Home Δυτική αθήνα ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΑΤΤΙΚΗΣ: ΣΤΗΝΟΥΝ ΣΙΝΙΚΟ ΤΕΙΧΟΣ ΑΠΟ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΛΗ! [VIDEO]
ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΑΤΤΙΚΗΣ: ΣΤΗΝΟΥΝ ΣΙΝΙΚΟ ΤΕΙΧΟΣ ΑΠΟ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΛΗ! [VIDEO]

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΑΤΤΙΚΗΣ: ΣΤΗΝΟΥΝ ΣΙΝΙΚΟ ΤΕΙΧΟΣ ΑΠΟ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΛΗ! [VIDEO]

0
0

Διαδικτυακή εκδήλωση – συζήτηση με θέμα την απαράδεκτη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την εγκληματική επέκταση της χωματερής στη Φυλή διοργάνωσε το απόγευμα της Τρίτης (23/2) η «Λαϊκή Συσπείρωση» Αττικής.

 

Με αφορμή την συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο της νέας Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων Την Τετάρτη (24/2), η Λαϊκή Συσπείρωση Αττικής διοργάνωσε διαδικτυακή συζήτηση – ενημέρωση στην οποία καταγγέλλει τη διοίκηση της Περιφέρειας για την κατασκευή ενός νέου 3ου ΧΥΤΑ στη Φυλή, χωρισμένου σε 3 κύτταρα, που θα σκεπάσει τα υφιστάμενα κύτταρα και θα κάνει πανωσηκώματα.

 

 

 

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης έγιναν παρεμβάσεις από εκλεγμένους της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Περιφερειακό Συμβούλιο, σε δήμους της Αττικής και στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ).

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Αττικής έχει ζητήσει να συζητηθεί το θέμα του νέου ΧΥΤΑ Φυλής, το σύνολο των εγκαταστάσεων στην ΟΕΔΑ Δυτικής Αττικής, αλλά και γενικότερα η διαχείριση απορριμμάτων σε μονοθεματική (ακόμα και έκτακτη) συνεδρίαση, ώστε να μπορέσουν να εκφράσουν την άποψή τους φορείς και σωματεία όχι μόνο της περιοχής, αλλά ολόκληρης της Αττικής. Μάλιστα, για το συγκεκριμένο θέμα η «Λαϊκή Συσπείρωση» έχει καταθέσει 12 αιτήματα συζήτησης στο Περιφερειακό Συμβούλιο με τη δέσμευση, από πλευράς διοίκησης, πως θα γινόταν μονοθεματική συνεδρίαση. Ωστόσο τώρα, «η Διοίκηση εν μέσω πανδημίας και ολικού lockdown, προσπαθεί να περάσει σαν τον κλέφτη ένα τόσο σοβαρό θέμα σαν μια απλή Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων», έχει καταγγείλει η Λαϊκή Συσπείρωση σε προηγούμενη ανακοίνωσή της.

 

Στην διαδικτυακή εκδήλωση – συζήτηση που διοργάνωσε η Λαϊκή Συσπείρωση, μίλησαν οι:

Βαγγέλης Σίμος, δημοτικός σύμβουλος Πετρούπολης και μέλος ΔΣ ΕΣΔΝΑ

Νίκος Ζαπάντης, δημοτικός σύμβουλος Φυλής

Θοδωρής Χαμαλίδης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Δήμο Φυλής, δημοτικός σύμβουλος Ν. Ιωνίας και μέλος του ΔΣ του ΕΣΔΝΑ

Θοδωρής Σκολαρίκος, δημοτικός σύμβουλος Αγ. Αναργύρων – Καματερού και μέλος του ΔΣ του ΕΣΔΝΑ

Γιώργος Καλαμαράς, δημοτικός σύμβουλος Κερατσινίου – Δραπετσώνας

Σπύρος Ηλίας, πρόεδρος της κοινότητας Βαρνάβα

Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Αττικής

Την εκδήλωση συντόνισε η Νίκη Χρονοπούλου, περιφερειακή σύμβουλος Αττικής.

 

ΒΑΓΓ. ΣΙΜΟΣ: ΣΤΗΝΟΥΝ ΣΙΝΙΚΟ ΤΕΙΧΟΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

 

Την εισήγηση του θέματος έκανε ο Βαγγέλης Σίμος (πρώην δήμαρχος Πετρούπολης και επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης) ο οποίος ανέφερε επιγραμματικά ότι με τη νέα μελέτη γίνεται μία προσπάθεια να νομιμοποιηθεί περιβαλλοντικά ο νέος ΧΥΤΑ Φυλής, ο τρίτος ΧΥΤΑ Δυτικής Αττικής που «γίνεται με τις ευλογίες και της προηγούμενης περιφερειακής αρχής της κ. Δούρου, το έργο της οποίας συνεχίζει επάξια σήμερα και ο κ. Πατούλης». Όπως τόνισε  οι ευθύνες έρχονται από πολύ παλαιότερα καθώς η χωματερή υπάρχει 60 χρόνια αλλά την τελευταία δεκαετία υπάρχει μπαράζ απευθείας αναθέσεων, νέων κυττάρων, πανωσηκωμάτων, αναχωμάτων. Η μελέτη, επισήμανε ο κ. Σίμος,  δεν περιορίζεται στον ΧΥΤΑ Φυλής αλλά αναφέρεται στο σύνολο των εγκαταστάσεων ΟΕΔΑ Δυτικής Αττικής (ΟΕΔΑ Άνω Λιοσίων και ΟΕΔΑ Φυλής) και περιλαμβάνει τόσο τις υφιστάμενες όσο και τις νέες εγκαταστάσεις και μία τεράστια συστοιχία φωτοβολταϊκών πάρκων στα πρανή του αποκαταστημένου χώρου διάθεσης απορριμμάτων των Άνω Λιοσίων. Πρόκειται για ένα ενιαίο πανωσήκωμα διαρκείας, το οποίο είναι χωρισμένο σε τρία κύτταρα και έρχεται να σκεπάσει 300 στρέμματα περίπου στο βορειοδυτικό μέρος του απορριμματικού ανάγλυφου του ΧΥΤΑ Φυλής πάνω στα υφιστάμενα κύτταρα και υφιστάμενα πανωσηκώματα. Μέχρι την ολοκλήρωση του πρώτου νέου κυττάρου, προβλέπεται να είναι έτοιμο για λειτουργία ένα έκτακτο κύτταρο χωρητικότητας 700.000 κυβ. μετρ., δηλαδή έναν ενδιάμεσο ΧΥΤΑ μέχρι να ολοκληρωθεί το έργο, το οποίο βρίσκεται εκτός ορίων ΟΕΔΑ σε ένα συνεχόμενο γήπεδο που βρίσκεται στην ΟΕΔΑ Άνω Λιοσίων. Ως Σινικό Τείχος, χαρακτήρισε ο κ. Σίμος, το ανάχωμα για την αντιστήριξη του τεράστιου αυτού πανωσηκώματος που θα έχει μήκος μήκος 1535 μέτρα και ύψος 20 μέτρα.

 

ΘΟΔ. ΣΚΟΛΑΡΙΚΟΣ: Ο ΛΑΟΣ ΤΗΣ ΔΥΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ ΘΕΡΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ

Στην παρέμβασή του ο Θοδωρής Σκολαρίκος,  δημοτικός σύμβουλος Αγίων Αναργύρων και επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Αγίων Αναργύρων – Καματερού ανέφερε ότι στο Δημοτικό Συμβούλιο Αγίων Αναργύρων – Καματερού συζητήθηκε το θέμα της νέας απαράδεκτης Μελέτης. Για λόγους αρχής και αξιοπρέπειας όπως τους χαρακτήρισε η Λαϊκή Συσπείρωση πρότεινε την καταψήφιση της συγκεκριμένης μελέτης. Αν’ αυτού υπήρξε πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης ώστε η διαχείριση των απορριμμάτων να γίνεται με γνώμονα την προστασία της υγείας του λαού και την προστασία του περιβάλλοντος. Μετά από πιέσεις υιοθετήθηκε η πρόταση και ζητήσαμε την αναβολή της συζήτησης της νέας μελέτης στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
Στο επίκεντρο της πολιτικής για τη διαχείριση των απορριμμάτων δεν είναι η υγεία και η ποιότητα ζωής του λαού αλλά πως θα διασφαλιστούν τα κέρδη των επιχειρήσεων, των εργολάβων που δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον τομέα. Αυτή την πολιτική στηρίζει και η Περιφέρεια Αττικής και επί διοίκησης Πατούλη και την περίοδο της κ. Δούρου. Αυτήν την πολιτική στηρίζει και ο ΕΔΣΝΑ. Οι επιχειρηματικοί όμιλοι θησαυρίζουν και ο λαός της Δυτικής Αττικής θερίζεται από τον καρκίνο.

Ο κ. Σκολαρίκος επισήμανε πως βρίσκεται σε εξέλιξη μία εκστρατεία εγκλωβισμού της οργής του λαού με διλήμματα τύπου ταφή ή καύση, ή επιχειρημάτων περί δίκαιης κατανομής των βαρών στη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική με τη δημιουργία πολλών μικρών διαδημοτικών χωματερών που θα απαλλάσσουν την Περιφέρεια και την κυβέρνηση από τις ευθύνες τους.

 

Γ. ΠΡΩΤΟΥΛΗΣ: ΣΤΗΝΟΥΝ ΜΙΑ ΝΕΑ ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΥΠΑΡΧΟΥΣΑ ΧΩΜΑΤΕΡΗ

Ο περιφερειακός σύμβουλος και επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Αττικής Γιάννης Πρωτούλης στάθηκε στα λόγια των ευρωπαίων επιτρόπων όταν επισκέφθηκαν την χωματερή Άνω Λιοσίων που την χαρακτήρισαν ως μνημείο περιβαλλοντικού χάους, αρρώστιας και ανθρώπινου πόνου.
Έκανε λόγο για fast track εν κρυπτώ διαδικασίες για τη διαχείριση απορριμμάτων στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ώστε να φέρουν στην υπάρχουσα χωματερή των Άνω Λιοσίων μία ακόμη χωματερή με τα ανάλογα έργα αντιστήριξης.

Στη Μελέτη περιβαλλοντικών Επιπτώσεων λείπει η επιδημιολογική μελέτη τι συμβαίνει στα τελευταία 60 χρόνια λειτουργίας στους δήμους της Δυτικής Αττικής.  Ο ΕΔΣΝΑ με δελτίο Τύπου που εξέδωσε ομολόγησε το 2018 ότι καταγράφηκε τρομακτική τάση ανόδου θανάτων από  νεοπλασίες (26,5%) στην περιφερειακή ενότητα Δυτικής Αττικής.
Οι επιστημονικές μελέτες που αφορούσαν τα επιφανειακά νερά που απορρέουν από τον ΧΥΤΑ ανάφεραν  ένα εφιαλτικό κοκτέιλ από μολυσματικούς παράγοντες από οργανικούς ρύπους από καρκινογόνους και άλλους τοξικούς ρύπους που διασπείρονται στην ευρύτερη περιοχή.

Όσον  αφορά τις μελέτες για τα υπόγεια ύδατα κατέγραψαν έως και 18πλασια ρύπανση έναντι των επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων.