιας οδού απευθείας από το Μπλοκ 15 προς την περιοχή όπου βρίσκεται το Αθλητικό Κέντρο του Δάσους, παράλληλα με τον υφιστάμενο μαντρότοιχο του Στρατοπέδου.

Σε πρόσφατη συνάντηση του δημάρχου με την ηγεσία του Ταμείου Εθνικής Άμυνας (ΤΕΘΑ) με τη συμμετοχή στελεχών του υπουργείου Άμυνας και του ΓΕΣ, συμφωνήθηκε να προχωρήσει άμεσα η  παραχώρηση του χώρου και η υλοποίηση της πρότασης του δήμου για τη διαμόρφωση της οδού πρόσβασης.

Αναφερόμενος στην σημασία του γεγονότος, ο Βαγγέλης Ντηνιακός είπε στο Δημοτικό Συμβούλιο: «Πρόκειται για μια πολύ καλή είδηση για το Χαϊδάρι. Με την ανεμπόδιστη πρόσβαση στο Μπλοκ 15 και την δημιουργία του Μουσείου της Εθνικής Αντίστασης, θα δημιουργηθεί ένα σημείο αναφοράς για την σύγχρονη Ιστορία της Ελλάδας με διεθνή αναγνωρισιμότητα. Ένας από τους μεγάλους στόχους του δήμου, μια διεκδίκηση άρρηκτα δεμένη με την Ιστορία του Χαϊδαρίου, βρίσκεται πια στην τελική ευθεία για να επιτευχθεί».