Home Δυτική αθήνα ΚΡ. ΑΡΣΕΝΗΣ: Η ενεργειακή ακρίβεια απειλεί με κατάρρευση τους δήμους!
ΚΡ. ΑΡΣΕΝΗΣ: Η ενεργειακή ακρίβεια απειλεί με κατάρρευση τους δήμους!

ΚΡ. ΑΡΣΕΝΗΣ: Η ενεργειακή ακρίβεια απειλεί με κατάρρευση τους δήμους!

0
0

Ερώτηση προς τον αρμόδιο υπουργό για την τραγική κατάσταση στους Δήμους λόγω της ενεργειακής ακρίβειας κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης.

Το αυξημένο ενεργειακό κόστος στους δήμους της Δυτικής Αθήνας που απειλεί με κλείσιμο δομές και υπηρεσίες έφερε στη Βουλή ο Κρίτων Αρσένης (βουλευτής ΜέΡΑ25) με επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Εσωτερικών. Ζήτησε απαντήσεις πρώτον στο πότε και πώς θα αποζημιωθούν οι δήμοι της Δυτικής Αθήνας για την ακραία αύξηση του ενεργειακού τους κόστους. Και δεύτερον ποιες πρωτοβουλίες θα  πάρει η κυβέρνηση ώστε οι πάροχοι ενέργειας να αποδίδουν άμεσα τα εισπραχθέντα δημοτικά τέλη. Αλλά και να ελέγχονται για αυτό μέσω ψηφιακής πλατφόρμας. Με τον τρόπο αυτό θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν οι Δήμοι τα διαθέσιμα έσοδά τους στη δύσκολη αυτή οικονομική συγκυρία.

Όπως ανέφερε σχετικά: «Η τεράστια αύξηση του ενεργειακού κόστους, η οποία ενισχύθηκε με το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, έχει δημιουργήσει ασφυκτικές συνθήκες στους δήμους και τα νοικοκυριά της Δυτικής Αθήνας (και όλης της χώρας) και

απειλεί με οικονομική κατάρρευση τους δήμους που αδυνατούν να αντιμετωπίσουν την εκρηκτική αύξηση των λειτουργικών τους δαπανών.

Ενδεικτικά:

− Στο Δήμο Περιστερίου το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας του Ιανουαρίου του 2022 σχεδόν τριπλασιάστηκε από 59.923€ σε 166.882€ τον Φεβρουάριο του 2022, σε σχέση με το αντίστοιχο της προηγούμενης χρονιάς

− στο Δήμο Αιγάλεω το κόστος για τη θέρμανση του κολυμβητηρίου το μήνα Ιανουάριο, υπερδιπλασιάστηκε από 26.000 ευρώ σε 56.000 και προβλέπεται ακόμη μεγαλύτερη αύξηση για τους επόμενους μήνες λόγω της εκρηκτικής αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου

− στο Δήμο Πετρούπολης τα αντίστοιχα έξοδα για το δημοτικό κολυμβητήριο, ξεπέρασαν τις 100.000 ευρώ από τις 23.000 ευρώ που ήταν το Σεπτέμβριο του 2021

− στο Δήμο Χαϊδαρίου το ενεργειακό κόστος επιβαρύνει αυτή τη στιγμή, με επιπλέον 70.000 ευρώ μηνιαίως τον Δήμο, δηλαδή με περίπου 850.000 ευρώ το χρόνο, μη συμπεριλαμβανομένων των καυσίμων των πάσης φύσεως οχημάτων (απορριμματοφόρα, δημοτική συγκοινωνία κτλ.)

Στο μεγάλο αυτό πρόβλημα έχει προστεθεί και η μη καταβολή από τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας των εισπραχθέντων Δημοτικών τελών που αποδίδονται με μεγάλη καθυστέρηση και χωρίς να υπάρχει δυνατότητα ελέγχου στην είσπραξή τους. Το ποσό οφειλής των εταιρειών προς τους δήμους, σύμφωνα με την ΚΕΔΕ, εκτιμάται στα 60-70 εκ. ευρώ, οι δε καθυστερήσεις φτάνουν μέχρι και ένα χρόνο σε ορισμένους δήμους.

Η δύσκολη σημερινή οικονομική συγκυρία που δεν αναμένεται να αμβλυνθεί στο μέλλον, απειλεί τους προϋπολογισμούς των δήμων με κατάρρευση και θα οδηγήσει αναπόφευκτα στο κλείσιμό των δομών και των υπηρεσιών που προσφέρουν στους δημότες τους. Σε αντίθεση με τα παραπάνω, οι εταιρείες ενέργειας ανακοινώνουν σημαντική αύξηση των κερδών τους.

Στην απάντησή του ο αναπλ. υπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Στέλιος Πέτσας τόνισε η κυβέρνηση στηρίζει εκτάκτως τους δήμους. Στη γενική συνελεύση της ΚΕΔΕ, αναφέρθηκε από το κ. Πέτσα, ο κ. Παπαστεργίου, πρόεδρος της ΚΕΔΕ παρουσίασε ένα πόσο 310.000.000 ευρώ που αφορούσε έκτακτες επιβαρύνσεις σε σχέση με το 2021. «Η κυβέρνηση διέθεσε ήδη 114 εκατ. από τους ΚΑΠ για τους δήμους και άλλα 14 εκατ. για τις σχολικές επιτροπέςμε σκοπό την ενίσχυση της ρευστότητας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ώστε να αντιμετωπίσει το αυξημένο ενεργειακό κόστος» είπε ο κ. Πέτσας και συμπλήρωσε, «θα δούμε ποιες είναι οι αντοχές του κρατικού προϋπολογισμού για να στηρίξουμε την Τ.Α.»

Ειδικά για τους δήμους της Δυτικής Αθήνας ο αναπλ. υπουργός Εσωτερικών ανέφερε μία σειρά χρηματοδοτικών εργαλείων που γίνεται  χρήση για πρώτη φορά. Έκανε λόγο για χρηματοδότηση δράσεων με το ποσό άνω των 100 εκατ. ευρώ για την εξοικονόμηση ενέργειας στους δήμους της Δυτικής Αθήνας.

Όσον αφορά τους εναλλακτικούς παρόχους ενέργειας ανέφερε ότι ο κ. Σκρέκας κινητοποίησε τη ΡΑΕ η οποία απέστειλε επιστολή με την οποία ζητά από τους παρόχους να αποτυπώσουν με ενιαίο τρόπο τα ποσά που εισπράττουν και οφείλουν να αποδίδουν στους δήμους της χώρας. Αποτέλεσμα ήταν Οι εναλλακτικοί πάροχοι ενέργειας έχουν αρχίσει και αποπληρώνουν και αναμένεται η οριστική απάντηση της ΡΑΕ για την άμεση είσπραξη των ποσών που θα έπρεπε να είχαν αποδοθεί.  

Στη δευτερολογία του ο κ. Αρσένης ζήτησε απόλυτη διαφάνεια στο θέμα των παρόχων θυμίζοντας τι έχει συμβεί στο παρελθόν με άλλους πάροχους ενέργειας. Επισήμανε όμως ότι υπάρχουν στις λαϊκές συνοικίες χρήσιμες υποδομές που απειλούνται αυτή τη στιγμή. «Θα μπουν στο δίλημμα οι δήμοι να κλείσουν το κολυμβητήριο αν θα συνεχίσουν να το λειτουργούν» είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι δεν έχουν εναλλακτικές και ζήτησε να δώσει η κυβέρνηση μια ιδιαίτερη έμφαση για να μη χαθούν αυτές οι υποδομές.

Ο κ. Πέτσας στην δευτερολογία του τόνισε ότι την προηγούμενη εβδομάδα έγινε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό με τους δημάρχους της Δυτικής Αθήνας όπου συζητήθηκαν όλα αυτά τα θέματα. «Το 2022 είναι ένα έτος εξωγενών πιέσεων, από το 2023 στην κοινή επιτροπή που έχουμε φτιάξει με την ΚΕΔΕ και το υπουργείο Οικονομικών μελετούμε την αναπροσαρμογή των ΚΑΠ, προκειμένου να έχουμε περισσότερους πόρους στη διάθεση των δήμων και να αντιστραφεί η πορεία συρρίκνωσης των τελευταίων ετών», τόνισε ο αναπλ. υπουργός Εσωτερικών τονίζοντας ότι θα επιχειρηθεί μία μόνιμη μείωση στην πίεση των προϋπολογισμών των ΟΤΑ από τη μείωση του επιτοκίου του ΤΠκΔ και την επιμήκυνση των δανείων αυτών ώστε να έχουν μεγαλύτερη ρευστότητα οι δήμοι. Τέλος έκανε λόγο και για  είσπραξη παλιών οφειλών στους δήμους με ένα μόνιμο μηχανισμό ο οποίος θα φέρει ικανά έσοδα στους δήμους. Όπως είπε χαρακτηριστικά «μετά τη ρύθμιση για τα αδήλωτα τετραγωνικά αυξήθηκαν για πάντα τα έσοδα των δήμων ενώ απαλλάχθηκαν για πάντα οι δημότες που πλήρωναν παράλογα ποσά προσαυξήσεων».