Home Δυτική αθήνα Το Δυτικό Μέτωπο καταγγέλλει τη Γενική Διεύθυνση Σώματος Επιθεωρητών Περιβάλλοντος
Το Δυτικό Μέτωπο καταγγέλλει τη Γενική Διεύθυνση Σώματος Επιθεωρητών Περιβάλλοντος

Το Δυτικό Μέτωπο καταγγέλλει τη Γενική Διεύθυνση Σώματος Επιθεωρητών Περιβάλλοντος

0
0

Το Δυτικό Μέτωπο καταγγέλλει δημοσίως τη Γενική Διεύθυνση Σώματος Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και την καλεί να διενεργήσει νεότερη αυτοψία στην ΟΕΔΑ Φυλής

Βαρύτατα εκτεθειμένη είναι η Γενική Διεύθυνση Σώματος Επιθεωρητών Περιβάλλοντος κατά το Δυτικό Μέτωπο καθώς φαίνεται να επιχειρεί να συγκαλύψει ολοφάνερες και επικίνδυνες παρανομίες, αντί να σπεύσει να διερευνήσει τις πολύ σοβαρές καταγγελίες και να διενεργήσει νεότερη αυτοψία στην ΟΕΔΑ Φυλής, ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο τηρούνται οι όροι της περιβαλλοντικής αδειοδότησης του ΧΥΤΑ  και πόσο ασφαλής είναι η διάθεση των απορριμμάτων στον χώρο.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Δυτικό Μέτωπο αναφέρει ότι ενώ έχουν γίνει σοβαρές καταγγελίες προ δύο μηνών δεν έχει υπάρξει απάντηση και τα ερωτήματα παραμένουν. Αναλυτικά αναφέρει:  

Στις 10/11/2021 αντιπροσωπεία του ΔΥΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ μαζί με τον κ. Κρίτωνα Αρσένη βουλευτή του ΜεΡΑ25 επισκεφτήκαμε την ΟΕΔΑ Φυλής προκειμένου να  προκειμένου να δούμε από κοντά την κατάσταση των εγκαταστάσεων.

Τα όσα είδαμε κατά την  επίσκεψη μας επιβεβαίωσαν   τους φόβους μας πως η διάθεση  των απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ Φυλής  μόνο ασφαλής δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί.

 Η εναπόθεση των σκουπιδιών γίνεται  στο ενδιάμεσο κύτταρο  που βρίσκεται στην παλιά χωματερή των Άνω Λιοσίων και σε ένα ταμπάνι που βρίσκεται σε πολύ μεγάλο ύψος με έντονη κλίση.

Στην περιοχή της Β΄ Φάσης που έχει ήδη γεμίσει,  έχει σχηματιστεί ένα τεράστιο  βουνό που ξεπερνά σε ύψος το φυσικό ανάγλυφο  και υπάρχουν έντονες ρωγμές στο έδαφος  δημιουργώντας σοβαρό  κίνδυνο κατολισθήσεων .

Το ύψος του ταμπανιού αλλά και η έντονη κλίση κατά την εκτίμησή μας  δεν είναι σύμφωνα με τους όρους ασφαλείας  της ΑΕΠΟ  και πρέπει να ελεγχτούν άμεσα.

Στην περιοχή της «αποκατεστημένης» χωματερής των Άνω Λιοσίων  και δίπλα στον κρατήρα που υπάρχουν χιλιάδες τόνοι ασκέπαστης λυμματολάσπης ,  αναδύονται τοξικοί καπνοί από το έδαφος που έχει σταματήσει να δέχεται σκουπίδια από τα τέλη του 1990 .

Τα παραγόμενα προϊόντα του ΕΜΑΚ  Άνω Λιοσίων (SRF-RDF) και το CLO θάβονται στη χωματερή  την ώρα που πληρώνουμε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για τη λειτουργία του ΕΜΑΚ. 

 Στις  18/11/2021 μαζί με τον κ. Κρίτωνα Αρσένη καταθέσαμε αίτημα αυτοψίας στην ΟΕΔΑ Φυλής προς τη Γενική Διεύθυνση Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών Σώμα Επιθεώρησης Νοτίου Ελλάδος Τμήμα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος . 

Η  Γενική Διεύθυνση Σώματος Επιθεωρητών μεταβίβασε το αίτημα στην Διεύθυνση   Περιβάλλοντος& Κλιματικής Αλλαγής Τμήμα Ελέγχου Μετρήσεων & Υδροοικονομίας Περιβάλλοντος Π.Ε Δυτικής Αττικής .

Στις 15/12/2021 ο αναπληρωτής προϊστάμενος της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής κ. Ακρίβος  μας ενημέρωσε πως από τα τηρούμενα αρχεία της υπηρεσίας  προκύπτει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ο έλεγχος του ΟΕΔΑ Φυλής από το Σώμα Επιθεώρησης Νοτίου Ελλάδος όπως αυτό προκύπτει από την ΥΠΕΝ/ΣΕΝΕ/35123/2517/3-9-2021 Πράξη Βεβαίωσης Παράβασης της Προϊσταμένης του Σώματος Επιθεωρητών Νοτίου Ελλάδος. (αρ πρ. 1076356 )

Επειδή από την απάντηση του κ. Ακρίβου προκύπτει πως το τμήμα Ελέγχου Μετρήσεων & Υδροοικονομίας Περιβάλλοντος Π.Ε Δυτικής Αττικής δεν μπορεί να ενεργήσει καθότι βρίσκεται σε εξέλιξη ο έλεγχος του ΟΕΔΑ Φυλής από το Σώμα Επιθεώρησης Νοτίου Ελλάδος, στις 28/12/2021 επανήλθαμε  με νεότερο αίτημα προς το Σώμα Επιθεώρησης Νοτίου Ελλάδος  το οποίο κοινοποιήσαμε και στον υπουργό περιβάλλοντος .

Δηλαδή η  Γενική Διεύθυνση των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος μεταβίβασε το αίτημα μας σε υπηρεσία που δεν μπορεί να διενεργήσει έλεγχο.

Δυο  μήνες μετά  και παρά την σοβαρότητα των καταγγελλομένων  δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση .

Ωστόσο τα ερωτήματα παραμένουν .

Γιατί επί 16 χρόνια παραμένει ανοιχτός ο κρατήρας με την λυματολάσπη;

Τι επιπτώσεις έχει στη μόλυνση των υπόγειων υδάτων και της ατμόσφαιρας;

Πριν την απόθεση λυματολάσπης στον κρατήρα είχαν γίνει έργα στεγανοποίησης του πυθμένα;

Υπάρχουν στον κρατήρα εγκαταστάσεις συλλογής και επεξεργασίας των στραγγισμάτων;

Έχει ελεγχθεί ποτέ ο κρατήρας λυματολάσπης από τους επιθεωρητές περιβάλλοντος;

Που οφείλεται το φαινόμενο των τοξικών καπνών σε χώρο που έχει πάψει να δέχεται σκουπίδια τα τελευταία 30 χρόνια ;

Απαντήσεις στα ερωτήματα δεν έχουμε πάρει ούτε εμείς , ούτε ο βουλευτής που έφερε το θέμα στην βουλή.

Η Γενική Διεύθυνση Σώματος Επιθεωρητών Περιβάλλοντος αρνείται πεισματικά να απαντήσει σε αυτά τα ερωτήματα που αφορούν την δημόσια υγεία .

Η άρνηση της Γενικής Διεύθυνσης Σώματος Επιθεωρητών Περιβάλλοντος να απαντήσει και να κάνει αυτοψία στον χώρο γεννά ερωτηματικά και κινεί υποψίες .

Η ανοχή μας εξαντλήθηκε .

Καλούμε την Γενική Διεύθυνση Σώματος Επιθεωρητών Περιβάλλοντος να απαντήσει άμεσα στα ερωτήματα που θέσαμε , να δώσει την σχετική αλληλογραφία με τον ΕΔΣΝΑ και αποτελέσματα το ελέγχου στην ΟΕΔΑ Φυλής όπως  προκύπτει από την ΥΠΕΝ/ΣΕΝΕ/35123/2517/3-9-2021 Πράξη Βεβαίωσης Παράβασης της Προϊσταμένης του Σώματος Επιθεωρητών Νοτίου Ελλάδος. (αρ πρ.1076356).

Πάγιο αίτημα του ΔΥΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ είναι το άμεσο και οριστικό κλείσιμο της εγκατάστασης της Φυλής  και η περιβαλλοντική αποκατάσταση της ευρύτερης περιοχής .

Όμως  αυτή την ώρα λόγω της πολύ επικίνδυνης κατάστασης που υπάρχει,   χρειάζεται και η άμεση παρέμβαση των επιθεωρητών περιβάλλοντος προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο τηρούνται οι όροι της περιβαλλοντικής αδειοδότησης του ΧΥΤΑ  και πόσο ασφαλής είναι η διάθεση των απορριμμάτων στον χώρο.

Η Γενική Διεύθυνση Σώματος Επιθεωρητών Περιβάλλοντος είναι βαρύτατα εκτεθειμένη γιατί αντί να σπεύσει να διερευνήσει τις πολύ σοβαρές καταγγελίες φαίνεται πως επιχειρεί να συγκαλύψει ολοφάνερες και επικίνδυνες παρανομίες . 

Υποχρεωνόμαστε πλέον να καταγγείλουμε δημοσίως την Γενική Διεύθυνση Σώματος Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και να την καλέσουμε για άλλη μια φορά να διενεργήσει νεότερη αυτοψία στην ΟΕΔΑ Φυλής.

Δημοσιεύουμε ολόκληρη την αλληλογραφία με τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος και την αρμόδια διεύθυνση περιβάλλοντος της περιφέρειας Αττικής .