Home Δυτική αθήνα Η ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ ΣΤΟ… ΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΗΣ
Η ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ ΣΤΟ… ΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΗΣ

Η ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ ΣΤΟ… ΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΗΣ

0
0

Οι δήμοι της Δυτικής Αθήνας προσπαθούν να συμμαζέψουν τα όσα προβλήματα άφησε πίσω της η πρωτοφανής χιονόπτωση.

 

Από το πρωί τα συνεργεία των επτά δήμων κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να αποκαταστήσουν τη λειτουργία του οδικού δικτύου.

 

Οι περισσότεροι εργαζόμενοι στην καθαριότητα, στην υπηρεσία πρασίνου και στην πολιτική προστασία βρίσκονται στις επάλξεις πάνω από 48 ώρες είτε για την πρόληψη, προετοιμασία υποδοχής της κακοκαιρίας, την αντιμετώπισή της την ώρα εκδήλωσης του ακραίου φυσικού φαινομένου και στην αποκατάσταση μετά το πέρας της χιονόπτωσης.

Ο τρόπος αντιμετώπισης της χιονόπτωσης και στους επτά δήμους ήταν παρόμοιος, όπως παρόμοια ήταν και τα προβλήματα που αντιμετώπισαν.

Σε Αγία Βαρβάρα, Χαϊδάρι και Περιστέρι μοιράστηκαν σε αρκετούς δημότες. Από νωρίς τη Δευτέρα το βράδυ έγινε διασπορά αλατιού στις κεντρικές λεωφόρους. Παρόλα αυτά η σφοδρή χιονόπτωση έκανε να φαντάζει ελάχιστη την όποια προσπάθεια να μείνουν ανοικτοί οι δρόμοι. Σχεδόν ολόκληρο το οδικό δίκτυο σε όλους τους δήμους τέθηκε εκτός κυκλοφορίας εκτός λιγοστών εξαιρέσεων.

Ο μεγάλος όγκος χιονιού σε πέργκολες, πρόχειρες κατασκευές και στα δέντρα προκάλεσαν την πτώση τους.

Το κυριότερο πρόβλημα εντοπίστηκε στις πτώσεις δέντρων σε ηλεκτροφόρα καλώδια που προκάλεσαν τη διακοπή παροχής ρεύματος, αλλά και σε αυτοκίνητα.

Ας δούμε που προκλήθηκαν τα κυριότερα προβλήματα ανά δήμο.

 

ΔΗΜΟΣ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ

Μεγάλο μέρος του οδικού δικτύου στο δήμο Πετρούπολης έκλεισε με την υπηρεσία πολιτικής προστασίας να εκδίδει ανακοινώσεις για αποφυγή μετακινήσεων. Ιδιαίτερα στην Άνω Πετρούπολη παρουσιάστηκαν προβλήματα ολισθηρότητας του οδοστρώματος λόγω της κλίσης.

Υπήρχαν πτώσεις δέντρων σε ηλεκτροφόρα σύρματα που προκάλεσαν τη διακοπή του ρεύματος περισσότερο από μιάμιση ώρα σε αρκετές γειτονιές, αλλά και πτώση δέντρων σε αυτοκίνητα προκαλώντας υλικές ζημιές.

Υπήρξαν περιπτώσεις όπου χρειάστηκε η παρέμβαση και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ώστε να γίνει μετακίνηση ανθρώπων που έχρηζαν ιατρικής βοήθειας.

 

 

ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ

Ο αποχιονισμός του οδικού δικτύου και η αποκατάσταση της πρόσβασης σε αυτό από πεσμένα δέντρα ήταν το βασικό έργο των συνεργείων του δήμου Αγίων Αναργύρων.

Τα βασικότερα προβλήματα παρουσιάστηκαν στο Καματερό σε δρόμους με κλίση, ενώ οι βασικοί οδικοί άξονες παρέμειναν ανοικτοί.

 

 

ΔΗΜΟΣ ΙΛΙΟΥ

Επί ποδός βρέθηκε σύσσωμος ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας του δήμου Ιλίου, προκειμένου να κρατηθούν ανοικτοί οι περισσότεροι δρόμοι της πόλης. Τα περισσότερα προβλήματα στην κυκλοφορία εντοπίστηκαν στην Παλατιανή, αλλά και στην Μιχελή και τα Ριμινίτικα.  Ακόμη υπήρξαν πτώσεις δέντρων σε αρκετούς κεντρικούς δρόμους όπως η Ελαιών και η Κωνσταντινουπόλεως.

Για τις ανάγκες αποχιονισμού των σημείων πρόσβασης της οικίας τους και των πεζοδρομίων ο δήμος μοίρασε αρκετά τσουβάλια αλάτι. Πάντως η έντονη χιονόπτωση και η αδυναμία αντιμετώπισής της προκάλεσαν την έκκληση του δημάρχου Νίκου Ζενέτου που ζήτησε από τους πολίτες να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις, τόσο για τη δική τους ασφάλεια, όσο και για να μη δυσχεραίνουν το έργο των συνεργείων του Δήμου.

 

 

ΔΗΜΟΣ ΑΙΓΑΛΕΩ

Ο δήμος Αιγάλεω έριξε ειδικό βάρος στον αποχιονισμό των δρόμων που οδηγούσαν στα νοσοκομεία της περιοχής, το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο “Αττικόν” και το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής Δαφνί ώστε να δημιουργηθούν ελεύθερες προσβάσεις για τους ασθενείς και το ιατρικό και διοικητικό προσωπικό των νοσοκομείων.

Πάντως και στο Αιγάλεω υπήρξαν προβλήματα στο οδικό δίκτυο κυρίως κοντά στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, και στις περιοχές Σωτηράκη και Λιούμη.

 

ΔΗΜΟΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ

Η Πολιτική Προστασία του Δήμου Περιστερίου, προχώρησε στη διανομή αλατιού σε σάκους για την ασφαλή προσβάση σε οικίες και πεζοδρόμια.

Στις βόρειες περιοχές τα συνεργεία του δήμου έδωσαν ιδιαίτερη βαρύτητα, παρόλα αυτά Άγιος βασίλειος, Νέα Ζωή, και Χρυσούπολη  αντιμετώπισαν έντονα προβλήματα.

ΔΗΜΟΣ ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ

Συνεργεία του Δήμου Χαϊδαρίου αντιμετώπισαν τα προβλήματα που δημιούργησε στην πόλη η ισχυρή κακοκαιρία. Απομακρύνθηκαν από τους δρόμους δέντρα και κλαδιά που είχαν πέσει από τον άνεμο και το βάρος του χιονιού. Τα εκχιονιστικά μηχανήματα έδωσαν  προτεραιότητα στους κεντρικούς δρόμους και σε σημεία ιδιαίτερης σημασίας, όπως οι προσβάσεις στο Αττικό Νοσοκομείο. Ιδιαίτερα προβλήματα παρατηρήθηκαν στο Δασός και τον Προφήτη Ηλία όπου εκτός από τα προβλήματα μετακίνησης υπήρξε και διακοπή στην υδροδότηση. Πρόβλημα με τη θέρμανση είχε το δημαρχείο της πόλης όπου υπήρχε και η αίθουσα φιλοξενίας των αστέγων.

Στην Ιερά οδό στο Χαϊδάρι, σε ένα βενζινάδικο το βάρος του χιονιού λόγω της επέλασης της κακοκαιρίας «Μήδεια» ήταν τέτοιο, που προκάλεσε την κατάρρευση του εξωτερικού σκέπαστρου.

 

ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ

Ακόμη και με φτυάρια τα συνεργεία του δήμου Αγίας Βαρβάρας ρίχτηκαν στη μάχη για την αποκταστάση της κυκλοφορίας και της προσβασιμότητας. Σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου σκορπίστηκαν 3ο τόνοι αλατιού ενώ περισσότεροι από 200 πολίτες πήραν σακιά με αλάτι για τα σπίτια τους. Παρόλα αυτά τα προβλήματα ήταν μεγάλα με τον δήμαρχο Λάμπρο Μίχο να κάνει έκκληση για περιορισμό των μετακινήσεων κατά την εκδήλωση του ακραίου καιρικού φαινομένου. Χρειάστηκε επέμβαση των συνεργείων για απεγκλωβισμό κατοίκων και αποκατάσταση στο δημόσιο φωτισμό, αλλά και την απομάκρυνση δύο δέντρων που έπεσαν.