Home Δυτική αθήνα ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΕΣ ΔΑΔΕΣ “ΦΩΤΙΖΟΥΝ” ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΕΣ ΔΑΔΕΣ “ΦΩΤΙΖΟΥΝ” ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ

ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΕΣ ΔΑΔΕΣ “ΦΩΤΙΖΟΥΝ” ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ

0
0

Οι Ολυμπιακές Δάδες από το 1936-2020 φιλοξενούνται σε μία μοναδική έκθεση στο Δημαρχιακό Μέγαρο Περιστερίου.

Μία μοναδική έκθεση, ταξίδι στην ιστορία των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων φιλοξενείται αυτές τις ημέρες στο Δήμο Περιστερίου. Οι 20 δάδες που μετέφεραν την Ιερή  Φλόγα από την Αρχαία Ολυμπία στις πόλεις που διεξήχθησαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες από το 1936 έως σήμερα βρίσκονται στο Δημαρχιακό Μέγαρο.

Στις 13 Οκτωβρίου ο Δήμος Περιστερίου πραγματοποίησε τα εγκαίνια της έκθεσης “Ολυμπιακές Δάδες 1936-2020” και τίμησε παράλληλα τους Έλληνες Ολυμπιονίκες και Παραολυμπιονίκες που μας χάρισαν μεγάλες στιγμές περηφάνιας στέλνοντας μήνυμα αντοχής και αισιοδοξίας σε μία περίοδο δύσκολη για όλο τον κόσμο.

Οι Ολυμπιονίκες και Παραολυμπιονίκες Φανή Χαλκιά (στίβος), Μιχάλης Μουρούτσος (Ταεκβοντό), Αλέξιος Ντανατσίδης (Τζούντο), Έλεν – Κλαούντια Πόλακ (Επί Κοντώ), Γρηγόρης Πολυχρονίδης (Μπότσια) με την Κατερίνα Πατρώνη (συνοδός), Νίκος Συρανίδης (Συγχρονισμένη Κατάδυση), Αριάδνη Σπανάκη (Ιστιοπλοΐα), Γιώργος Στεφανόπουλος  (Πυγμαχία), Ελισάβετ Τελτσίδου (Τζούντο), Αλέξης Τερζιάν (Στίβος), Ευθυμία Γκούλη (Κολύμβηση) μαζί με την Μαργαρίτα Μπουζαλάκου (συνοδός – προπονήτρια), Γιώργος Μαυρωτάς (Πόλο), Αιμιλία Τσουλφά (Ιστιοπλοΐα), και Εύα Χριστοδούλου Εύα (Ρυθμική), παρευρέθηκαν και τιμήθηκαν από το Δήμο Περιστερίου.

Ο κ. Παχατουρίδης ευχαρίστησε τον Περιστεριώτη Στράτο Κλήμου για την προσφορά των εκθεμάτων της ιδιωτικής συλλογής του.

Ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Γιώργος Τσαλίκης απηύθυνε ανοιχτό κάλεσμα σε όλους τους πολίτες να επισκεφθούν την πρωτότυπη και πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση “Ολυμπιακές Δάδες 1936-2020”, η οποία αναδεικνύει την παγκόσμια συμφιλίωση, την ενότητα και την πολιτισμική δημιουργική συνύπαρξη των λαών.

Τα εγκαίνια τίμησαν με την παρουσία τους, ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Γεώργιος Μαυρωτάς, την Επιτροπή “Ελλάδα 2021” εκπροσώπησε ο κ. Άγης Σαντοριναίος, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων.

Η έκθεση συνεχίζεται καθημερινά έως και τις 31 Οκτωβρίου 2021, ώρες 10:00 – 14:00 & 17:00 – 20:30. Η είσοδος είναι ελεύθερη, στο πλαίσιο τήρησης των μέτρων προστασίας και περιορισμού της πανδημίας (χρήση μάσκας, αποστάσεις ασφαλείας).

Ειδικά, για τις ομαδικές επισκέψεις (σχολεία, συλλόγους και φορείς), έχει δημιουργηθεί ειδική πλατφόρμα προκράτησης μέσα από το σύνδεσμο www.depadp.gr/booking Πληροφορίες στο τηλ. 2105779914, e-mail: depadp@yahoo.gr

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΕΣ ΔΑΔΕΣ

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ιστορία των Ολυμπιακών Δαδών ξεκινά από το 1936 και το Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου. Τότε πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά η Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας, εμπνευστής της οποίας φέρεται να είναι ο Γερμανός Καθηγητής και μέλος της ΟΕ Καρλ Ντιμ. Σχεδιάστηκε από τον γλύπτη Λέμκε. Από τότε μέχρι σήμερα αποτελεί το σύμβολο των Ολυμπιακών Αγώνων που μεταφέρει την Ιερή Φλόγα από την Αρχαία Ολυμπία ως το στάδιο της διοργανώτριας πόλης μέσω λαμπαδηδρομία.

Μέχρι σήμερα έχουν κατασκευαστεί 20 μοναδικές Ολυμπιακές Δάδες μέσω των οποίων η κάθε πόλη περνάει μηνύματα για τον πολιτισμό και την κολτούρα της. Η Ολυμπιακή Δάδα της Αθήνας 2004 ήταν εμπνευσμένη από φύλλο ελιάς.