Home Δυτική αθήνα ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ: ΕΝΙΑΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΤΩ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ
ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ: ΕΝΙΑΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΤΩ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ: ΕΝΙΑΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΤΩ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ

0
0

Σε κοινή δήλωση προχώρησαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης στους δήμους Ιλίου, Αγίων Αναργύρων – Καματερού και Πετρούπολης, για το Κέντρο Πρόληψης «Φαέθων».

 

Σε κοινή δήλωσή τους οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης στους δήμους Ιλίου, Αγίων Αναργύρων – Καματερού και Πετρούπολης για το κέντρο πρόληψης Φαέθων και γενικότερα για την πρόληψη κατά των ναρκωτικών και των εξαρτήσεων,  κάνουν λόγο για την ανάγκη ενιαίου πλαισίου λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης σε πανελλαδικό επίπεδο.

 

Ταυτόχρονα διεκδικούν Διεκδικούμε μια στρατηγική πρόληψης που θα έχει στο επίκεντρο τις αιτίες του φαινομένου της εξάρτησης και θα περνά μέσα από την εκπαίδευση, την εργασία, την οικογένεια, τα κοινωνικά δικαιώματα, τα ΜΜΕ, τους αθλητικούς και πολιτιστικούς φορείς, τον Στρατό, την ψυχαγωγία, τον δημιουργικό ελεύθερο χρόνο.

 

Η ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ

«Με αφορμή και τις καταγγελίες από τους εργαζόμενους στο Κέντρου Πρόληψης “ΦΑΕΘΩΝ” για παρεμβάσεις στο επιστημονικό τους έργο που αφορά το σοβαρό ζήτημα της πρόληψης κατά των ναρκωτικών και των εξαρτήσεων θέλουμε να θέσουμε στο επίκεντρο της συζήτησης την ανάγκη για ενιαίο πλαίσιο λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης σε πανελλαδικό επίπεδο.

Η έλλειψη ενός τέτοιου πλαισίου, αποτέλεσμα της διαχρονικής αδιαφορίας όλων των κυβερνήσεων για την αντιναρκωτική πολιτική στη χώρα μας, ανοίγει τον δρόμο της υπολειτουργίας, της υποστελέχωσης, της υποχρηματοδότησης της πρόληψης. Ανοίγει τον δρόμο για παρεμβάσεις από διοικήσεις Κέντρων Πρόληψης στο επιστημονικό τους έργο, για να εναρμονιστούν ακόμα περισσότερο με την πολιτική της ΕΕ που ρίχνει το βάρος της πρόληψης απλά και μόνο στην ενημέρωση και στη “μείωση της βλάβης” από τα ναρκωτικά και τις εξαρτήσεις.

Στηρίζουμε τα διαχρονικά αιτήματα των εργαζόμενων στην πρόληψη κατά των εξαρτήσεων.

Πρόληψη δεν είναι απλά η ενημέρωση, αλλά η προβολή ενός άλλου τρόπου ζωής, με ενδιαφέροντα, αξίες, στόχους, που ενισχύει τη συλλογική δράση και βάζει φραγμούς στην ατομική φυγή και την απόσυρση.

Διεκδικούμε μια στρατηγική πρόληψης που θα έχει στο επίκεντρο τις αιτίες του φαινομένου της εξάρτησης και θα περνά μέσα από την εκπαίδευση, την εργασία, την οικογένεια, τα κοινωνικά δικαιώματα, τα ΜΜΕ, τους αθλητικούς και πολιτιστικούς φορείς, τον Στρατό, την ψυχαγωγία, τον δημιουργικό ελεύθερο χρόνο.

Παλεύουμε για πρόληψη που θα διακατέχεται από ενιαίο σχεδιασμό και φιλοσοφία θέτοντας εμπόδια σε αντιεπιστημονικές απόψεις όπως ο διαχωρισμός των ναρκωτικών σε “σκληρά – μαλακά” και ταυτόχρονα θα έχει τη δυνατότητα να εξειδικεύει στις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε πληθυσμιακής ομάδας.

 

Διεκδικούμε:

– Πρωτογενή πρόληψη σε πληθυσμούς που δεν έχουν πειραματιστεί με τις ουσίες με έμφαση στην Στ’ Δημοτικού και το Γυμνάσιο.

– Ειδική μέριμνα για τη σχολική διαρροή.

– Προγράμματα σε εκπαιδευτικούς και γονείς μαθητών.

– Δημιουργία σχολών γονέων.

– Ειδικά προγράμματα σε πληθυσμούς που ο στιγματισμός και η κοινωνική περιθωριοποίηση μπορεί να ενισχύει την εμπλοκή με τις ουσίες.

– Προγράμματα πρόληψης στον Στρατό.

– Κάλυψη όλων των περιοχών της χώρας με ΚΠ που θα λειτουργούν με ενιαίο θεσμικό πλαίσιο, επαρκώς στελεχωμένα με μόνιμο προσωπικό όλων των απαραίτητων ειδικοτήτων.

– Διαρκή δωρεάν επιστημονική επιμόρφωση όλων των εργαζομένων των ΚΠ.

– Πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση των ΚΠ από τον κρατικό προϋπολογισμό και το υπουργείο Παιδείας.

– Καμία εμπλοκή ΜΚΟ και ιδιωτών στην Πρόληψη.

– Ενίσχυση του μαζικού λαϊκού αθλητισμού και πολιτισμού.

– Γειτονιές με χώρους πρασίνου και ελεύθερους χώρους για δωρεάν δημιουργικές δραστηριότητες που ενισχύουν το αίσθημα της κοινότητας και της αλληλεγγύης».